Az első pillanattól...
Magyar English 
Játszva fejlődj!
2013.07.21.

1375017

Négy hónaposan elbűvöli a tény, hogy mennyi lábujja is van.

Háromévesen hercegnőnek vagy lovagnak képzeli magát, és órákra, napokra vagy akár hónapokra is tud egy szereppel azonosulni. A harmonikus fejlődéshez elengedhetetlen a játék, hiszen így ismeri meg önmagát, így fedezi fel a körülötte lévő világot. Minden egyes korszaknak megvannak a maga játékai.

 

A játék nem egyéb, mint az életre való felkészülés. Az ehhez való

hozzáállásban pedig három nagyobb periódust lehet elkülöníteni.

 

Csak akkor játsszunk, ha tényleg van kedvünk hozzá. A kierőszakolt, magunkra erőltetett játék olyan is. Próbáljuk felkutatni a bennünk élő gyermeket. Ne adjuk fel, ott van, csak már régóta nem találkoztunk vele. Az igazi játék szabad, szárnyaló, és semmiképpen sem feladat! Játék közben ne javítsuk ki a tévedéseit, hadd jöjjön rá ő maga. Ha a négyzet helyett a kör alakú bábút akarja beletuszkolni a helyére, nem baj. Magától is rá fog jönni, hogy nem illik oda. Az így megszerzett tapasztalat sokkal értékesebb, hiszen megtanulja, hogy mindig van megoldás, nem fogja feladni a keresést újabb lehetőségek felé.

 

0–1 éves korig

A baba első játéka a saját teste. Minden érzéke a maximumon működik. Hamar megtanulja a tárgyakat megragadni és megtartani is. Mutassunk neki különböző alakú dolgokat, kockákat, labdát, de vigyázat, semmi értelme kifárasztani őt az új ingerekkel, és azt se feledjük, hogy szüksége van olyan időszakokra is, amikor a tanult információkat feldolgozza, tehát nyugalomban, csendben van, akár egyedül is.

 

 

1–2 éves korig

Az első lépésekkel egyre nő a nagyobb tér iránti igény. A húzható, tolható játékok nagy örömet jelentenek ebben az időszakban, csakúgy, mint a megunhatatlan kukucsjáték, mellyel megtapasztalják az eltűnés és az újra megjelenés fogalmát. Ez a tanulási folyamat hozzásegíti, hogy amikor a számára fontos személy igazán eltávolodik egy időre, tudja, hogy visszatér, és így a frusztrációt is könnyebben fel tudja dolgozni. Ebben az időszakban a kicsi mindent akar egyszerre. Ne bánja, ha egyik elfoglaltságból
a másikba merül, hagyjuk megérinteni, kipróbálni a dolgokat, a nyugalomban ülve való játék ideje még nem érkezett el. Tartsuk szem előtt a biztonságot is!

 

2–3 éves korig

Ebben az életkorában tökéletesedik a legtöbbet a kisgyermek. Egyre többet és egyre helyesebben beszél, rohamos léptekben fejlődik a finommotorika, a képzelete pedig szárnyal. Ekkor játszik a legtöbbet szerepben, azaz fodrászosat, papás-mamást, eladósat, hercegkisasszonyost stb. A szimbolikus játékon keresztül átél, megtapasztal bizonyos szituációkat, melyek mind az életre készítik fel. A lényeg, hogy hagyjuk, ne akarjuk kizökkenteni ebből a mesevilágból, csak akkor, ha ezt ő kéri.
A legjobb, ha komolyan vesszük, és ha néha-néha mi is részt veszünk a játékban.

 

A témáról bővebben a Baba magazin júliusi számában olvashattok. A cikk szakértője: Roboz Gabriella szakpszichológus, tanácsadó, pár- és családterapeuta, szerzője: Schütz Gabriella.