Az első pillanattól...
Magyar English 
Manuálterápia a szülés előtt, avagy babára várva
2013.03.23.

882017Mozgásszegény életmód, ülőmunka, stressz. Eredmény: elcsúszott gerinc, kifacsarodott medence. A legtöbbünk tisztában sincs azzal, hogy a csontjai nincsenek a helyükön, a baj csak akkor realizálódik, amikor már fáj. Érdemes még a babavállalás előtt rendbe rakatni ízületeinket, izmainkat a megfelelő helyen tudni, hiszen a terhesség, igaz édes, mégis hatalmas fizikai terhet ró a szervezetre. Ebben segít a manuálterápia. Az pedig csak hab a tortán, hogy a fogantatást is elősegíti, melyet tudományosan is igazoltak.

 

Babára várva

 

A manuálterápia helyre rakja a csontokat, porcokat, majd megfelelő tornát javasolva megerősíti, újra megtanítja jól mozogni az elgyengült izmokat, egyrészt helyes tartást biztosítva ezzel a váznak, másrészt jobb vér- és energiaáramlást a belső szervek számára.

„A manuálterápia legfontosabb fogalma az úgynevezett ízületi blokk, ami azt jelenti, hogy egy ízület mozgása egy vagy akár több irányba is korlátozottá válhat. Egy idő után a beteg reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását, romlik az adott terület keringése, energetikája is. A babára váró hölgyek esetében a méhet, a petevezetőket bevonó vékony hártya összetapadhat akár egymással, akár a belekkel. Így képtelenek normálisan mozogni, romlik az oxigén ellátottság, tehát a beágyazódás sem lehet sikeres.” – mondja Dr. Zsiska Beáta reumatológus szakorvos és manuálterapeuta.

Amint a csontok a helyükön vannak, megszűnnek a belső tapadások, azaz sokkal átjárhatóbbá válnak a petevezetékek, a méh vérellátása is javul. Egyszóval a manuálterápia megteremti a legkedvezőbb feltételeket a gyermek befogadásához, hiszen mai világunkban, mikor az ülő életmód annyira elterjedt, a kismedence és szervei sajnos szinte teljes mozdulatlanságra vannak ítélve.

 

Csodás Wurn-módszer

 

Elgondolkodtató tény, hogy napjainkban a magyar népesség 20%-a meddő, mely százötven-kétszázezer párt jelent. A meddőség nem betegség, inkább egy tünet, melynek számtalan oka lehet. Jó hír azon nők számára, akiknél nem állapítottak meg szervi bajt, hogy létezik megoldás, mely nem más, mint a manuálterápián belül, az un. Wurn-technika. A módszer lényege, hogy minden egyes belső szervünket, és az izmainkat is egy lehelet vékony hártya borítja. Ez szinte egy egész rendszert alkot, mely olyan mint egy pókháló. Ha az egyik oldalon meghúzom, a hatást mindenhol lehet érezni. Ezzel a hártyával manipulál a Wurn-módszert alkalmazó manuálterapeuta.

 

Tudományosan is igazolták, működik

 

Egy 2004-ben megjelent tanulmány (Wurn BF, Wurn LJ, King CR, et al. 2004. „Treating female infertility and improving IVF pregnancy rates with a manual physical therapy technique”. MedGenMed 6 (2), 51. o. PMID 15266276.) tudományosan is igazolta azt a tényt, hogy a módszer növeli mind a természetes úton, mind az IVF-fel (in vitro fertilizáció), azaz lombikbaba programmal támogatott fogantatások esélyét.

Egy másik, 2008-ban, az Alternative Therapies, in Health and Medicine című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint (Wurn BF, Wurn LJ, King CR, et al. 2008. „Treating fallopian tube occlusion with a manual pelvic physical therapy”. Altern Ther Health Med 14 (1), 18–23. o. PMID 18251317), a Wurn-technika újra megnyitja a petevezetéket és a blokkolt funkciókat is oldja.

 

 

Schütz Gabriella

Szakértő: Dr. Zsiska Beáta Reumatológus szakorvos és manuálterapeuta