Az első pillanattól...
Magyar English 
 
Segítség a vásárláshoz: Bébiőrzők
Nézd meg teljes választékunkat: bébiőrzők
 

51017Ha hallótávolságon kívül akad dolgod, miközben a pici békésen szunyókál, vagy a babaszoba távol van a szülői hálótól, a konyhától, a nappalitól, esetleg a kicsi a kertben alszik, míg te a házban tartózkodsz - szükséged lehet egy bébiőrzőre, ami jelez, ha a kicsi felébred.

 

Hogyan működik a bébiőrző?

A bébiőrzők többcsatornásak, a rádiófrekvenciákat használják. Minden készülék esetén van egy adó (a gyermeknél) és egy vevő (a szülőnél) egység. A szülői egység jelez (típustól függően hanggal, fénnyel, rezgéssel), ha felébredt a pici.

 

Típusok és tulajdonságaik

Léteznek olyan bébiőrzők, amelyek légzésfigyelővel kombináltak, de vásárolhatsz csak bébiőrzőt is.

1. A bébiőrző egy bébiegységből és egy szülői egységből áll. Ezeket több szempont szerint is csoportosíthatjuk:

 • Analóg vagy digitális: Az analóg bébiőrzőnél te állítod be és választod ki a megfelelő csatornát, amin keresztül hallod a babát. A digitális bébiőrzőnél viszont a rendszer (DECT) automatikusan megtalálja a megfelelő csatornát.
 • Létezik olyan típus, melynél a szülői egység hanggal és fénnyel, illetve bizonyos típusok esetén rezgéssel jelez, de van olyan is, amelynél a bébiegység kamerával van felszerelve, így a szülői egységen láthatod a baba minden rezdülését.

Egy ilyen kamerás bébiőrzővel könnyebben meg tudod ítélni, hogy feltétlenül oda kell-e menned a gyermekhez, mert nem tud máshogy megnyugodni, vagy esetleg várhatsz még pár percet, mert vissza tud aludni magától is.

Ennek főleg akkor van jelentősége, ha a babaszoba a lakás távolabbi pontján van, hiszen így nem kell – esetleg feleslegesen – nagy távolságokat bejárnod, vagy ha nagyobb gyermekeddel éppen elmélyülsz valamilyen tevékenységben, míg a kicsi alszik, és ezt nem szívesen zavarnád meg, ha nem muszáj.

 • Vannak egyirányú bébiőrzők: ezeknél hallod a picit, de nem tudsz szólni hozzá a bébiőrzőn keresztül. A kétirányú készülékeknél beszéd közben egy gomb nyomva tartásával a kicsihez tudsz szólni, így távolról is meg tudod nyugtatni.

2. Légzésfigyelő és bébiőrző egyben: ennél a típusnál a két funkció együtt is, de a bébiőrző külön is használható.

 

Mit kell tudni a hatótávolságról?

Bébiőrző vásárlásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen helyen laksz: téglaépítésű házban, panelben, családi házban vagy többszintes épületben. Ez azért fontos szempont, mert a készülék dobozán olvasható hatótávolság sík terepre vonatkozik, de azt jelentősen (akár 40%-ban is) csökkentheti például a vasbeton fal, vagy bármi, ami az adó és a vevő között helyezkedik el. Ha kertes házban laksz, akkor a kert és a lakás/ház közti távolságot se felejtsd ki a számításból.

A különböző bébiőrzők hatótávolsága 100 és 330 méter között van.

 

Egyéb jellemzők

 • a bébiegység és a szülői egység elemről vagy elemről és hálózatról is működtethető, esetleg tölthető akkumulátorral rendelkezik;
 • hangerő-szabályozás: minden típusnál;
 • minden készülék többcsatornás, van olyan, amelyiknél te választod ki a csatornát, más típusoknál a készülék automatikusan választ: annál jobb, minél több választható csatornával rendelkezik.

 

Típusonként változó extrák

 • interferencia-mentesség: más bébiőrző, rádió nem tud bezavarni, így elkerülhető a téves riasztás.
 • energiatakarékos üzemmód: a készülék kikapcsolt állapotban van, de ha mozgást érzékel, aktivizálódik és jelez;
 • éjszakai fény;
 • hőfok kijelzése;
 • páratartalom kijelzése;
 • dallam lejátszása;
 • a szülői egység távirányítóként is működik: a bébiegységet lehet vele távolról vezérelni, például lehet dallamot vagy éjszakai fényt kapcsolni vagy csatornát váltani, ha az éppen működő csatornába valami bezavar;
 • digitális kijelző: ezen látható az éppen aktuális összes beállítás, szobahőmérséklet és páratartalom;