Az első pillanattól...
Magyar English 
 
Segítség a vásárláshoz: Légzésfigyelők
Nézd meg teljes választékunkat: légzés- és mozgásfigyelők
 

34017A baba légvételét alvás közben is nyomon követheted a légzésfigyelő használatával. Ezeket a pici egyéves koráig érdemes használni.

 

 

Kétféle légzésfigyelő közül választhatsz:

1. Az érzékelőtáblás készülék használatához vízszintes, kemény felületre (kiságy, bölcső, járóka) van szükség. Az érzékelőtáblá(ka)t (típustól függően 1 vagy 2 lehet) az ágyrács és a matrac közé kell helyezni.

Ez a fajta légzésfigyelő alvás közben nagyon megbízhatóan nyomon követi a kicsi légzését, figyeli a légzésszámot. Légvételnél a mellkas szabályos időközönkénti (periodikus) mozgást végez, amelynek következtében a test tömege kicsit elmozdul, az érzékelőtáblás légzésfigyelő ezt a mozgást érzékeli.

A bébiegység vezetékes kapcsolatban van az érzékelőtáblával, és éles hanggal és fénnyel riaszt, ha légzéskimaradást érzékel.

Választhatsz olyan légzésfigyelőt is, amelyik egyben bébiőrző is, ezeknél a modelleknél van még egy plusz szülői egység, ami a bébiegység mellett megadott hatótávolságon belül légzéskimaradás esetén hanggal és fényjelzéssel is riaszt, illetve ezek a típusok csak bébiőrzőként is használhatók: a bébiegység a kicsi mellett van, a szülői egység pedig a szülőnél.

 

2. A mobil légzésfigyelő egy egységből áll, amit a kicsi pelenkájára kell csíptetni. Előnye, hogy könnyű, kicsi és hordozható, és tölthető akkumulátorral rendelkezik, így szinte bárhol, járókába, fixált pihenőszékbe vagy utazóágyba használhatod.

Ez a fajta légzésfigyelő a baba hasának mozgását figyeli, beleértve a lélegzetvételhez szükséges mozdulatokat (hasi mozgás). Egyes mobil légzésfigyelőknél, ha a mozgás túlságosan lelassul vagy túl lapossá válik (15 másodperc elteltével), a készülék gyengéd rezgéssel lélegzetvételre ösztönzi a babát. Ha a mozgás nem tér vissza, hangos riasztással figyelmezteti a legközelebbi felügyelő személyt a veszélyre.

Akkor is használható, ha a baba hason alszik, ugyanis a készülék olyan kicsi, és puha, nem töri a baba hasát.

 

Az érzékelőtáblás készülékekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések:

 

Előfordulhat, hogy a készülék tévesen riaszt, pedig a baba légzésével nincs is gond?

A matrac alá helyezett érzékelőtáblák a matrac teljes felületét érzékelik, ezért nem fordulhat elő, hogy a baba „lefordul” ezekről, és emiatt tévesen riaszt a készülék. Sok szülő mégis arról számol be, hogy a légzésfigyelő annak ellenére jelzett, hogy a babával semmi probléma nem volt. Érdemes ilyenkor a készülék érzékenységén állítani, ami a légvétel erőssége szerint 1-től 5-ig terjedő skálán mozoghat (a 3-as egy átlagos érzékenység, de például koraszülötteknél érdemes 5-ös fokozatba állítani). Az egészséges csecsemők légzési sajátosságaihoz tartoznak a hosszabb, több másodpercig tartó szünetek (apnoe). A túlságosan hosszú ideig tartó légzési szünetek, a légzés kimaradása, a pici egészségére, életére veszélyesek lehetnek. Amikor légzéskimaradás esetén a készülék riaszt, a babát is felébreszti, légvételre ösztönzi, ez is a célja, ezért előfordulhat, hogy mire a szülő a kiságy mellé ér, már mindent rendben talál.

 

Utazóágyban is használhatom az érzékelőtáblás készüléket?

Nem, mert az érzékelőtáblákat csak vízszintes, kemény felületen lehet használni.

 

Milyen matraccal használhatom a légzésfigyelőt?

Kókusz-, kókusz-latex és memóriahabos matraccal használhatod őket, a matracvastagságnak 3–12 cm között kell lennie. Az áruházainkban megtalálható matracok  mindegyike alkalmas arra, hogy érzékelőtáblás légzésfigyelővel használd őket. A szülői ágyban viszont nem tudod használni, mert a készülék a te légvételedet is érzékelné.

 

Mennyi ideig tartó légzéskimaradás esetén riaszt a készülék?

Ilyen esetben a légzésfigyelő 15–20 másodperc után ad hangjelzést, és ha ezt követően sem vesz levegőt a gyermek, újabb 5 másodperc múlva folyamatosan riaszt.

 

Ikerbabák esetén két készüléket kell vásárolni?

Igen, ilyen esetben mindegyik kiságyba külön készülékre van szükség.