Az első pillanattól...
Magyar English 
 
Segítség a vásárláshoz: Sport babakocsik
 

579017Ahogy nő a baba, elképzelhető, hogy más szempontok lesznek fontosak, mint ami alapján megvásároltad az első (újszülött-) babakocsit. Ha többet autóztok, lényeges szempont lesz, hogy minél kisebbre tudd összecsukni. Ha pedig többet utaztok tömegközlekedési eszközön, nagy hangsúlyt kap a babakocsi súlya.

 

Mit kell tudni a háttámláról?

 • A sportbabakocsi háttámlájának kialakítása miatt nem ajánlott csecsemőnek. Ennek oka, hogy a háttámla nem dönthető mélyebbre 150 foknál.
 • Típustól függően természetesen vannak különbségek, kínálatunkban találsz fix és dönthető háttámlás modelleket is.
 • Amennyiben a gyermek sok időt tölt a babakocsiban, hasznos a több fokozatban dönthető háttámla, például amikor séta közben elalszik a pici, egyszerűen le tudod dönteni a háttámlát, biztosítva ez által a kicsi kényelmes pihenését, felültetve pedig tovább tud nézelődni a csöppség.
 • Az általános ajánlás szerint a háttámla dőlésszögétől függően 6-12 hónapos kortól használhatók a sportkocsik, de természetesen ez függ egyéb tényezőktől is, mint például a baba fejlettségétől, vagy hogy éppen milyen évszakban használjátok stb.
 • A sportkocsik többnyire 3 éves korig, vagy 15 kg-ig használhatóak, így tulajdonképpen ezek már végigkísérnek téged és gyermekedet a babakocsis időszakon.

 

Kínálatunkban sokféle sportkocsit találsz, s hogy könnyebben eligazodj a különféle típusok között, az alábbiakban ebben szeretnénk segítséget nyújtani számodra.

 

Típusok és tulajdonságaik

A sportbabakocsi-típusokat négy kategóriába soroljuk:

 

1. Csak sportbabakocsiként használható. Ezek a babakocsik nem bővíthetőek hordozóval, mózeskosárral. Nagyobb gyermeknél nem lényeges ez a funkció, de ha idővel kistestvért terveztek, akkor ez is szempont lehet a választásnál.

2. Hordozó csatlakoztatható hozzá. Ezt hívjuk Travel System-nek. A külön vásárolható autósüléssel és hordozóval a sportbabakocsi már újszülöttkortól használható.

3. Mózeskosár csatlakoztatható hozzá. Ez olyan sportkocsi, amelyre rátehető a külön vásárolható mózeskosár. Egy ilyen összeállítás áll a legközelebb a klasszikus babakocsihoz, természetesen modern változatban. A mózeskosár csatlakoztatása kétféleképpen oldható meg:

 • A babakocsiváz és a sportrész nem szedhető szét, a mózeskosarat a sportrészre kell feltenni.
 • A babakocsivázról a sportrész leszedhető, a mózeskosarat közvetlenül a vázra kell csatlakoztatni. Ez utóbbi vitathatatlan előnye, hogy így könnyebb, és összecsukva kisebb a babakocsi, a sportrész pedig addig nem használódik, amíg nincs rá szükség.

Hordozó és mózeskosár csatlakoztatható hozzá. Az előző két kategória minden előnyét ötvözi. Plusz a babakocsivázról levéve bizonyos mózeskosármodellek gyermekülésként is használhatók, személygépkocsiba rögzíthetők, így az első hónapokban helyettesíthetik a biztonsági gyermekülést.

 

Ha sportbabakocsiból újszülött-babakocsit varázsolnál:

A sportkocsik között vannak olyanok, melyek alkalmasak arra, hogy esetleg később – ha jön a kistestvér – mózeskosarat, hordozót, vagy mindkettőt rácsatlakoztatva teljes értékű újszülöttkocsiként használd. Éppen ezért weboldalunkat böngészve nemcsak a sport-, de az újszülött-babakocsik közt is megtalálod ezeket a modelleket.

 

 

Fontos szempontok

 

1. Átfordítható tolókar, mindkét irányban rögzíthető ülőrész

Amikor a néhány hónapos csemetédnek vásárolsz sportbabakocsit, fontos lehet, hogy séta közben is lássátok egymást. Bizonyos modellek esetében ezt a tolókar átfordításával érheted el, másoknál pedig az ülőrészt tudod mindkét irányban felhelyezni.

Nagyobb gyermek esetében ennek a funkciónak már valószínűleg nincs jelentősége. Ahogy nőnek, egyre jobban nyílik ki számukra a világ, s előszeretettel szemlélődnek, szívesen ülnek menetiránynak megfelelően.

 

2. Kerekek és terepviszonyok

 • Babakocsivásárlás előtt mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen terepviszonyok között fogod használni. Nem a kerék mérete határozza meg a babakocsi minőségét, de bizonyos típusú kerekek alkalmasabbak lehetnek bizonyos terepviszonyokra.
 • Ha gyakran használod rosszabb terepviszonyok között, kavicsos vagy földúton a babakocsit, a pici kényelme érdekében célszerű nagy kerekű vázat választani, hiszen ezek jobban tompítják a talaj egyenetlenségeit. Ezeknél a kocsiknál fontos a jó rugózás is.
 • Ha jó minőségű beton- vagy aszfaltúton használod többet a babakocsit, akkor inkább kisebb, bolygósítható kerekűt válassz. A bolygósítható kerék bolygósított állapotban egy függőleges tengely körül 360°-ban tud forogni, ezzel a kocsi fordulékonyabb, kanyarodásnál nem szükséges megemelned. A legtöbb bolygósítható kerék fixálható, egyenetlen úton így érdemes használni. Rögzített kerekekkel is tudsz a kocsival kanyarodni, de ha éles szögben kell fordulnod, vagy szűk helyen kell tolnod a babakocsit, egy kis kar felengedésével ismét bolygósított helyzetbe kerülnek, így ismét könnyebben tudsz majd manőverezni vele.
 • A kerekek karbantartást igényelnek. Megéri a fáradtságot, hogy rendszeresen megtisztítsd őket a rájuk rakódott kosztól és portól, hiszen ezáltal megnövelheted a kocsi élettartamát. Nemcsak tisztítani, de ápolni is tanácsos a kereket. Áruházunkban vásárolhatsz olajozósprayt, amellyel tisztítás után kezelni tudod a forgó-mozgó alkatrészeket.
 • Van olyan babakocsi is, amelyiknek a kerekei felfújhatóak, pumpálhatóak, és mivel nem kemények, csillapítják az egyenetlen terepből adódó rázkódást. A kerekek biztonsági szeleppel vannak ellátva, melyeket 3-4 hetente érdemes ellenőrizni, és amennyiben szükséges, fel kell őket pumpálni. Bizonyos típusoknál a pumpa a babakocsi tartozéka.

 

3. A babakocsi súlya

A sportbabakocsik az újszülöttkortól használható típusokhoz képest könnyebbek. Ennek ellenére nagy különbség lehet az egyes típusok között. Ezt vedd figyelembe a választásnál! A babakocsi súlyának nagy jelentősége van a mindennapokban.

Célszerű előnyben részesíteni a könnyebb típusokat, ha gyakran kell emeletre felvinni, vagy sokat használjátok tömegközlekedési eszközökön. Gondolj arra is, hogy ha utaztok, be kell emelni az autó csomagtartójába. Bárhova mész, biztosan emelned kell. Önmagában már is elég lehet, ha naponta csak néhány lépcsőfokot kell le- vagy felvinned a kocsit…

Az alumíniumvázas kocsik általában könnyebbek, az acélvázasak nehezebbek – vedd ezt is figyelembe vásárlás előtt.

 

4. A babakocsi mérete és összecsukása

 • A babakocsi mérete is lényeges szempont lehet kinyitott állapotban, főleg akkor, ha lakásban tárolod, és nem akarod mindig összecsukni. Ha gyakran használtok liftet, érdemes végiggondolni, be tudsz-e szállni majd vele.
 • Alapvető, hogy a babakocsi összecsukva az autó csomagtartójába beférjen, ha utaztok és viszitek magatokkal.
 • Bárhogy csukódik is a kiválasztott darab, ne csak a szemmértékedet használd, üzleteinkben bele is tudod próbálni a kiszemelt babakocsit az autódba. Azt is vedd figyelembe, hogy mennyire egyszerű összecsukni a kiválasztott darabot. A legideálisabb az egyszerűen és kisméretűre összecsukható típus.

 

5. A biztonság mindenekelőtt

 • A nálunk megvásárolható összes babakocsiban alapvető biztonsági tartozék az ötpontos biztonsági öv, mely a gyermek vállai fölött is át van vezetve, így nagyobb biztonságot nyújt.
 • Szintén alapkövetelmény, hogy a babakocsinak fékezhető kerekei legyenek. Lefékezéskor mindig győződj meg róla, hogy valóban stabilan áll-e, de lejtőn soha ne engedd el, még lefékezett állapotban se!

 

6. Extrák, tartozékok és kiegészítők a kényelem és a biztonság szolgálatában

 • Számos kiegészítő segít, hogy a babakocsit még kényelmesebben tudd használni a mindennapokban. Ilyen a könnyen levehető és mosható, esetleg lecipzározható vagy cserélhető téli-nyári huzat, a bevásárlókosár, a különböző tárolók.
 • Még egy ráadás a kényelem érdekében, ha a tolókar fogantyúja több magassági fokozatban, illetve dőlésszögben állítható:
  • így még akár a hosszú séta alkalmával sem fárad el a karod,
  • praktikus, mert ha a családban többen is használják a kocsit, akkor mindenki a magasságának megfelelően állíthatja be a tolókar magasságát. Ez akár választási szempont is lehet, hiszen aki magas, annak nem megfelelő az alacsony tolókar,
  • még akár lejtőn vagy emelkedőn tolva is tudod állítani a tolókar magasságát.

 

Sok babakocsi több extrával is büszkélkedhet, más modellek mellé pedig – típustól függően – külön lehet megvásárolni a különféle kiegészítőket, úgymint lábzsák, bundazsák, esővédő, szúnyogháló, bevásárlóháló, pohár- és cumisüvegtartók, huzat, betét, hordtáska, hordozópánt, napernyő. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy használhatók-e az adott babakocsihoz!

 

7. A babakocsi színe

A legtöbb modellünk többféle színben kapható. Vannak „lányos”, „fiús” és semleges színű babakocsik is. Érdemes az utóbbiak közül választani, ha nem biztos a kicsi neme, vagy ha már előre gondoltok a kistestvérre.

 

8. Kényelem: ülőrész, háttámla és huzat

 • A kicsi kényelme szempontjából nagy jelentősége van az ülőrész és a háttámla párnázottságának. Létezik olyan típus, amelyiknél a még nagyobb kényelem érdekében a derék-, a hát- és az ülőrész eltérő párnázottsággal rendelkezik.
 • A huzat minősége is fontos: a hálós, rácsos szerkezetű huzat jól átszellőzik, szabadon áramlik a levegő a gyermek teste alatt, elszállítva a test által kibocsátott hőt és nedvességet.

 

9. Sportoláshoz ajánljuk

 • A háromkerekű futóbabakocsi sajátos kialakítású: speciálisan épített kerekek, masszívabb váz és tárcsafék, a három keréknek köszönhetően elöl kisebb a súlyterhelés, így könnyebben el tudod fordítani, a jobb láthatóság érdekében pedig az oldala fényvisszaverővel felszerelt. A futóbabakocsi kiválasztásánál figyelj arra, hogy nem minden háromkerekű babakocsi futóbabakocsi. Ezeknek speciális követelményeknek, szigorú szabályoknak kell megfelelni. Ellenőrizd a használati útmutatóban, abban fel van tüntetve, hogy alkalmas-e kocogáshoz, korcsolyázáshoz.
 • Van olyan futóbabakocsi is, amelyikhez külön kerékszettet tudsz vásárolni. Az első kerekét tudod leszerelni, a helyére pedig feltenni a bolygósítható, városi közlekedésre alkalmas kerékszettet, ha a babakocsit épp nem sportoláshoz használod. Ennek segítségével könnyebben manőverezel majd vele.

 

A babakocsit rendszeresen karban kell tartanod – ez olyan fontos, mint az autódnál a folyamatos szervizelés. Itt részletes leírást találsz!