Leszoktató pelenka

Segítség a választáshoz
Segítség a választáshoz

Segítség a vásárláshoz: Leszoktató pelenka

A pelenkázás egy meglehetősen hosszú távú feladat a babaápolási teendők között. A gyerekek életében a szobatisztaság elérése egy nagyon fontos mérföldkő. Nincs konkrét időpont, hogy a gyerekek mikor szoknak le a pelenkáról és válnak szobatisztává. A gyerekek többsége nagyjából 2-3 éves kor között hagyja el a pelust. Ez részben amiatt is van, hogy az óvodák többsége csak szobatiszta gyereket vesz fel. A tankötelesség korhatára az óvodák esetében pedig a betöltött 3. életév. 

Ez persze azt is jelenti, hogy ha a gyermek magától nem válik szobatisztává, akkor a szülő feladata, hogy erre figyeljen és időben megtanítsa gyermekét a wc használatra és segítse a gyereket a szobatisztává válási folyamatban. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat.

Szobatisztaság nehézségei

Abszolút gyerekfüggő, hogy a pelenka elhagyása mennyire könnyű vagy éppen nehéz feladat. Vannak gyerekek, akik gyakorlatilag egyik napról a másikra szobatiszták lesznek. Jön egy belső igény és mint a mesében, volt-nincs pelenka. 

Ezzel szemben vannak gyerekek, akik ennél sokkal jobban ragaszkodnak a pelushoz. Bár nem törvényszerű, de a fiúknál például általában nehezebben megy a folyamat, mint lányoknál.

Miért olyan nehéz az elválás?

A pelenka elhagyása több szempontból is nehéz feladat:

  • Egyrészt a mai modernkori eldobható pelenkák már nagyon kényelmesek. Kiváló nedvszívó képességüknek köszönhetően még egy nagyon pisis pelus sem kényelmetlen, nem irritálja a gyerek bőrét. A szivárgásoktól is véd, így ilyen típusú kellemetlenség sem éri a gyereket. 
  • A másik ok felnőtt fejjel kissé szokatlannak tűnhet, ez a kötődés. A pelenka szinte hozzánő a gyerekhez. A gyerek sajátjának, részének tekinti a pisit és a kakit is, amit a pelenka nagyon jól megőriz. Ezzel szemben egy wc-nél azt tapasztalja, hogy van egy fura szerkezet, amire felül, pisil, kakil aztán egyszer csak a pisi és a kaki is eltűnik. Olyan mintha egy részét vették volna el. Ez pedig nem egy olyan gondolat, amivel szívesen azonosul.

Leszoktató pelenka

A megoldás a leszoktató pelenka, ami ugyan hasonlít az eldobható pelenkákhoz, de mégis nagyon más. Ami az eldobható pelenkánál cél, annak az ellenkezője a cél a leszoktató pelusnál. 

Az eldobható pelenka legfontosabb feladata, hogy nagyon jól elszívja a nedvességet és megakadályozza a szivárgást. Ez viszont azzal jár, hogy a gyereknek nagyon kényelmes viselet. Nincs ok, amiért el akarja hagyni a pelust. 

Ezzel szemben a leszoktatós pelenka célja, hogy a gyermeknek ne legyen annyira kényelmes a pelenka viselete. Bár ezek is elszívják a nedvességet, de szándékosan kevésbé olyan hatékonyan, mint az eldobható pelenkák. Ezzel próbálják ösztönözni a gyereket arra, hogy inkább leszokjon róla és válasszon wc-t vagy bilit. A leszoktató pelenka gyakorlatilag egy átmeneti helyzetet teremt az eldobható pelenkás időszak és a szobatisztává válás között. Ebben az átmeneti időszakban a leszoktató pelenka felfogható egyfajta ösztönzőként, ami a gyereket a szobatisztaság felé tereli.