Babablog

Sír a baba, fáj a hasa – a kólikáról

Többféle módon is megnyugtathatod a babát az első hasfájós hónapokban. A helyzet elfogadása és a higgadt szülői hozzáállás már önmagában is segítség lehet.

A csecsemőkori hasfájás vagy más néven kólika gyakran előfordul a babáknál az első hónapokban. A szülők gyakran tanácstalanok, és nem tudják, hogyan nyugtassák meg a csöppséget, amikor vigasztalhatatlanul sír. Érdemes több mindennel próbálkozni, ami ilyenkor enyhülést hozhat. Most ezeket szeretnénk bemutatni. 

Miért sír a baba?

A baba közvetlenül a megszületése után sír fel először, így jelezve, hogy megérkezett erre a világra. Később, különösen az első 3-4 hónapban gyakran sír. Ez az egyetlen lehetősége, hogy felhívja magára a figyelmet. A sírás a segítségkérés ősi módja a csecsemőknél. Különböző okok késztethetik erre, és a szülők szépen lassan megtanulják, hogy mi a különbség aközött, ha a pici azért sír, mert éhes vagy éppen azért, mert egyedül van, vagy esetleg fáj valamije. A kisbaba nem tud még különbséget tenni kisebb vagy nagyobb fájdalom vagy kellemetlenség között, de amikor ezt érzi, mielőbb szeretne segítséget kapni. A tartós, akár órákon át tartó sírás az első három hónapban azonban utalhat csecsemőkori hasfájásra, vagyis kólikára. Ez többnyire a kora esti órákban jellemző, a baba gyakran a hasához húzza a lábát és ilyenkor úgy tűnik, hogy vigasztalhatatlan.

hasfájás sírás

Mi is az a csecsemőkori hasfájás, vagyis kólika?

A kólika okait pontosan nem ismerjük, de vélhetően emésztési nehézség vagy az éretlen idegrendszer okozhatja. A baba ekkor még fejletlen bélrendszere erőteljesen mozog, illetve nehezen tudja megemészteni a testsúlyához képest nagy mennyiségű anyatejet, tápszert, illetve az abban levő tejcukrot. Ehhez hozzájárul, hogy a kicsik sok levegőt nyelnek (főleg sírás közben vagy evéskor), ez pedig légbuborékokat képez a belekben. Gyakori, hogy a tünetek nem szűnnek meg teljesen, csak mérséklődnek. Teljes javulásra pedig csak a harmadik-negyedik hónap után lehet számítani. Addig is azonban fontos, hogy enyhíts a tüneteken, ahogy tudsz, és megnyugtasd a babát.

Ha a pici gyakran és sokat sír, attól a szülők is kimerülhetnek. Előfordulhat, hogy egyre nagyobb stresszben várják a következő napot, vagy az estét. Ezt a feszültséget persze a pici is érzi, amit könnyedén átvesz, ez pedig fokozhatja a sírást. Éppen ezért fontos, hogy tudj segítséget kérni akár a párodtól vagy mástól, aki tehermentesít időnként és kipihenheted valamelyest magad.

hasfájás apával

Mi segíthet a hasfájáson?

  • Érdemes kipróbálni valamilyen hascsikarás elleni készítményt. Ezek a kólika kialakulásának megelőzésében segíthetnek. Az egyes készítmények különbözőképpen hatnak, de a céljuk az, hogy támogassák a baba emésztését, csökkentsék a gázképződést.
  • Mivel a kólika kialakulását az is befolyásolhatja, ha a baba túl sok levegőt nyel evés közben, ezért érdemes figyelni erre. Nem jó, ha az éhes baba túl sokat vár és emiatt mohón eszik, mint ahogy az sem, ha kapkodva zajlik a szoptatás vagy az etetés. Ha a pici tápszert kap, akkor pedig érdemes olyan cumisüveget választani, amelyik hasfájásmegelőző szeleppel van ellátva. Ez segíti az etetés közben történő levegőáramlást és megakadályozza, hogy a baba sok levegőt nyeljen.
  • A szélcső is jó megoldás lehet a puffadós, szeles babáknak. A szülők van, hogy idegenkednek tőle, pedig valójában egyszerűen és biztonságosan használható, csak ki kell tapasztalni.
  • Nagyon fontos az etetések után történő büfiztetés, hogy az esetlegesen lenyelt levegő távozhasson.

Kapcsolódó termékek:

Babamasszázs: az érintés ereje 

A babamasszázs többnyire a kicsik és szüleik örömére is szolgál, erősíti a kötődést. Emellett pedig akár a hasfájás kellemetlenségeinek enyhítésére is ajánlják. Érdemes a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsát kérni ebben vagy tanfolyamon elsajátítani a mozdulatokat. A megfelelő előkészülettel a nap fénypontja lehet ez a szívet melengető hangulatban és teljes figyelemben eltöltött idő. Békés, háborítatlan környezetet, megfelelő hőmérsékletet és puha fekvőfelületet kell biztosítani, és csak nyugodtan érdemes belekezdeni. Ez vonatkozik mind a babára, mind a szülőre. A babamasszázshoz csakis jó minőségű olajat válassz, hiszen ekkor még nagyon érzékeny a pici bőre.

hasfájás masszázs

Kapcsolódó termékek:

Hogyan tudod megnyugtatni a babát?

Az édesanya természetes reakciója, hogy síró gyermekét felveszi, magához öleli, babusgatja. Ez a legtöbb és a legjobb, amit megtehet. Fontos, hogy ráhangolódj a babára, és stabil, kiegyensúlyozott szülője legyél gyermekednek. Talán segíthet, ha elfogadod, hogy természetes a baba sírása és nem kell kétségbe esni tőle, hanem az a dolgod, hogy biztonságot nyújts számára, és ha nem is mindig sikerül azonnal megnyugtatni, de ott legyél vele, érezze a közelséged. Nem jó, ha görcsösen ragaszkodsz valamilyen általad (vagy akár mások által) jónak vélt megoldáshoz, viszont érdemes próbálkozni, hogy egy adott helyzetben mi segíthet:

  • A ringatás, a halk dúdolás ellazíthatja a babát.
  • A babakocsizás is megnyugtathatja, és nagy segítség lehet a babakocsi ringató a lakásban és odakint is, hogy felszabadulj és egyéb teendőid intézhesd.
  • A cumival kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak szülők, akik már a baba megszületése előtt döntenek arról, hogy adnak-e majd cumit a babának vagy sem. Persze később az élet felülírhatja ezt a tervet. Nem minden baba fogadja el a cumit, de sokan szívesen veszik, és megnyugszanak tőle. A magzat már az anyaméhben szopja az ujját, majd a szopóreflex, mint vele született ösztön miatt a gyermek életében a cumi fontos megnyugtató szerepet tölthet be.
  • A különféle zenélő és altató játékok lágy dallamaikkal ringatják el a csöppséget. Szerelj zenélő körforgót a kiságyra! A különféle felhúzós zenélőket pedig akár a babakocsis sétára vagy az autós utazásra is magaddal viheted. Az altató játékok a baba esti vagy éjszakai megnyugtatásában segíthetnek.

hasfájás pihenőszék

Baby Einstein Ocean Adventure Rocker baba pihenőszék

Tipp: A vibrációs funkcióval is rendelkező és/vagy hintaként is használható, többnyire dallamot is lejátszó pihenőszékek szintén jó szolgálatot tehetnek a baba megnyugtatásában. Létezik olyan is, amelyikben külön vásárolható kiegészítővel hason is lehet a pici. Ez a pozíció elősegítheti az emésztést. Az újszülöttkortól használható állványos babahinták ritmikus mozgással nyugtatják meg a csöppséget, és egyben kényelmes helyet biztosítanak számára.

Kapcsolódó termékek:

Bukás és reflux

Vannak babák, akik hajlamosak a bukásra. Az élettani adottságokból adódó újszülöttkori és csecsemőkori bukás azonban legtöbbször az érési folyamatok eredményeképp, valamint a táplálkozás, és helyzetváltoztatás átalakulása következtében önmagától, az első év végére megoldódik. Addig is ilyen esetben (és természetesen diagnosztizált kóros refluxbetegség esetén is) jó szolgálatot tehet a refluxpárna, hiszen enyhén dőlt pozícióban tartja a babát, ami elősegíti az emésztést és megakadályozza az öklendezést.

Kapcsolódó termékek:

Babás napirend

A baba megnyugtatásában fontos szerepe van a család életére szabott ideális napirend kialakításának is. Ez persze nem az első héten áll össze, hanem a babára való ráhangolódás eredményeképpen mintegy magától is kialakulhat, bár elkelhet némi tudatosság ebben is. Fontos elengedni a korábbi terveket, ha azok nem szolgálják a nyugodt napokat és újakat írni helyettük úgy, ahogy az a család minden tagja számára jó vagy legalábbis elfogadható. Hamarosan úgyis jön a baba és így a család életében egy újabb szakasz, amikor újra kell tervezni. A kólikás időszak sem tart a végtelenségig, még ha akkor az a pár hónap örökkévalóságnak is tűnik.

Fotók: shutterstock.com