Babablog

Szakértői segítség a legjobb babakocsi kiválasztásához 2020-ban

Egy bababoltba betérve vagy éppen az interneten kutakodva több tucat babakocsiba lehet botlani és pillanatok alatt elveszítjük a fonalat. Sport vagy multifunkciós babakocsi? Műanyag kerék vagy felfújható kerék? Dönthető háttámla vagy fix ülés?

Melyik a legjobb babakocsi?

Szinte biztos vagyok benne, hogy a várandósság időszakában a legtöbb szülő interneten rákeres arra a kifejezésre, hogy: a legjobb babakocsi. Nem hibáztatom őket, hiszen - főleg a tapasztalat nélküli, kezdő - szülők nagyon nehéz helyzetben vannak. 

Egy bababoltba betérve vagy éppen az interneten kutakodva több tucat babakocsiba lehet botlani és pillanatok alatt elveszítjük a fonalat. Sport vagy multifunkciós babakocsi? Műanyag kerék vagy felfújható kerék? Dönthető háttámla vagy fix ülés?

És még egy sor ehhez hasonló kérdés. A lista szinte végtelen. Ilyenkor fordulsz az internethez és keresel rá olyan kifejezésekre, mint: babakocsi teszt, legjobb babakocsi, milyen babakocsit vegyek. Ezekből aztán szépen kiokosítod magadat, megtudod mi mire jó és meghozod a döntést.

Mindenki szeretné megvenni a babájának a lehető legjobb babakocsit. Van egy jó és egy rossz hírem! Kezdem a rosszal: nincs egyetlen, mindenkinek tökéletes, legjobb babakocsi. Babakocsi tesztek ide, babakocsi tesztek oda, mindenkinek más lesz a tökéletes. Minden szülőnek megvan a saját szempontja, ami alapján végül kiválasztja a neki legjobb babakocsit. De akkor mi a jó hír? A jó hír az, hogy a sokéves szakértő tapasztalatunkat összegezve összeállítottuk nektek ezt az anyagot, ami segít a számotokra legjobb babakocsi kiválasztásában. A teljesség igényével sorra veszünk minden (tényleg minden) szempontot, ami felmerülhet a babakocsi választásakor.

Babakocsi típusok

Először is tegyük rendbe, hogy milyen babakocsi típusok léteznek, melyik mikor és mire jó. Itt most először a babakocsi típusokhoz kapcsolódó alapvető jellemzőkről lesz szó és kicsit később, lentebb fogunk részletesen kitérni az egyes funkciókra.

Multifunkciós babakocsi

Ahogy a neve is mutatja, a multifunkciós babakocsik sokféle funkciót betöltenek. A klasszikus 3in1, azaz három az egyben multifunkciós babakocsik három részből állnak:

 • egy mózeskosárból,
 • egy sportrészből,
 • és egy autós hordozóból.

Mind a három ugyanarra a vázra ültethető rá attól függően, hogy mikor mire van szükség. 

Az autós hordozóban a baba kényelmesen és legfőképpen biztonságosan megteheti már az első útját a kórházból egyenesen haza. Nem probléma, ha a pici útközben elalszik. Az autós hordozóval együtt anélkül betehető az autóba vagy kivehető az autóból, hogy fel kellene őt ébreszteni. 

Érdemes olyan modellt választani, ahol az autós hordozó rögzítéséhez nem kell külön csatlakozó szerkezet, hanem egyszerűen a biztonsági övvel biztonságosan rögzíthető az autóban. Ez miért fontos? Mert így akár taxival is utazhatsz biztonságosan és ha több autó van a háztartásban, nem kell ki-be pakolni a rögzítő szerkezetet.

Bár az autós hordozók kagylószerű kialakításával a gyártók törekszenek arra, hogy minél jobb, egészségesebb testhelyzetben legyen a baba, ennek ellenére ha hosszabb sétára vinnéd őt, inkább válassz ehhez egy mózeskosarat, aminek a sík fekvőfelülete tökéletes a kisbaba alvásához.

Újszülött korban ugyanis nagyon fontos, hogy akár hason, akár háton, de a baba sík felületen aludjon. Ez nem csak a kiságyra, hanem a babakocsira is igaz. A sík felület megfelelő alátámasztást nyújt a testnek, ami így megakadályozza a gerinc deformálódását és biztosítja az egészséges fejlődést. Éppen ezért a multifunkciós babakocsik mózeskosara ideális megoldás újszülött korban.

multifunkciós babakocsi

Az újszülöttek rendszeres levegőztetése nagyon fontos. Két hetes kortól a kicsikkel már mindennap ki lehet menni hosszabb-rövidebb sétákra. A picik nagyon jókat tudnak aludni a friss levegőn és ehhez bizony szükségük van egy kényelmes, a testüket megfelelően tartó babakocsira. A mózeskosár szépen körülöleli és védi a pici babát, de pont emiatt viszonylag hamar ki is növi, általában 5-6 hónapos korukig férnek el benne.

Ahogy a baba kinövi a mózekosarat, úgy kerül elő a multifunkciós babakocsi sportrésze. A sportrészben már elsősorban nem vízszintesen fekszik, hanem félig-meddig ül a baba. Fontos, hogy csak akkor ültesd, amikor már magától megtanult ülni, addig mindenképpen döntve utazzon a babakocsiban. Ehhez viszont kell egy dönthető hátfal. A multifunkciós babakocsik sportrésze általában dönthető, sőt akár még teljesen vízszintesbe is állítható. Ez azért hasznos, mert ha séta közben elalszik a baba, egy mozdulattal még kényelmesebbé tehetjük neki az alvást. Alapjában véve a dönthetőség pedig biztosítja, hogy ne kelljen azelőtt ültetni a babát, mielőtt magától ülne. A sportrész valószínűleg a multifunkciós babakocsik legjobban kihasznált része, már csak azért is, mert ezt a gyerek évekig tudja használni.

A multifunkciós babakocsik többsége Travel System babakocsik. A Travel System kifejezés olyan babakocsikat takar, ahol a vázra autós hordozó (gyerekülés) csatlakoztató. Az autós hordozó segít az utazásban, a pici az autós hordozóval együtt szállítható. A Travel System babakocsiknál a hordozó vagy közvetlenül csatlakoztatható a vázra vagy szükség van hozzá egy adapterre.

Árfekvés: 60-400 ezer forint

Multifunkciós babakocsi előnye és hátránya

Előnyök:

 • Újszülött kortól kezdve egészen addig használható, amíg babakocsira szükségünk van.
 • Egyetlen váz elég három funkcióhoz.
 • A 3in1 babakocsi típusok autós utazásra is alkalmasak.

Hátrányok:

 • Általában nehezebbek, mint a sportbabakocsik.
 • Nagyobb a helyigényük, mint a sportbabakocsiknak.
 • Árban ezek a legdrágábbak, de ez amiatt van, mert háromféle funkciónak is megfelelnek.

Sportbabakocsi

Már a multifunkciós babakocsiknál is jeleztük, hogy a sportrész az az elem, amit a legtovább fogsz tudni használni, hiszen ez éveken keresztül jó lesz a gyereknek. Nagyjából 3-4 éves koráig fogod tudni használni. Gyakorlatilag amíg babakocsira szükség van, addig nem is növi ki. Éppen ez adta meg a létjogosultságot a sportbabakocsiknak.

A sportbabakocsik gyakorlatilag a multifunkciós babakocsik sportrészének felelnek meg, csak éppen egy könnyebb kiadásban. A sportbabakocsikat általában hat hónapos kortól szokták ajánlani, vagyis nagyjából onnantól, hogy a baba kinövi a mózeskosarat. Újszülött kortól azért nem javasolják, mert ritkán dönthető teljesen síkba a háttámlája és ekkor sem egy teljesen sík felületről van szó, ahol akár hason is kényelmesen tudna aludni a baba.

sport babakocsi

Viszont vitathatatlan előnye a sportbabakocsiknak, hogy mivel egészen máshogy épülnek fel (nem kell egy univerzális váz, amire különböző elemeket lehet ültetni) sokkal könnyebbek a multifunkciós babakocsikhoz képest. 

Árfekvés: 10-90 ezer forint

Sportbabakocsi előnye és hátránya

Előnyök:

 • Könnyebbek, mint a multifunkciós babakocsik
 • Sokáig, akár 3-4 éven keresztül is lehet használni
 • Könnyen kezelhetőek
 • Összecsukhatóak
 • Kis helyet foglalnak akár kinyitva, akár összecsukva

Hátrányok:

 • Újszülött kortól nem használhatóak
 • Autós utazásra nem alkalmasak, ahhoz vagy autós hordozóra vagy külön autós gyerekülésre lesz szükség.

Ikerbabakocsi, testvérbabakocsi

Abban a pillanatban, amikor az orvosnál kiderül a hír, hogy nem egy, hanem több babád is lesz, az már eldől, hogy biztosan ikerbabakocsira lesz szükséged ahhoz, hogy akár egyedül is vihesd őket valahova. Sajnos azzal mindenképpen számolnod kell, hogy ezek a babakocsik széltében vagy hosszában, de mindenképpen nagyobbak, mint hagyományos társaik. Ezért általában közlekedni is nehezebb velük, bár a gyártók mindent megtesznek, hogy minél inkább megkönnyítsék a szülők dolgát.

iker babakocsi

A kétüléses babakocsiknál a gyerekek ülhetnek egymás mellett vagy egymás mögött. Ha a gyerekek egymás mellett ülnek, akkor a babakocsi szélesebb, mint az átlag, ha egymás mögött, akkor pedig sokkal hosszabb. Az egymás melletti elhelyezkedésnél nem kell attól tartani, hogy ne férnél be egy normál ajtón. A gyártók úgy tervezték ezeket az ikerbabakocsikat, hogy egy normál, 80 cm széles ajtón beférnek. Ez persze azt is jelenti, hogy az ülésszélesség szűkebbre van szabva, mint egy hagyományos babakocsi esetén.

Sokan azért szeretik jobban azt, ha egymás mellett vannak a babák, mert egymás közelsége megnyugtatja őket. És persze a szülő is jobban rálát mindkét gyerekre: egyik sincs közelebb, vagy távolabb tőle. Ettől függetlenül persze vannak, akik az egymás mögötti elosztásban hisznek.

Amit érdemes mérlegelni, hogy van-e lift ott, ahol laksz. Mikor kiválasztod a konkrét babakocsi típust mindenképpen mérd le, hogy:

 • mekkora a lift, milyen mély és
 • milyen széles a lift ajtó, amin be kell férni a babakocsival.

Bár az elnevezésben különbözik az ikerbabakocsi a testvérbabakocsitól, de a valóságban elég nehéz lenne ezt a kettőt szétválasztani. Inkább csak annyi a különbség, hogy testvérbabakocsiról akkor beszélünk, ha nem ikrek ülnek benne, hanem különböző korú testvérek. Testvérbabakocsira általában akkor van szükség, amikor a testvérek között kicsi a korkülönbség és még az idősebb gyerek is igényli a babakocsit.

Árfekvés: 50-200 ezer forint

Ikerbabakocsi előnye és hátránya

Előnyök:

 • Két vagy akár több gyerek is elfér benne.
 • Akár korban közel álló testvéreknek is jó.

Hátrányok:

 • Nehezebb, mint egy hagyományos babakocsi.
 • Drágább, mint egy hagyományos babakocsik.

Futóbabakocsi

A futás szerelmeseinek gyerek mellett sem kell lemondani a rendszeres futásról. Akár már babakocsi tologatás közben is róhatod a kilométereket. Ehhez csupán egy futóbabakocsira van szükséged. De ne feledd: futóbabakocsiba csak akkor ültesd a picit, ha már megtanult magától ülni.

A futóbabakocsikról már kinézetre rögtön meg lehet állapítani, hogy nem hagyományos használatra szánták: különleges kerekek és masszívabb váz jellemzi ezt a babakocsi típust. A futóbabakocsik háromkerekűek, de ez nem azt jelenti, hogy a háromkerekű babakocsik mind alkalmasak futásra!

futó babakocsi

A hátul kettő, elől egy kerekes elrendezés miatti súlyeloszlás kedvez a futásnak. Elől kisebb a súlyterhelés és a kerekek átmérője is nagyobb, ezért a babakocsi könnyebben irányítható, a tolókar pedig a futáshoz igazodik.

A futóbabakocsik úgy vannak kialakítva, hogy egyrészt a baba is kényelmesen ülhessen benne, másrészt a futáshoz is ideális körülményeket teremtsen.

Árfekvés: 150-200 ezer forint

Futóbabakocsi előnye és hátránya

Előnyök:

 • Támogatja a rendszeres sportolást.
 • Kényelmesen lehet vele futni.
 • A lehető legkönnyebbé teszi a babakocsival való futást.

Hátrányok:

 • Meglehetősen nagy alapterület
 • Drágábbak, mint a hagyományos babakocsik

Elektromos babakocsi

Igazi újdonságnak számítanak a babakocsi piacon az elektromos babakocsik. A név kicsit csalóka, a helyes elnevezés, inkább az elektromos rásegítésű babakocsi lenne. Ezeknél a modelleknél ugyanis arról van szó, hogy a babakocsi “besegít” az irányításba, pontosabban a tolásba.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy emelkedőn segít, hogy könnyebben lehessen felfelé tolni, a lejtőn pedig azt, hogy kicsit befékez, hogy könnyebb legyen megtartani a babakocsit, rossz minőségű úton pedig szintén könnyebbé teszi a közlekedést.

elektromos babakocsi

Ehhez csupán csak be kell kapcsolni az elektronikus támogatási rendszert. Az akkumulátor lemerüléséig élvezhetjük a rendszer adta előnyöket. Az útviszonyoktól függően minimum 8, de akár 40 km-t is megtehetünk rásegítéssel, mielőtt tölteni kellene az akkumulátort.

Hogy ez-e a jövő? Ki tudja! Egyelőre még nem igazán találkozni ilyen modellekkel az utcákon, de tény, hogy aki ilyen terepviszonyok mellett kénytelen nap mint nap babakocsit tologatni valószínűleg nagyon hálás lenne, ha egy ilyen megoldás könnyítené a dolgát.

Árfekvés: 300-400 ezer forint

Elektromos babakocsi előnye és hátránya

Előnyök:

 • Megkönnyíti a babakocsik irányítását, főleg extrém terepviszonyokon

Hátránya:

 • Magas ár

Szempontok a legjobb babakocsi választásához

Most már tudjuk mit jelent az, hogy multifunkciós babakocsi, sportbabakocsi és ikerbabakocsi. Innentől kezdve viszont még mindig rengeteg opció közül választhatunk. A számunkra legjobb babakocsi kiválasztásához tisztába kell lennünk a babakocsik funkcióival, tulajdonságaival.

babakocsi választás

Mindenkinek megvan a maga életstílusa, megvannak a napi rutinok, amik bizony meghatározóak a babakocsi kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy:

 • városon belül autóval fogunk utazni vagy inkább a tömegközlekedést preferáljuk,
 • milyen minőségű úton fogjuk nap mint nap sétára vinni a babát,
 • sík terepen vagy hegynek fel, völgynek le kell tologatni a babakocsit,
 • a pároddal nagyjából ugyanolyan magasak vagy nagyon más testmagasságúak vagytok.

És még megannyi élethelyzet, amire nem is gondolnál. A lehetőségeidnek, elképzeléseidnek és az igényeidnek megfelelően kell mérlegelni az egyes babakocsi funkciók és babakocsi tulajdonságok között azért, hogy végül megtaláld az igazit, a legjobb babakocsit.

Vágjunk is bele!

Babakocsi dönthetősége

Már részben érintettük ezt a témát, de mivel egy nagyon fontos funkcióról van szó, ezért mindenképpen vegyük át újra. A dönthetőség a babakocsi hátfalához, vagyis ahhoz a részhez kapcsolódó tulajdonság, amihez a baba nekidől.

Értelemszerűen a fix hátfalú babakocsiknál egyáltalán nem dönthető a babakocsi hátfala, így a gyerek csak egy pozícióban tud ülni a babakocsiban. Ez hosszú távon nem a legkényelmesebb megoldás.

Ezzel szemben vannak a dönthető babakocsik, amik akár több állásban is dönthetőek. Ezek igazán alkalmasak arra, hogy a baba kényelmét maximálisan kiszolgálják. A legnagyobb mértékben dönthető babakocsiknál gyakorlatilag 180 fokban lehetséges dönteni a hátfalat, ami azt jelenti, hogy a gyerek akár teljesen vízszintesen is tud aludni a babakocsiban.

Babakocsik súlya

A babakocsik súlya az egyik legfontosabb szempont. Egy nehéz babakocsi nagyon megnehezítheti a mindennapokat. A babakocsi kiválasztásánál próbálj abba belegondolni, hogy egy nap mennyit kell majd emelgetni a babakocsit. 

Emeletes házban laksz és nincs lift? Ha nehéz babakocsit választasz hidd el kétszer is meggondolod mielőtt kimozdulsz babakocsival. Ne csak a babakocsi saját súlyát nézd! Vedd számításba azt is, hogy abban a babakocsiban lesz egy egyre cseperedő gyermek és vagy a hátadon, vagy a babakocsin biztos lesz egy jól megpakolt pelenkázó táska. Hipp-hopp 20-25 kg felé emelkedhet az a súly, amit rendszeresen emelgetni kell. Ha pedig épp bevásárolni készülsz, akkor hazafelé még azt is cipelni kell. Ezekkel együtt már komoly súlyt elérhet a babakocsi, amit nem biztos, hogy szívesen emelgetsz nap mint nap.

Tömegközlekednél? Bár az új szerelvények már babakocsi barát kivitelezésben készülnek és viszonylag könnyen fel lehet rájuk szállni, de bizony még jócskán akadnak régebbi járművek. Ezeknél fel is kötheted a gatyádat, mert általában szűk ajtókkal, a feljutást nehezítő kapaszkodókkal és bizony emberes méretű lépcsőkkel találod szembe magad.

Ha a mindennapjaid része a tömegközlekedés mellett a sok-sok lépcső, akkor biztos lehetsz benne, hogy a számodra ideális babakocsi az, ami a lehető legkönnyebb. De egy picit azért árnyalnék ezen az állításon, még pedig annyit, hogy a babakocsi súlya azért sok esetben összefügg a stabilitással és egyéb funkciókkal. Tehát a helyes állítás inkább az lenne, hogy: próbálj olyan babakocsit választani, ami könnyű, de ez nem megy a stabilitás kárára.

Babakocsik kereke

Általában a babakocsiknak vagy tömör műanyag kerekük van, vagy pedig felfújható gumikerekük. 

Ha semmit sem tudsz a babakocsikról akkor is biztos, hogy rögtön beugrik, hogy miért válasszak felfújható kereket, hiszen az akár ki is lyukadhat?! Ez így van. Valóban, a felfújható kerekek egyik hátránya, hogy kilyukadhatnak. De akkor mégis mire jók? A válasz az utak minőségében rejlik. Rossz minőségű, zötyögős úton vagy éppen a természetet járva a felfújható kerék sokkal jobban csillapítja a rázkódást, mint a műanyag kerék. Éppen ezért sokan erre esküsznek.

babakocsi kerék

Ezzel szemben a tömör műanyag kereket preferálók tábora szerint ez a csillapítás nem olyan jelentős. Számukra fontosabb az a tény, hogy a tömör műanyag kerekek nem fognak leengedni, nem kell időnként felfújni őket. Ha olyan helyen laksz, ahol a járdák viszonylag jó minőségűek és nem kavicságyon kell rendszeresen tologatni a babakocsit, akkor célszerű inkább műanyag kerekű babakocsit választani, mert ezzel kevesebb teendőd lesz.

A babakocsi kerekeinek átmérője

A babakocsi kerekeinek méretével kapcsolatban az ökölszabály:

 • minél kisebbek a kerekek annál fordulékonyabbak
 • minél nagyobbak a kerekek annál jobban bírják a rosszabb útviszonyokat, kevésbé adják át a babakocsi többi részére a rázkódást.

A babakocsi kerekeinek száma

Ha már a babakocsi kerekeinél tartunk, akkor van egy másik szempont, amit érdemes megfontolni. Ez nem más, mint a babakocsi kerekeinek száma. A babakocsik hagyományosan négykerekűek, de az újabb modellek között találhatunk háromkerekűeket is. Az utcákon is már sok anyuka, apuka tologat ilyen háromkerekű babakocsikat.

A háromkerekű babakocsik megjelenése nem azt jelenti, hogy a négykerekűek felett eljárt az idő. Sőt! Sokan a stabilitás és a borulékonyság miatt egyértelműen a négykerekű babakocsikat tartják jobbnak. Bár abban van igazság, hogy négy keréken nehezebben borul meg a babakocsi, mint három keréken, de hiba lenne azt gondolni, hogy egy háromkerekű babakocsi nem stabil, nem biztonságos. 

A háromkerekű babakocsik is abszolút biztonságosak és stabilak, nyugodtan lehet ilyeneket is választani, de a négykerekű babakocsik egy fokkal valóban stabilabbak.

A babakocsi kerék bolygósíthatósága

Nah még egy ismeretlen kifejezés! Bolygósítható kerekek? Ez mégis mit jelent? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. A babakocsi kerekei lehetnek fixek vagy 360 fokban foroghatnak körbe-körbe. 

Ma már a jobb minőségű babakocsiknál lehetőség van arra, hogy a babakocsi első kerekeinél mi magunk állítsuk be, hogy a kerekek fixen álljanak vagy körbe-körbe 360 fokban mozoghassanak, foroghassanak. Ezt nevezzük a kerekek bolygósíthatóságának.

Miért hasznos ez a funkció? A babakocsi irányíthatósága nagyban függ attól, hogy milyen terepen megyünk vele. Egy teljesen sík járdán a kanyarodás sokkal egyszerűbb, ha a babakocsi első kerekei el tudnak fordulni. Viszont ha egy hepehupás, mondjuk macskaköves úton kell forgó első kerekekkel menni, bizony meggyűlik a bajunk a babakocsi irányításával. Ilyenkor a fix kerekekkel lehet könnyebben haladni a babakocsival. Ezért nagyon hasznos, ha a terepviszonyoknak megfelelően, egy mozdulattal tudjuk fixálni a kerekeket és ugyanazzal a mozdulattal elérjük, hogy újra forogjanak a kerekek. 

És akkor azt még nem is említettük, hogy bolygósítható kerekek mellett akár egy helyben állva, 360 fokban meg is tudunk fordulni a babakocsival. Szűk helyeken, például liftekben, keskeny folyosókon vagy éppen egy bolt keskeny soraiban ennek a funkciónak nagy hasznát veszed majd.

Forgatható ülőrész

A forgatható ülőrész a gyakorlatban azt jelenti, hogy amiben a gyerek ül vagy fekszik akár menetiránnyal szemben, akár menetiránynak háttal is feltehető a vázra. Amikor még pici a baba fontos, hogy a szülő rálásson a kicsire. Ilyenkor menetiránynak háttal tesszük fel a mózeskosarat és a sportrészt is. Így rögtön látod, ha a babának szüksége van rád és a baba is érzi a közelséged.

Amikor már nagyobbacska lesz a baba és egyre kíváncsibb a külvilágra, meg lehet fordítani a sportrészt, hogy a gyerek menetirányba nézzen. Így garantáltan nem fogjuk zavarni a látókörét, abszolút szabadon nézelődhet.

Babakocsi összecsukhatósága

Sokszor utazol autóval? Ha a válaszod igen, akkor bizony ez a szempont nagyon fontos neked. Kezdjük azzal, hogy egyáltalán összecsukható-e a babakocsi? Ha nem, akkor óriási a helyigénye, nem csak utazáskor, hanem egyszerűen az otthoni tárolásnál is. 

A babakocsi összecsukhatóságát több oldalról is érdemes megnézni. Egyrészt nem mindegy mekkorára csukható össze, másrészt nem mindegy hogyan, mennyire könnyen lehet összecsukni. 

Akár otthoni tárolásról van szó, akár az autóba szeretnénk betenni a babakocsit, minél kisebbre tudjuk összecsukni a babakocsit, annál jobb. Általában a multifunkciós babakocsik több helyet foglalnak el összecsukott állapotban, mint a sportbabakocsik. Ez többnyire amiatt van, mert maga a váz masszívabb, hiszen a váznak biztosítania kell egy olyan csatlakozási felületet, ahova a különböző részek csatlakoztathatóak. Mivel a sportbabakocsinál nincs erre szükség, azért ott a váz egészen máshogy épül fel.

babakocsi összecsukva

A multifunkcionális babakocsik lapra csukhatóak és szélességük meghatározza, hogy összecsukva milyen szélesek. A sportbabakocsik nem csak lapra csukhatóak, hanem akár esernyőre is csukhatóak. Ezek az ún. esernyő babakocsik azért nagyon népszerűek, mert összecsukva viszonylag kis helyigényűek.

Az összecsukható babakocsiknál arra is érdemes figyelni, hogy lehet összecsukni a babakocsit. Nagyon nem mindegy, hogy egy kétkezes műveletről van szó és kész koreográfia kell hozzá, vagy elég egyetlen kéz és egy laza mozdulattal már össze is csukható a babakocsi. Ha sokat vezetsz és gyakran fogod autóból ki-be pakolni a babakocsit hálás leszel magadnak, hogy egy olyan összecsukható babakocsit választottál, amit akár egy kézzel is könnyedén összecsukhatsz.

Tolókar vagy fogantyú?

A multifunkcionális babakocsik általában tolókarral rendelkeznek. Ezért is van az, hogy lapra csukhatóak. A sportbabakocsiknál viszont vannak az esernyő babakocsi modellek, amiknél nem egy tolókar van, hanem két fogantyú. A lapra csukható sportbabakocsik pedig általában tolókarral rendelkeznek. Így ez a választási helyzet elsősorban sportbabakocsik közti döntésnél jöhet elő.

A tolókar előnye, hogy akár egy kézzel is könnyen irányítható vele a babakocsi, ezzel szemben a fogantyús modelleknél az egykezes irányítás már nem annyira triviális. Irányíthatóság szempontjából tehát a tolókar előnyösebb.

A tolókaros vagy a fogantyús megoldások közötti választást azonban nem lehet különválasztani az összecsukhatóságtól. Ha egy esernyőre csukható babakocsiban gondolkozol, akkor meg kell békélned a fogantyúkkal, ha lapra csukható modellek is szóba jöhetnek, akkor kerülsz valójában döntési helyzetbe.

Állítható magasság

A babakocsi kiválasztásánál mindig az legyen a fejedben, hogy egy mindennapos eszköz lesz az életedben, ezért nagyon fontos, hogy ne csak a babának, hanem neked is kényelmes legyen. A napi rendszerességű hosszabb-rövidebb séták alkalmával nagyon nem mindegy, hogy a kezedet hogyan tartod. Mindenkinek megvan az a magasság, ami neki kényelmes. 

És korántsem biztos, hogy az a magasság, ami neked kényelmes a párodnak is az lesz. Ezért érdemes olyan babakocsit választani, aminél lehet állítani a tolókar magasságát. Így mindenki a maga igényeire alakíthatja a babakocsi tolókarjának magasságát.

Fékezési lehetőség

Első olvasatra nem feltétlen érti az ember, hogy miért van szükség a babakocsi fékezésére, hiszen mi irányítjuk a babakocsit, kontrolláljuk merre menjen. Nos, a babakocsi lefékezését nem ugyanúgy kell elképzelni, mint vezetéskor a fékezést. Ha már autós hasonlatnál tartunk, akkor inkább a kézifék funkció az, amiről a babakocsinál szó van. A babakocsi lefékezésével rögzítjük a kerekeket és ezzel megelőzhetjük, hogy a babakocsink tovább guruljon.

A különböző gyártók különböző babakocsi modelljei más-más módon oldják meg a fékezést. 

Jellemzően kétféle megoldás létezik:

 • kézzel lehet lefékezni a babakocsit,
 • vagy lábbal tudod benyomni a féket.

A babakocsi lefékezése hasznos funkció, főleg ha dimbes-dombos területen lakunk.

A babakocsi teherbíró képessége

Egy babakocsi megvétele nem kis beruházás, éppen ezért mindenki szeretne olyan babakocsit venni, ami minél tovább jó, nehogy idő előtt kinője a gyerek és újat kelljen venni. Mit érdemes ehhez nézni? A babakocsi teherbíró képességét.

Minden egyes babakocsinál feltüntetik, hogy hány kilogrammig használható. Általában kétféle súlyhatárral lehet találkozni: 15 kg és 20 kg. Ez a súlyhatár nem feltétlen jelent méretbeli különbséget. Egy nagyobb teherbírású babakocsi méretben lehet ugyanakkora, mint egy kisebb teherbírású. Akkor mégis miben más a kettő? A babakocsi stabilitása adja a különbséget. Egy 20 kg-ot is elbíró babakocsi stabilabb felépítésű.

Babakocsi anyaga és színe

Lehet, hogy első olvasatra ez abszolút külsőségnek tűnik, de hidd el, ha kicsit ennek is a mélyére ásunk máris látni fogod, hogy igenis számít az anyag és még akár a szín is. Kezdjük az anyaggal.

Strapabírás, moshatóság és UV védelem! Ez a három legfontosabb hívószó a babakocsi anyagával kapcsolatban. Talán nem is kellene magyarázni miért fontosak ezek, de azért ejtsünk néhány szót ezekről. A babakocsi anyaga is kell ahhoz, hogy ténylegesen éveken keresztül tudd használni a babakocsit. A babakocsi állapotán hamar meg fog látszódni, ha nem kellően jó minőségű, hanem egy könnyen kopó, szakadó anyagból készült.

A moshatóság is legalább ilyen fontos. Mivel a baba rengeteg időt fog a babakocsiban tölteni, így előbb-utóbb elkoszolódik a babakocsi anyaga. Ezzel egészen addig nincsen gond, amíg a babakocsi teljes huzata levehető és mosható. Viszont ha nem tudod a huzatot levenni, bizony sokáig fogsz bosszankodni egy-egy makacs folt miatt.

babakocsi séta

A napi rendszeres séták során sokszor nem is gondolunk bele, hogy az UV védelem a kisbaba számára is mennyire fontos. A babakocsi gyártók felismerték ennek a jelentőségét és olyan babakocsikat dobtak a piacra, amiknek az anyaga 50+ UV védelemmel bír. Általában a babakocsik napellenzője, kupolája készül ilyen anyagokból, így ezek alatt a baba nagyobb biztonságban van, mintha hagyományos anyagból készült volna. 

És akkor most jöjjön a szín. Ha több gyereket tervezünk, akkor érdemes valamilyen semlegesebb színben gondolkodni. Ha az első gyermek kislány és veszünk neki egy szép rózsaszín babakocsit, bizony a fiú kistesónál nem biztos, hogy szeretni fogjuk már ezt a színt. De ez fordítva is igaz. A legjobb, ha egy időtálló, nem feltétlen divatszínt választunk, hanem olyat, ami évekkel később is tetszeni fog.

Babakocsi tároló, babakocsi kosár

Minden babakocsinak van kisebb vagy nagyobb tárolója, ahova pakolhatod azokat a dolgokat, amire útközben szükséged lehet (pl. extra takaró) vagy amit közben vásároltál. A sportbabakocsiknál általában kisebb, kevesebb dolog fér el bennük, a multifunkciós babakocsiknál viszont meglepődnél mennyi mindent be tudsz oda pakolni.

Érdemes megnézni, hogy milyen könnyen lehet bepakolni ezekbe a “kosarakba”. Előfordulnak ugyanis olyan hibás tervezések, amikor hiába van nagy tér, ahova lehetne pakolni, de csak kis nyílásokon lehet bepakolni bármit is.

Persze nem ez kell legyen a fő szempont a babakocsi választásánál, de ha csak ebben különbözik két modell, akkor igenis számíthat.

Babakocsi kiegészítők

Jónéhány hasznos babakocsi kiegészítő van, ami vagy alapból benne van a babakocsi árában, vagy külön kell ezeket megvásárolni. Az ok, amiért most szót ejtünk ezekről, hogy egyrészt ezek a kiegészítők sokkal kényelmesebbé tudják tenni a babakocsi használatát akár a szülőknek, akár a babának. Másrészről érdemes tisztában lenni, hogy konkrétan mik is tartoznak ide.

babakocsi kiegészítők

Lehet, hogy egy babakocsi drágább, de mégis jobban megéri, mert sokkal több hasznos kiegészítő van az árban, mint egy olcsóbb társánál. Ahhoz, hogy tudj ár-érték arányban dönteni tudnod kell, milyen babakocsi kiegészítők léteznek.

 • Lábzsák: A babakocsira kapcsolható lábzsák segíti a réteges öltözködést és bizony a nagy hidegben jól jön egy plusz réteg, ami melegíti a babát.
 • Szúnyogháló: Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, ezért lehetőleg kerülni kell, hogy bármi is megcsípje őket. A babakocsira való szúnyogháló a nyári napokon kimondottan hasznos tud lenni.
 • Napernyő: A tűző napfény nem tesz jót sem a baba bőrének, sem a szemének. Nem csak az újszülötteket, hanem a nagyobbakat is óvni kell a közvetlen napfénytől. A napernyő véd a túl erős napsugárzástól, sőt még akár UV védelmet is nyújt, ha ilyen anyagból készül.
 • Esővédő: Bár vannak akiket egyáltalán nem zavar, ha esőben kicsit eláznak, de azért annak senki nem örülne ha a pici is csurom víz lesz. Sose tudhatod, mikor kap el séta közben egy nyári zápor. Az esővédőt gyorsan a babakocsihoz rögzíted és nyugodt lehetsz afelől, hogy babád nem fog elázni. 
 • Pohártartó: A napi rendszeres séták alkalmával biztos megszomjazol te is és a baba is. Különösen a tikkasztó nyári napokon oda kell figyelni az állandó folyadékpótlásra. Sokkal kényelmesebb egy pohártartóból elővenni akár a te kulacsod, akár a baba itatós poharát, mint mindig előbogarászni a pelenkázó táskából.
 • Pelenkázó táska: Egy jó pelenkázó táska igazi kincs minden szülőnek. Meglepődnél mi minden fér el egy pelenkázó táskában. És erre szükség is van, hiszen nagyon sok mindent kell magadnál tartani: csere pelenkák, popsitörlő, popsikenőcs, váltás ruha, cumisüveg, itató pohár, bébijátékok stb. Egy igazán jó pelenkázó táskában mindezeknek külön rekeszek vannak, hogy minél hatékonyabban tudj házon kívül is például pelenkát cserélni.
 • Akasztó: A pelenkázó táskákat fel lehet tenni a babakocsikra, hogy ne neked kelljen cipelni. De ezen felül sokszor jól jön extra akasztó, amire akár a megpakolt bevásárló szatyrokat is felakaszthatod. Jó tanács! Mindig óvatosan pakold meg a babakocsit, ne helyezz túl nagy súlyt a tolókarra, nehogy magával rántsa a babakocsit.

Gyakran feltett kérdések babakocsiról, az a bizonyos babakocsi GYIK

A többéves babakocsi eladási tapasztalatunk során észrevettük, hogy vannak rendszeresen felmerülő kérdések, amik jól tükrözik a babakocsival kapcsolatos bizonytalanságokat. Könnyen lehet, hogy benned is felmerültek ilyen kérdések. Ideje tisztázni ezeket!

Mi a különbség a 3in1 multifunkciós babakocsi és a 2in1 multifunkciós babakocsik között?

MInd a 3in1 babakocsi, mind a 2in1 babakocsinál van egy univerzális váz, amire a különböző rátétek kerülnek. 3in1 multifunkciós babakocsinál a vázhoz jár három rátét: egy sportrész, egy mózeskosár és egy autós hordozó is. 2in1 multifunkciós babakocsi esetén a vázhoz két rátét jár: egy sportrész és emellé egy mózeskosár VAGY egy autós hordozó.

Mit jelent az, hogy a babakocsi megfelel az EN 1888:2012 szabványnak?

Az EN 1888:2012 szabvány előírja, hogy egy babakocsinak milyen alapkövetelményeknek kell megfelelnie. Meghatározza, hogy milyen biztonsági kívánalmaknak kell eleget tenni és milyen módon kell a babakocsi teszteket elvégezni. Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen az EN 1888:2012 szabványnak megfelelő babakocsit válassz.

Érkezik a kistesó, mégsem szeretnék testvérbabakocsit. Mit tehetek?

A mérete miatt sokan idegenkednek a testvérbabakocsiktól, így ha jön a kistesó inkább valamilyen más megoldást keresnek. Nekik találták ki a testvérfellépőt. A testvérfellépő a babakocsi vázához rögzíthető és ezen utazhat a nagyobb tesó. Persze ehhez már stabilan kell tudnia állni és nem árt, ha kapaszkodni is megtanítjuk. 

A testvérfellépőknek jó hasznát vehetjük, ha hosszabb távolságokat kell gyalogolni és a nagyobb gyermek könnyen elfárad vagy egyszerűen csak sietnünk kell valahova. A nagytesó csak felpattan a testvérfellépőre és már kapcsolhatunk is magasabb tempóra.

Milyen babakocsit vegyek?

A babakocsi kiválasztása nehéz döntés. Amit tanácsolhatunk, hogy ne kapkodj a választással, hiszen a babakocsit éveken keresztül, nap mint nap fogod tologatni és rengeteg időt fog a babád eltölteni benne. 

Mérlegeld, hogy neked és a babádnak mire is lesz szüksége. A sok babakocsi tulajdonság közül válaszd ki, hogy neked mi a legfontosabb és ezek alapján szűkítsd le a kínálatot néhány babakocsi modellre. Érdemes akár élőben is kipróbálni a kiszemelt babakocsikat, hogy megtapasztald milyen lesz majd tologatni a babakocsit.

babakocsi több

Egy babakocsi megvásárlása komoly beruházás, hiszen a babakocsik áránál a határ a csillagos ég. Ha elfogadsz még egy tanácsot, akkor mindig ár-érték alapján mérlegelj, mert babakocsiknál is gyakran igaz a mondás, hogy olcsó húsnak, híg a levele. Mindig nézd meg mi van az árban, mit kapsz a pénzedért.

Felelőtlenség lenne úgy konkrét babakocsi típust ajánlani neked, hogy nem ismerjük az igényeidet. Minden szülőnek más és más igényei vannak. Ami az egyik családnak tökéletesen bevált, az a másik családnak nem biztos, hogy jó lesz. Láthattad milyen sok mindenben különbözhetnek a babakocsik, de ha elolvastad ezt a cikket biztos lehetsz benne, hogy tudni fogod, hogy neked melyik a legjobb babakocsi.

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com, cybex-online.comwww.abc-design.dewww.hauck.deen.pegperego.com,  www.thule.com