Babablog

Az 1 hónapos baba fejlődése

Az 1 hónapos babával való összehangolódás fokozatos, és nem lehet siettetni. Mi történik ebben az első, kezdeti időszakban? A baba fejlődése hónapról hónapra.

Melyek az újszülöttkor jellegzetességei? Mit történik ebben az időszakban? Hogyan fejlődik az egy hónapos baba, mire kell figyelni, és hogyan illeszkedik be a család életébe? A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

Az 1 hónapos baba sokat alszik.

Mit tud az 1 hónapos baba?

 • Látás: Az 1 hónapos baba nem lát élesen 20-30 centinél messzebbre, ez azonban elegendő ahhoz, hogy érzékelje édesanyja arcának körvonalát. Térlátása és színlátása is csak lassan fejlődik ki.
 • Hallás: Már az anyaméhben kifejlődik, így az egy hónapos baba ismeri anyukájának a hangját.
 • Szaglás: Az újszülött szaglása és ízérzékelése kifinomult, édesanyja illatát és az anyatej ízét vagy ízének változásait is megismeri.
 • Tapintás, hőérzet, általános közérzet (a vegetatív idegrendszer jelzései), saját mozgásának és egyensúlyi helyzetének érzete: Ezek mind önálló területek, bár nem említik őket külön. Pedig ezek az újszülött- és csecsemőkor legfontosabb tudat alatti jelzései, amelyeket a pici önmagáról, természetes élettani jelenségeiről és a környezetéről kap. Például, hogy hideg-e a saját bőre, milyen súllyal nyomja a takarót, milyen a saját mortyogó bélmozgása, milyen az őt karjában tartó felnőtt izomtónusa: laza vagy feszült. A természetes életérzést és ősbizalmat alapozzák meg, ezért érdemes külön gondosságot szentelni nekik.
 • Reflexek: fogóreflex, moro-reflex, szopóreflex és még megannyi segíti az 1 hónapos babát az alapvető életfunkcióiban. Ezeket később felváltják majd az idegrendszer fejlettebb funkciói.
 • Mozgásfejlődés: Az első időszakban nagy jelentősége van a fejmozgásoknak, amelyeket hason és háton is nyakizmai segítségével gyakorol az egy hónapos baba.

Tipp: Már az 1 hónapos babát is beletehed az Adamo hintába, ami kiváló eszköz arra, hogy megnyugtasd, és egyben fejleszd is. Az Adamo hinta használata újszülöttkortól akár 5 éves korig című blogposztunkban bővebben is olvashatsz róla.

Az 1 hónapos baba táplálása

Testközelség és aranyat érő anyatej: ezt jelenti a szoptatás az 1 hónapos babának, amely mellett az esetleges nehézségek idején is érdemes kitartani – akár szakember segítségével. A sikeres szoptatás titka című blogbejegyzésünkben részletesen írtunk arról, mit tudsz tenni, hogy jól menjen a szoptatás. Ha azonban nálatok másképp alakul, és nem anyatejjel táplálod a gyermekedet, akkor se keseredj el, hiszen nagyon fontos, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott tudj maradni. Ezzel adod a legtöbbet gyermekednek.

 Az 1 hónapos baba szoptatás közben.

Az 1 hónapos baba súlya

Az egy hónapos baba súlyának alakulásához fontos tudni, hogy a szülést követő néhány napon van egy körülbelül 10 százalékos természetes súlyvesztés. Aztán az első hét vége felé már általában növekedni kezd a baba súlya, és nagyjából a születést követő második hét végére éri el újra a születési súlyát. Az egy hónapos baba súlya ezt követően pedig úgy alakul, hogy általában hetente 100-200 grammot növekszik (persze ennél nagyobb súlygyarapodás is lehetséges). Az első hónap végére a születési súlyhoz képest plusz 400 gramm szokott lenni a csecsemő súlya. Az 1 hónapos baba súlygyarapodását még szorosabban kell figyelemmel kísérni, ebben a babamérleg lehet segítségedre, azonban jó, ha tudod, hogy a súlygyarapodás mértéke eltérhet az átlagostól.

Erről a témáról A csecsemő súlya és súlygyarapodása című blogposztunkban írtunk bővebben.

1 hónapos baba alszik.

Az 1 hónapos baba napirendje

Az 1 hónapos baba napirendje még nem szabályos, és emellett össze kell még szoknia a családnak, amihez kell egy kis idő. Bár az 1 hónapos baba egész napját az evés és az alvás teszi ki, ennek általában még nincs stabil ritmusa. Érdemes időt adni az összehangolódásra, és elvárások nélkül tekinteni erre az első időszakra. Ilyenkor az újszülött szervezete élettani és érzelmi szinten egyaránt ráhangolódik a szülőkre, amihez kulcs lehet a mosoly, az érintés, a tekintet vagy a hangok játéka. Mondhatjuk, hogy az 1 hónapos baba játéka ennyiben ki is merül, ez azonban nagyon is sok. Kutatások is igazolták, hogy a szülő-baba közti összehangolódás az egy hónapos babáknál növeli a biztonságos kötődés kialakulását.

Koraszülött baba

Ha a baba korábban érkezik, minden másképp alakulhat. Az esetleges szeparáció a babát és a szülőket is megviseli. Ilyenkor a környezet támogatása még fokozottabb jelentőséggel bír, a gyógyírt pedig a testi kontaktus jelenti a babával. Az úgynevezett kenguruzás, amikor az anya vagy az apa bőr-bőr kontaktusban van a babával, életre szóló pozitív hatással bír.

A kötődő nevelés: a hordozás előnyei című cikkünkben bővebben is olvashatsz a hordozásról.

Aktuális vizsgálatok

Amikor a baba megszületik, a hazaérkezés napjáról érdemes értesíteni a gyermekorvost és a védőnőt, aki felkeresi a családot. Elegendő, ha a gyermekorvos csak néhány nap múlva érkezik, hiszen a babát az újszülöttosztályon többször is megvizsgálják. Az első találkozásnál körülbelül erre számíthatsz, illetve erre van szükség:

 • Legyen kéznél a baba kórházi zárójelentése, gyermekegészségügyi kiskönyve, és érdemes előzetesen listát írni a felmerülő kérdésekről. A gyermekorvos ellenőrizni fogja, hogy minden rendben volt-e a szülés körül és utána, megtörténtek-e a szűrővizsgálatok, javasoltak-e bármilyen kontrollvizsgálatot, nem rutinszerű szűrést, gyógyszert vagy vitamint a megszokott D- és K-vitaminon kívül.
 • Ezt követően át lehet beszélni a rutin-szűrővizsgálatok (csípőszűrés, koponya- és hasi ultrahangvizsgálat) esedékességét, amelyekre ideális esetben hathetes kor körül kerül sor.
 • A gyermekorvos tetőtől talpig átvizsgálja a babát.
 • Hasznos tanácsokkal lát el a köldök- és bőrápolással kapcsolatban, és válaszol a felmerülő kérdésekre, legyen szó akár a szoptatásról, a bukásról, a csuklásról vagy bármi másról. Ezekkel kapcsolatban természetesen a védőnő is segítséget nyújt.
 • Érdemes tisztázni azt is a gyermekorvossal, hogyan tudsz kapcsolatba lépni vele, illetve hova fordulhatsz hétvégén vagy ügyeleti időszakban.

Az egy hónapos baba aktuális vizsgálatai.

Kiegészítő jótanácsok

 • A köldökcsonk ápolása: A köldökcsonk a baba születése utáni 5-10 napos korban általában magától elszárad és leesik. Addig lehetőleg ne érje víz! A köldök ápolásának módját beszéld meg a védőnővel vagy gyermekorvossal! Általában vatta és olívaolaj elegendő hozzá.
 • Fürdetés: Azért, hogy a pici megszokja és megszeresse a pancsolást, magabiztos, nyugodt, határozott mozdulatokkal fürdesd! Heti egy nagy fürdetés az újszülött- és csecsemőkorban általában elegendő.
 • Baba a pelenkázón: A két legfontosabb dolog: legyen meleg, és legyen biztonságban a pici! Már az egy hónapos babát se hagyd egyedül egy pillanatra se!
 • Körömvágás: Már az első napoktól kezdve az ápolás része a körmök rövidítése. Ebben a kezdeti időszakban a vágás helyett az óvatos reszelést is választhatod.
 • Hasfájás: A csecsemőkori hasfájás, ami már a pár napos babánál is jelentkezhet, egészen 3-4 hónapos korig is eltarthat. Persze lehet, hogy nyugtalanság esetén másról van szó. Elképzelhető, hogy álmos, kakis, anyai közelségre, kapcsolatra vágyik az egy hónapos baba. Ennek az időszaknak az egyik legfontosabb feladata, hogy ráhangolódj a gyermekedre, és megtaláld azt a megnyugtató megoldást, amely a kiváltó okra nálatok a legjobban beválik. Nem mindenre a szoptatás az egyetlen üdvözítő válasz. A kólikáról a Kólika – hogyan enyhítsük a hasfájós baba panaszait című cikkünkben írtunk részletesebben.
 • Altatás: A kezdeti időszakban jó szolgálatot tehet a szülői ágy mellé rögzíthető babaöböl, hiszen így éjjel is melletted lehet a kisbabád, ezzel egyrészt biztosítod számára a testközelséget, másrészt így nem kell az ágyból kikelned a gyakori etetésekhez.
 • Altatási pozíció: Háton vagy váltott oldalon fektesd a babát! Ezzel messzemenően elkerülhető a bölcsőhalál és a koponya aszimmetrikus elfekvése.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com