Babablog

A 10 hónapos baba fejlődése

A 10 hónapos baba egyre önállóbb, sokat mászik, biztosan ül, elkezd felállni, és lépeget a bútorokba kapaszkodva. A baba fejlődése hónapról hónapra.

A tíz hónapos baba egész nap tesz-vesz, jön-megy. Mindent fel akar fedezni, tele van ötletekkel, ezért egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteni. Elmélyülten tud játszani, és szeretne mindent kipróbálni, legyen az a zokni felhúzása vagy éppen a fogmosás. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra végig tudod követni gyermeked fejlődési állomásait.

A 10 hónapos baba

Mit tud a 10 hónapos baba?

  • A tíz hónapos baba ügyesen és gyorsan mászik.
  • Feltérdel és felkapaszkodik a bútorok mellett, és oldalazva lépeget.
  • Szívesen játszik egyedül, pakolgatja a játékait, tornyot épít, ugyanakkor előszeretettel „rombol”.
  • Zenét hallgatva szívesen illeg-billeg, mozgatja a kezét és tapsol.
  • A 10 hónapos baba integetni is tud.
  • Az egyszerű felszólításokat és kéréseket megérti.
  • Próbál önállóan enni, öltözködni, fogat mosni, fürdeni.

A 10 hónapos baba táplálása és súlygyarapodása

A szülői minta erőteljes hatása az étkezésekre is igaz. A tíz hónapos baba még éppen csak túl van a hozzátáplálás kezdeti időszakán, hogy aztán ezen az úton lassan bekapcsolódjon majd a felnőttek étkezésébe. A mintaadás nagyon fontos: az étkezési szokásokat is a szülő alakítja a gyermeknél, és így van ez a nassolással is. Érdemes önmagadat megfigyelni és változtatni, ha szükséges, és úgy érzed, nem jó példát mutatsz a kicsinek.

Ebben az időszakban egyre több szilárd táplálékot fogyaszt a gyermek, így több folyadékra van szüksége. A víz, az édesítés nélküli teák a legjobbak erre.

Általában féléves kor után a baba súlygyarapodása mérséklődik, a tíz hónapos babánál a havi súlygyarapodás 400-500 gramm körül van.

A 10 hónapos baba felmászik a kanapéra.

A 10 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

A tíz hónapos baba ügyesen mászik (akár tárgyakkal a kezében), székre fel- és arról lemászik. Jó egyensúllyal ül, ülés közben 90 fokban körbefordul, közben tárgyakkal játszik. A két kezét különböző tevékenységre tudja használni. A 10 hónapos baba már elkezd kapaszkodva felállni, lépkedni.

Az ülést, állást nem szabad segíteni, meg kell várni, hogy a baba magától, önállóan végezze ezeket a mozgásokat. Ha az ülés, állás mint mozgásfejlődési lépcső picivel később érkezik el, önmagában (ha más mozgásfejlődési probléma nincs) semmilyen káros következménnyel nem jár a későbbiekben. Ha a 10 hónapos baba még nem mászik, akkor javasolt szakemberhez fordulni.

A tíz hónapos baba egyre érthetőbben és határozottabban érvényesíti az akaratát, fejezi ki a szándékát. Figyeli mások jelzéseit, arckifejezését, különösképpen a szüleit, főként az édesanyját, hogy mit gondol, érez és tesz, mindezek pedig milyen viszonyban vannak egymással. Eközben megnő a távolság anya és gyermeke között azzal, hogy a baba már mászik, és el-eltávolodik. A közös játék, a könyvlapozgatás, a mindennapi tevékenységek során kialakul az a közös figyelem kettőtök között, amelyben már a szavaknak és a gesztusoknak nagyobb jelentősége lesz.

A 10 hónapos baba tornyot épít és rombol, pakolgatja a játékait, gurítja a labdát, és örömmel lapozgatja a leporellót. A legtöbbjük imád hintázni, ami csodás fejlesztőtevékenység is egyben. A hintázás, ami több mint szórakozás című blogposztunkban bővebben is olvashatsz róla. 

Otthon a babával

Otthon lenni a babával egyszerre csodálatos és embert próbáló élmény. Sokfelé kell figyelni, és állandó ingeráradatot jelent ez az időszak. Nehézség lehet a rend elengedése, a monotonitástűrés, amit a folyton ismétlődő és néha végeláthatatlannak tűnő tevékenységek sora jelent. Feszültséget okozhat, hogy állandóan újra kell tervezni, hiszen a kisbabás lét csupa változás. Ha azonban tudsz minderről beszélgetni a pároddal, barátokkal, és rendszeresen megteremted a saját énidődet, könnyebben megbirkózhatsz ezekkel a nehézségekkel.

A 10 hónapos baba szeret kukucsjátékot játszani.

Kiegészítő jótanácsok

  • A családi együttlétre remek alkalmat teremt a kirándulás, ahova a babát is magaddal viheted akár egy praktikus háti hordozóban. Így megmutathatod a picinek, hogy milyen csodás a természet, és ezek az élmények örökre veletek maradnak.
  • Játszhattok kukucsjátékot a 10 hónapos babával. Ennél a játéknál az eltűnt és a megvan gyorsan követi egymást, és újra meg újra átéli a kicsi, hogy ami eltűnt, az nem veszett el örökre. Elbújhatsz egy törölköző mögé fürdetés után, vagy éppen a szobaajtó mögé. Játszhatjátok azt is, hogy a szeme láttára eldugod a maciját. Hagyd, hogy ő keresse meg, legyen övé a siker! Éppen az a jó, ha látja, hogy az elrejtett játék valóban ott van, ahová tetted, így szerez bizonyosságot arról, hogy az éppen láthatatlan dolgok is léteznek.
  • Az önállósodását nagyban segítheted, ha hagyod, hogy megpróbáljon egyedül öltözködni, fésülködni, enni. Ezek a napi rutinfeladatok jó lehetőséget adnak a gyakorlásra, a sikerélmény pedig növeli a kicsi önbizalmát.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com