Babablog

A 11 hónapos baba fejlődése

A 11 hónapos baba elkezd önállóan felállni, és kapaszkodva jár. Folyamatosan ügyködik valamin, és mindenre kíváncsi. A baba fejlődése hónapról hónapra.

Hihetetlen gyorsan telik el az első év, hiszen máris 11 hónapos a babád. Őrizd meg a szép emlékeket, mert az első mosoly, nevetés, az első integetés igazi kincs. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra végig tudod követni gyermeked fejlődési állomásait.

A 11 hónapos baba nevet. 

Mit tud a 11 hónapos baba?

  • Még mindig sokat mászik.
  • A 11 hónapos baba elkezd önállóan felállni, kapaszkodva jár.
  • Összetett karmozgásokat végez: pohárból iszik, firkál, a kanalat a szájához emeli.
  • Gyakorolja az önálló evést, öltözködést, fürdést, fogmosást.
  • A tizenegy hónapos baba épít, rombol, pakol, utánoz, tud elmélyülten egyedül is játszani, de örömmel tölti el, ha vannak körülötte.
  • Szereti a kukucsjátékot, a mesekönyvek lapozgatását, a mondókázást.

A 11 hónapos baba táplálása és súlygyarapodása

A tizenegy hónapos baba élénken érdeklődik aziránt, amit a felnőttek esznek, ám még mindig fontos az új ételek fokozatos bevezetése. Ennek hosszú távú hatásai vannak a pici egészsége szempontjából. Persze fontos, hogy az etetőszékben ülve ő is be tudjon kapcsolódni a családi étkezésekbe, ami a jó hangulatról és a meghitt együttlétről is szól, nem csak a táplálkozásról.

Ami a folyadékszükségletet illeti, ez 6 és 12 hónapos kor között napi 800-1000 ml körül van. Ebbe a táplálékok (zöldségek, gyümölcsök, levesek, főzelékek, mártások, tejtermékek) víztartalma is beleszámít, bár ezeket nehezebb kiszámolni, csak becsülni lehet. A víz a legtökéletesebb szomjoltó. A csapvíz (vezetékes hálózatból származó víz) esetén fontos, hogy felforralva (5 percig), majd lehűtve kínáld csak a babának, vagy válassz babavizet, amelynek az összetétele ideális számára.

Szoptatod a 11 hónapos kisbabádat? Akár kétéves korig is eltarthat a szoptatás időszaka, ám elképzelhető, hogy egyre nehezebbnek érzed, hogy megfelelj a baba gyakori szopis igényeinek, és felmerül benned a szoptatás befejezésének gondolata. A baba elválasztása és az elválasztódás című blogposztunkban erről részletesebben is olvashatsz.

Általában féléves kor után a baba súlygyarapodása mérséklődik, a 11 hónapos babánál havi 400-500 gramm körül van.

A 11 hónapos baba a szüleivel van.

A 11 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

A 11 hónapos baba még sokat közlekedik mászva. Önállóan ül, és sokan közülük felállnak, de a felállás akár másfél éves korig is várathat magára. Nagyon fontos, hogy a baba kezét fogva ne siettesd se az állást, se a járást. Ilyenkor ugyanis inkább lóg, mint beleáll a gravitációval szemben a térbe. Ez egészen más izmokat fejleszt. Az első évben a fej emelésének, az oldalra fordulásnak, a gurulásnak, a mászásnak van nagy jelentősége és hatása a későbbi évekre. Az ülés, állás, járás segítése nem kívánatos, az egészséges baba magától megtanulja. A legfontosabb, hogy legyen tere, hogy minden a természetes úton, normál menetben tudjon haladni.

A kisgyermek érzelmi intelligenciájának fejlődése már születésétől fogva megalapozódik. Ebben a mesének, a mesélésnek is nagy szerepe van. Csodás mese a kicsi számára, amikor a nap történéseit mondod vissza neki, vagy a saját életének történetét meséled el, ahogy egyszer csak megérkezett közétek.

A 11 hónapos baba anyával.

Elég jó anya vagyok? 

Talán te is azok közé az anyák közé tartozol, aki gyakran felteszi magának ezt a kérdést. Az elég jó anya nem tökéletes, olykor hibázik. Ha jobban belegondolsz, a hibákból tanulhatsz, általuk fejlődhetsz, vagy éppen azt is megmutatod így a kicsinek, hogy te sem vagy makulátlan. A „tökéletlenséged” felvállalásával, az érzelmeid kimutatásával válsz önazonos anyává. Ezzel a babádnak is példát mutatsz.

Kiegészítő jótanácsok

  • Mit tehetsz az egészséges babalábakért? A túl korai felállás és járás a lúdtalp és a bokasüllyedés kialakulásának gyakori oka, ezért sem szabad siettetni a spontán mozgásfejlődés ütemét. Ilyenkor az a jó, ha minél többet szabadon mászhat a kicsi. Ebben az időszakban már csak keveset legyen a járókában, hogy minél kevesebb lehetősége legyen a felkapaszkodásra.
  • Lassan eljön az első cipő kiválasztásának ideje. A Milyen a jó gyerekcipő? Lúdtalp a gyerekeknél?! című blogcikkünkben erről a témáról olvashatsz.
  • Az elmúlt hónapokban teljesen megváltozott az életed, és valószínűleg megritkultak a közös programok a barátokkal. Toleranciával, elfogadással és szeretettel azonban áthidalható a más élethelyzetből adódó különbség, és megőrizhető egy régi baráti kapcsolat, ha mindkét fél tesz érte.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com