Babablog

A 12 hónapos baba fejlődése

A 12 hónapos baba megteszi első önálló lépéseit, és az első szavakat is hallhatod tőle. Eltelt egy év, mióta megszületett. A baba fejlődése hónapról hónapra.

Eltelt egy év, és a 12 hónapos baba megteszi az első önálló lépéseit, kimondja az első szavakat, és az első születésnap feledhetetlen pillanatai is eljönnek. Mit tud az egyéves csöppség? A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

A 12 hónapos baba. 

Mit tud a 12 hónapos baba?

  • Önállóan áll, és kapaszkodva (vagy elképzelhető, hogy már kapaszkodás nélkül) jár.
  • Állásból kapaszkodva leguggol, tárgyakat fog, hoz-visz.
  • A tizenkét hónapos babánál az első lépések után megjelennek az első szavak is.
  • Az agy mérete szintén hatalmas növekedési folyamaton ment keresztül. A tizenkét hónapos babánál elérte végső súlyának 60%-át, és milliárdnyi idegi összeköttetés keletkezett az első életévben.
  • A 12 hónapos babának általában alul és felül 4-4 foga bújt ki.

A 12 hónapos baba súlya és táplálása

A 12 hónapos baba már sokféle ételt ehet, és szívesen bekapcsolódik a családi étkezésbe. Mégis fontos a fokozatosság elvét továbbra is betartani úgy, ahogy tetted azt a hozzátáplálás kezdetén. Hiszen az, hogy éppen elmúlt egyéves, még nem jelenti azt, hogy mindent ehet, amit a felnőttek. A későbbi táplálkozási szokások megalapozása tovább folytatódik a második életévben is. Ha szeretnél a témáról többet tudni, olvasd el A baba táplálása 1–3 éves kor között című blogposztunkat!

A 12 hónapos baba körülbelül megháromszorozza a születési súlyát. Egy átlagos, 3000 grammal született csöppség súlya egyéves korára 8-9 kg lesz, egy nagyobbacska, 3800 grammos újszülött akár 11 kg súlyú is lehet. 

A 12 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

A 12 hónapos baba jár.

Az első lépések

A 12 hónapos baba többnyire önállóan áll (ez általában 11-13, de akár 18 hónapos korban következik be), és az első lépéseket a bútorokba kapaszkodva 10-12 hónaposan teszi meg. Vannak gyerekek, akik minden kapaszkodás nélkül egyszerűen beleállnak a térbe. Az önálló járás ezután következik, általában 15-18 hónapos korban. Tehát nem szabad megijedni, ha a kicsi nem indul el az első születésnapjára. Jó, ha minden fejlődési állomáson áthalad, mielőtt elindulna, de vannak, akik ezt-azt kihagynak belőle.

A járáshoz szükséges izomerő, egyensúlyozóképesség és koordináció, a törzs, a felső és alsó végtagok izomereje a kúszás, mászás, ülés során alakul ki. Amikor a gyermek még nem jár önállóan, akkor az a cél, hogy minél kevesebbszer és rövid időre tudjon felkapaszkodni, állni, járni. Lehetőség szerint minél nagyobb helyet alakíts ki a babának, hogy sokáig kelljen másznia egy játékért. Nem javasolt a babát vezetni, mert igaz, hogy akkor hamarabb tanul meg járni, de túlterhelődik a gerince, a lábszárak csontozata, ízületei és a lábboltozata. Az a folyamat, amelynek során eljut az önálló járásig, izomerősítő, koordináció- és egyensúlyfejlesztő hatású. A jó egyensúly, az egyensúlyi védekezőreflexek megléte, az egészséges mozgásfejlődés során kialakuló automatikus mozgásreakciók egyensúlyvesztésekor vagy eleséskor megvédik a csöppséget a sérülésektől.

Az első szavak

Habár az ösztönös hangképzés már a 7 hónapos babánál elkezdődik, az első szavakat általában a 12 hónapos babánál hallhatjuk. Ismételgeti a szótagokat, gyakorolja a hangerőt, a hangmagasságot, a beszéd sebességét és dallamát is. A beszédfejlődés éppúgy lépésről lépésre történik, mint a mozgásfejlődés. Először egyszerű szavakat mond, és csak ezután következnek az egyszerűbb mondatok. Nem ritka, hogy a többgyerekes, intellektuálisan bonyolult beszédet használó szülők gyermekei később kezdenek el beszélni, ám akkor már komplexebb szóösszetételekkel. Mind a beszéd, mind a mozgásfejlődés egyéni eltérésekkel, de ideális esetben megfelelő sorrendben megjelenő mozgás-, illetve beszédelemekkel valósul meg. Ezek szoros összefüggésben állnak egymással. A mozgás és az azt követő beszéd egymás kiegészítői, a gyermek mozgásfejlődése alapozza meg a beszédfolyamatokat. A kommunikáció kezdete során a 100%-os metakommunikáció egészül ki lassan a verbális elemekkel. Ám még a felnőtteknél is a kommunikáció jelentős részét a szavakat kísérő gesztusok közvetítik. Ennek kiváló példái a mondókák, dalok, amelyeknél a mozdulatnak is jelentősége van, hiszen gyakran maga a szó mozdulatként, gesztusként formálódik a gyermekben, majd ezt követheti a szó megjelenése. Nem véletlen, amikor azt látjuk, hogy a kicsik folyamatosan mozogva tudják elmondani, amit szeretnének.

Tipp: A baba beszédfejlődéséről bővebben ebben a blogcikkünkben olvashatsz.

Az első születésnap

A 12 hónapos baba születésnapját ünnepli a család. 

Szívmelengető várakozás előzi meg az első születésnapot. Egyszerű, szeretetteljes ünnepléssel bensőségessé varázsolhatod ezt a napot. Az egyéves babának nincs szüksége drága meglepetésre, egy aprósággal is örömöt szerezhetsz számára, azonban készíthetsz emlékezetes ajándékot is, amely majd később sokat jelenthet. Ilyen lehet a kéz- és láblenyomat, a kedvenc fotód a babáról egy szép keretben, néhány emlék egy dobozban, vagy éppen egy magasságmérő, amit felteszel a falra. A Baby art termékek segítenek megörökíteni a pillanatot.

Kiegészítő jótanácsok

  • A szabadtéri játék kiemelten fontos a gyermekek számára. Legyetek minél többet friss levegőn, ahol a mozgás szabadságát a kicsi még gazdagabban megtapasztalhatja! Az Itt a szabadtéri játék ideje című cikkünkben erről bővebben is olvashatsz.
  • A járó babánál fontos szempont, hogy sokat legyen mezítláb természetes talajon.
  • A gyermek fejlődése nem egy egyenletesen felfelé ívelő folyamat. Vannak stagnálások vagy látszólagos visszaesések, szünetek és kimaradások tarkítják. Ha az egyik terület beindul, egy másik háttérbe szorul. Így előfordulhat, hogy amikor a baba járni kezd, és erre összpontosítja figyelmét, akkor a játék nem köti le annyira, vagy éppen nehezebb lehet rábírni az evésre. Jó tudni, hogy ez a fejlődésének természetes része.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com