Babablog

A 3 hónapos baba fejlődése

Érdeklődve figyel és mosolyog, napról napra egyre elbűvölőbb a 3 hónapos baba. Hason fekve már alkartámaszon nézelődik. A baba fejlődése hónapról hónapra.

Hogyan fejlődik, mit tud a 3 hónapos baba? Ebben a korban egyre koordináltabb a mozgása, jókedvét hangokkal és mosollyal is kifejezi, és igényli, hogy játssz vele. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra végig tudod követni gyermeked fejlődési állomásait.

3 hónapos baba alkartámaszban.

Mit tud a 3 hónapos baba?

 • A három hónapos baba a hónap végére hason fekve alkartámasz közben emeli a fejét, és akár tíz percig is képes így könyökölni, míg el nem fárad.
 • A karjait egyre tudatosabban és célzottabban mozgatja, tárgyak felé nyúl, és megérinti azokat.
 • Az oldaláról hasra tud fordulni, de lehet, hogy már a harmadik hónap végén megtörténik az első oldalra fordulás hasról hátra.
 • A 3 hónapos baba temperamentuma egyre jobban megmutatkozik.
 • Aktívan figyel, hallása tovább differenciálódik. Megkülönböztetve reagál a szülei hangjára, beszédére az idegenekhez képest. A három hónapos baba fejlődésének része, hogy egyre jobban követi a körülötte lévő fényeket, mozgásokat, már lefelé és fölfelé is tudja irányítani a tekintetét.
 • Megjelenik a gagyogás, így kezdi el kifejleszteni a 3 hónapos baba a későbbi beszéd alapjait.
 • Kevesebbet sír, és többet nevetgél.
 • A 3 hónapos baba táplálására jellemző, hogy elkezd spontán áttérni a négyóránkénti evésre, vagy éjszaka akár 8-10 órát is alszik egyfolytában. Ez persze nem biztos, hogy minden babára érvényes, hiszen ebben a korban az alvás-ébrenlét ritmusa még változékony lehet.

A 3 hónapos baba táplálása

A szoptatás vagy a baba etetése nemcsak a táplálásról szól, hanem a testközelségről is. Ha a 3 hónapos baba táplálása tápszerrel történik, akkor is fontos, hogy az etetés meghitt legyen. Szerencsére ennek nincs is akadálya. Fektesd a kisbabádat a karodra, hogy szorosan melletted legyen, így az illatodat is érzi majd.

A 3 hónapos baba súlya körülbelül hasonló mértékben fog nőni, mint a második hónapban, tehát körülbelül hetente 150-200 gramm gyarapodással lehet számolni.

3 hónapos baba háton fekszik.

A 3 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

Az egészséges mozgásfejlődés szempontjából továbbra is fontos, hogy a 3 hónapos baba hason és háton is szabadon játszhasson, mozoghasson amellett, hogy persze ölben is van, vagy éppen a pihenőszékben nézelődik.

 • Háton fekvésben a lábait és a karjait emelgeti.
 • Hason fekvés közben fejemeléssel és a törzs talajról történő megemelésével készül a mozgásfejlődés következő állomására.

Hason fekvés

A 3 hónapos baba hason fekve a fejét megemelve a könyökére tud támaszkodni, ez lehetővé teszi, hogy nézegesse a kezét, a játékait vagy a játszószőnyegen felfedezhető érdekes részleteket. Később az egyik kezével kinyúl, megfog valamit, miközben a másik karján támaszkodik. Ha ilyenkor kibillen az egyensúlya, akkor véletlenül átfordul a hátára, majd ezt egyre tudatosabban próbálgatja. A baba fejlődésében ez egy jelentősen új helyzetváltoztató mozgás, és később ez indítja be az első helyváltoztató mozgást, vagyis a gurulást.

Előfordulhat, hogy a 3 hónapos baba nem szeret hason lenni. Ez általában azért alakul ki, mert a fej emelése háton több erőt igényel a nyakizmokban, mint hason. Ha a három hónapos baba megtanulja, hogyan támaszkodjon az alkarjára, jó eséllyel megszereti a hason fekvést.

Így segíthetsz neki:

 • Hasalj le mellé, és játssz vele, akkor nem érzi magát egyedül, és így még lelkesíteni is tudod!
 • Fektesd a mellkasodra, beszélj hozzá, miközben majdnem vízszintesig hátradőlsz!
 • Használj pocakpárnát! Erről részletesebben a Pocakpárna, társ a mozgásfejlődésben című cikkünkben olvashatsz.

Azért is fontos a hason fekvés, mert ebből a pozícióból könnyebb lesz számára az átfordulás és később a kúszás. Mindkettő nagyon fontos mérföldköve a mozgásfejlődésnek.

Háton fekvés

A háton fekvés is lényeges eleme a három hónapos baba fejlődésének mind a mozgásfejlődést, mind az idegrendszeri érést illetően. Valójában az az ideális, ha a baba az ébren töltött idejének felét hason, felét pedig háton tölti. Ezt persze addig tudod alakítani, amíg a babád nem képes az önálló helyzetváltoztatásra.

A baba mozgásfejlődésének szakaszai: apró lépésekben előre! című blogposztunkban részletesebben is olvashatsz a mozgásfejlődés állomásairól.

Aktuális vizsgálatok

A 3 hónapos baba fejlődését a gyerekorvos és a védőnő is nyomon követi. Ebben a hónapban is megtörténik az úgynevezett státuszvizsgálaton az általános állapotfelmérés, vagyis a baba súlyának, testmagasságának, fejkörfogatának mérése, a fejlettségi állapot és az érzékszervek ellenőrzése, a pszichomotoros és mentális fejlődés nyomon követése, illetve a felmerült kérdéseket is át lehet beszélni.

3 hónapos baba vizsgálata.

Apaszerep, anyaszerep

Bármilyen szép is az időszak, amikor világra jön a baba, sok alkalmazkodást kíván, míg megszületik az új család. Hogyan osztjátok meg a baba körüli teendőket? Milyen nevelési elveket követtek majd? Mennyire engeditek be a nagyszülőket az életetekbe? A folyamatos kommunikáció nem mindig egyszerű egy 3 hónapos baba mellett, mégis fontos egyeztetni a másikkal, visszakérdezni, figyelni az apróbb jelzéseket, amelyek megmutatják, ki hogy érzi magát az új szerepben.

A baba megszületését követő hónapokban általában az anya és a baba kapja a legtöbb figyelmet, ugyanakkor óriási jelentősége van az első perctől fogva az apa minőségi jelenlétének. A modern apaság gyakran kihívás elé állítja a férfiakat, akiknek az egzisztenciális és az érzelmi biztonság megteremtése egyszerre a feladatuk, de a jó együttműködés az anya és az apa között kialakítható még akkor is, ha ez egy teljesen új út, és eltér a korábbi generációk mintáitól. Az anyának is fontos szerepe van abban, hogy az apa be tudjon vonódni már a várandósság idejétől kezdve, hiszen lehetősége van szabályozni az apa gyermekhez való közelségét. Közel engedi-e a pocakján keresztül a babához fizikailag az apát, és ez érzelmi értelemben is igaz.

Mire érdemes tudatosan figyelni mindkét félnek?

 • Az anya részéről átengedni az apának a baba körüli teendők egy részét, ha munka után hazaér, és áthangolódik, lélekben is megérkezik. Hagyni, hogy máshogy csinálja, bátran próbálkozzon, dolgozza ki a saját „módszereit” akár a baba fürdetése vagy éppen a pelenkázása során.
 • Az apa részéről együttes élményként tekinteni az együtt töltött időre a családdal és a babával, nem pedig elvégzendő feladatként, tudva, hogy a minőségi együttlét, az osztatlan figyelem olyan befektetés, amely hosszú távon sokszorosan megtérül.

3 hónapos baba a szüleivel játszik.

Kiegészítő jótanácsok

 • A mozgásfejlődés szempontjából a járóka jó szolgálatot tehet a 3–5. hónap között, amely a forgás és a gurulás ideje. (A járókát ezért is hívták korábban – nagyon helyesen – hempergőnek.) Biztonságot nyújt a három hónapos baba fejlődéséhez, és a járókában több helye van ezeket a mozgásokat végezni, mint a kiságyban, az oldalt elhelyezett rögzíthető játékok pedig motiválják.
 • Előfordulhat, hogy a fogzás már három-négy hónapos korban megkezdődik, ebben az esetben korai fogzásról beszélünk. Maga a fogzás nem csupán helyi tünet. Az gyermek érésének egészében hoz változást. Hőemelkedés, enyhe láz kísérheti, amelyre nem szükséges láz- vagy fájdalomcsillapítót adni. A LázBarát applikáció és a lazbarat.hu honlap segít az eligazodásban. (Erről és a lázcsillapításról bővebben is olvashatsz a Meglepő újdonságok a láz és a lázcsillapítás kérdéseiről című blogposztunkban.) A fogzás helyileg enyhe ínygyulladással jár, amit intenzívebb nyálzás kísér. Ha a három hónapos baba minden, a keze – illetve szája – ügyébe kerülő dolgot megrág, az a fogzás kezdetének jele lehet. Az állandó rágcsálással ellensúlyozza az ínyét belülről feszítő nyomást, így enyhítve a viszkető, fájó érzést. Segíthetnek a hűthető rágókák, a fogzást segítő készítmények. Erről a témáról A baba fogzásának jelei, tünetei, kezelése cikkünkben írunk.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com