Babablog

A 4 hónapos baba fejlődése

Látványos fejlődési szakaszban van a 4 hónapos baba. Egyre jobban érdekli minden, imád játszani, ügyesen mozog, átfordul. A baba fejlődése hónapról hónapra.

A 4 hónapos baba az átfordulást gyakorolja, és megfogja a játékait. Valószínűleg elkezd valamiféle rendszer kialakulni az alvás-ébrenlét ritmusában, és egyre hosszabb ideig van ébren, hogy ismerkedjen a világgal. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

A 4 hónapos baba mosolyog.

Mit tud a 4 hónapos baba?

 • A négy hónapos baba hason fekvésben 90 fokig emeli a fejét, közben pedig a mellkasát felemelve a talajról a karját teljesen kinyújtja.
 • Átfordul, általában először a hasáról a hátára, majd fordítva is.
 • A 4 hónapos baba a kezét is célzottabban használja, összekulcsolja őket, megfogja a tárgyakat, és a szájához emeli azokat.
 • A fogcsírák növekedése is zajlik, de az első fogak áttörése valószínűleg majd csak 6-7 hónapos korban történik meg.
 • Lassan felismeri az ismerősök hangját még akkor is, ha nincsenek a szeme előtt.
 • A 4 hónapos baba látásának élessége közelre, majd távolabbra is fokozódik, de még messze nem éri el a későbbit.
 • Már nemcsak a mosolyával ajándékoz meg, ebben a korban már valószínűleg a kacagását is hallhatod.
 • A pihekönnyű babahajat elveszíti, és lehet, hogy az új haja egészen más színű lesz.

A 4 hónapos baba táplálása

A 4 hónapos baba táplálása nemsokára fordulóponthoz érkezik, hiszen valamikor az ötödik hónap eleje és a hatodik hónap vége közötti időszakban megkezdődhet a hozzátáplálás. Viszont már ezt megelőzően, akár már a négy hónapos babát is nyugodtan a családi asztalhoz ültetheted az erre alkalmas etetőszékben, amelynek a háttámlája vagy az ülőrésze dönthető.

Tipp: Segítünk az etetőszék kiválasztásában, olvasd el erről szóló blogposztunkat: Ilyen egy jó etetőszék!

A négy hónapos babát sok minden érdekli. Legjobban a szerettei körében szeret lenni, élvezettel fog szemlélődni az etetőszékből. A változatos, kiegyensúlyozott étrendre szoktatás hosszú távú cél. Ám nemcsak az számít, hogy mi kerül az asztalra, hanem az is, hogy hogyan: fontos az ízléses tálalás, a jó hangulatú családias légkör az étkezések során. Ezeket a baba már egészen korán magába szívja, így az első hónapok meghatározóak lesznek számára abban, ahogy később az étkezéshez viszonyul. Sok későbbi probléma előzhető meg már ebben az életkorban.

A 4 hónapos baba súlya körülbelül hasonló mértékben fog nőni, mint a harmadik hónapban, tehát körülbelül hetente 150-200 gramm gyarapodással lehet számolni.

A 4 hónapos baba a hátán fekszik.

A 4 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

A 4 hónapos baba fejlődésében az átfordulás lényeges mérföldkő. Az első átfordulások még nem szándékosan történnek, hanem jellemzően úgy, hogy a baba hason az egyik alkarjára támaszkodva a másik kezével kinyúl egy játékért, és véletlenül oldalra billen. A hátról hasra való átfordulás is majd az oldalra fordulással kezdődik. Mindkettő előfeltétele, hogy a medence és a vállöv egymáshoz képest el tud csavarodni.
Az oldalra fordulás elmaradása vagy jelentős késése kihat a későbbi finommotoros tevékenységekre, például az írásra, a rajzolásra, ám ha pár héttel később történik meg, az önmagában nem jelent gondot.

A 4 hónapos baba a saját mozgásán, valamint a tapintáson keresztül ismerkedik a legintenzívebben a világgal, és azáltal, ahogy mások mozgatják. A szájába vesz dolgokat, egyik kezéből a másikba teszi, forgatja, rázza, eldobja őket, és gyakorolja a kétkezes fogást. Valójában minden, amit a négy hónapos baba tesz, a tárgyak megismerésének, és egyben a testtudat kialakulásának útja.

A 4 hónapos baba napirendje

Egyre több időt tölt ébren a 4 hónapos baba, valószínűleg egyre jobban összehangolódtok, körvonalazódik az alvás-ébrenlét ritmusa, az étkezések és a játék ideje. Ha megismered a szokásait, az segít a napirend alakításában, hogy megtaláld a legideálisabb időzítést a levegőzésre, az esti fürdésre vagy éppen a lefekvés idejére. Az esti szertartás nyugalma és meghittsége pozitív hatással van a babára, amit akár egy minden este visszatérő kedves mondókán, dalon keresztül is tudsz számára közvetíteni. A négy hónapos baba valószínűleg háromszor alszik napközben.

Tipp: A Csecsemőnapirend-minta című blogposztunkban részletesebben is olvashatsz a témáról.

A 4 hónapos baba játszik.

Kiegészítő jótanácsok

 • A 4 hónapos babát lenyűgözik a csörgők, amelyek nemcsak szórakoztatják, de a fogást is gyakorolhatja velük. Válassz olyat, amely egyrészt könnyedén ki- vagy lemosható, másrészt pedig nem túl nagy, és nem is túl nehéz. Ha a természetes anyagokat kedveled, válassz fából készült csörgőt!
 • A higiénét nem érdemes túlzásba vinni. Ha például leesik a játék a földre a lakásban, nem szükséges mosni, fertőtleníteni. A száj-torok-garat immunrendszere könnyedén megküzd a kórokozókkal, és erősödik általa, a túlzott tisztaság allergiás tendenciához vezethet.

Gerincvédelem szempontjából az anya számára az első fél év a legnehezebb. Hogyan csökkenthető a terhelés?

 • A szoptatóspárna ülve szoptatásnál, de akár üvegből történő etetésnél is segít a gerinc egyenesen tartásában (persze fekve szoptatásnál is jó szolgálatot tehet).
 • Fürdetés közben a legmegterhelőbb a baba megtartása a vízben. Használj beépített szűkítővel és fejtámasszal ellátott babakádat vagy kádba helyezhető babatartót, és persze az is fontos, hogy ne kelljen mélyre hajolnod fürdetés közben, és a kád a kádállványon a megfelelő magasságban legyen.
 • Ugyanez igaz a pelenkázásra is, amit célszerű mindig a pelenkázókomódon vagy -szekrényen végezni, hogy ne kelljen előrehajolni.
 • Ha emelni kell a babát, akkor úgy tehermentesítheted a gerincedet, ha egyenes háttal, megfeszített, behúzott hassal, combizmaid segítségével, helyes testtartással végzed az emelést.
 • A testi közelséget nemcsak úgy tudod biztosítani a babának, hogy ülés, állás, járkálás közben kézben tartod őt, hanem úgy is, ha mellé fekszel, vagy a mellkasodra, hasadra fekteted.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com