Babablog

A 5 hónapos baba fejlődése

Az 5 hónapos baba imádja, ha foglalkoznak vele, és egyre nagyobb helyre van szüksége. Lassan elérkezik a hozzátáplálás ideje. A baba fejlődése hónapról hónapra.

Melyek az 5 hónapos baba fejlődésének jellegzetességei? Mi történik ebben az időszakban? A mozgáshoz egyre nagyobb helyre van szüksége, és lassan elérkezik a hozzátáplálás ideje. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

5 hónapos baba

Mit tud az 5 hónapos baba?

 • Mivel a törzse és a végtagjai gyorsabban nőnek a fejéhez képest, az ötödik hónapra megváltoznak a baba testarányai. Sokkal husisabb, hurkásabb, mint előtte.
 • A csontok még rugalmasabbak, és az ízületek lazábbak, ennek köszönhető, hogy a pici olyan hajlékony, hogy akár a szájába tudja venni a lábát.
 • Az öt hónapos baba oldalra és visszafordul, akár gyorsan egymás után többször is.
 • Háton fekve a lábai segítségével tud helyzetet változtatni, körbeforgatja a testét, így akár görögve halad egy kiszemelt cél felé.
 • Az 5 hónapos baba már mind az öt ujját használja a fogás során, de hüvelykujja még nem mindig mozog összhangban a másik négy ujjával. Majd csak később tudja szembefordítani a többivel a biztos fogáshoz.
 • Már két kézzel egyszerre nyúl a tárgyakért, és egyik kezéből a másikba át tudja tenni azokat.
 • Az 5 hónapos baba felismeri a saját nevét.
 • A gőgicsélés, gagyogás hangjai egyre differenciáltabbak.

Az 5 hónapos baba táplálása

A jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint a hozzátáplálást legkorábban az ötödik hónap elejétől, átlagos esetben a hatodik hónap végétől lehet megkezdeni. Úgy érdemes eljárni, hogy a szoptatott baba szoptatási gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban, viszont az etetést az étellel kell kezdeni. Az új élelmiszerek bevezetésének sorrendjére vonatkozó ajánlások mellett fontos a baba igényeit is figyelembe venni, hiszen a csecsemők fejlődése, ízlése, új ízek iránti fogékonysága, valamint a fogak kibújásának üteme is eltérhet. Ezenkívül a zöldségek és gyümölcsök megfelelő sorrendjét például azok szezonalitása is meghatározza.

Tipp: A témáról bővebben is írtunk A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig című cikkünkben.

Az 5 hónapos baba súlya körülbelül hasonló mértékben fog nőni, mint a negyedik hónapban, tehát hetente körülbelül 150-200 gramm gyarapodással lehet számolni. Az első hónapokhoz képest általában lassul a súlygyarapodás.

5 hónapos baba fekszik.

Az 5 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

Az oldalra fordulás, a gördülve haladás fontos mozgásfejlődési lépcső. (Ha az 5 hónapos baba még nem fordul háton fekvésből oldalra, akkor fordulj szakemberhez!)

Az 5 hónapos baba fejtartása hétről hétre stabilabb. Amikor ülésbe húzod, a fejét megemeli, ülve biztosan meg tudja már tartani. Ha felülteted, a negyedik hónapban a gerincének alsó része még görbe, de az 5 hónapos babánál már kiegyenesedik. Ekkor már ha ölben van, vagy öltöztetés közben rövid időre ültetheted a picit. Látni fogod, hogy amint elfárad, a háta ismét görbe lesz, és ez nem tesz jót a hátizmoknak és a csigolyáknak. Ilyenkor fektesd a hasára vagy a hátára, hogy tehermentesítsd a gerincét!

Amikor az öt hónapos baba hason fekszik, a fejét egyre hosszabb ideig magasan tartja, nézelődik, és amikor megtetszik neki valami, a hátát homorítva a kezeit és a lábait is megemelve „repülőzik”. Ekkor az ún. Landau-reflex aktivizálódik, ami nem újszülöttkori reflex, hanem körülbelül a harmadik hónaptól egy-két éves korig figyelhető meg, és a nyak- és törzstartás kialakításában segít.

Az öt hónapos baba kíváncsian szemléli a környezetét. Megkülönbözteti az ismerősöket az idegenektől, de még bizalommal fordul mindenkihez. Szereti a társaságot, igényli, hogy foglalkozzanak vele. Akár egy órán át vagy annál hosszabb ideig is képes figyelni.

Nemcsak az édesanyák hangolódnak rá a babájukra, de a babák is érzik édesanyjuk minden rezdülését. Talán te is észrevetted, hogy ha feszültebb vagy, akkor a kisbabád nehezebben alszik el, vagy sírósabbá válik, jobban vágyik a megnyugtató testközelségre. Igazából akkor érzi jól magát, ha a szülei is jókedvűek és nyugodtak. Örömmel várja a nap történéseit. Az öt hónapos baba napirendje már szabályosabb, várja az étkezéseket, izgatott lesz, amikor a fürdetéshez készülődtök, és valószínűleg nagyon szereti is a pancsolást, és élvezettel játszik a fürdőjátékokkal.

5 hónapos babát az anyukája tartja.

Jut idő magadra is?

Az 5 hónapos baba napirendje egyre beláthatóbb, mégis valószínűleg kevés idő jut magadra, és tervezned kell az énidődet. A mozgás, a sport ebben az életszakaszban is fontos. Persze nem mindegy, mit és hogyan sportolsz, főleg, ha szoptatod a picit. Ez esetben a mozgásgyakorlatokat közvetlenül az etetés után végezd, mert így a következő szoptatásig csökkenni fog az izomlázat okozó tejsav mennyisége az anyatejben. A zsírégetés feltétele a hetente minimum háromszor (vagy akár ötször) végzett 35-40 perces, közepes intenzitású, folyamatos mozgás, például a gyors gyaloglás babakocsival, szobabiciklizés vagy tánc. A futóbabakocsival a babát is magaddal viheted. Így persze nem leszel magadban, viszont a futás remek program lesz együtt.

Kiegészítő jótanácsok

 • Eddig a járóka elegendő helyet biztosított a picinek, és eztán is jól jöhet, hogy alkalmanként bele tudod tenni. Viszont a tökéletes fordulást sok-sok gyakorlással tanulja meg a baba, amihez sok hely szükséges, ezért érdemes egy tágas babajátszóteret kialakítani a lakásban. Ehhez segítséget nyújthat például egy multifunkciós biztonsági rács.
 • Számíthatsz rá, hogy nemsokára bababaráttá kell változtatnod az otthonodat, hiszen a most 5 hónapos baba hamarosan kúszni-mászni kezd. Szüksége van a térre és a biztonságra is, és te is nyugodtabb leszel, ha megteszed a szükséges óvintézkedéseket. A bababiztos otthon kialakítása és a Legyen biztonságban a kis felfedező című blogposztjainkban bővebben is olvashatsz róla, hogy miképpen tudsz előkészülni erre az időszakra.
 • A játék, a mozgástanulás, az érzékszervek fejlődése, a társas viselkedés és a kommunikáció csak megfelelő környezetben lehetséges. Ha lehet, a baba minél több időt töltsön a lakásnak abban a részében, ahol körülveszik őt a családtagok a mindennapi tevékenykedés közben, és ahol elegendő szabad tere van a mozgáshoz.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com