Babablog

A 6 hónapos baba fejlődése

Kitárul a világ a 6 hónapos baba számára, és semmi sincs, ami ezt megállíthatná. A kúszás fontos mozgásfejlődési lépcső. A baba fejlődése hónapról hónapra.

A hat hónapos baba nagy változások előtt áll, hiszen a hozzátáplálás megindulásával egy újabb korszakba lép. A mozgása is gyorsan, szinte napról napra fejlődik. A kúszás elsajátításával már nagyobb térre van szüksége, hogy az újonnan szerzett tudását eleget gyakorolhassa. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra végig tudod követni gyermeked fejlődési állomásait.

6 hónapos baba

Mit tud a 6 hónapos baba?

 • A 6 hónapos baba háton fekvésből hasra fordul. A hason fekvésből elindul a kúszás. Mivel már nyitott tenyérrel is stabilan fel tudja tolni a felső testét, elindul a körülötte lévő érdekes emberek, tárgyak felé. Vannak babák, akik egy kézen húzzák-tolják előre magukat, vannak akik két könyékkel érik el ugyanezt. Ebből majd a baba négykézlábra tolja magát, ebben a helyzetben előre-hátra ringatózik. Ez lesz a mászás alapja.
 • Élénken érdeklődik az iránt, amit a felnőttek esznek. Ha eddig még nem kezdtétek el, most már eljött a hozzátáplálás ideje.
 • A 6 hónapos baba már megkülönbözteti a számára ismeretlen embereket, és félhet is tőlük. Akár már ezzel egy időben felléphet a szeparációs szorongás, vagyis sír a pici, ha a szüleitől elválasztják, de az is lehet, hogy ez majd csak nyolc hónapos kor körül következik be.
 • Már tudja, hogyan lehet hangot kicsalogatni a játékokból rázással, ütögetéssel.
 • A hat hónapos baba felismeri a kedvenc játékát.
 • Öltözködéskor, pelenkázáskor együttműködik, vagy épp ellenkezőleg: mindent megtesz, hogy ne boldogulj!

A 6 hónapos baba táplálása

Az ötödik-hatodik hónap környékén a kicsi érdeklődése a felnőttek ételei iránt fokozódik, és valóban itt az ideje, hogy mást is kapjon az anyatejen (vagy a tápszeren) kívül. Lényeges, hogy milyen élményként marad meg benne az első falatok emléke, fontos a lassú hozzászoktatás az egyéb táplálékhoz, és a derűs étkezés. Mivel az anyatej könnyen emészthető, a szopizáshoz (vagy éppen a tápszer elfogyasztásával) a szájizmok speciális szopó-szívó mozgása és a hozzá társuló nyelési technika kapcsolódik, a pépes étel elfogyasztásához azonban mindezt hozzá kell alakítania a kicsinek. Ehhez idő és türelem kell. Éppen ezért, ha az első próbálkozásoknál kilöki a kanalas ételt, az nem jelenti azt, hogy nem ízlik neki, csak még idő kell, míg hozzászokik. Ahhoz, hogy a kicsi kedvét lelje az új ételekben, több tényezőt is figyelembe kell venni, hiszen érzékeli az étel állagát, hőmérsékletét, ízét, színét, felkínálásának módját. Jó, ha ő is aktív részese lehet az evésnek. Nem baj, ha eleinte a pép 80%-a a terítőn vagy az előkén landol. Legyen két kiskanál: egy neki, egy pedig neked. Jobb az örömteli közös étkezés, mint az olyan, amelynek ellenállás vagy akár szájzár lehet a vége.

Tipp: A témáról bővebben is írtunk: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig, A baba etetése az első évben. Kísérje nyugalom!

6 hónapos baba hozzátáplálása.

A 6 hónapos baba súlya

Az a jellemző, hogy a hat hónapos baba súlygyarapodása picit mérséklődik, persze vannak, akiknél ez már korábban bekövetkezik. Általánosságban elmondható, hogy a hat hónapos baba megduplázta a születési súlyát. Mivel a gyerekek fejlődése egyedi ütemben történik, ezért ez semmiképp sem kőbe vésett szabály.

A 6 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

A kúszás a mozgásfejlődés fontos állomása azért is, mert a lábak és a karok idegrendszeri irányításának összehangolása új szintre lép. A kúszás során a két agyfélteke megtanul harmonikusan együttműködni. Ez szükséges ahhoz, hogy az érzékszervekből és a testből érkező ingerek (pl. érintés, tapintás) az agyban összekapcsolódjanak. Ezáltal a baba egyre komplexebben és ügyesebben tudja uralni a saját testét és tájékozódni a környezetében. Minden új képesség elsajátításához, minden tanulási folyamathoz szükség van mind a két agyfélteke közreműködésére. Eléggé elterjedt az a nézet, hogy a kúszás (vagy a mászás) elmaradása, lényeges késése a bonyolultabb idegrendszeri tevékenységekben nehézségeket okozhat, és később az iskolában tanulási vagy viselkedési zavarokban jelenhet meg. Ám vannak olyan hosszú távú megfigyelések, amelyek azt mutatják, hogy a korai mozgásfejlődés sokszínűsége, egyes mozgásformák kimaradása, késése nem befolyásolja szignifikánsan a későbbi tanulási képességeket. Fontos, hogy a mozgásfejlődést nem szabad siettetni, a mozgásokat erőltetni, csak teret kell hagyni a mozgásra, és akkor természetes úton halad minden a normál menetben.

A hat hónapos baba a két kezét egyre differenciáltabban használja hason és a hátán fekve. Egy kézzel is teljes biztonsággal fog meg tárgyakat, és élvezettel dobálja a játékait. Az itatópohár füleit is biztonságosan fogja meg, és könnyedén iszik belőle.

Ha korábban nem indult meg a fogzás, akkor most már számítani lehet rá, hiszen leggyakrabban a hatodik–nyolcadik hónap között bújik ki az alsó két metszőfog (bár az is előfordulhat, hogy majd csak a tizedik hónapban). Ezt a folyamatot erősebb nyálfolyás és nyűgösség is jelezheti. Az első fog előbújása járhat enyhe lázzal, amit nem javasolt gyógyszeresen csillapítani, hiszen a láz része ennek a természetes gyulladásos folyamatnak és a gyógyulásnak is. Bizonytalanság esetén segít a LázBarát applikáció. A fogzási fájdalomra érdemes rágókát beszerezni.

Hagyd egyedül játszani!

Ebben a korban természetes, hogy egyedül játszik a baba. Így fejlődik a kreativitása, a problémamegoldó képessége, teherbírása, és magabiztosabbá válik. Már a 6 hónapos babát is elkezdheted hozzászoktatni ahhoz, hogy egyedül elfoglalja magát.
Így segíthetsz neki:

 • Ha jól elvan, ne zavard meg! Amikor az ágyában fekszik és gügyög, vagy éppen ébredés után eljátszik a kezével, a lábával, ez is az első egyedül játszós perceket jelenti.
 • Teremts számára izgalmas környezetet, például ha hason fekszik, tegyél elé játékokat, és ügyelj rá, hogy ne szóljon a tévé vagy a rádió! Légy mértékletes, nem a rikító színek kavalkádja és a műanyag játékok tömkelege a lényeg, hanem az észszerűen válogatott egyszerűség.
 • Csak akkor lépj közbe, ha muszáj! Elgurult a labda? Előnyére válhat, ha megtanulja megoldani a helyzeteket.

Fontos, hogy légy halló- vagy látótávolságban, ugyanis egyéves koruk előtt a babák jellemzően csak rövid ideig képesek mellőzni a felnőtt jelenlétét.

Tipp: A Benti játékok a gyerekek örömére című blogposztunkban további játékötleteket adunk.

6 hónapos baba játszik.

Kiegészítő jótanácsok

 • Szoktasd hozzá a babát, hogy amikor autóval utaztok, akkor a helye mindig a gyermekülésben van. (Természetesen ez az érvényben lévő KRESZ-szabály is.) Ha így teszel, később természetes lesz számára, főleg, ha közben jó példát mutatsz, és te magad is mindig használod a biztonsági övet.
 • A mindennapi mesélés fontos a gyerekek számára. Már a 6 hónapos baba fejlődésében is meghatározó szerepe van, bár ebben a korban a történetek helyett a mondókázásé a főszerep. Beszélj hozzá sokat, meséld el neki, mit történt veletek aznap. Nem számít, hogy hat hónapos baba még nem érti a szavaidat, attól még érdeklődve és örömmel figyel majd rád.
 • A 6 hónapos baba hozzátáplálása során az is fontos, hogy kellemes legyen a légkör. Ezt olyan étkészletekkel és evőeszközökkel is tudod segíteni, amelyek vonzóvá teszik a kicsi számára az étkezést, és még praktikusak is.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com