Babablog

A 8 hónapos baba fejlődése

A 8 hónapos baba a kúszás gyakorlása után mászni kezd, és valószínűleg a szeparációs szorongás is beköszönt a mindennapokba. A baba fejlődése hónapról hónapra.

Mi jellemző a 8 hónapos babára? Egyre nagyobb térre van szüksége, hiszen a kúszást követi a mászás a mozgásfejlődés sorrendjében, és a pici egyre nagyobb területeket fedez fel a lakásban. Most már elengedhetetlen, hogy bababaráttá varázsold a nyolc hónapos baba környezetét. Ebben az időszakban a szeparációs szorongás is jellemző, ami teljesen természetes jelenség. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

A 8 hónapos baba mászik.

Mit tud a 8 hónapos baba?

 • A nyolc hónapos baba a kúszás mellett egyre többször megpróbálkozik a mászással, és hamarosan folyamatosan mászik.
 • Fel tud ülni, vagy próbál felülni egyik vagy mindkét oldalon keresztül vagy négykézláb helyzetből sarokülésen át.
 • Elképzelhető, hogy a felállással is megpróbálkozik, ha van alacsonyabb bútor, ami mellett ezt meg tudja tenni. Ezt ne szorgalmazd külön, még bőven várathat magára.
 • A nyolc hónapos baba már mutató- és hüvelykujjal (a két ujjal együtt) is képes fogni.
 • Ha kanalat kap a kezébe, megpróbál egyedül enni.
 • A 8 hónapos babákra jellemző az úgynevezett szeparációs szorongás, ez azt jelenti, hogy félni kezd, és elsírja magát, ha (elsősorban) az anyukája vagy aki a legtöbbet van vele, eltűnik a szeme elől.

A 8 hónapos baba táplálása és súlya

Ebben az időszakban fontos a baba számára, hogy támogasd önállósodási törekvéseit. Ennek egyik színtere az etetés. Valószínűleg szívesen megpróbál egyedül enni, bátran adhatsz kanalat a kezébe. Érdemes türelemmel rászánni erre az időt, hiszen napról napra ügyesebb lesz majd. Az sem árt, ha felkészülsz egy padlóvédő szőnyeggel és megfelelő számú előkével.

A darabos és szilárd táplálékok bevezetésének, és így a rágásra szoktatásnak az ideje körülbelül 8-10 hónapos korban jön el. Ebben fokozatosságra van szükség, hiszen eddig a folyékony és pépes állaghoz volt hozzászokva a pici. Éppen ezért érdemes naponta két alkalommal 1-2 kisebb kanállal kezdeni, majd fokozatosan emelni a mennyiséget. Ha a baba még szopizik, a szilárd táplálékot a szoptatás előtt add, akkor még éhesebb, érdeklődőbb, mint félig jóllakottan.

Az első fél évhez képest valószínűleg mérséklődik a 8 hónapos baba súlygyarapodása. Az étvágya a fogzás miatt átmenetileg csökkenhet. Fontos, hogy ne alakuljon ki feszültség az etetés körül, mert ez akár étkezési zavarokat is előidézhet a továbbiakban. Mit lehet tenni, hogy ezt elkerüld?

 • Ne erőltesd az evést, mert ezzel ellenkező hatást érhetsz el, és az étkezés az egymásnak feszülés színterévé válhat.
 • Engedd, hogy azokat az ételeket fogyassza, amelyeket szeret (természetesen az egészséges étkezés keretein belül), újra és újra kínálj fel neki ismeretlen dolgokat, és bátorítsd, hogy próbálja ki azokat!
 • Legyen rendszer az étkezésekben!
 • Már a 8 hónapos babánál is fontos, hogy példát mutass. Étkezz örömmel és változatosan, tálalj ízlésesen és kreatívan!
 • Iktass be kellemes hangulatú családi étkezéseket!

 A 8 hónapos baba játszik.

A 8 hónapos baba napirendje

A hozzátáplálás megkezdésével valószínűleg egyre jobban követhető napirend kezd kialakulni az életetekben. A nyolc hónapos baba általában kétszer alszik nappal, egyszer délelőtt és egyszer kora délután. Az átláthatóbb napirend tervezhetőbbé teszi a mindennapokat, de érdemes rugalmasan kezelni, hiszen felboríthatja például egy betegség vagy más.

A baba napirendjéről a Csecsemőnapirend-minta című blogposztunkban olvashatsz bővebben.

A 8 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

Ebben az időszakban sok minden történik a baba fejlődésében. A kúszásból megtanul mászni, aztán feltérdelni, felülni. Egyre hosszabb ideig tud egyedül ülni, és már alig kell támaszkodnia közben. Ezáltal mindkét keze felszabadul, és így a kézügyességének fejlődése is felgyorsul.

Azt is fontos tudni azonban, hogy az ülés elmaradása, ha nincs egyéb mozgásszervi vagy neurológiai probléma, akkor semmire nincs negatív hatással ebben az időszakban. A felültetés, ülésben megtámasztás viszont nem jó hatású, mert túlterheli a baba gerincét.

A mászás a babák mozgásfejlődésének egyik fontos lépcsője, amely kihat a kognitív funkciókra is. Amikor a baba elkezd mászni, nagyobb térre van szüksége. Olyanra, ahol kevés a felkapaszkodás, felállás lehetősége, vagy sokat kell mászni érte. Fontos, hogy ne korlátozd a kúszó-mászó mozgást, és ne segítsd hozzá a babát a függőleges irányú mozgásokhoz, az üléshez, álláshoz, hiszen ezeknek még nem jött el az ideje. Az a leghatékonyabb fejlesztés, ha majd teljesen maga dolgozik meg érte biztonságos környezetben.

A nyolc hónapos baba hihetetlen gyorsasággal kúszva-mászva veszi birtokba a lakást, mindent megvizsgál, kipakolja a fiókokat, és mindent leszed a polcokról. Fontos, hogy biztonságossá tedd a környezetét! Amihez nem szabad hozzáférnie, az legyen számára elérhetetlen helyen, elzárva, ne folyamatos tiltással próbáld távol tartani tőle.

Tipp: A bababiztos otthon kialakítása blogposztunkban bővebben is olvashatsz a témáról. 

8 hónapos baba fürdés után

A nyolc hónapos babánál általában megjelenik a szeparációs szorongás. Ha az édesanyja eltűnik a szeme elől, sírni kezd. Ez a 8 hónapos baba fejlődésének természetes velejárója. Lehetőleg minél kevésbé tedd ki őt annak, ami ezzel jár. A szeparációs szorongás nem tart örökké, bár igaz, hogy elhúzódhat, és elképzelhető, hogy csak a gyermek kétéves kora körül fog enyhülni. Ekkorra jut el az értelmi és érzelmi fejlődésében arra a bizonyosságérzetre, hogy amikor épp nincs vele az édesanyja, akkor is tudja, hogy van, és majd újra vele lesz. Természetesen ezzel együtt is még évekig nehéz lehet számára az elválás.

A témáról bővebben is olvashatsz a Szeparációs szorongás a babáknál: anya nélkül sehova című cikkünkben.

Kiegészítő jótanácsok

 • Ha van rá lehetőség, érdemes kivinni a babát a teraszra vagy a fűre, hadd másszon ott is! Ezek az alkalmak érdekes tapasztalatok lesznek számára. A kint fellelhető természetes felületek, az érdekes kerti játékok új színterei annak, hogy tovább tökéletesítse ügyesedő mozgását.
 • Lassan eljöhet a nagy kádban való fürdés ideje. Érdemes lassan hozzászoktatni, akár úgy, hogy a babakádat a nagy kádba helyezed, és úgy fürdeted benne a picit, hogy szokja a tágabb közeget. Bár elképzelhető, hogy a nyolc hónapos baba számára a fürdés a nap fénypontja, higiénés és bőrápolási szempontból elegendő a heti egy-kétszeri alkalom. A különféle fürdőjátékokkal élvezetessé, a fürdetőkarikával és a csúszásgátlóval pedig biztonságossá teheted számára a pancsolást.
 • A szeparációs szorongás idején fontos szerepe lehet az úgynevezett átmeneti tárgyaknak. Ez lehet egy kedvenc plüss, egy takaró vagy más játék, azonban ez nem egy átlagos játék a baba számára, annál sokkal többet jelent. Magába sűríti az anyával és apával való szeretetteljes kapcsolatot, a kisgyermek érzelmi biztonságának tárgyi megnyilvánulása. Amikor a szülő nincs jelen, a kicsik szorongást élnek át. Ez a kedvenc tárgy átsegíti őket ezen a nehéz érzésen. Jó szolgálatot tehet elalvásnál, új környezetben, vagy ha másra bízod a kicsit.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com