Babablog

A 9 hónapos baba fejlődése

A 9 hónapos baba ügyesen mászik, és figyeli a reakcióidat. Térre és bátorításra van szüksége ebben a fontos időszakban. A baba fejlődése hónapról hónapra.

A mászás a baba életének fontos szakasza. A 9 hónapos baba általában már folyamatosan mászik, és vannak, akik ezt hihetetlen gyorsasággal teszik. Az is lehet, hogy a te gyermeked nyugodtabb, megfontoltabb. Játékos feladatokkal segítheted, hogy a babád minél többet másszon, ami nemcsak a mozgás-, de a személyiségfejlődését is segíti. A baba fejlődése rovatunkban hónapról hónapra nyomon követheted kisbabád változásait.

A 9 hónapos baba

Mit tud a 9 hónapos baba? 

 • A 9 hónapos baba már általában ügyesen mászik, és közben igyekszik mindent felfedezni, ami körülötte van.
 • Feltérdel, felül és esetleg feláll, ha egy bútorban meg tud kapaszkodni.
 • A különböző nagyságú tárgyakat különbözőképp fogja meg. A nagyobb tárgyakat marokfogással, a kisebbeket csak az ujjaival, a még kisebbeket pedig csipeszfogással, a mutató- és hüvelykujjával veszi fel.
 • A kockákat egymáshoz rakja, hogy tornyot építsen belőlük.
 • A 9 hónapos baba már tudatosan használja a beszéd hangjait, utánozza a szótagokat, amelyeket maga körül hall. A beszédértése is sokat fejlődik.

A 9 hónapos baba táplálása és súlygyarapodása 

Már egy ideje tart a hozzátáplálás folyamata. Fontos, hogy ennek során a babát megismertesd a természetes ízekkel. A kisbabák emésztőrendszere még fejlődőben van, egyéves kor alatt nem javasolt sózni, cukrozni, erős, csípős fűszerekkel ízesíteni az ételeiket. El lehet kezdeni kísérletezni különböző enyhébb, aromás, friss vagy szárított fűszernövényekkel. Érdemes figyelni a baba reakcióit, hiszen hétről hétre változhat az ízlése.

Általában féléves kor után a baba súlygyarapodása mérséklődik, havi 400-500 gramm körül van. Ennek persze az is az oka, hogy a 9 hónapos baba már sokat mozog.

A 9 hónapos baba táplálása

A 9 hónapos baba testi és értelmi fejlődése

Ebben az időszakban is fontos fejlődési szakaszban van a baba, a mászás ugyanis a mozgásfejlődés egyik lényeges állomása. Lehet, hogy a te babád nagy sebességgel kúszik, és mivel így eljut oda, ahova szeretne, ezért később kezd el mászni. Az is elképzelhető, hogy nem szeret kúszni, és gyorsan elkezd mászni. Ezek az egyedi fejlődési ritmusok teljesen természetesek. A kicsik egy része furcsa mozgásformákat használ. Kígyózik, a tengelye körül forog, tolatva közlekedik, feje tetejére és lábujjhegyre támaszkodva hason vagy háton „hidazik”, később fenéken egy lábbal evez előre. Az aggodalom és tréningezés ilyenkor indokolatlan. Nincs kőbe vésve, hogy mindenki megfelelő sorrendben, ideális formában és egymást követve, hiánytalanul „teljesítse” a mozgásfejlődés egyes lépcsőit.

Fontos, hogy ha a baba már megtanult mászni, akkor azt mielőbb végezhesse nehezített körülmények között is, például lépcsőn fel és le. Ehhez szüksége van a te bátorításodra is. A mászás nehezítésével kapcsolatos gyakorlatok növelik az izomerejét, jó hatással vannak a hátizmok fejlődésére, fejlesztik a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket.

 • Nehezítés lehet a kisebb-nagyobb párnákon való átmászás, majd az ágyon, kanapén való mászás. (Természetesen fontos, hogy közben vigyázz rá!)
 • Minél hamarabb tanítsd meg az ágyról lemászni: fordítsd hasra a lábával az ágy széle felé fordulva, segítsd neki elindítani a lefele mászást! Közben mondhatod azt, hogy „háttal”, így ehhez is kötni tudja a mozdulatsort!
 • A felmászást célszerű stabil, fa gyermekszéken tanítani. (Például kiváló erre a kisasztallá és székké alakítható etetőszék.) A széket egyszerűen csak tedd le a földre, és a kicsi hamarosan magától fel fog rá mászni, valószínűleg megfordul és leül. Jó, ha ennek a kivitelezésére egyedül jöhet rá.
 • Ezután indulhat a lépcsőn mászás, természetesen felügyelettel.
 • Készíthetsz akadálypályát székekből, asztalból: a székek lábai közé guríthatsz labdát, hogy így motiváld a picit. Miközben mászik, a különböző testrészeivel érinti majd a székek lábait, ezáltal is tudatosulnak a teste határai. 

Ezek a mászógyakorlatok nemcsak a mozgásfejlődést, de a babának az ahhoz kapcsolódó lelki viszonyát is segítik. Ha bátorítod, akkor ő sem fog félni. Ha túlságosan félted őt, talán segíthet neked az a gondolat, hogy a mozgásfejlődéshez hozzá tartozik az esés. A szülő feladata nem ezeknek a veszélyesnek tűnő próbálkozásoknak a megakadályozása, hanem annak biztosítása, hogy az esés ne járjon nagyobb sérüléssel, és utána vigaszt, majd újabb bátorítást kapjon a gyermek.

A gyors mozgásfejlődésű babák ebben az időszakban kapaszkodva felállhatnak. A korai állás, „járatás” (kezét, hónalját fogva) nem előnyös, mert idő előtti terhelést jelent az izomzatnak, ízületeknek, csontozatnak. Ennek elkerülésére úgy alakítsd ki a baba terét, hogy sokat kelljen másznia a felkapaszkodási lehetőségig. Az állást, járást ne segítsd, várd meg, míg a kicsi önállóan ül és feláll!

9 hónapos baba anyával

Körülbelül a 9 hónapos babánál alakul ki az a képesség, hogy nemcsak érzékeli és utánozza, hanem értelmezi is a másik arcáról leolvasható érzelmeket, és összekapcsolja a sajátjával. Igazából nem is tudja függetleníteni magát a környező személyektől az úgynevezett tükörneuronok nagy aktivitása miatt. Például, ha az anya fél, ő is megijed, és félni kezd. Fontos, hogy bátorítsd a picit, hiszen a féltés és a tiltás a fejlődés gátja.

A kilenc hónapos baba még mindig nem alussza át az éjszakát? Kezdetben valószínűleg az éhség ébresztette fel, most pedig elképzelhető, hogy a szeparációs szorongás, a fogzás vagy éppen a mozgásfejlődési ugrások álmokban történő feldolgozása riasztja fel. Teljesen természetes ebben a korban, ha a babád nehezen alszik el, és többször ébred.

Kiegészítő jótanácsok

 • A kilenc hónapos baba a tárgyakon lévő lyukakat már rég felfedezte, most azonban elkezdi beledugdosni a kisebb dolgokat. Ez is fontos szakasz a kéz kifinomult mozdulatainak elsajátításában, a grafomotoros ügyesség megalapozásában. Adj a pici kezébe többféle tapintású és anyagú, többféle formájú és nagyságú tárgyat!
 • Már most sokat tehetsz azért, hogy majd szívesen beszéljen, örömmel szólaljon meg. Hiszen a kommunikációban szükség van a másik félre. Figyelj és reagálj rá, beszélj hozzá, vedd körbe mesékkel, mondókákkal és dalokkal, énekelj neki!
 • A 9 hónapos baba mozgékony, és mindenre kíváncsi. Kimászik a kezedből, feszíti magát, egy pillanatig sincs nyugton? Pedig már csak egy másodperc kellett volna, hogy a tiszta pelust rátedd. Ilyenkor segít a bugyipelenka, amit könnyebben fel tudsz adni rá.

Szakmailag lektorálta:
Dr. Szőke Henrik PhD
gyermekorvos, egyetemi adjunktus
A nagy gyermek-kalauz című könyv társszerzője

Fotó: www.shutterstock.com