Babablog

A baba elválasztása és az elválasztódás

A baba elválasztása és az elválasztódás egy hónapokon vagy akár éveken át tartó folyamat, ami a szoptatási időszak teljes lezárulását vetíti elő.

Minden anya-gyermek kapcsolatban bekövetkezik az elválasztás és az elválasztódás folyamata. Ebben az időszakban a szoptatási rituálét szépen lassan felváltja a hozzátáplálás, mígnem a gyermek végleg úgy dönt, hogy nincs többé szüksége az anyatejre.

Ennek a periódusnak a pontos időtartamáról nem érdemes beszélni, hiszen minden egyes baba fejlődése egyedi esetnek számít. Vannak helyzetek, amikor két-három év is eltelik, mire a kicsi egészséges módon leválik, de gyakori forgatókönyv, hogy egyéves kor tájékán zárul le a szoptatás időszaka. 

Kőbe vésett szabályok tehát nem léteznek, a baba elválasztási folyamatában ajánlott inkább más szempontokra helyezni a hangsúlyt. Ilyen például a természetesség, a fokozatosság, és nem utolsó sorban az is, hogy édesanyaként, Te se veszteségként éld meg ennek az időszaknak a pillanatait!

a baba elválasztása

A tervezett elválasztás és a természetes elválasztódás

A baba elválasztása történhet megtervezett módon és természetes úton is (utóbbit inkább elválasztódásnak nevezik), de a folyamat direktségét kizárólag az olyan helyzetek indokolják, amik valóban elkerülhetetlenek. Ebbe nem tartozik bele egy ideiglenes egy-két napos távollét, de még egy rövidebb betegség és egy kisebb műtét sem – ilyenkor ugyanis az etetéseket lefejt anyatejjel lehet pótolni, ha pedig altatásra is kerül sor, egy nappal később a gyermek már újra szopizhat.

Épp ezért, hogyha nincs egy súlyos megbetegedés és/vagy gyógyszeres kezelés miatti vészhelyzet, ne rágódj azon, hogyha a gyermeked még egyéves kora felett is ugyanúgy igényli az anyatejes táplálást: nincs szükség a tervezett elválasztásra! Természetesen érdemes és egyben elengedhetetlen a hozzátáplálás során egyre több étellel megismertetni a kisbabádat, de mindketten érezni fogjátok, hogyha az elválasztódás folyamata önmagától is lezárult.

A baba módszeres elválasztásának technikája

Ha azok közé az anyukák közé tartozol, akiknek le kell mondani a természetes elválasztódás folyamatáról, akkor két dologra kell nagyon odafigyelned:

 • a fokozatosságra,
 • a saját lelki békéd megőrzésére!

szoptatás elválasztás

1) Módszeres változás

Minden rutin átszervezésekor fontos a fokozatosság. A drasztikus lépések még egy felnőtt ember számára sem célravezetőek, nem még egy apró és fejlődő szervezetnek. Hidd el, édesanyaként tudni fogod, hogy egy ilyen helyzetet hogyan koordinálj megfelelően! Ha mégis szükséged van plusz gondolatokra, akkor a szakemberek tanácsa mellett már az is segítség, hogyha a következők szerint szoktatod a kisbabádat az új helyzethez:

 1. Csökkentsd egyre kisebbre a baba éhség–, illetve szomjúság érzetét: napközben többször ajánlj fel neki apró falatokat! Ha sikeresen elfogadja őket, akkor lehet, hogy később eszébe sem jut, hogy cicit szeretne! Az elv csupán annyi mögötte, hogyha kéri az anyatejet, természetesen ne utasítsd el, de hogyha nem muszáj, ne is ajánld fel számára!
 2. Változtass a kialakult napirendeteken! A gyerekeknek ugyan a mindennapos rutin adja meg a biztonságot, de idővel minimálisan nem csak lehet, de szükséges is a változtatás. A baba elválasztásakor ez azt jelenti, hogy a szoptatáshoz kapcsolódó színtereket és szokásokat kell módosítanod, mert ezzel már indirekt módon képes vagy elterelni a figyelmét! Nézzünk erre egy tökéletes példát: ha a baba megszokta, hogy ébredés után Te vagy az első, akit megpillant, aki kiemeli a kiságyból, akkor kérd meg a párodat, hogy a következő időszakban ezt a szerepet mindenképp ő töltse be!
 3. Elégítsd ki az igényeit másképp! Egy hatékony elterelési hadművelet nemcsak akkor sikeres, hogyha más ételek kerülnek a fókuszba, hanem akkor is, hogyha egyéb „kedvenc” eszközöket és helyeket használsz fel a cél érdekében! Sok baba figyelme azonnal elterelődik a szoptatás gondolatáról, hogyha a kedvenc játszóterén homokozhat, de éppen fordítva is elsülhet a történet. Vannak olyan gyerekek, akik egy idegen helyen igénylik jobban az édesanya biztonságot nyújtó közelsége miatt. Természetesen annak tekintetében mérlegelj, hogy a te kisbabád melyik típus!
 4. Építsd be még több ringatást és simogatást a közös rutinba! A kisbaba számára sokszor nem is a szoptatás hiányzik, hanem a közelség élménye. Szerencsére ezt könnyen tudod orvosolni még több figyelemmel és babusgatással – csak engedd szabadjára az anyai szereteted!

Szeretnél megbizonyosodni arról, hogy valóban minden úgy működik, ahogy annak kell? Akkor figyelj oda, mert a csöppséged mindenképp jelzi, hogyha a tempó túl gyors számára! Ez nagyon sokféleképp megmutatkozik, de a leggyakoribb a vigasztalhatatlan kiborulás és a sírás, a viselkedésbeli változás, mint például a visszafejlődés (dadogás, éjszakai ébredés, felfokozott ragaszkodás). Előfordulhat ilyenkor harapás is, de ez csak akkor jelzésértékű, hogyha korábban nem történt hasonló eset.

Bármelyiket is tapasztalod, ne hagyd figyelmen kívül! A megszokott sebességhez képest lépj vissza kettőt, és úgy folytasd az elválasztás menetét!

2) A lelki békéd jelentősége

A baba elválasztásakor nemcsak a kicsire, de önmagadra, a lelkedre is ugyanúgy oda kell figyelned! A folyamat csak akkor lesz sikeres, hogyha a gyermeked úgy érzi, ez számodra is pont olyan természetes, mint amit neki akarsz közvetíteni.

éjszakai elválasztás

A változás nagyon megterhelő tud lenni, de ne érezd úgy, hogy ezzel rosszat teszel! Ha a helyzet indokolt, akkor épp ezzel válik sokkal harmonikusabbá a kapcsolatotok, hiszen a babának mindig az a jó, ami az anyukája számára is az. Ha lelkileg is nyugodt, kiegyensúlyozott és a döntésedben biztos tudsz maradni, akkor a kicsi a lehető legtermészetesebben fogadja majd az újdonságokat!

Mindig a természetesség a legjobb forgatókönyv 

A hozzátáplálás időszaka körülbelül a csöppség fél éves kora környékén kezdődik, mert az emésztőrendszere ekkor válik alkalmassá arra, hogy képes legyen feldolgozni az egyéb tápanyagforrásokat. Ez a periódus viszont még közel sem egyenlő a szoptatás végével, sokkal inkább a folyamat fokozatosságát segíti elő.

Általánosságban ilyenkor a gyermek tudattalanul és önmagától is egyre kevesebbszer igényli az anyukája mellét, mígnem teljesen lemond róla – így történik meg a természetes elválasztódás. Ez a legjobb forgatókönyv, ami csak történhet, hiszen hiába, hogy sokan „cikinek” érzik, hogyha a gyerekük még kétéves korban is igényli az anyatejet, valójában nem az. 

Egyrészt, a szoptatási időszak hosszának számos egészségügyi, de lelki oka is lehet, ami segíti a baba megfelelő fejlődését, másrészt kultúránként eltérő, hogy hol és mennyi az ideális intervallum (2-4 év is lehet). Itthon az egyéves kor utáni elválasztás vagy elválasztódás tekinthető átlagosnak, de egyáltalán nem egészségtelen, hogyha ez az időszak, illetve a kisgyermek igényei kitolódnak. A természetesség minden módon megadja az anya-gyermek kapcsolat egyediségének, és a baba saját tempójában való, egészséges fejlődésének a lehetőségét: ezt soha ne téveszd szem elől!

A mell elutasítása nem egyenlő a baba elválasztódásával

Ahogyan arról korábban is szó volt, a baba elválasztódásának kezdete egyéves kora körül számít sztenderdnek. Ezzel ellentétben már korábban is tapasztalhatsz olyat, hogy a kisbabád nem fogadja el, mi több, elutasítja az anyamellet. Ekkor még semmiképp ne gondolj arra, hogy ez egy természetes folyamat része, ilyenkor ugyanis nagyon is szükség van az anyatejre! A visszautasítás hátterében nagy valószínűséggel a szopó sztrájk áll, aminek oka többféle lehet. Kialakulhat:

 • külső vagy belső fájdalom következtében: valami külsőleg kifejezetten kellemetlen a baba számára, a fogzás gyötri, vagy egy fertőzés okozta gyulladással küszködik,
 • eldugult orr miatt: így szopás közben a kicsi nem kap levegőt,
 • a tejmennyiség elapadása eredményeképp: ezzel is jelezve, hogy nem kapta meg a megfelelő táplálékadagot,
 • az anyától való hosszabb távollét után,
 • úgy is, hogy éppen a saját reakcióid és cselekedeteid ellen „tüntet” a gyermeked (például, ha azt érzékeli, hogy jelentős mértékben megváltoztattad a napi rutinját).

A szopó sztrájk egyik pillanatról a másikra, de fokozatosan is kialakulhat. Bárhogyan is történjék, ilyenkor még semmiképp ne hagyj fel az anyatejes táplálással! Nincs jobb tanács erre, mint megkeresni a probléma gyökerét, szakember véleményét kérni, majd annak tükrében türelmesen és elhivatottan kitartani a szoptatás mellett!

elválasztás anyatejről

A szoptatás mint összetartó kapocs

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a baba elválasztásakor (ha természetesen módon, ha tervezetten zajlik), mindig a fokozatosság szabálya lebegjen a szemed előtt! A szoptatás ugyanis nem kizárólag a táplálás, hanem a közelség, a biztonság, az édesanyával megteremtett kapcsolat megőrzése miatt válik annyira fontossá a gyermek számára.

Lehet, hogy a hozzátáplálás megkezdése egy izgalmas időszak, ami tele van új ízekkel és élményekkel, de az anyuka melegségét, a vele kialakított közös rutint még sokáig nem pótolhatja semmi. Épp ezért bármilyen helyzetbe is kerülsz, őrizd meg a meghitt pillanatokat, és ne gondolkodj azon, hogy másoknak mi a véleménye – kizárólag Te, a védőnőd és a gyermekorvosod fogja tudni, hogy mi a legjobb neked, és a kisbabád számára!

Fotó: www.shutterstock.com