Babablog

A baba etetése az első évben. Kísérje nyugalom!

A baba etetése körül sok kérdés felmerülhet a szülőkben már a kezdetektől. Mi a kulcsa annak, hogy minél problémamentesebb legyen a kicsi táplálása?

Az étkezés a családi élet egyik központi eleme. Így van ez a baba táplálásával kapcsolatban is. Legyen szó akár a szoptatásról, akár a hozzátáplálásról vagy az önálló evésről, fontos, hogy a kicsi etetését nyugalom kísérje.

A szoptatás a legjobb a babának

Kétség sem fér hozzá, hogy a baba számára az első időszakban az anyatej a legtökéletesebb táplálék. Az anyák nagy része már a várandósság idején eldönti, hogy szoptatni szeretné kisbabáját, ez azonban mégsem sikerül mindenkinek. Vannak családok, ahol a nők generációkra visszamenőleg nem tudtak szoptatni, és úgy tűnik számukra, hogy valami örökletes problémáról van szó. Ma már tudjuk, hogy az elégtelen tejtermelés mint örökletes tulajdonság szerencsére kivételes ritkaság, és egyértelműen kijelenthetjük, hogy a sikeres szoptatás nem szerencse dolga.

újszülött etetése

Min múlik a szoptatás sikere?

  1. Az elhatározáson, hogy mindenképpen szoptatni szeretnénk kisbabánkat.
  2. A megfelelő információn, ami hiteles forrásból, illetve szoptatástámogatásban jártas szakemberektől érkezik.
  3. A támogató környezeten, amelynél első helyen kell említeni az apákat, de a nagyobb család tagjai, a gyermekorvos, a védőnő, a szoptatástámogató szakemberek és anyacsoportok és a barátok is mind fontos részei lehetnek.

Tipp: Olvasd el A sikeres szoptatás titka című cikkünket!

A szoptatást sokféle termék támogatja, ami könnyebbé, kényelmesebbé teszi mind az anya, mind a baba számára: Nézz körül a Szoptatás kategóriában!

Ha mindhárom fent említett kitétel teljesül, megvan az elhatározás, hiteles információk birtokában van az édesanya, és támogató környezet veszi körül, jó esély van a sikeres szoptatásra, azonban adódhatnak mégis olyan körülmények, amelyek ezt meggátolják.

baba etetése

Üveges táplálás

Előfordulhat, hogy a baba koraszülöttként érkezik, de az anya vagy a baba betegsége is akadályozhatják a szoptatást. Az is lehet, hogy az anyánál anatómiai probléma képez akadályt – hogy csak néhányat említsünk. Van olyan is, hogy valaki egész egyszerűen nem szeretne szoptatni. Egy ilyen döntés mögött is többféle ok állhat, ahogy például az is, ha túl sok rémtörténetet hallott a kismama a szoptatás fájdalmairól, máskor azonban nincs fellelhető magyarázata a szoptatás elutasításának. Bárhogy is alakuljon, nem a szoptatás az, amin áll vagy bukik, hogy a gyermeked számára te legyél a legjobb édesanya.

Akár lefejt anyatejről, akár tápszerről van szó, a cumisüveges táplálás is történhet úgy, hogy testközelben van a baba. Így is lehet meghitt és szeretetteljes az etetés.

Kapcsolódó termékek:

Indul a hozzátáplálás

Amikor elérkezik a hozzátáplálás ideje, a szülői példamutatás az étkezés terén (is) hangsúlyossá válik. A gyermek utánzással tanul, aminek nemcsak amiatt van jelentősége, hogy mit eszik a család, hanem abban is, hogy miképpen zajlik az étkezés. Ha otthon rendszeresen összeültök, és nyugodt körülmények között, jóízűen fogyasztjátok el az ételt, akkor a gyermeknek ez lesz a minta. Amikor kínálod a picit, ő érzékeli a gesztusaidat, és sokat elárul számára – vagy meghozza, vagy elveszi a kedvét akár a főzelékektől, zöldségektől is. Persze ez csak egy tényező, de érdemes erre is tudatosan figyelni.

csecsemő etetése

A hozzátáplálás során eldöntheted, magad készíted a babának az ételt vagy a kész bébiételt választod, esetleg kombinálod a kettőt. Van, amikor praktikusabb a bébiételt választani, például amikor kimozdultok vagy időhiányban szenvedsz. A babadesszertek, babapiskóták és babakekszek a köztes étkezésekhez ideálisak akár otthon, akár úton vagytok a kicsivel.

Tipp: A hozzátáplálásról bővebben A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig című cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó termékek:

Pozitiv hozzáállás és önállóságra nevelés

Amellett, hogy számít, hogy viszonyulsz te magad az ételhez vagy az étkezéshez, érdemes az ízléses tálalásra és a szép terítésre is figyelni. A színes és mintás tányérok, kanalak jó hangulatot hoznak a falatozáshoz, és bájosabbnál bájosabb baba étkészletek közül választhatsz, amelyek felkeltik a kicsi érdeklődését az ételek iránt is.

újszülött táplálása

Lässig étkészlet

Ugyanúgy fontos az is, hogy a hozzátáplálás során a baba megtapasztalhassa az önállóságot. Bár általában sok takarítani valóval jár, mégis érdemes türelmesen rászánni az időt, mert a gyermek számára nagy lehetőség a fejlődésre, amikor kanalat kap a kezébe és egyedül próbálkozhat. Ezzel nemcsak önállósága, de kézügyessége is fejlődik. A babák aprócska kezéhez tervezett kanalak nemcsak ideálisak ebben az időszakban, de biztonságosak is.

Tipp: A hozzátáplálás megkezdéséhez elengedhetetlen egy praktikus etetőszék, amelyben a kicsi önállósodási törekvései teret kaphatnak és így a családi étkezésekbe is bekapcsolódhat. Segítünk a megfelelő etetőszék kiválasztásában. Olvasd el cikkünket a témában: Ilyen egy jó etetőszék!

Az ivás tanulásához kezdetben az itatópoharak nyújtanak nagy segítséget, amelyek nemcsak otthon praktikusak, hanem még inkább akkor, amikor kimozdulsz a babával. A legegyszerűbb a csöpögésmentes itatópohár, kezdetben a csőrös, később akár a szívószálas változat. Aztán a színes, mintás gyerekpoharakra lehet váltani, amikor a kicsi már ügyesen iszik ezekből is.

Kapcsolódó termékek:

Jó hangulatú étkezéseket kívánunk!

Fotó: www.shutterstock.com