Babablog

A baba fogzás jelei, tünetei, kezelése

A fogzás az egyik legnehezebb időszak a pici életében. A cikkből megtudod a baba fogzásának milyen jelei, tünetei vannak és mivel csillapíthatod a fájdalmát.

A fogzás az egyik legnehezebb időszak a pici életében és bizony kihívás a szülőknek is. Miközben alig várjuk, hogy előbújjon a babánk első pici foga, addig mindent megtennénk, hogy megóvjuk őt a kínzó fájdalomtól. Viszont mielőtt nagyon belemélyedünk, hogy:

 • milyen tünetei vannak a baba fogzásának, 
 • hogyan vehető észre, hogy jön a baba foga, 
 • miként tudjuk kezelni a fogzással járó fájdalmat,
 • és egyáltalán mikor kezdődik a baba fogzása

jó tudni, hogy minden baba más és más. Vannak olyan babák, akiknél minden előjel és fájdalom nélkül egyszer csak észreveszed, hogy valami fehérlik a pici szájában, míg másoknál sajnos nagy fájdalommal jár a fogak kibújása.

Mi a fogzás?

Fogzásról akkor beszélünk, amikor a fogcsírák növekedni kezdenek. Ezzel a növekedéssel a fogak fokozatosan a felszín felé igyekeznek míg végül áttörve az ínyt, kibújnak.

fogzás

A fogzás kezdete és vége

A fogzás kezdete nagyjából a babák 4-7 hónapos korára tehető, de általában 6 hónapos kor körül jelennek meg az első fogak. És persze akadnak szélsőségek mindkét irányban:

 • Előfordulhat, hogy már 3 hónapos korban kibújik az első kisfog, sőt arra is akad példa, - bár csak nagyon elenyészve - hogy már kibújt foggal születik meg a pici.
 • És a másik véglet, amikor már lassan az első születésnaphoz közeledve jelenik meg az első fog.

Ahogy az első fog kibújása, úgy az utolsó tejfog felszínre törése sem egy kőbe vésett időpont. Nagyjából 3 éves korra bújik ki mind a 20 tejfog.

Tipp: Ha cumizik a baba, akkor a fogszabályozós cumi azért jó választás, mert nem zavarja meg a gyermek fogainak egészséges fejlődését.

A fogzás jelei

A babák 5-6 hónapos korától kezdődően a szülők árgus szemekkel figyelik a picik száját, hátha megpillantanak valami fehéret. De mik a fogzás jelei, honnan veheted észre, hogy elkezdtek mocorogni a fogcsírák? Sokféle jele lehet fogzásnak, de korántsem biztos, hogy a ti babátoknál ezek mind megjelennek. Lássuk mik a fogzás jelei:

 • Állandó rágás: A fogzás során az íny nagyon érzékennyé válik és a fogcsírák növekedése viszkető érzést kelt. Ezt a viszketést a baba rágással próbálja orvosolni és szó szerint, minden kezébe akadó, szája elé kerülő dolgot rágcsálni kezd. Ez az állandó rágás némileg enyhíti a fogzással járó kellemetlen érzést. A saját ökle az egyik legkézenfekvőbb, amit rághat, de akár a babaágy széle vagy éppen valamilyen játék is vonzó lehet neki. Jó szolgálatot tehet a kiságy peremvédő, ami nemcsak a kicsi fogait és ínyét védi, de a bútort is óvja. Tényleg bármit képes megrágcsálni. Ebben a helyzetben annyit tehetsz, hogy inkább rágókát adsz a kezébe, amivel nem okozhat magának kárt. A hűtőbe tehető rágókák ráadásul még hűsítő érzetet is nyújtanak, ami tovább enyhíti a fájdalmát.
 • Nyáladzás: A fokozott nyálelválasztás, nyáladzás szintén tipikus előjele a fogzásnak. Ha azt veszed észre, hogy állandóan folyik a pici nyála, folyton tiszta nyál a body rajta, akkor nagy valószínűséggel a fogzás áll a háttérben. Éjszaka, a felgyülemlett nyál akár köhögést is okozhat a babánál. A túlzott nyálmennyiség azért kellemetlen, mert eláztatja a baba ruháját, így állandóan át kell öltöztetni. Erre akár naponta négyszer-ötször vagy még gyakrabban is szükség lehet. Az öltöztetést sok baba még napi egyszer sem szereti, nemhogy ilyen gyakran. Ezért jobban jársz, ha beszerzel néhány nyálkendőt, így elég lesz csak ezeket cserélni rajta.
 • Duzzadt íny: Ahogy a fog a felszínhez közeledik a fogíny egyre duzzadtabb, pirosabb lesz. Néha csak 2-3 nappal a fog kibújása előtt jelentkezik a duzzanat, de néha bizony sokkal jobban elhúzódik és hosszú napokon keresztül láthatsz duzzanatot a pici ínyénél anélkül, hogy kibújt volna a fog.

Kapcsolódó termékek:

A fogzás tünetei

Az imént a fogzás jeleiről esett szó, de a sok egyéb tünet mellett valójában ezek egyben tünetként is végig kísérhetik a fogzást. És most vegyük sorra, hogy mik a baba fogzás tünetei:

 • Nyugtalanság: Amikor a pici szájában elkezdenek mocorogni a fogak, az neki egy nagyon ismeretlen érzés. Gondolj bele, hogy neki még fogalma sincs mi is történik, nem tudja, hogy ez egy természetes folyamat. Csak azt érzi, hogy valami kellemetlen, viszket, fáj. Ezért ilyenkor nyugtalanná válik. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy közel vagy hozzá, öledbe veszed, szeretgeted, megnyugtatod.
 • Nyugtalan alvás: A nyugtalanság természetesen éjszaka is jelen van, sőt, mivel éjszaka kevesebb inger éri a picit, ezért nincs ami elvonná a fájdalomról a figyelmét, így gyakrabban kel. A szülőknek úgy tűnhet, hogy csak éjszaka fáj az a fog és nem értik, hogy lehet ez. A valóság az, hogy fáj az neki napközben is, de napközben jobban vannak olyan dolgok (társaság, játék stb.), amik elterelik a gondolatait, amik némileg feledtetik a fájdalmat. 
 • Sírás: A sírás egyértelmű jele a fogzással járó fájdalomnak. Eleve nem érti mi történik vele és ráadásul még fáj is neki. A sírás az egyedüli, amivel jelezni tudja neked, hogy valami nincsen rendben. Fogzás idején a baba sokszor sír és gyakran úgy tűnhet, hogy ok nélkül sír. Az ok viszont ott van a háttérben, a fájdalom. És emiatt sokszor vigasztalhatatlanul fog sírni.

fogzás sírás

 • Kipirosodott arc: A fokozott nyáltermelés miatt, a baba arcbőre főleg a száj környékén kipirosodhat. A kipirosodott terület elég érzékennyé válhat. Ezért ha azt veszed észre, hogy nagyon nyáladzik a baba, akkor valamilyen puha anyaggal rendszeresen töröld a szája környékét, hogy megakadályozd a kipirosodást. Ha mégis kipirosodik, akkor bőrvédő krémmel tudod kezelni az érzékennyé vált területet.
 • Étvágytalanság: Egy felnőttnek is ha fáj a foga, akkor nem szívesen eszik, hiszen attól még jobban fáj neki. Nincs ez másként a babáknál sem. A babák is gyakran a megszokottnál kevesebbet esznek ilyenkor, akár a cicit is elutasíthatja. Annyit tehetsz, hogy inkább könnyebben fogyasztható, hígabb ételeket adsz neki és gyakrabban megpróbálod a szoptatást. Arra mindenképpen ügyelj, hogy elegendő folyadékot fogyasszon!
 • Hasmenés, híg széklet: Sajnos a fogzás hasmenéssel, híg és nyálkás széklettel is járhat, ami azért kellemetlen, mert a híg széklet a pelenkakiütés egyik leggyakoribb okozója. És a fogzás mellett a legkevésbé az hiányzik a babának, hogy a hasmenés miatt még pelenkakiütéstől is szenvedjen. Ha a babád hajlamos fogzáskor hasmenésre, mindenképpen rendszeresen ellenőrizd a pelenkáját. Ha pedig előjött a pelenkakiütés, akkor mielőbb kezdd el kezelni.
 • Orrfolyás: Vizes orrfolyás is előfordulhat fogzás idején. Ez néhány nap alatt elmúlik, nincs szükség különösebb kezelésre. De mivel ez zavarhatja a baba alvását, ezért érdemes alvás előtt egy kis tengervizes oldat segítségével leszívni a pici orrát, hogy könnyebben kapjon levegőt.
 • Fülpiszkálás: Ugyanúgy, ahogy a felnőtteknél, a babáknál is előfordulhat, hogy a fogfájdalom a fülekre sugárzik ki. Ha azt látod, hogy a baba gyakran a füléhez kap, piszkálja, kezével dörzsöli, akkor lehetséges, hogy épp a fogcsírák mocorognak. Viszont a gyakori fülpiszkálás mögött a fül valamilyen betegsége is állhat, ezért érdemes ilyenkor orvoshoz fordulni, hogy biztosan kizárja az egyéb fülbetegségeket.
 • Láz: Az egyik legvitatottabb tünetet hagytam legutoljára. A köztudatban az él, hogy a fogzás egyik tünete a láz. Az orvosok azonban nem győzik felhívni a figyelmet, hogy a fogzás nem okoz lázat, legfeljebb kicsi hőemelkedésről lehet szó, de vannak akik még ezt is vitatják. Ha fogzás idején a baba lázas, annak hátterében valamilyen egyéb ok, betegség keresendő, így mindenképpen érdemes felkeresni a gyermekorvost. 

A fogzás menete, sorrendje

A baba fogzása során 20 tejfog bújik ki az íny alól. Bár a nagykönyv szerint van egy meghatározott sorrendje annak, ahogy egymás után kibújnak a fogak, de a valóság ettől eltérhet. Amit érdemes tudni a fogzás menetéről, hogy a fogak nem elölről hátrafelé haladva egymás után bújnak ki. A tipikus fogzás sorrendje így néz ki: először általában a metszőfogak bújnak ki, majd az első őrlőfogak, aztán a szemfogak és végül a hátsó őrlőfogak. A baba életkorához nézve a fogzás menete így alakul:

Alsó fogsor

 • középső metszőfog: 6-10 hónapos kor között.
 • oldalsó metszőfog: 10-16 hónapos kor között.
 • szemfog: 17-23 hónapos kor között.
 • első őrlőfog: 14-18 hónapos kor között.
 • második őrlőfog: 23-31 hónapos kor között.

Felső fogsor

 • középső metszőfog: 8-12 hónapos kor között.
 • oldalsó metszőfog: 9-13 hónapos kor között.
 • szemfog: 16-22 hónapos kor között.
 • első őrlőfog: 13-19 hónapos kor között.
 • második őrlőfog: 25-33 hónapos kor között.

fogak sorrendje

A fogzás egy szimmetrikus folyamat. A kétoldali szimmetria azt jelenti, hogy a fogsor jobb és a bal oldalán az azonos típusú fogak egy időben bújnak ki. Méretükből fakadóan az őrlőfogak kibújása okozza általában a legnagyobb fájdalmat. 

Tipp: Amint a fogak kibújtak, ne feledkezz meg a rendszeres tisztításukról. Használj a baba korának megfelelő méretű fogkefét és gyerekfogkrémet. Nagyon fontos, hogy a szájhigiénia már pici kortól kezdődően a mindennapi rutin része legyen. A fogtisztító kendővel könnyedén áttörölheted a baba ínyét és tejfogait étkezés után, de arctörlésre is használhatod.

Kapcsolódó termékek:

Fájdalomcsillapítás fogzás idején

Szülőként borzasztó nézni, ha fáj valami a babának. Mindent megtennél, hogy enyhíts a szenvedésén. Szerencsére fogzásra az egyszerű rágókáktól kezdve egészen az érzéstelenítőt tartalmazó gélekig többféle módszerhez is nyúlhatsz.

Lehet, hogy szíved szerint rögtön a leghatásosabb megoldást választanád, hogy gyorsan enyhíts a baba fogzása miatti fájdalmon, de nem biztos, hogy ezzel teszel a legjobbat. A csecsemő fogzása körülbelül fél éves kortól nagyjából 3 éves korig tart. Ez idő alatt persze a fogfájdalom nem folyamatos, de ettől függetlenül ez meglehetősen hosszú idő ahhoz, hogy a fogzásra végig a legerősebb fájdalomcsillapítási megoldást vesd be. Jobb, ha a leghatásosabb fájdalomcsillapítási lehetőségekkel megvárod az őrlőfogakat, vagy azokat az időszakokat, amikor tetőzik a fájdalom. A kevésbé nyűgös időszakokban pedig elegendő lehet a kicsinek a kedvenc szundikendője, hogy meg tudjon nyugodni.

Most pedig nézzük meg, hogy a baba fogzása idején milyen fájdalomcsillapítási módszerek közül válogathatsz:

 • Rágóka: Az egyik, ha nem a legalapvetőbb fájdalomcsillapítási lehetőség a rágóka. A rágókák lényege, hogy nyugodtan odaadhatod a babának, nem fogja magát megsérteni. A hűthető rágókák jobban tudják csillapítani a fájdalmat, mivel a hideg megnyugtatja a fogínyt. A rágókákat általában úgy alakítják ki, hogy azokkal a baba el tudja érni a számára éppen viszkető területeket. Amikor a rengeteg rágóka közül keresgélsz, nézd meg, hogy melyik foghoz lett tervezve. Vannak rágókák, amik inkább az elől lévő fogak előbújásakor jók, és vannak amiket úgy terveznek, hogy az őrlőfogakat is elérje vele a baba.

fogzás rágóka

 • Ujjra húzható fogdörzsölő: Az ujjra húzható fogdörzsölőkkel fogfájdalom idején óvatosan masszírozhatod a baba ínyét. A masszírozás enyhíti a viszkető érzést, amit a fogak növekedése okoz.
 • Hűsítő gél: Léteznek különböző gyógynövény tartalmú, hűsítő hatású gélek, amiket a baba ínyére tudsz kenni. Ezek a gélek helyileg hatnak és segítenek a fájdalomcsillapításban. Az édeskés ízük miatt általában kedvelik a babák. Akár azt is tapasztalhatod, hogy mikor be szeretnéd kenni vele az ínyét, akkor a baba próbálja rögtön lenyalni az ujjadról. Ügyesnek kell lenned, hogy végül az ínyére is jusson valami a gélből. 
 • Érzéstelenítő gél: Ezek az érzéstelenítő gélek ugyanúgy működnek, mint az előbb említett hűsítő gélek. A különbség, amiért mégis külön kell őket tárgyalni az összetevőkből fakad. Míg a hűsítő gélek általában csak valamilyen gyógynövény tartalmúak, addig a kimondottan érzéstelenítő gélek összetevői között már különféle érzéstelenítőket is lehet találni. Így például gyakori összetevő a lidokain. Természetesen ezeknek az érzéstelenítő géleknek a lidokain tartalma nagyon alacsony, de mégis fontos tudni, hogy van bennük. Ezért a használatát nem szabad eltúlozni. Az ilyen érzéstelenítő géleket csak rövid ideig szabad használni és akkor is csak az útmutatónak megfelelően. Figyelni kell, hogy egy napon belül csak a megengedett alkalommal használd. Olyankor érdemes ilyen gélekhez folyamodni, amikor tetőzik a fogfájdalom vagy amikor az őrlőfogak jönnek. Az őrlőfogak kibújása ugyanis méretükből adódóan nagyobb fájdalommal jár.
 • Fájdalomcsillapító: Erős fogfájdalom esetén kimondottan babáknak való fájdalomcsillapítókat is lehet alkalmazni. Léteznek fájdalomcsillapító kúpok és szájon át adható fájdalomcsillapító szirupok is. Csakúgy, mint a lidokain tartalmú érzéstelenítő géleknél, ezeknek a használatát se szabad túlzásba vinni. Azokra a helyzetekre érdemes tartalékolni, amikor nagy fájdalomtól szenved a baba. A fájdalom tetőzésekor, az éjszakai nyugodt alvás elősegítéséhez adhatsz ilyen fájdalomcsillapítót, de szigorúan betartva az előírásokat.

Tipp: A fájdalomcsillapítási lehetőségekkel kapcsolatban mindenképpen kérd ki előzetesen a gyermekorvos és a védőnő véleményét!

Kapcsolódó termékek:

A baba fogzása

Szerencsés helyzetben a babák tényleg mindenféle előjel nélkül túlesnek az első fog kibújásán. Se sírás, se fájdalom, a szülők egyszer csak arra lesznek figyelmesek, hogy már kint van egy pici fehér a baba szájában. Sajnos az esetek nagy részében azonban fájdalommal jár a fogak kibújása. 

Amellett, hogy a lehetőségekhez mérten próbálsz enyhíteni a baba fájdalmán, a legjobb amit tehetsz, hogy türelemmel, fokozott szeretettel fordulsz felé. Mellette vagy és átsegíted őt ezen a nehéz időszakon.

A csecsemő fogzása, nem csak a gyermeket, hanem a szülőket is megterheli. A fokozott figyelem mellett a nyugtalanul töltött éjszakák még inkább fokozzák a szülők fáradtságát. Gondolj a saját pihenésedre és még ha csak rövid időre is, de próbáld kihasználni mikor napközben alszik a babád és pihenj le vele. Hidd el, egy kis feltöltődés csodákra képes.

Fotók: www.shutterstock.com