Babablog

A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig

A baba 6 hónapos korában eljön a hozzátáplálás ideje és rögtön felmerül a kérdés mit ehet a baba. Ebből a cikkből mindent megtudhatsz a baba hozzátáplálásáról.

A baba életében az egyik nagy mérföldkő, amikor elérkezik a hozzátáplálás időszaka és új ízekkel ismerkedik meg. Amennyire izgalmas ez az időszak, legalább annyi bizonytalanság van a szülőkben, hogyan is kezdjenek hozzá a baba hozzátáplálásához. 

A hozzátáplálás időszakához közeledve fokozatosan veted bele magad a mindenféle szakirodalomba, olvasgatsz cikkeket, kérsz tanácsot rokonoktól, barátoktól, a védőnőtől. Pillanatok alatt egy olyan világban találod magad, ahol nagyon könnyű elveszni. Rengeteg kérdés merülhet fel benned:

 • Mi az a hozzátáplálás?
 • Mi az a hozzátáplálási táblázat?
 • Mikor kezdhető el a baba hozzátáplálása?
 • Milyen korban mi adható a babának? Mit ehet a baba? Mit ihat a baba?

Szeretnénk neked segíteni, hogy egy helyen megtalálj minden információt, amire szükséged lehet a baba hozzátáplálásakor.

Mi a hozzátáplálás?

A hozzátáplálás minden kisbaba életében elérkezik. Ez az az időszak, amikor a baba az anyatejen vagy a tápszeren kívül már mást is fogyaszthat. Megismerkedik új élelmiszerekkel, ételekkel, új ízekkel, új állagokkal. Ahogy a neve is mutatja, a hozzátáplálás nem azt jelenti, hogy ettől a pillanattól kezdve a baba már teljesen mást eszik. A baba hozzátáplálása során az addig is fogyasztott anyatej és/vagy tápszer mellett kell bevezetni új táplálékokat a baba étrendjébe. A szoptatás és/vagy a tápszeres táplálás ezt követően is folytatható, mivel kezdetben még olyan keveset eszik a baba az anyatejen/tápszeren kívül, hogy az nem fedezné a napi szükségleteit.

hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás szót hallva az egyik legelső kérdés az lehet, hogy vajon mikor kell elkezdeni a hozzátáplálást. Ahogy a baba fejlődik, úgy elérkezik az a pont, amikor már önmagában az anyatej és/vagy tápszer nem fedezi a baba egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükséges energiát és tápanyagokat. A baba a hozzátáplálás során jut hozzá ezekhez. A hozzátáplálási folyamat végén az egyre több újonnan bevezetett élelmiszer, étel teljesen kiváltja az anyatejet/tápszert.

Bár többféle megközelítés létezik, de a nagy könyv szerint legkorábban a 4 hónapos kor után, tehát az 5. hónapba lépve, legkésőbb pedig a 6 hónapos kor végén érdemes és szükséges elkezdeni a hozzátáplálást. Miért nem hamarabb? Több oka is van:

 • A baba emésztőrendszere általában 6 hónapos korban jut el arra a fejlettségi szintre, amikor már az anyatejen és a tápszeren kívül más forrásból származó és más jellegű tápanyagot is képes feldolgozni. Korábban esetleg előfordulhatnak emésztési zavarok, mint például székrekedés, hasmenés, hasfájás.
 • Felnőttként nem is gondolnád, mennyi minden kell ahhoz, hogy a pici darabos ételt is meg tudjon enni. A babának meg kell tanulnia, hogyan kell a szájában a nyelvét fel-le, jobbra-balra mozgatni. Enélkül nem fogja tudni megfelelően mozgatni az ételt a szájában. Ahogyan azt is meg kell tanulnia, hogy a pépesebb, majd később darabosabb ételeket hogyan tudja lenyelni.
 • A baba a megszületése után nagyon sok újdonsággal találkozik, ezeket fokozatosan megismeri, hozzászokik. A darabos, szilárd étel a szájában is egy olyan dolog, ami neki újdonság, amihez idő kell, hogy hozzászokjon. Éppen ezért ne lepődj meg, ha a kezdeti lépések nehezen mennek, ha először elutasítja (például kiköpi) az új ételeket. Neked kell türelmesnek lenni és akár 10-15 alkalommal is próbálkozni egy-egy új étel bevezetésével. A hozzátáplálás előrehaladtával egyre jobban fejlődik a baba rágókészsége, egyre ügyesebben rágja meg és nyeli le a falatokat. 

Már egy 4 hónapos baba esetén is észrevehetsz olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy készen áll a hozzátáplálásra. A 4 hónapos és a 6 hónapos kor között pedig már egyre több ilyenre lehetsz figyelmes. Ha ezeket már észreveszed a babádnál, akkor már készen állhat a hozzátáplálásra:

 • Stabilan meg tudja tartani a nyakát és a fejét.
 • A stabil ülést is a jelek közé szokták sorolni, de valójában a stabil ülés a baba fejlődésében csak jóval később jelentkezik. Elég ritka, hogy egy 4 hónapos baba önállóan és stabilan tudjon már ülni, de még egy 6 hónapos babától sem lehet ezt elvárni. Éppen ezért inkább azt érdemes figyelni, hogy a baba képes-e segítséggel stabilan ülni. Azaz vagy egy dönthető etetőszékben, vagy az öledben tudjon megfelelően ülni. Túlságosan fekvő helyzetben ugyanis nagyobb a félrenyelés kockázata.
 • Érdeklődik az ételek iránt. Ennek az egyik biztos jele, ha közösen ültök az asztalnál és odanyúl a ti ételetekért és kitátja a száját, ha a kanállal közelítesz a szájához.
 • A dolgokat képes egyik kezéből a másikba átvenni és megvan az a szem-kéz koordináció, ami ahhoz szükséges, hogy a szájához emeljen falatokat.
 • Hason fekve ki tudja magát nyomni, azaz képes nyújtott karral hason feküdni.

Már 4 hónapos korban elkezdenéd a hozzátáplálást? Erről konzultálj a gyermekorvossal és a védőnővel! Ha úgy látják, hogy a 4 hónapos baba már készen áll a hozzátáplálásra és a pusztán anyatejes vagy tápszeres táplálás már nem elegendő a baba fejlődéséhez, akkor közösen a hozzátáplálás megkezdése mellett dönthettek. Ilyen korán általában a kizárólag tápszeres táplálásban részesülő babáknál lehet javasolt a hozzátáplálás megkezdése, az anyatejes és jól evő babáknál általában érdemes megvárni a hatodik hónapot.

A csecsemő hozzátáplálásában segítséget nyújthatnak a hozzátáplálás táblázatok, amelyek útmutatóként szolgálnak, hogy tudd, hogy életkora szerint mit ehet a baba. Fontos, hogy ezeket - bár nagy segítséget nyújthatnak a megannyi kérdéssel rendelkező szülők számára - nem kell minden esetben szentírásként kezelni. Ezek a hozzátáplálás táblázatok alapelveket és általános tanácsokat tartalmaznak, de a babák különbözhetnek, ezért a sorrend időnként másképpen alakulhat a baba egyéni igényei, szükségletei, vagy akár az évszak, szezon miatt. Mindig figyelj oda, hogy ki és mikor állította össze a hozzátáplálási táblázatot, mivel a hozzátáplálási protokollok, alapelvek gyorsan változnak, így könnyen belefuthatsz olyanba is, ami már elavult.

Hozzátáplálási táblázat - 2021

A hozzátáplálási táblázat részletesen tartalmazza, hogy mikor milyen ételt adhatsz a babának, milyen sorrendben érdemes a különböző ételeket bevezetni a baba étrendjébe. A hozzátáplálás táblázat úgy van összeállítva, hogy az illeszkedjen a baba emésztőrendszeri fejlettségéhez. Figyelembe veszi, hogy vannak ételek, amik könnyebben és vannak, amik nehezebben emészthetők, valamint azt is, hogy mennyire számítanak allergénnek a baba még fejletlen immunrendszere számára. A csecsemő hozzátáplálásának előrehaladtával egyre összetettebbé válnak az általa elfogyasztott ételek mind ízben, mind állagban. Fokozatosan fejlődik a rágás, nyelés folyamata és egy idő után a kanálhasználatot is elsajátítja.

hozzátáplálás táblázat

(A hozzátáplálási táblázatot itt töltheted le.)

A hozzátáplálási táblázatról érdemes még pár szót ejteni: 

 • A hozzátáplálási táblázat az EMMI és a WHO ESPGHAN aktuális ajánlásai alapján készült.
 • A hozzátáplálási táblázatban vastag betűs alapanyagok potenciálisan allergizáló táplálékok, ezért egyszerre csak kis mennyiségben adhatók a babának. Ezekről és a további potenciálisan allergizáló táplálékokról a későbbiekben, a “Potenciálisan allergizáló táplálékok” részben részletesebben is lesz szó.
 • A cékla, a sárgarépa, a saláta, újburgonya viszonylag nagy mennyiségben tartalmazhat nitrátot, ami a babánál methemoglobinémiát, más néven kék csecsemő szindrómát okozhat. A nitráthalmozó zöldségekből vagy a nitrátos vízből származó nitrát ugyanis a belekben nitritté alakul át. A nitrit pedig a csecsemők vérében lévő - oxigén szállításért is felelős - hemoglobint igen könnyen át tudja alakítani methemoglobinná. Az így kialakuló oxigénhiány akár fulladást is okozhat a fiatal csecsemőknél, akiknél (6-8 hónapos korban) hiányzik az az enzim, ami ezt a transzformációt meggátolná. Emiatt egyrészt várj a korai adásukkal, másrészt egyszerre csak kis mennyiségben adj ilyen zöldségeket a babának és lehetőleg ellenőrzött, bio termelőtől szerezd be ezeket!
 • A spenót és a sóska sok oxálsavat tartalmazhat, ami csökkentheti a fiatal szervezet kalciumelnyelési képességét. Ez pedig akár vesekő kialakulásához is vezethet. Legfeljebb heti egyszer adj a babának spenótot vagy sóskát! Az első főzőlé leöntésével valamelyest csökkentheted a sóska és a spenót oxálsav tartalmát.
 • A vízben való főzéshez képest a párolás jobban megőrzi az alapanyagok vitamintartalmát.
 • A fulladásveszély elkerülése érdekében a könnyen félrenyelhető ételeket, mint például a szőlő, a paradicsom vágd kisebbekre!
 • A babának adott étel sose legyen túl meleg! Mielőtt odaadod neki, mindig ellenőrizd le a hőmérsékletét, nehogy megégesse a nyelvét.
 • Bár a későbbiekben is lesz róla szó, de vannak ételek, amiket 12 hónapos korig semmiképpen se adj a babának. Ezek a nem ajánlott ételek: só, cukor, méz, fekete tea, zöld tea, kecsketej, egész olajos magvak, chips, csoki, cukorka.

És ne feledd: a babát evés közben soha ne hagyd felügyelet nélkül!

A hozzátáplálás menete

A hozzátáplálás első hallásra kicsit idegenül hangozhat és sokan tartanak is tőle, de egyáltalán nincs ok az aggodalomra. A megfelelő szabályok betartásával a baba hozzátáplálása gond nélkül lezajlik. Összeírtuk a legfontosabb dolgokat, amikkel érdemes még a hozzátáplálás megkezdése előtt tisztában lenned.

Fókuszban a fokozatosság

A hozzátáplálás nem a 100 méteres síkfutás döntője. A csecsemő hozzátáplálása egy szépen lassan előrehaladó folyamat, amit minden szempontból a fokozatosság és a rugalmasság, türelem jellemez. Az új ízeket és az új állagokat egymás után, fokozatosan kell bevezetni. Semmit sem szabad elsietni. 

Kezdetben csupán egyféle étellel kínáld meg a babád! Az idő előrehaladtával egyre több mindennel megismertetheted őt. Akár egymással keverve, egyszerre több mindent is lehet adni. Viszont először mindent az alapoknál érdemes kezdeni: a gyümölcsöknél, zöldségeknél. 

A hozzátáplálás elején a babádnak az új állaggal is meg kell ismerkednie, hiszen eddig csak a teljesen folyékony anyatejjel vagy tápszerrel találkozott. Hogy ne legyen annyira drasztikus a váltás, ezért érdemes először minél hígabb pürével megkínálni őt, és csak később adni neki darabosabb ételt.

hozzátáplálás püré

Azért is fontos a fokozatos bevezetés a baba hozzátáplálásánál, mert csak így derülhet ki, hogy van-e olyan étel, amire allergiás. Két étel bevezetése között tarts 2-3 nap szünetet! Ha 2-3 napig csak ugyanazt eszi, akkor tudhatod, hogy vált-e ki belőle allergiás reakciót (például bőrkiütést) vagy sem.

Mivel sosem tudhatod, hogy okoz-e akár hasfájást, akár komolyabb problémát egy új étel bevezetése, ezért célszerű hétköznapokon a délelőtti órákra időzíteni az új étel kóstoltatását. Így ha gond adódik, egyszerűbb orvoshoz fordulni.

Állagok: a pürétől a falatokig

A hozzátáplálás első szakaszában hígabb állagú püréket érdemes készíteni. A különféle zöldség, gyümölcs alapú, például anyatejjel vagy tápszerrel hígított pépek kiváló megoldások erre az időszakra, mivel olyan állagra keverhetők, amik átmenetet képeznek a teljesen híg anyatej és a sűrűbb pürék között. Amint ezt a pürés állagot megszokta és elfogadta a pici - nagyjából 8 hónapos kor környékén - el lehet kezdeni olyan ételeket adni neki, amelyekben már előfordulnak kisebb darabok, amik már nincsenek teljesen pürésítve, turmixolva. Ezzel megkezdődik a rágásra szoktatás időszaka, ami nagyjából a baba 10 hónapos koráig tart. A 10 hónapos babának már lehet adni még darabosabb püréket, puha darabokat tartalmazó ételeket, amiket akár az ínyével is szét tud nyomni. Ilyenkor már érdemes megismertetni a kanállal, hogy szép lassan elkezdje elsajátítani a kanálhasználat művészetét. Az önálló evés ideje körülbelül 1 éves kortól érkezik meg. De ez sem verseny, ne aggódj, ha még ekkor sem megy tökéletesen.

A pürék hígítására használhatsz főzőlevet, forralt vizet, tápszert vagy akár anyatejet is. Ha tápszerrel vagy anyatejjel szeretnéd hígítani a baba ételét, figyelj oda a megfelelő hőmérsékletre! Ha túl meleg pürére öntöd rá a tápszert vagy az anyatejet, csökkenhet a vitamintartalom, ezért jó, ha 40 Celsius fok alatti a hígítani kívánt püré hőmérséklete. Ehhez persze nem kell mindig megmérni, hogy hány fokos a püré, egyszerűen te magad tudod ellenőrizni, hogy ne legyen túl forró a püré.

Potenciálisan allergizáló táplálékok

Vannak potenciálisan allergizáló táplálékok, amelyeknél kiemelten fontos, hogy az első találkozásnál figyeld a baba reakcióját. A korábbi ajánlásokkal ellentétben a legújabb ajánlások szerint a potenciálisan allergizáló táplálékok bevezetésére is ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint a többire, azaz nem kell feltétlen megvárni, hogy a baba betöltse az 1 éves kort. A hozzátáplálás megkezdésével ezek a potenciálisan allergizáló táplálékok is adhatók a csecsemőknek, de egyszerre csak kis mennyiségben. Így hamarabb kiderül, ha valami tényleg problémát okoz.

Nincs bizonyíték arra, hogy a potenciálisan allergén táplálékok késői (12 hónapos kor feletti) bevezetése megelőzi a táplálékallergiát, sőt ezzel szemben pontosan arra van bizonyíték, hogy a túl késői bevezetés növeli a táplálékallergia kialakulásának kockázatát.

A potenciálisan allergizáló táplálékok: földimogyoró, dió, mogyoró, mandula, makadámdió, kesudió, fenyőmag, egyéb csonthéjasok, szezámmag, mustármag, málna, eper, natúr joghurt, kefír, túró, sajt, tehéntej, vaj, sajtkrém, tejszín, tejföl, juhsajt, kecsketej, juhtúró, kakaó, tojás, hal, tenger gyümölcsei (kagylók, rákok), szója, szójabab, szójatermék, búza (glutén), rozs, árpa, zeller, farkasbab.

Ha a szűk családban, vagyis a szülők, testvérek között előfordul valamilyen allergiás betegség, legyen ez táplálékallergia vagy egyéb típusú allergia, mint például ekcéma, asztma vagy szénanátha, akkor a hozzátáplálás megkezdése előtt mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal és a védőnővel, hogy mit és mikortól adsz a potenciálisan allergizáló táplálékok közül!

A glutén bevezetése

A hozzátápláláson belül a glutén bevezetésére a szülők általában nagy hangsúlyt szoktak fektetni, mivel a glutén az egyik legismertebb, allergiás reakciót kiváltó táplálék-összetevő. 

A glutén egy összetett fehérje (gliadin), ami egyes gabonafélékben található meg. Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa. Szerencsére a többi gabona gluténmentes, mint például a kukorica, a köles és a rizs. A zabot gyakran szokás gluténmentes gabonaként emlegetni, viszont a termesztési és a feldolgozási fázisok során gyakran előfordul, hogy gluténnal “szennyeződik”. Éppen ezért bár kicsit félreérthetően, de mégis a gluténtartalmú gabonák közé szokás sorolni.

hozzátáplálás gabona

A jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint a hozzátáplálás kezdetével egyidejűleg, tehát kb. 7 hónapos kortól elkezdhető a glutén bevezetése is, és a baba 12 hónapos koráig kerüljön bezetésre. Mivel a glutén allergizáló lehet, ezért kezdetben mindenképpen kisebb mennyiségben adj belőle a babádnak és csak fokozatosan növeld a glutén mennyiségét! Lehetőleg még szoptass, mikor a glutént először adod (vagy még kapjon mellette tápszert) és a glutén bevezetését követően a szoptatást még javasolt egy-három hónapig tovább folytatni.

A glutén bevezetésére vonzó alternatívát jelenthetnek a különböző gabonás pépek, de mivel ezek gyakran cukrot is tartalmaznak az ellenőrzött forrásból származó liszt is megfelel erre a célra. Három gramm liszt 200 milligramm glutént tartalmaz. Ezt a 3 grammnyi (egy csapott mokkáskanálnyi) lisztet dúsításként belekeverheted a babának szánt zöldség- vagy gyümölcspürébe. A glutént tartalmazó babakekszek sok esetben szintén cukrot is tartalmaznak. A cukor adása pedig nem ajánlott a babáknak, így legfeljebb hozzáadott cukrot nem tartalmazó babakekszet válassz, vagy süsd magad a kekszet, és akkor pontosan tudod, mit tartalmaz.

Étkezés kiváltása

A hozzátáplálás kezdetén továbbra is az anyatej vagy a tápszer a legfőbb tápláléka a babának. A hozzátáplálás során kínált étel kezdetben abszolút csak kiegészítő szerepet tölt be, nem vált ki egy teljes étkezést. Nem is kell ezzel sietni. Ahogy haladtok előre a hozzátáplálásban, úgy fog a baba egyre többet és többet elfogadni az új ételekből.

Amikor már egy alkalommal 100-150 grammnyi pürét is megeszik, az már azt jelenti, hogy kiváltható vele egy étkezés. Ilyenkor már nem szükséges az anyatejes pótlás. Vannak babák, akik hamarabb és vannak, akik később jutnak el erre a szintre. A hozzátáplálás gyorsasága miatt ne aggódj, idő kérdése és mindenki fel fog zárkózni. 

Érdekesség: A hozzátáplálás menete anyatejes babánál eleve lassabb, mint a tápszeres babánál.

Az étkezések kiváltását a tízóraival érdemes elkezdeni, aztán jöhet az ebéd. Nagyjából 8 hónapos korra érdemes elérni azt a szintet, hogy két étkezés legyen teljesen kiváltva. A tízórai és az ebéd után az uzsonna kiváltása következik. A reggeli és a vacsora kiváltását 1 éves kor előtt nem érdemes megejteni, mivel a babának az 1 éves koráig szüksége van napi 500 ml anyatejre, vagy ha az nincs, tápszerre. Az anyatejes szoptatás folytatható 1 éves kor felett is (a szokásos napi étrenden túl), amíg ez mind a gyermek, mind az anya számára kívánatos.

Az anyatej szerepe

A hozzátáplálás elkezdése nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni a szoptatással. Sőt! Az anyatej továbbra is kulcsfontosságú a baba fejlődéséhez. Csupán arról van szó, hogy 6 hónapos kortól kezdődően önmagában az anyatej már nem nyújt elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot. 

A különböző ételek bevezetése mellett a szoptatás ugyanúgy fontos pillére marad a baba táplálásának. Bár egy idő után megkezdődhet az étkezések kiváltása, de amíg ez nem történik meg, addig fontos, hogy a pürék, darabos ételek mellett anyatejjel pótoljunk, ha a pici éhes maradt.

hozzátáplálás ivás

Gondolj a folyadékfogyasztásra!

A hozzátáplálás kezdeti időszakában az anyatej még egy jó ideg továbbra is az első számú tápanyagforrás. Ez részben biztosítja is a szükséges folyadékmennyiséget. Viszont a hozzátáplálás előrehaladtával, a szoptatások kiváltásával a folyadékfogyasztásra egyre nagyobb hangsúly kerül. Nem csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen igyon a baba, hanem arra is, hogy mit igyon.

A legjobb folyadék a víz, mégpedig a tiszta víz. Ez lehet a boltokban kapható babavíz, de lehet akár felforralt, majd lehűtött csapvíz is. A hagyományos ásványvizek nem alkalmasak a csecsemőknek. A gyártók a palackozott vizeken egyértelműen feltüntetik, hogy azok adhatók-e babáknak.

A babavíz mellett alkalmanként kimondottan babáknak készített bébiitalokkal is kínálhatod a babádat. Érdemes megnézni ezeknek az összetételét és olyat választani közülük, ami sem mesterséges színezéket, sem hozzáadott cukrot, sem tartósítószert nem tartalmaz. A cukros gyümölcslevekkel óvatosan kell bánni, még a 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevekkel is, ugyanis a gyümölcs természetes cukortartalma miatt ezekben nagyon sok a többletenergia, így túlságosan hizlalnak és szomjoltás szempontjából sem az igaziak.

Ételízesítés: só- és cukorhasználat

A babák ízérzékelése egészen más, mint a felnőtteké. Sokkal érzékenyebbek az ízekre, éppen ezért ami neked sótlan, az neki nem feltétlen az. A hozzátáplálás során felejtsd el a sót és a cukrot! Ne a saját ízlésed szerint készítsd el a baba ételét, hagyd meg az ételeket a természetes ízükben! 

A sóhasználat feleslegesen megterheli a baba veseműködését is. A túl sok cukor szintén negatívan hathat a baba szervezetére. Számos betegség nagyobb valószínűséggel alakul ki a túlzott cukorfogyasztás következtében: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás stb. 

A túlzott ételízesítés hatással lehet a baba felnőttkori ízérzékelésére. Ha már csecsemőkorban hozzászokik a baba a túl sós, túl édes ízekhez, akkor felnőttkorban magasabb lesz az a szint, ahol egy ételt sósnak vagy édesnek érez. Ez persze további túlzott só- és cukorfogyasztáshoz vezet.

A baba 1 éves koráig a méz is kerülendő, mivel tartalmazhatja egy ún. Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit. Ezek a spórák a csecsemő szervezetébe jutva olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek aztán akár végzetes bénuláshoz is vezethetnek.

Változatos étrend

Az egészséges életmód egyik alapja a változatos táplálkozás. Ez a babák esetén is igaz. A gyermekkori változatos étkezés hatással van a felnőttkori étkezési szokásokra is. Ha már babaként sokféle élelmiszerrel, étellel megismerteted őt, nagy eséllyel felnőttként is változatosan fog táplálkozni. 

A hozzátáplálás táblázat segít abban, hogy a baba életkorának megfelelően milyen élelmiszerekkel tudod őt megismertetni. Ha te nem is rajongsz például a brokkoliért vagy éppen a kelbimbóért, attól még a babád lehet, hogy jóízűen fogja elfogyasztani. A baba etetése során törekedj arra, hogy ne a saját ízlésed alapján kínáld meg ételekkel! Az ételek teljes kínálatával érdemes a babádat megismertetni, úgyis kiderül mi az, amit szívesen fogyaszt, mi az, ami nem ízlik neki. Bár idővel ez is változhat, ne csüggedj, ha valamit nem kedvel elsőre!

hozzátáplálás bébiétel

Kitartás

A hozzátáplálás nem mindig alakul álomszerűen, sok kitartásra van szükség. A babák nem fogadnak el mindent elsőre, de még másodjára, sőt harmadjára sem. Akár 10-15 alkalommal is kell próbálkozni ugyanazzal az étellel, hátha elfogadja a pici. Nem kell erőszakosan tuszkolni a baba szájába az új ételt. Felajánlod neki, megkóstolja, aztán vagy nem kér belőle, vagy szívesen megeszi. A lényeg a kitartáson van, a kezdeti sikertelenség ne vegye el a kedvedet! A hozzátáplálás sikere gyakran a próbálkozások mennyiségén, a kitartáson dől el.

Vaspótlás

A babák természetes vastartaléka nagyjából a 6 hónapos korukra kiürül, ezért nagyon fontos a vas megfelelő pótlása. Ebben az időszakban már az anyatej sem tudja fedezni a pici szervezetének szükséges vasmennyiséget, ezért azt más forrásból, a hozzátáplálás során kell pótolni.

A baba etetése során figyelj arra, hogy vasban gazdag ételek is kerüljenek a tányérra! Vannak olyan ételek, amelyek nagyobb vastartalmúak. A zöldségek közül ilyen a borsó, a bab, a csicseriborsó, a lencse, a spenót, a sóska; a húsok közül pedig elsősorban a vöröshúsok, a sertés-, bárány- és a marhahús, valamint a máj. Azt azonban mindenképpen érdemes tudni, hogy a növényekből származó vas közel sem hasznosul olyan jól, mint az állati eredetű vas, ezért egyedül a növények vastartalma nem elegendő, inkább kiegészítő szerepe van. Erre példa a húsos feltét a főzelékeken. Mivel a vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért a C-vitamin tartalmú ételek fogyasztása is ugyanolyan fontos. C-vitaminban gazdag a legtöbb gyümölcs és zöldség, így például az ananász, a különféle citrusfélék (citrom, narancs), a kivi, vagy a paprika. Persze nem mindet javasolt túl korán adni.

Miért fontos a vas? Mert a vasnak fontos szerepe van a baba fejlődésében, a kognitív képesség, mint a memória, a nyelvi készségek, a figyelem alakulásában. Valamint az oxigén szállítását végző hemoglobin létrehozásáért is felel. A korai vashiány okozta idegrendszeri problémák, ami az elégtelen vagy például a vegán táplálás eredménye lehet, sajnos nem hozhatók rendbe a későbbi vegyes, vasban gazdag étrenddel sem.

Bébiétel

Most, hogy már tudod, hogy mi az a hozzátáplálás, mi az a hozzátáplálási táblázat, mire kell odafigyelni a hozzátáplálásnál, adódik a kérdés, hogy mit ehet a baba.

A hozzátáplálás során ki-ki a maga lehetőségeihez és elképzeléseihez mérten dönt arról, hogy a babának az ételeket saját maga készíti el, vagy éppen megveszi a kész bébiételt. Mindkét iránynak megvan a maga előnye és a hátránya. A szülők is jellemzően két táborba rendeződnek. Anélkül, hogy helyetted döntenénk, objektíven szeretnénk bemutatni, hogy milyen előnyei-hátrányai vannak az otthoni főzésnek és a bolti kész bébiételeknek.

Kész bébiételek

Az elmúlt évek, évtizedek során rengeteget változott a kész bébiételek piaca. Ma már nagyon sok gyártó, nagyon sokféle terméke elérhető. Nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a bolti bébiételek nem egészségesek. Ha alaposan szemügyre veszed a boltok kínálatát és megnézed az összetevőket, biztosan fogsz találni olyan üveges bébiételeket, amik tökéletesen megfelelnek a baba aktuális igényeinek. 

Az üveges bébiételek előnyei:

 • Talán a legmeghatározóbb választási szempont azoknál, akik az üveges bébiételek mellett teszik le a voksukat, hogy a bevásárláson és a melegítésen kívül nem igényel plusz munkát az “elkészítése”. Ha váratlan helyzet adódik, csak elő kell venni a szekrényből, picit megmelegíteni és már adható is a babának.
 • Utazások, kirándulások vagy csak egy hosszabb séta, vásárlási körút alkalmával ideális, hiszen minimális erőfeszítést igényel a bébiétel előkészítése.
 • Könnyebb helyzetben vannak azok a szülők, akik tavasszal vagy nyáron kezdik el a hozzátáplálást, hiszen ekkor rengeteg friss zöldség és gyümölcs közül lehet válogatni. Az őszi és a téli időszakban nem igazán van vagy csak kevésféle friss zöldség és gyümölcs. Így ha nem gondoltál előre és fagyasztottál le ezekből tavasszal/nyáron, akkor bizony az otthoni főzéshez csak egy szűkebb alapanyag választék áll rendelkezésre. Ilyenkor jól jöhetnek a bébiételek, amik akár olyan alapanyagokból készülnek, amiket te nem tudnál frissen beszerezni.

Tipp: Ha előre tudod, hogy a hozzátáplálást valamikor az őszi vagy a téli hónapokban kell elkezdened, akkor érdemes tavasszal és nyáron beraktározni a friss zöldségekből, gyümölcsökből. Kis adagokban előkészítve lefagyaszthatod, így amikor aktuális lesz, már csak elő kell venned a hűtőszekrényből.

hozzátáplálás fagyasztott bébiétel

Persze a bébiételeknek is megvan a maga hátránya, amivel számolni kell:

 • Amikor már egy anyatejes étkezést kiváltva nagyobb mennyiségeket eszik a baba, hirtelen elkezdenek felhalmozódni a bébiételes üvegek. Ez pedig napról napra rengeteg hulladékot jelent, kivéve persze, ha szelektíven gyűjtöd vagy valamiképpen újrahasznosítod az üveget.

Tanács: Ha a kész bébiételek mellett teszed le a voksodat, gyűjtsd szelektíven a bébiételek üvegeit vagy még otthon próbáld újrahasznosítani azokat. Az üvegről a papírt leoldva akár gyertyatartónak is ideális, vagy gyűjthetsz benne apróbb dolgokat például gombokat, gumigyűrűket stb. De még virágot is ültethetsz bele.

 • A bébiételek ára üvegenként nagyjából 300 és 600 forint között mozog. Amikor már sikerült kiváltani az étkezéseket, étkezésenként 1 üveg el is fogy. Ez pedig hosszú távon általában többe kerül, mintha otthon főznél.
 • Bár egyre többféle ízből lehet választani és nagyon széles a polcok kínálata, mégis értelemszerűen sokkal kevesebb variációt nyújt, mint amit te magad el tudsz készíteni.

Tipp: A boltokban kapható bébiételek között is van különbség. Mivel a cukorfogyasztás babák számára nem ajánlott, ezért érdemes megnézni a bébiétel összetevőit és olyat választani, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

hozzátáplálás kanalazás

Bébiételek saját kezűleg

Ha valaki nem szeretne a bolti kínálatból választani a babának, akkor marad az otthoni főzés. Sok szülőnek ez lelkileg jót tesz, egyfajta gondoskodásként élik meg az otthoni főzést. Minden megfőzhető, elkészíthető otthon különösebb eszközök nélkül is, de a gyártók ezen a területen is igyekeznek segítséget nyújtani a szülőknek. Ha úgy döntesz, hogy saját kezűleg készítenéd el a babának a bébiételeket, akkor egy bébiétel készítő gép biztosan nagy segítségedre lesz. Persze enélkül sem leszel elveszve.

Ezek a bébiétel készítő gépek felgyorsítják a konyhai munkát, ami nagyon jól jön amikor kialvatlanul, két szoptatás és pelenkacsere között azt sem tudod, hol áll a fejed. Ezek a konyhai kisgépek általában pároló és turmixoló funkcióval is rendelkeznek. Neked csak annyi a dolgod, hogy megmosod, megpucolod, letisztítod és feldarabolod az alapanyagokat. Majd ezeket beleteszed a párolórészbe és már készül is a bébiétel. A párolás befejezése után, ha szükséges, ugyanazzal a géppel akár le is turmixolhatod az ételt. Léteznek olyan bébiétel készítő gépek, ahol a párolás és a turmixolás ugyanabban az edényben történik, így még az átöntögetéssel sem kell bajlódnod.

hozzátáplálás bébiétel készítő

(A képen a Babymoov Nutribaby+ A001117 White pároló- és turmixgép látható, melyet nálunk megvásárolhatsz.)

Most, hogy láttad, mi fán terem az otthoni főzés, vegyük át, hogy milyen előnyei vannak:

 • Abszolút saját ízlésed vagyis inkább a baba ízlése szerint állíthatod össze a baba étrendjét. Olyan alapanyagokat variálsz, olyan ételeket készítesz, amilyet csak szeretnél. A variációk száma gyakorlatilag végtelen, csak a saját képzeleted szabhat határt.
 • Akár kis mennyiségben is elkészíthető a bébiétel készítő gépben párolt bébiétel.
 • Az otthon készült bébiételnél frissebbet nem tudsz máshogy adni a babádnak.
 • A bébiétel készítő gépeknek köszönhetően minimalizálható a főzéshez szükséges idő és a mosogatnivaló mennyisége.

Ugyanakkor az otthoni bébiétel készítésnek is megvannak a maga hátrányai:

 • Hacsak nem készíted el előre a bébiételeket, minden egyes étkezés előtt a főzéssel is kell foglalatoskodni. A napirendbe ez nem biztos, hogy mindig kényelmesen belefér.
 • Bár a bébiétel készítő gép sokat segít, hiszen gyakorlatilag helyetted megpárolja az alapanyagokat, de az előkészítés attól még rád marad. Időt és energiát kell rászánni az otthoni főzéshez.
 • A bébiétel készítő gépek ára 25 ezer és 60 ezer forint körül mozog. Bár hosszú távon megtérül az ára, de nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának ezt az egyszeri nagyobb beruházást.

BLW, avagy igény szerinti hozzátáplálás

Eddig végig a hozzátáplálás hagyományos irányzatáról volt szó. Mit is jelent ez? A baba hozzátáplálása során a babát fokozatosan ismerteted meg az új ízekkel és az állagokkal. Állagok! Álljunk is meg ennél a szónál, ugyanis létezik a hozzátáplálásnak egy viszonylag új irányzata, aminek egyre több követője van.

Ez az irányzat a BLW nevet viseli, ami az angol Baby-Led Weaning kifejezés rövidítése. Hogy miért emeltem ki az imént az állag szót? Azért, mert amíg a hagyományos hozzátáplálás során a baba először csak teljesen pépes állagú bébiételt kap és fokozatosan csempészed bele a darabosabb ételeket, így rávezetve őt a rágásra, addig a BLW egy egészen más utat követ.

hozzátáplálás blw

A BLW, vagy az idehaza gyakran falatkás hozzátáplálásnak nevezett megoldás lényege, hogy a hozzátáplálás ritmusát a baba irányítja. Nagyon lesarkosítva: a babát a szülő nem eteti, hanem a baba maga eszik, saját kézzel. Nincs tehát kanálhasználat, nincsenek külön a baba számára készített pürék. A baba azt eszi, amit a szülők is. Természetesen azzal a kikötéssel, hogy az étel biztonságos legyen a babának, passzoljon az életkorához. Vagyis nem arról van szó, hogy ha a családi ebéd alkalmával egy jó fűszeres körömpörkölt kerül az asztalra, akkor azt kapja a baba is. Hanem arról, hogy olyan étel kerül az asztalra, ami az egész családnak megfelelő, a babának ugyanúgy, mint a felnőtteknek. A baba dönti el, hogy szeretne-e enni, ha igen, akkor a felkínált lehetőségek közül mit és mennyit. Mivel a pici a saját kezével eszik, ezért olyan formában kell megkapnia az ételt, ahogy azt fel tudja venni a kezével.

Tanács: Ha gondolkodsz abban, hogy a hozzátáplálásban a BLW módszereit követnéd mindenképpen keress fel egy BLW szakembert például egy ebben jártas dietetikust és kérd ki a védőnőd véleményét is!

A baba hozzátáplálása

Bár a hozzátáplálás kezdetben ijesztőnek tűnik, de hidd el, jobban félnek tőle a szülők, mint amennyire valójában ijesztő. Tény, hogy nagyon fontos, hogy mit eszik a baba, de ha betartod az alapvető szabályokat, már jó úton jársz. 

A bébiételek készítése és a baba etetése során a higiéniáról sose feledkezz meg! Rendszeresen moss kezet, fertőtlenítsd a felületeket, alaposan mosd el a főzéshez, étkezéshez használt eszközöket.

Mielőtt belevágsz a hozzátáplálásba, érdemes kikérni a gyermekorvos és a védőnő véleményét, tanácsait. Ha bármilyen szokatlan dologra leszel figyelmes, azonnal keresd fel a gyermekorvost!

Kapcsolódó termékek:

Lektorálta: Schmidt Judit dietetikus

Fotók: www.shutterstock.com