Babablog

A bababiztos lakás kialakítása

A bababiztos otthon segít megvédeni a felfedezni vágyó babád épségét. Néhány eszközzel könnyedén biztonságossá és bababiztossá teheted az otthonod.

Bababiztos otthon megteremtése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermeked biztonságban legyen. Bár az újszülöttek még nem kúsznak-másznak mindenfelé, de néhány hónap és a babád felfedezőútra indul. Jobb, ha nem élesben derül ki, hogy az otthonod még nem bababiztos, nem bababarát, hanem tele van veszélyes helyekkel. 

Ha előre bababiztossá teszed a lakást, nem kell fejvesztve beszerezni azokat a kellékeket, amik biztonságossá teszik az otthonod.

bababiztos lakás

A bababiztos otthon kialakítása

Mitől bababiztos egy otthon? Leginkább attól, hogy ugyan figyelsz a babára napközben, de nem kell amiatt aggódnod, hogy esetleg a bútort magára borítja, hogy leesik a lépcsőn, hogy a fejét valami éles sarokba beüti stb. Sajnos a baj egy szemvillanás alatt megtörténik. Egy óvatlan mozdulat, egy szerencsétlen esés és máris ott a gond.

Természetesen mindentől nem tudod megóvni a babád, előfordulhatnak balesetek. De nagyon sokat tehetsz azért, hogy minél kisebb valószínűséggel történjen ilyen. Ennek az alapja egy bababiztos otthon, ahol minimális az esélye, hogy a baba kárt tegyen magában.

A bababiztos otthon kellékei

Felnőttként ha szétnézel a lakásodban biztos találsz olyan részeket, amikről rögtön beugrik, hogy biztonságosabbá is lehetne tenni. Ilyen például egy lépcső vagy mondjuk egy kandalló. Ezek olyan szegletei a lakásnak, ahol a baba bármikor kárt tehet magában.

De garantáltan vannak az otthonodnak olyan részei, amiről nem is gondolnád, hogy a babára nézve veszélyt jelenthet. De vajon melyek ezek a veszélyzónák és hogyan lehet ezeket biztonságossá tenni? 

Szerencsére ma már rengeteg eszköz rendelkezésre áll, amikkel bababarát otthont varázsolhatsz. És hogy felfedezd a veszélyes helyeket, a legegyszerűbb, ha négykézlábra ereszkedve a baba magasságában lévő tárgyakat szemügyre veszed. Ami ebből a nézőpontból neked veszélyesnek tűnik, az a babára nézve is az lesz.

Biztonság a lakásban

Ebben a részben sorra veszük azokat a veszélyzónákat, amik gondot okozhatnak és megmutatjuk mire van szükséged egy bababiztos otthon kialakításához.

Biztonsági rácsok, babakarámok

A biztonsági rácsok segítenek, hogy elzárhass a lakásban olyan részeket, amiket veszélyesnek ítélsz és kialakíthass a babának biztonságos tereket. 

Egy házban a lépcsők a tipikus veszélyforrások, legalábbis amíg a gyerek meg nem tanul kellő magabiztossággal járni. Sőt, valójában a biztos járás még nem is feltétlen elegendő, hiszen a lépcsőzés és a járás, mint mozgásforma nem ugyanaz. A lépcsőn való fel-le járkálást is meg kell tanulni ahhoz, hogy a lépcső ne jelentsen komoly veszélyt. 

baba biztonság

Bababiztonsági szempontból csak akkor lesz egy lépcső biztonságos, ha már a lépcsőzés is jól megy a gyermeknek. Addig pedig vagy teljesen el kell zárni a lépcsőt, hogy a baba ne tudjon felügyelet nélkül arrafelé kalandozni vagy ott kell legyél mellette, amikor lépcsőzésre adja a fejét.

A biztonsági rács segítségével könnyedén elzárhatod a baba elől a lépcsőt, de akár egy helyiséget is elzárhatsz előle. A többelemű biztonsági rácsok, amiket babakarámnak is szokás nevezni pont azt a célt szolgálják, hogy egy helyiségen belül elkerítsenek egy részt, ahol mindentől védve, biztonságosan játszhat a baba és véletlenül sem mehet olyan helyre, ahol kárt tehet magában..

Nagyon sokféle biztonsági rács közül lehet válogatni: van amit falhoz kell rögzíteni, van ami önfeszítő rendszerű. Nézd meg, hogy ahova te szeretnéd elhelyezni, oda melyik típusú rögzítés a praktikusabb.

A biztonsági rácsok ajtajai gyermekbiztos zárral vannak felszerelve, hogy a gyerekek még véletlenül se tudják kinyitni.

Konnektorvédők

A babák kíváncsisága nem ismer határokat. Amint elindulnak, szeretnének mindent felfedezni. A konnektorok pedig előbb-utóbb mindig a kíváncsiságuk középpontjába kerülnek. Nem is sejtik, hogy ezzel mekkora veszélynek teszik ki magukat. 

A konnektorok általában olyan magasságban vannak, amit egy kúszó-mászó baba már gond nélkül elér. Ha egy pillanatra is leveszed róluk a szemed, máris ott teremnek egy konnektor mellett, és fennáll az áramütés veszélye. Ilyen helyzetben nyújtanak nagy segítséget a konnektorvédők.

baba biztonsága otthon

Ezekből lehet kapni olyat, amik egyszerű dugók, ún. biztonsági vakdugók. Ezek megakadályozzák ugyan, hogy a baba belenyúljon a konnektorba, de emellett igazából használni sem lehet a konnektort, vagy legalábbis nem kényelmesen. Merthogy egy kiszedő „kulcs” kell hozzá. 

Ennél sokkal praktikusabbak azok a konnektorvédők, amelyek egy elfordítható retesz segítségével ugyanúgy védik a babát, de a felnőttek mégis kényelmesen tudják használni a konnektort.

Szekrényzárak, fiókzárak

A babák előszeretettel pakolják ki a szekrények, fiókok tartalmát. Ez nekik legalább olyan jó szórakozás, mint bármilyen más játék. Amíg ártatlan kipakolásról van szó, addig legfeljebb bosszúságot okoz és mindennapos feladat lesz a rendrakás. De ha a fiókban olyan dolgok vannak, amik nem jó ha a baba kezébe kerülnek, az már más tészta.

A gyógyszeres szekrény tartalma abszolút tabu, így a biztonság kedvéért a legjobb, ha ezt a szekrényt vagy fiókot teljesen elzárod a babától. A tisztítószereket is tartsd olyan helyen, amihez nem tud hozzáférni a baba! 

A szekrényzárak és a fiókzárak pontosan azt a célt szolgálják, hogy a babák ne tudjanak egy-egy szekrény vagy fiók tartalmához hozzáférni vagy esetleg magára rántani. 

szekrényzárak

Sajnos időnként hallani olyan balesetekről, amikor a babák magukra borítják a szekrényt. Ez részben azért fordulhat elő, mert a gyerekek kihúzzák a fiókokat, belekapaszkodnak és máris ott a baj, felborul a szekrény. A fiókzár ilyen helyzetben is tud segíteni, de persze a tökéletes megoldás az, ha magát a szekrényt is falhoz rögzíted.

Sarokvédők, élvédők

Meglepődnél milyen sok éles sarok, él leselkedik a kúszó mászó vagy éppen már járni tanuló babára. Egy-egy rossz mozdulat vagy megbillent egyensúly és máris dől a baba. Ha puhára esik, akkor többnyire sérülés nélkül megússza, de ha pont egy bútor saroknak ütközik az már sérüléshez is vezethet. Ezt pedig jobb elkerülni!

A sarokvédők és az élvédők segítségével meg tudsz szabadulni az otthonod minden éles pontjától. Általában puha szilikonból, gumiból vagy habszivacsból készülnek, így tudják tompítani az ütést és egy egyszerű ragasztószalaggal feltehetőek.

Tűzhelyvédők, tűzhelyzárak 

A mai modern sütők ajtaja már nem melegszik át, de akinek régebbi modellje van, annak minden egyes sütés fejfájást okozhat. Az átmelegedett sütő ajtó könnyedén megégetheti a gyermek kezét. És azt is jobb elkerülni, hogy a baba a tűzhelyen lévő forró edényhez nyúljon vagy éppen bekapcsolja a tűzhelyet. Ezek mind-mind potenciális veszélyforrások.

Ezeket a baleseteket tűzhelyvédők és tűzhelyzárak segítségével egyszerűen kivédheted.

tűzhelyvédők

Fő a biztonság!

Amint a babád elindul felfedezni a környezetét, rögtön látni fogod, hogy mennyi olyan része van az otthonodnak, ami veszély forrása lehet. Bármennyire is vigyázol rá, elég egy óvatlan pillanat és már megtörténik a baj. Bár nem tudsz mindent kivédeni, de azért sokat tudsz tenni a babád épségéért csupán azzal, hogy a lakásban megszünteted a potenciális veszélyforrásokat.

A bababiztos otthon védi a babád épségét és te is sokkal nyugodtabban töltheted a napjaidat, hiszen nem kell állandóan azon stresszelni, hogy a gyermeked megint a lépcső közelében ólálkodik vagy éppen a fiókot rántja magára stb.

Tedd otthonod biztonságossá, hogy elejét vedd az otthoni baleseteknek és hogy a gyermeked biztonságban legyen!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com