Babablog

Miért sír a baba? A babasírás leggyakoribb okai

A babasírás a gyermek legfontosabb kommunikációs eszköze, ezért nem kell kétségbe esni tőle. Íme pár hasznos információ a babasírás típusainak dekódolásához.

A várandósság időszakában a legtöbb kismama elméletben és gyakorlatban is próbál felkészülni a gyermek születésére. A baba érkezése után hamar kiderül, hogy az élet nem pont úgy működik, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva, főleg nem egy csecsemő esetén.

Ilyenkor a tanulás egészen az alapoknál kezdődik. Ebben a tanulási folyamatban a legtermészetesebb helyzetek is ijesztővé válhatnak, ha egy-egy problémára nem érkezik megoldás. A szülői szerepkörrel együtt jár, hogy sokszor egy vigasztalhatatlan babával találjuk szemben magunkat, akinek állandó sírását azonnal szeretnénk megszüntetni. Erre ugyan nem mindig van egy gyors és kézenfekvő lehetőség, de a kétségbeesés elkerülésében sokat segít, hogyha tisztában vagyunk a babasírás hátterével.

babasírás

A babasírás mint elsődleges kommunikációs eszköz

Mielőtt belemennénk a részletekbe, egy fontos tényt érdemes tisztázni: a babasírás a csecsemő elsődleges és ösztönös kommunikációs eszköze, aminek funkciója nem kizárólag egy diszkomfortos helyzetről való üzenetközvetítés, hanem egy a szülővel való kapcsolatteremtés és bizalomépítés is. Akárhányszor egy baba felsír, közölni szeretne valamit, amire egyúttal reakciót vár a környezetétől. A sírással egyszerre világíthat rá egy számára kellemetlen helyzetre – éhség, fáradtság stb. –, de nagyobb korában akár a csalódottságára és a dühére is.

A babasírás dekódolása tehát csak csecsemőkörban sarkosítható az alapszükségletek igénylésére, a gyermek később már a komplexebb érzéseire is így próbálja felhívni az anyukája és apukája figyelmét. Ebből következik, hogy a sírás életkori sajátosságokkal is összefügg. Nem véletlenül tartja úgy a legtöbb pszichológiával foglalkozó szakember,  hogy az egyénben már ezen a ponton kialakul egy önmagába vetett hit azzal kapcsolatban, hogy képes elérni a célját. 

Az azonnali reakciókészség jelentősége

Minden ember személyes életúttal és saját karakterrel rendelkezik, így a gyermeknevelési szokásokra sem lehet általános sémákat ráhúzni. Mégis azt javasoljuk, hogy a korábbiak értelmében, mindig reagáljunk a baba sírására, ne hagyjuk figyelmen kívül, amikor plusz interakciót és törődést szeretne! A szülő-gyermek kapcsolat egészséges fejlődésének szempontjából nélkülözhetetlen, hogy a gyermek világba és az emberekbe való hite már csecsemőkorban megerősödjön. 

A babasírásra tehát mindig figyelni és felelni kell! Ez nem azt jelenti, hogy ilyen módon mindig képesek leszünk édesanyaként vagy édesapaként megtalálni az okát a keserves pillanatoknak, de legalább megadunk egy sokkal fontosabb dolgot a kicsi számára: a bizalmat és a biztonság kiépítését. A tudást arról, hogy ilyenkor is a közelében vagyunk, odafigyelünk minden nyöszörgésére, beszélünk hozzá, és ahogyan csak tudjuk megóvjuk. Ez a reakciókészség lesz a kulcsa a gyermek biztonságos kötődésének és a későbbi társas kapcsolataira is kihat.

A leggyakoribb sírástípusok csecsemőkorban

Az anyai érzések és az anyai ösztönök sok mindent megsúgnak, de sajnos nem mindenre nyújtanak valós megoldást. Éppen ilyen a babasírás is, hiszen annyi ok-okozati összefüggés lehet a hátterében, hogy érdemesebb több helyről is tájékozódni: egyrészt, hogy szülőként megnyugodj, másrészt, hogy fel tudd ismerni, mikor van szükség esetleg gyermekorvos segítségére. 

csecsemő sírás okai

Az éhség és szomjúság kommunikálása

A szülés után a baba alapvető szükséglete, hogy kapjon enni. Sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy fix időnként, például három óránként etetnek, de ez nem mindig kifizetődő. Vannak olyan babák, akiknek ennél több energiára van szükségük, ezért, ha azt tapasztalod, hogy a kicsi:

 • nyűgösködése idővel átcsap egy magas hangon kiadott üvöltő sírásba,
 • rövid és ütemes hangokat ad ki,
 • cuppog és gyakran a szájába veszi az öklét,

akkor nyugodtan tedd mellre és szoptasd meg! Onnan fogod tudni, hogy valóban az éhség volt a sírás kiváltó oka, hogy az etetés után a baba végül teljesen megnyugszik.

A kapcsolatteremtésre való igény

A kisbabák gyakran akkor is sírni kezdenek, ha a szülőkkel szeretnének lenni, ha vágynak egy kis babusgatásra, ölelésre.

Ha ébredés után arra leszel figyelmes, hogy a csöppség eleinte csak nyöszörög, majd végül sírni kezd, szinte biztos, hogy a közelségedre vágyik.

A túlzott ingeráradat

A mai világ természetes velejárója, hogy hatalmas mennyiségű környezeti inger terheli az idegrendszert. Ez még egy felnőtt embernek is küzdelmes és kimerítő, nem még egy fejlődésben lévő baba számára.

Ha azt veszed észre, hogy a baba sír, nem nyugszik akkor sem, ha már evett, tisztába tetted, és este nehezen tud megnyugodni, akkor nagy valószínűséggel a nap folyamán annyi külső (feldolgozatlan) behatás érte, aminek felhalmozódása túlterheltséget okozott.

Ezt a folyamatot persze nem lehet teljesen kivédeni, de a háttérzajokra érdemes odafigyelni.

A fáradtságra való figyelemfelhívás

Egy újszülött az életének első pár hetében nem tud sok időt ébren maradni, elég csupán fél óra vagy egy óra ahhoz, hogy teljesen kimerüljön. Az elalvás azonban nem biztos, hogy önmagától menni fog, mert képtelen kizárni a környezetét, ezért is kezd elégedetlen sírásba. A fáradtságból adódó babasírásnak vannak jellegzetes kiegészítő jelei, például az ásítás vagy a szem dörgölése.

Ilyenkor segíts neki az elalvásban ringatással, simogatással, vagy akár a puszta jelenléteddel!

A pocakfájdalmak hátterében

Csecsemőkorban a leggyakoribb sírások a hasfájdalmakhoz köthetők. A még fejlődő emésztőrendszer miatt a babák szervezetének sok mindennel meg kell küzdeniük. Egyszerre kell megismerniük a hasi panaszokkal járó kellemetlen érzést, miközben arra is fel is kell hívniuk a figyelmet, hogy nincsenek jól.

A fájdalommal járó sírás az egyik legkeservesebb és leghangosabb sírástípus. Hasonlít az éhségérzet kifejezéséhez, de még annál is állandóbb és szívfacsaróbb. A pocakfájdalom tipikus jeleinek tekinthető még a lábak hashoz való felhúzása, a has behúzása, a görnyedés, vagy épp a homorítás.

Ebben az esetben nagyon résen kell lenni, mert a hasi fájdalmaknak több fajtája is létezik, amelyeknek súlyossági foka is változó. Erős és intenzív gyomorgörcs esetén (szaknyelven: kólika) a hang egyre élesebbé válik – ilyenkor feltétlenül irány a gyermekorvosi rendelő!

A fogzási időszak

A baba fogzási időszaka mind a kicsi, mind a szülők számára egy embert próbáló periódus. A fogcsírák növekedésének több árulkodó jele van, amelyek között a leggyakoribb az állandó rágási kényszer, a fokozott nyálelválasztás vagy a duzzadt íny. Ha észreveszed tehát, hogy a gyermeked minden keze ügyébe kerülő dolgot megrág, és a ruháján gyakran nagy nyáltócsa éktelenkedik, akkor nagy valószínűséggel készülhetsz a fogainak előbújására, aminek legjellegzetesebb tünete a sírás.

A baba ebben az életszakaszában nagyon sokat és vigasztalhatatlanul sír. Nem érti, hogy mi történik vele, miközben egy szűnni nem akaró fájdalom is gyötri. Szeretné kifejezni, hogy valami nincs rendben vele, amit a megfékezhetetlen zokogással kommunikál.

Minden szülő számára szívszorító látni és hallani a baba szenvedését, ezért ilyenkor érdemes beszerezni:

 • egy rágókát és/vagy egy ujjra húzható fogdörzsölőt – ami a fogíny megnyugtatását és a viszketés megszüntetését segíti elő –,
 • de szükség esetén meg lehet próbálni a hűsítő és az érzéstelenítő gélek alkalmazását is. 

Tipp: Ha szeretnél bővebben is olvasni a baba fogzásról, akkor érdemes megnézni az erről szóló cikkünket: A baba fogzás jelei, tünetei, kezelése.

A pelenkacsere ideje

A pelenkacserére való igényt a legtöbb alkalommal azonnal érzékeljük, de ha épp nem vagyunk a csöppség közelében, akkor bizony megesik, hogy a baba elégedetlen mocorgásba és sírásba kezd.

Minél később szabadítjuk meg őt a kellemetlen érzéstől, a sírás végül zokogásba torkollik, és egy izgága mozdulatsorral is kiegészül. Ilyenkor szinte biztos lehetsz abban, hogy a kicsit elsősorban a higiénia hiánya zavarja. A jó hír, hogy a probléma egy pelusváltással azonnal orvosolható, így a féktelen zokogás is könnyedén megszüntethető.

A diszkomfortérzés jelenléte

A legtöbb esetben a kisbabákat még minden hirtelen éri. Így nem csupán az okozhat számukra diszkomfortérzetet, hogy tele van a pelus, hanem ugyanúgy hatást gyakorolhat rá, a pelenkacsere közben áramló, hirtelen érkező „hideg” is. De ugyanígy fog jelezni neked ellenkező esetben is, tehát ha melege van.

Ezért, hogyha már minden alapvető „miért sír a baba” kérdést körbejártál, és nem találtál rá választ, próbálj azokra az eshetőségekre is gondolni, amik természetesek, de sokszor figyelmen kívül maradnak!

Tippek a baba megnyugtatásához

A babasírásnak általánosságban véve is sok típusa van, és akkor még az egyedi esetekről nem is beszéltünk. A szülés után és a kórházban eltöltött napok alatt hamar kiderül, hogy a gyermekünk inkább sírós baba vagy nyugodt baba.

Ez a tulajdonság újszülöttönként változik, ezért, hogyha a kislányod/kisfiad a kortársaihoz képest már átlagosan és érezhetően is többet sír, akkor egyszerűen neki ilyen a jelleme. Épp emiatt nem kell minden alkalommal megijedned a szüntelen kesergése miatt. Létezik viszont néhány egyszerű, de annál nagyszerűbb tipp, amivel segíthetsz neki a megnyugvásban:

   1. Idézd elő számára az anyaméh biztonságát – csavard pólyába, vagy használj valamilyen hordozókendőt vagy kengurut! Így éppen eléggé közel lesz hozzád ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, de mégis szabadon mozgathatja a végtagjait! Ezzel a módszerrel minden olyan megszokott dolgot biztosítani tudsz számára, amit a pocakodban töltött kilenc hónap alatt megszokott: fehér zajok (olyan zajok/zúgások, amik az anyaméhre emlékeztetik), a mozgás miatti „zötykölődés”, a testmelegség. 
   2. Biztosíts a baba számára egy új pozíciót! A ringatás egy bevált, biztonságot teremtő folyamat, de nem minden esetben segít. A csecsemő a szoptatás közben sok levegőt lenyelhet, ami miatt gázok gyötörhetik a pocakját. Ilyenkor próbáld ki, hogy a picit úgy fekteted az alkarodra, hogy arccal lefelé néz! Így könnyebben meg tud szabadulni a kellemetlenségektől, és végül újra kiegyensúlyozottá válik.
   3. Nyugtasd meg az érintésed erejével! Az anyai érintés nem csak csecsemőkorban fog békességet biztosítani a gyermeked számára. Egy finom simogatás a háton vagy a hason, mindig „gyógyító erővel” bír, fokozza és előidézi a közös meghitt pillanatokat.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com