Babablog

A beágyazódás jelei és ideje

A beágyazódás során a megtermékenyített petesejt néhány napos vándorlás után a petevezetékből a méhbe érkezik, ahol a méh nyálkahártyájába ágyazódik be.

A családtervezés során a gyermekre vágyó nők és leendő apukák minél hamarabb szeretnék tudni, hogy 9 hónap múlva érkezik-e hozzájuk a gólya vagy sem. Ezért nőként árgus szemekkel figyeled a saját tested minden rezdülését, hátha feltűnik valami, ami a sikeres beágyazódás jele lehet.

beágyazódás jelei

A megtermékenyüléstől a beágyazódásig

A fogantatás menete

A szexuális együttlét során a spermiumok a női szervezetbe jutva várják a petesejtet. A spermiumok és a petesejt a petevezetékben találkozik. Itt történik meg a fogantatás, azaz amikor a spermium megtermékenyíti a petesejtet. A megtermékenyítéshez értelemszerűen a spermiumnak és a petesejtnek találkoznia kell, vagyis egy időben egy helyen kell lenniük. Viszont mivel a spermiumok élettartama a reproduktív traktusban akár 48 óra is lehet, ezért akkor is bekövetkezhet a megtermékenyülés, ha a petesejt még nincs a petevezetékben, amikor a spermium megérkezik oda.

beágyazódás fogantatás

A fogantatást követően a megtermékenyített petesejt, a zigóta a petevezetékből a méh felé indul el. A zigóta 5-7 napon keresztül vándorol, miközben folyamatosan osztódik. Az osztódás során először a szedercsíra állapotot éri el, ami egy 32 sejtes fázis. Ez alakul tovább és a negyedik napra jut a hólyagcsíra állapotba. Ez a blasztociszta.

A beágyazódás folyamata

Miközben zajlik a megtermékenyített petesejt blasztocisztává alakulása, a méh felkészül a beágyazódásra. Kialakul a terhességi nyálkahártya, azaz a méhet bélelő megvastagodott nyálkahártya. 

A megtermékenyülést követő 5-7. napon megérkezik a méhbe a blasztociszta. Ezután 2-3 napot kell várni a beágyazódásra, ami 5 napig tart. A beágyazódás konkrétan azt jelenti, hogy a blasztociszta megtapad a méh falán. A beágyazódás menete azzal zárul le, hogy a szervezetedben rohamosan megnő a HCG hormon (humán koriális gonadotropin) más néven terhességi hormon mennyisége. Azért is nevezik a HCG hormont terhességi hormonnak, mert a terhességi tesztek ennek a hormonnak a jelenlétét mutatják ki. A HCG hormont már a megtermékenyüléstől számított 14. napon ki lehet mutatni. 

beágyazódás folyamata

A beágyazódást követően a szervezetedben jelentős hormonális változások zajlanak le és ezek okozzák a terhesség első jeleit, tüneteit. A beágyazódás folyamatának lezárásával megkezdődik az embrió, a köldökzsinór, a méhlepény és a magzatburok fejlődése.

A terhesség első jeleiről és tüneteiről ebben a cikkben részletesen írtunk: A terhesség jelei és tünetei

A beágyazódás jelei

Amennyire a terhesség jelei viszonylag egyértelműek, a beágyazódás tünetei annyira nehezen megfoghatóak. Személyfüggő, hogy ki milyen jeleket és tüneteket produkál. Vannak akik nagyon érzékenyek a testük minden változására, így már a beágyazódás ideje alatt is vannak tünetei, míg másoknál a megtermékenyített petesejt beágyazódásának tünetei szinte észrevétlenek.

Egy valami viszont biztos: a tested különböző tüneteit nagyon könnyű félreértelmezni és sikeres beágyazódás jeleiként tekinteni rájuk. Merthogy ezek a beágyazódási tünetek nehezen megfoghatóak. De lássuk a konkrétumokat!

Alhasi fájdalom

A beágyazódás alhasi fájdalommal is járhat, de az alhasi fájdalom premenstruációs tünet is lehet. A beágyazódás kezdeti tünetei közül ezért is ez az egyik legmegtévesztőbb jel. A menstruációs alhasi görcshöz képest ez egy picit másabb jellegű fájdalom. Így ha nagyon figyelsz a tested rezdüléseire, akkkor akár ez alapján is következtethetsz a sikeres beágyazódásra.

Szúrós fájdalom

Szintén az alhasi tájékon jelentkezhet szúrós fájdalom, ami lehet intenzívebb és gyengébb is. Akár az egyszeri erőteljes szúró fájdalom, akár a rendszeresen jelentkező kisebb szurkáló jellegű fájdalom is utalhat beágyazódásra.

beágyazódás fájdalom

Hőemelkedés

A beágyazódással egyidejűleg a szervezetben elkezd emelkedni a HCG hormon szintje. Ez a hormon felelős azért, hogy megakadályozza a további peteéréseket és szabályozza a szervezet ösztrogén és progeszteron termelését. 

A megtermékenyülés után megemelkedik a szervezet progeszteron szintje. Ennek hatására minimálisan, de megemelkedik a testhőmérséklet. Ez a gyakorlatban csupán néhány tizedes ingadozást jelent, ezért nagyon tudatosan kell figyelni a testhőmérsékletet, hogy ebből bármit is tudj jósolni. 

Először is feltétel, hogy azonos napszakban, azonos helyen mérd a testhőmérsékleted. Általában a szájban történő mérés a legjobban használható és időben pedig ébredést követően, de még felkelés előtt. Természetesen ahhoz, hogy észrevedd a testhőmérsékleted változását, már a fogantatást megelőzően is mérni kell a hőmérsékleted. Bár csak minimális ingadozásról van szó, mégis a hőemelkedés a legkézzelfoghatóbb a beágyazódás tünetei közül.

Pecsételő vérzés

A szinte alig észrevehető pecsételő vérzés is egy, az ismert beágyazódási tünetek között. A pecsételő vérzést a termelődő EPF, azaz a korai terhességi faktor hormon okozza. Ezt a szervezet az immunrendszer elnyomására termel, hogy a saját tested ne érzékelje betolakodónak az embriót. Itt tényleg nagyon minimális mennyiségről van szó, néhány csepp rózsaszínes vagy barnás vérzésre kell gondolni. Előfordulhat, hogy a fehérneműdön nem is veszed észre, csupán a WC papír használatánál láthatsz egy apró foltot. 

A beágyazódás jelei nehezen érzékelhetőek

A sikeres beágyazódásnak nincsenek nagyon egyértelmű, kézzel fogható tünetei. Néha nem is jelentkeznek tünetek, néha pedig a jelentkező tünetek nem a terhességre utalnak, hanem pont a közelgő menstruációs ciklus kezdetét jelzik. 

Amikor már hosszú ideje minden porcikáddal vágysz egy gyermekre különösen nehéz az az időszak, amikor az együttlétet követően terhességi teszttel még nem tudod kimutatni, hogy megtermékenyült-e a petesejt és sikeresen beágyazódott-e. Ha nem szeretnél találgatásokba bocsátkozni, jobb ha megvárod, hogy jelentkezik-e a havi vérzésed vagy sem. Ha pedig késést tapasztalsz, akkor a terhességi teszt szinte 100%-os biztonsággal úgyis megadja a választ.

Fotó: www.shutterstock.com