Babablog

A benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm többnyire helytelen körömvágás miatt alakul ki. A körömbenövés kezelése hosszadalmas folyamat és gyakran sebészeti kezelésre van szükség.

A benőtt köröm problémája általában a felnőtteket érinti, de sajnos gyerekkorban is előfordul. A benőtt köröm kialakulása mögött többféle ok is állhat, de mind közül a leggyakoribb a helytelen körömvágás.

Mivel szülőként nagyon sokszor fogod vágni a baba körmét, ezért különösen fontos, hogy megtanuld, hogyan kell úgy körmöt vágni, hogy lehetőleg elkerüld a körömbenövést.

A benőtt köröm kialakulása

A benőtt köröm jellemzően a lábujjakon, és főleg a nagylábujjon jelentkezik. A nagylábujjon belül is általában a többi köröm felé eső részen szokott előjönni a benőtt köröm problémája.

benőtt köröm

Miért a nagylábujj? A többi lábujjhoz képest, a nagylábujjnál nagyon sok a puha szövet, amit alapesetben a köröm tart a helyén. Ha a köröm nem megfelelően kerül levágásra, akkor ez a puha szövet képes kitüremkedni a helyéről. Ez azért gond, mert ahogy a vágás után a köröm  ismét elkezd nőni, a bőr az útjában lesz. És mivel a köröm nem tudja kikerülni, ahogy egyre nagyobb és nagyobb lesz a köröm, úgy fog belenőni a bőrbe.

Amint ez megtörténik, a szervezeted fellép a köröm ellen, amit kvázi idegen testként érzékel. Az érintett rész először csak beduzzad, kipirosodik, majd a benőtt köröm helye egyre fájdalmasabbá válik. Elindul a váladékozás, gyulladás keletkezik és sok esetben megjelenik a sarjszövet, avagy hétköznapi nevén a vadhús. Az egész gyulladt lábujjban fájdalmasan lüktető érzést tapasztalhatsz.

Egy ártatlan körömvágás nagyon csúnya körömbenövéshez is vezethet, ezért mindig kellő figyelemmel végezd a körömvágást!

A helyes körömvágás módja

A benőtt köröm problémája legtöbbször azután jelentkezik, ha nem jól vágod le a körmöt. A kritikus pont a köröm sarkainak vágása. Ha nagyon ívesen, lekerekítve vágod a körmöt, akkor a fentebb említett puha szövetnek teret adsz, hiszen eltűnik az a köröm, ami eddig ezt megakadályozta. A helyes körömvágási technika az egyenes vágás. Vagyis a köröm sarkait nem szabad lekerekítve vágni, hanem minél inkább törekedni kell, hogy egyenesen vágd.

benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm kezelése házilag is megoldható, de sajnos ez sok esetben nem vezet eredményre. A körömbenövés kezelése sokszor csak sebészi úton, műtéttel kivitelezhető.

Legyen szó akár orvosi beavatkozásról, akár házi gyógymódról, a gyulladt lábujj fertőtlenítése mindkét verziónál alapvető fontosságú.

A benőtt köröm kezelése házilag

A körömbenövés kezelésére léteznek házi praktikák, de mielőtt ezekről részletesebben is szó esne, fontos tisztázni, hogy ez egy elég makacs probléma, hosszú időbe telik, míg meggyógyul. És ha a házi praktikák ellenére sem látsz javulást, akkor ne halogasd tovább, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Először is oszlassunk el egy tévhitet. A begyulladt lábujj kezelése otthon általában azzal szokott kezdődni, hogy még jobban levágjuk a körmöt. Habár elsőre a benőtt köröm kivágása jó megoldásnak tűnik, merthogy egy időre a fájdalom elmúlik, hiszen a benövést okozó részt eltávolítottuk, de ez csak ideig-óráig mulasztja el a fájdalmat.

A probléma gyökere továbbra is ott van, sőt nagy valószínűséggel még tovább rontottál a helyzeten. Hiszen a probléma pont abból fakad, hogy a köröm, aminek ott kellene lennie, már nincs ott, már levágtad. Minél több szükséges köröm részt távolítasz el, annál rosszabb lesz a helyzet. Akkor mi a járható út, ha házilag szeretnéd a benőtt körmöt kezelni?

A benőttköröm-gyulladás kezelése odahaza egy hosszadalmas türelemjáték és nem egy fájdalommentes procedúra. Merthogy napi rendszerességgel, néhány percen keresztül kell a puha szövetet visszanyomni az eredeti helyére, a fokozatosan növekvő köröm alá. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a köröm vissza nem nő az eredeti helyére. Ha ez megtörténik, akkor a köröm már újra visszatartja a bőrt, nem tud belenőni.

A gyulladt lábujjon a bőr nyomkodása semmiképpen sem kellemes érzés, a lábujjak áztatásával némileg javíthatunk a helyzeten. A gyulladás felléptekor a kamillás lábfürdő egyrészt segít a gyulladt részek megnyugtatásában, másrészt a lábujjak áztatását követően a köröm és a bőr is megpuhul, így könnyebb elvégezni.

Ha 1-2 hét után sem látsz javulást, akkor ha eddig nem tetted, ideje orvoshoz fordulni!

A benőtt köröm kezelése sebészi úton

A benőtt köröm kezelése műtét nélkül nem mindig jut eredményre. A benőtt köröm gyógyulása gyakran csak sebészi beavatkozással, a benőtt köröm kivágásával érhető el. A körömbenövés kezelésére többféle műtéti eljárás is alkalmazható. Mindig az orvos dönt arról, hogy a páciens számára melyik a legjobb.

begyulladt lábujj kezelése otthon

A teljes köröm levétele egy ma már meglehetősen drasztikusnak számító eljárás és nem is jelent valódi megoldást. Ennél sokkal hatékonyabb mód a benőtt lábköröm kezelésére a köröm keskenyítése.

A köröm keskenyítése

A köröm a körömágyból nő ki. A köröm keskenyítése során valójában a körömágy keskenyítése történik meg, vagyis leszűkül az a rész, ahonnan a köröm nőni tud. Ettől kezdve a köröm már keskenyebb részen nő, keskenyebb lesz, ezáltal nagyobb tere van mind a bőrnek, mind a körömnek.

A körömszél eltávolításával, a körömágy növekedési zónájának keskenyítésével együtt természetesen a sarjszövetet is eltávolítják.

A benőtt köröm lehetséges okai

A benőtt köröm kialakulását nemcsak a helytelen körömvágás okozhatja, hanem egyéb okok is lehetnek a háttérben.

Bár vannak, akik szerint a benőtt köröm egy veleszületett betegség, de ez egy tévhit. Abban viszont már van némi igazság, hogy vannak, akik hajlamosabbak a lábköröm benövésre.

Viszont ezen és a már ismert helytelen körömvágási technikán kívül más okok is lehetnek a körömbenövés mögött. Így például a túl szűk cipő viselése, vagy éppen higiéniai hiányosságok is okozhatnak benőtt lábkörmöt.

A benőtt köröm megelőzése

A benőtt köröm és az ezzel járó gyulladásos folyamat megelőzésének egyik legfontosabb pillére, hogy kellő odafigyeléssel kell körmöt vágni. Ahogy a helyes körömvágási technika részben már említettük, arra kell törekedni, hogy egyenesen vágd a körmöt. A lábkörmök kézkörmökhöz hasonló ívesre vágása teret ad a köröm benövésének.

Emellett fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása. Érdemes jól szellőző, kényelmes lábbelit hordani és ha hazaértél, akkor gondoskodj róla, hogy a cipő, amiben egész nap voltál ki tudjon szellőzni. Már lehet kapni cipőfertőtlenítő szereket, időnként érdemes ezeket is alkalmazni.

A benőtt köröm gyermekeknél

A gyermekeknél jelentkező benőtt köröm nem különbözik különösebben a felnőtteknél jelentkező problémától. A kicsiknél is a nem megfelelő körömvágás a legfőbb kockázati tényező. Az egyedüli különbség egyszerűen az, hogy míg felnőttként magadnak vágod a körmöd, addig a gyermekednek te csinálod.

A ficánkoló pici babáknál érdemes kimondottan gyerekek számára készült körömvágó ollót használni.

benőtt köröm kivágása

Bébé Confort baba körömcsipesz

Ezeknek lekerekített a vége, így eleve véd a véletlen szúrás okozta sérülésektől. De még jobb, ha körömvágó olló helyett körömcsipeszt használsz. Ezzel ugyanis a körömsarok kivágása sokkal nehezebb, így még véletlenül sem okozhatsz vele bajt.

És ne feledd, a szabály a gyerekeknél is ugyanaz, törekedj az egyenes vágásra, a köröm sarkánál ne vágj lekerekítve!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com