Babablog

A büfiztetés helyes technikája

A büfiztetés azért fontos, hogy az etetés közben lenyelt levegő távozni tudjon és ne okozzon hasfájást a babának. Ehhez számos büfiztetési módszert lehet alkalmazni.

Legyen szó akár anyatejjel táplált csecsemőről, akár tápszeres babáról, a megfelelő büfiztetés nagyon fontos. Vannak babák, akik maguktól is viszonylag könnyedén büfiznek, de vannak, akiknek jól jön a segítség. Ezért szülőként ismerned kell a büfiztetés helyes technikáját!

Miért fontos a büfiztetés?

A büfiztetés azért fontos, mert etetés közben a babák hajlamosak az anyatejjel vagy a tápszerrel együtt sok levegőt is lenyelni. Még helyes szoptatási technika mellett is előfordul, hogy levegőt is nyel a baba, de kiváltképp akkor, amikor egyébként nem megfelelően szopizik. A cumisüvegből etetésnél szintén sok levegő kerülhet a baba gyomrába, így tápszeres csecsemőknél is fontos a büfiztetés. 

A bent rekedt levegő a pocakban feszítő érzést, hasfájást okoz. Az egyébként is hasfájós babának ez még kellemetlenebb. A baba büfiztetésével elő tudod segíteni, hogy a levegő távozzon a pocakból.

büfiztetés

A helyes büfiztetés technikája

A baba büfiztetése nem ördöngösség, nagyon könnyen megtanulható, csupán néhány dologra kell odafigyelni.

A büfiztetés előtt érdemes azzal kezdeni, hogy a ruhád védelmében a válladra terítesz egy textilpelenkát. Mert bizony előfordul, hogy büfizés közben a levegővel együtt egy kis gyomortartalom is érkezik. Ezzel kapcsolatban érdemes egy nagyon rövid kitérőt tenni. 

A baba büfiztetése során az teljesen természetes, ha nem csak levegő, hanem azzal együtt egy kis anyatej vagy tápszer is feljön. A mennyiségre és az intenzitásra viszont oda kell figyelni! Ha azt veszed észre, hogy a baba sugárban hány és egyszerre nagyon nagy mennyiségben jön fel a kellemetlen szagú gyomortartalom, az már nem normális. Ilyen tünetek mellé gyakran súlygyarapodási probléma is társul. Ha ilyet tapasztalsz, akkor előfordulhat, hogy refluxos a babád. Ezért minden esetben keresd fel a gyermekorvost!

Tipp: Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen tünetei vannak a baba refluxnak és hogyan lehet kezelni, érdemes elolvasni az erről szóló cikkünket: A refluxos baba tünetei és kezelése

A babát a megfelelő pozícióba kell helyezned a hatékony büfiztetéshez. Nagyon sokféle szoptatási pozíció létezik, de a legtöbb baba vízszintes testhelyzetben szopizik. Ehhez képest a büfiztetéshez a baba függőleges helyzetben kell legyen, hogy megnyíljon az út a levegő távozása előtt. 

Az egyik karoddal támaszd alá a popsiját, a másik kezed pedig a hátán legyen. Ezzel a kéztartással a babát helyezd a válladhoz. A baba pocakja ilyenkor felfekszik a mellkasodra, a feje pedig a válladra. A könnyen büfiző babáknál már lehet, hogy annyi is elég a levegő távozásához, hogy a szoptatás után a válladra teszed, de másoknál ennél kicsit több időre van szükség.

A levegő távozását azzal tudod segíteni, hogy körkörös mozdulatokkal simogatod vagy apró mozdulatokkal paskolod a popsiját. Egyik sem kell túl erős legyen, mert maga a mozdulat a lényeg.

Ha a vállra vett büfiztetési pozíció nem használ, lehet mással is próbálkozni:

  • Az egyik lehetőség, hogy a babát a lábadra ülteted. Az egyik kezeddel tartod a baba fejét, a másik kezeddel pedig felemeled az egyik karját. Ez a pozíció is segít, hogy a levegő könnyebben távozzon.
  • A másik klasszikus pozíció még nevet is kapott olyannyira közkedvelt, főleg a hasfájós babák körében. Ez az ún. tigris póz. A tigris pozícióban a babát a hasával az alkarunkra fektetjük. Ez az enyhe nyomás elegendő ahhoz, hogy a levegő kiszabaduljon és megszűnjön a feszülő érzés a baba pocakjában. Ez a pozíció persze nem csak az alkarra fektetéssel működik, hanem combra fektetve is.

Meddig kell büfiztetni a babát?

Nehéz pontos választ adni arra a kérdésre, hogy meddig kell büfiztetni a babát, hiszen ezt babája válogatja. Valakinél szinte rögtön felszabadul a levegő, más babákat viszont hosszan kell büfiztetni, hogy a végén sikert könyveljünk el. Lehet, hogy egy nagyobb büfivel kijön az összes bent rekedt levegő, de lehet csak apró részletekben tud távozni. Néhány etetés-büfiztetés folyamat után már te is ráérzel, hogy a babád melyik csoportba tartozik. De nagy általánosságban tíz perces büfiztetés elég kell legyen.

Szintén babafüggő, hogy egyáltalán mennyit büfizik a csecsemőnk. A rossz szoptatási technika például azzal is járhat, hogy a kelleténél sokkal több levegőt nyel a baba és ilyenkor nagy eséllyel sokat is büfizik a csecsemőnk. Érdemes ilyenkor átgondolni a szoptatási technikát, mert lehet, hogy ha azon változtatunk kicsit, akkor a büfiztetés is könnyebben megy, mert kevesebb levegő kerül a gyomorba.

Tipp: A helyes szoptatási technikáról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen: A sikeres szoptatás titka

baba büfiztetés

GYIK a baba büfiztetéséről

Mi a teendő, ha nem akar büfizni a baba?

Előfordulhat, hogy hiába próbálkozol a büfiztetéssel, semmi nem jön ki. Ha a baba közérzete jó, nem nyűgös, nem feszíti meg magát, akkor nem kell tovább folytatni a büfiztetést. Valószínűleg semmi sem nyomja épp a pocakját. Hidd el, ha feszítené belülről valami, akkor azt jelezné, nyugtalan lenne.

Tápszeres babát is kell büfiztetni?

A válasz: igen! A cumisüveggel táplált csecsemőknél is gyakori, hogy levegőt nyelnek. Ha azt tapasztalod, hogy a babád tápszer evése közben nagyon sok levegőt nyel, érdemes olyan cumisüveget választani, amit direkt úgy terveztek meg, hogy a baba a lehető legkevesebb levegőt nyelhesse le evés közben.

Mennyi idős koráig kell büfiztetni a csecsemőt?

A baba emésztőrendszere újszülöttkorban még nem elég fejlett, ezért is fontos a helyes büfiztetés. Ahogy cseperedik, úgy erősödik az emésztőrendszere is. Körülbelül 4-6 hónapos korára jut el a baba, hogy már nem feltétlen van szükség a büfiztetésre. A baba féléves korában amúgy is el kell kezdeni a hozzátáplálást, ami jellemzően segít abban, hogy a továbbiakban már ne kelljen büfiztetni.

Mikor kell büfiztetni? Etetés után vagy etetés közben is?

Etetés után mindenképpen, de ha a babád nagyon mohó lenne, akkor érdemes akár az etetéseket is apró szünetekkel megszakítani és közben büfiztetni. 

Etetés után elaludt a babám mit tegyek?

Nem probléma ha a szoptatás végén elalszik a baba. Anélkül is tudsz büfiztetni, hogy felébredne. Érdemes ilyenkor is megpróbálkozni a büfiztetéssel, hogy a lenyelt levegő távozni tudjon, különben megvan az esélye, hogy hiába teszed le a babát aludni, nem sokkal később felkel, mert feszül a pocakja a bent rekedt levegő miatt.

Felnőttként nem is gondoljuk, hogy milyen fontos a babák büfiztetése. Ahogy a szoptatásba, úgy a büfiztetésbe is hamar bele lehet tanulni. Néhány alkalom és kitapasztalod, hogy mi válik be a babádnál.

Kapcsolódó termékek:


Fotó: www.shutterstock.com