Babablog

A császármetszés: mikor van rá szükség, és mire számíthatsz?

Mikor szükséges a császármetszés? Programozott és sürgősségi császármetszés. Műtéti előkészületek, a műtét menete, gyógyulás és lehetséges szövődmények.

Kismamaként bizonyára rengeteget hallottad a kérdést, hogy hogyan szeretnél szülni: természetes úton vagy császármetszéssel. Fontos tudni azonban, hogy a császármetszés a legtöbb esetben nem a kismama döntése, és nem feltétlenül igaz az állítás, hogy ez a szülés könnyebb módja.

A cikkből kiderül, hogy mikor végezhető el, mikor indokolt a császármetszés, de szó lesz a császármetszés menetéről, a gyógyulásról és az esetleges szövődményekről is.

császármetszés

Mi az a császármetszés?

A császármetszés a szülés műtéti úton végzett formája, melyet a hasfal és a méh feltárásával végeznek el. A császármetszés akkor indokolt, ha valamilyen okból a természetes szülés az anya vagy a magzat egészségét veszélyezteti.

A császármetszés manapság már rutinműtétnek számít, és sokan a szülés könnyebb útjának tartják. Ez azonban nem igaz! Mint minden műtét után, ebben az esetben is felléphetnek súlyos szövődmények, és a gyógyulás több fájdalommal járhat.

A császármetszés lehet tervezett, amennyiben előzetes vizsgálatok eredményei vagy egyéb indikáció alapján látható, hogy a természetes szülés kockázatos lenne. Sürgősségi császármetszésre pedig a vajúdás során felmerült komplikációk esetén kerülhet sor.

A programozott császármetszés

A tervezett vagy másnéven programozott császármetszés akkor indokolt, ha a terhesség előtt vagy alatt valamilyen, a magzat vagy az anya egészségét veszélyeztető állapotra derül fény. Ilyenkor az anya előre megbeszélt időpontban, általában a terhesség 39. hetében fekszik be a kórházba. A műtétet legtöbbször helyi érzéstelenítésben végzik, az anya végig ébren, kapcsolatteremtésre képes állapotban marad.

Kérheted-e, hogy mindenképpen császármetszéssel szülj? Egyre többször fordul elő, hogy a kismamák császármetszéssel szeretnének szülni. A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint ez csak akkor lehetséges, ha a hüvelyi szülés közel azonos vagy nagyobb kockázattal járna. Ha nincsen semmilyen egészséget veszélyeztető indok, akkor meg kell próbálni a hüvelyi szülést.

Sürgősségi császármetszés

Amennyiben a vajúdás alatt olyan komplikáció lép fel, ami veszélyeztetné az anya vagy a születendő baba egészségét, testi épségét, akkor az orvos dönthet sürgősségi császármetszés mellett. Ez leggyakrabban a magzat szívritmusának lassulása, és az oxigénhiány jelei miatt következhet be, de elhúzódó, hosszas vajúdásnál is dönthet az orvos a műtéti út mellett. Sürgősségi császármetszés esetén nagyobb az esélye, hogy a műtétet altatásban végzik.

El lehet-e utasítani a császármetszést?

A jelenleg hatályos szabályozás alapján a terhesség 24. hete után csak akkor utasíthatod el a császármetszést, ha ezzel nem veszélyezteted a magzat egészségét.

programozott császármetszés

Mikor lehet szükség császármetszésre?

Mind az anya, mind a magzat esetében kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor a császármetszés elvégzése indokolt. Lássuk, melyek a császármetszés leggyakoribb okai!

A császármetszés leggyakoribb okai az anya oldaláról:

 • Terhességi toxémia
 • Szűk medence
 • Méhen végzett korábbi műtétek, melyek a méh megnyitásával jártak: ilyenkor fennállhat a méh szétrepedésének a kockázata
 • Korábbi császármetszés
 • Szívbetegség, főleg szívelégtelenség
 • Mozgásszervi problémák, különösen csípőficam, vagy porckorongsérv
 • Olyan tüdőbetegség, ahol előfordulhat, hogy a szülés alatt a tüdő nem képes ellátni a megnövekedett oxigénszükségletet
 • Olyan szemészeti problémák, melynél fennállhat, hogy a szülés a látás további romlását okozhatja
 • Az ikerterhesség is a császármetszés indikációi között van

A császármetszés leggyakoribb okai a magzat oldaláról:

 • Elöl tapadó méhlepény
 • Köldökzsinór-előreesés
 • Placentaleválás
 • Túl nagy magzat
 • Medencevégű fekvés
 • A magzati szívritmus lassulása a fájások alatt és után, mely oxigénhiányos állapotra utal

Lehet-e hüvelyi úton szülni császármetszés után?

Körülbelül 60% esélye van, hogy császármetszés után a következő szülés hüvelyi úton következzen be. Két császármetszés után a hazai gyakorlat szerint nem lehet már hüvelyi úton szülni.

A császármetszés menete

A császármetszés menetéről mindenképpen tájékozódj a kórházban, ahol szülni fogsz. Intézménytől függ, hogy szükséges-e például az intim területek borotválása vagy alkalmaznak-e beöntést. Ezen kívül egyeztettek majd az altatóorvossal is, aki eldönti, hogy a műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik-e majd.

Császármetszés előtt

A műtét előtt többféle állapotfelmérő vizsgálatot végeznek, például CTG vizsgálatot és vérnyomásmérést. Ilyenkor áttekintik majd a terhességi előzményeket is, ezért fontos, hogy minden korábbi leleted legyen nálad. Ezen kívül alá kell írnod egy beleegyező nyilatkozatot is.

Amennyiben programozott császármetszésre készülsz, 6-12 órával a műtét előtt már ne egyél, folyadék (izotóniás ital) fogyasztása viszont kifejezetten ajánlott. A kórházba a műtét napján kell majd befeküdni.

császármetszés menete

A műtét menete

Ahogy az elmúlt években a császármetszés rutinbeavatkozássá vált, jelentősen csökkent a műtét ideje. Jelenleg mindössze 20-30 percre van szükség a császármetszés elvégzéséhez. Ennek köszönhetően jóval kevésbé terheli meg az anya szervezetét, és a gyógyulás is gyorsabb.

A beavatkozást általában gerincközeli érzéstelenítésben végzik, ahol a nyomás és érintésérzékenység megmaradhat, de fájdalmat nem érez a kismama. A kismama fekvő helyzetben helyezkedik el, kezét és lábát szíjjal rögzítik. A hasfal fertőtlenítése után történik a has feltárása, ehhez manapság már a szépen gyógyuló és alig látható „bikinimetszést” ejtik, amely a szeméremszőrzet feletti vonalnál végzett bemetszés.

Először a bőrön és a hasi zsírrétegen ejtenek vágást. A hasizmokat ma már nem vágják el, csupán széthúzzák: ezzel is elősegítik a gyorsabb regenerálódást. Ezután történik a méh falának bemetszése. Itt különösen vigyáznak arra, hogy a vágás nagyobb ereket ne érjen.

Az orvos ezután a mellső méhfal mentén benyúl, kibillenti, majd kihúzza a magzatot. Ehhez ritkán vákuumra, vagy szülészfogóra van szükség. Ha az újszülött világra jött, akkor még el kell távolítani a méhlepényt, melyet a köldökzsinór húzásával lehet elérni, de az infúzióba adott gyógyszerek is segítenek. Végül a hasfal réteges összevarrása következik, ehhez felszívódó, szövetkímélő varratokat használnak.

A műtét után az anyuka őrző kórterembe kerül, ahol mellre teszik a kisbabát, és megtörténhet az első szoptatás is.

A császármetszés után

A beavatkozás utáni rehabilitációban nagyon fontos a minél előbbi mobilizáció. Ha az érzéstelenítő teljesen kiment, hamarosan meg kell próbálni felülni, majd felkelni és mozogni.

A 3-4 kg-os újszülött emelgetése nem okoz problémát a gyógyulásban, így képes leszel ellátni a babád gondozását. Ha minden rendben van, 3-4 nap kórházi tartózkodás után haza is mehettek.

A gyógyulás körülbelül 7-10 nap alatt következik be. Megerőltető fizikai munka egy hónap után végezhető, de addig is fontos a rendszeres séta és a mozgás.

császármetszés szövődményei

A császármetszés lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnek, a császármetszésnek is lehetnek szövődményei, melyek az elvégzett műtétek számához viszonyítva meglehetősen ritkák. A leggyakoribb szövődmény a seb elfertőződése, amely jellemzően lázzal és vérzéssel jár, de manapság a jó higiéniai körülményeknek köszönhetően ez is meglehetősen ritka.

Hosszú távon jelentkezhet a vágás körüli bőr elszíneződése, vagy érzéktelenség, érzékzavar is, melyek idővel általában eltűnnek.

Ritka, de veszélyes szövődmény lehet az úgynevezett hegterhesség, amely azt jelenti, hogy a következő terhesség során az embrió a műtét helyén tapad meg, mely nem olyan erős, mint az érintetlen izomszövet. Ha ez csak a terhesség késői szakaszában derül ki, komoly problémát okozhat, és akár a méh eltávolításával is járhat.

A szülés egy gyönyörű folyamat, akár természetes úton, akár császármetszéssel történik. Bárhogyan is legyen, a lényeg hogy mindketten egészségesek legyetek!

Tipp: Ha érdekel hogyan zajlik a természetes szülés, olvasd el A szülés menete lépésről lépésre című cikkünket!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com