Babablog

A baba súlya és súlygyarapodása

A baba súlya a születést követő visszaesés után folyamatosan növekszik. A csecsemő súlygyarapodását heti, majd havi rendszerességű méréssel ellenőrizheted.

A baba születése után az újszülöttet megvizsgálják, lemérik a súlyát és a hosszát is. Ezek a baba fejlődése szempontjából fontos adatok, hiszen maga a kórházi távozás is függ a baba súlyának alakulásától. Hetente mennyi a baba súlygyarapodása? Milyen gyakran és hogyan kell mérni a baba súlyát? Ebben a cikkben a csecsemő súlygyarapodásának alakulásáról lesz szó.

A csecsemő súlya közvetlenül a születés után

Amint a gyermek megszületik, átesik egy orvosi vizsgálaton, ahol többek között megmérik a súlyát. Ez lesz a születési súly. A születés utáni néhány napban egy természetes fogyás figyelhető meg, vagyis az újszülött veszít a súlyából.

A kórházi távozás egyik feltétele, hogy ez a súlyvesztés egészséges keretek között legyen. Természetes fogyásnak legfeljebb a születési súly körülbelül 10%-ának elvesztése számít, tehát egy 3200 gramm súllyal született gyermek esetén 320 gramm az a súlyvesztés, ami még normálisnak mondható és belefér az egészséges fogyásba. Ha ennél többet fogy a baba, akkor az már kórosnak számít. Ilyenkor mindenképpen tenni kell a fogyás ellen: növelni kell a szoptatások számát, hogy minél gyakrabban jusson az újszülött anyatejhez. Ha ez valami miatt nem kivitelezhető, vagy ennek ellenére sem áll meg a túlzott fogyás, akkor a tápszeres táplálást is fontolóra kell venni az anyatejes táplálás mellett.

A csecsemő súlygyarapodása az első hónapban

A kórházból kikerülve is egy jó darabig még folyamatosan figyelemmel kell kísérni a baba súlygyarapodását, hogy biztos legyél benne, hogy a baba fejlődése megfelelő. A természetes fogyást követően, a születés utáni első hét vége felé már általában a babák súlya növekedni kezd és nagyjából a születést követő második hét végére érik el újra a születési súlyukat.

Ettől kezdve a csecsemő súlygyarapodását már heti viszonylatban érdemes nézni. Az első hónapban általában hetente 100-200 grammot növekszik a baba súlya (persze ennél nagyobb súlygyarapodás is lehetséges). Az első hónap végére a születési súlyhoz képest plusz 400 gramm kell legyen a csecsemő súlya.

Szülőként te is figyelemmel kíséred a gyermeked súlyának alakulását, de a védőnő is kifejezetten figyeli a gyermeket ilyen szempontból. A védőnői vizsgálatok alkalmával a baba súlygyarapodását általában nem önmagában nézik, hanem a testhosszának alakulásával együtt. A kettő együttes alakulása alapján lehet dönteni arról, hogy a baba fejlődése megfelelő-e vagy sem.

A baba súlyát és a hosszát a percentilis táblázatban lévő görbe értékeihez kell viszonyítani. Ez segít eldönteni, hogy a baba fejlődési üteme megfelelő vagy sem. Mi az a percentilis görbe? A percentilis görbén található értékek lehetővé teszik  az azonos életkorú, azonos nemű gyerekek adatainak összehasonlítását. Látható, hogy hány százalékuknak kisebb vagy nagyobb a testtömege, a testmagassága, mint a te gyermekednek. Fontos azonban tudni, hogy ezek átlag értékek, minden gyermek súlygyarapodása egyedi, és az eltérő számok nem feltétlenül adnak okot az aggodalomra.

Csecsemő súlyfejlődése

A csecsemő súlygyarapodása 2-6 hónapos korban

Az első hónap után a csecsemő súlygyarapodása általában egy kicsit magasabb tempóba kapcsol. A második hónaptól kezdődően heti szinten körülbelül 150-200 gramm gyarapodással lehet számolni. Ez azt jelenti, hogy hónap végére legalább plusz 600 gramm az elvárt súlynövekedés a 2-6 hónapos babák esetében.

Ebben az időszakban érdemes fizikálisan és mentálisan is előre felkészülni a növekedési ugrásokra, ami általában a 3. hétben, aztán a 6. hétben, majd 3. hónapos korban, végül pedig 6 hónapos korban lesz esedékes. A növekedési ugrások alkalmával a baba étvágya ugrásszerűen megnő, állandóan éhes, folyton szopizni szeretne. Azt gondolhatod, hogy nem elég az anyatej számára, de nem erről van szó. A növekedési ugrásnak pontosan az a lényege, hogy a baba a gyakoribb szopizásokkal fokozottabb tejtermelést „állít be” magának. Néhány nap után a napirend ismét visszaáll a régi kerékvágásba.

Tipp: A növekedési ugrás sok édesanyát megrémiszt, mert sokan akkor hallanak róla először, amikor épp belekerül babájuk ebbe az időszakba. A növekedési ugrás jeleiről és hogy édesanyaként hogyan élhető át ez a kétségtelenül megterhelő időszak, ebben a cikkben írtunk részletesen: Mikor van növekedési ugrás a babáknál?

A baba súlygyarapodása 6 hónapos kor után

A hat hónapos kor után a baba súlygyarapodása picit mérséklődik, és vannak babák, akiknél ez már 4 hónapos kor körül bekövetkezik. Míg eddig a 600-800 grammos havi súlynövekedés teljesen természetesnek számított, addig a 6 hónapos kor után inkább a 400-500 grammos súlygyarapodás lesz a jellemző. Ez a visszaesés leginkább a mozgásnak tudható be. A babád egyre többet mozog, 6-7 hónapos korban már elkezdődik a fordulás hasról hátra, hátról hasra, 8-9 hónapos korban pedig már elkezd kúszni, majd mászni és aztán nincs megállás.

Tipp: Bár minden baba más és más, de a mozgásfejlődési szakaszok mindenkinél ugyanazok. Igaz van benne némi mozgástér, mert vannak akik előbb tanulnak meg kúszni, mászni, járni mint a társaik, míg mások kicsit lemaradnak. De mind ugyanazt az utat járják be. Tudod, hogy milyen mozgásfejlődési szakaszok léteznek? Miért fontos a kúszás? Miért nem szabad siettetni a járás elsajátítását? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A baba mozgásfejlődésének szakaszai: apró lépésekben előre!.

Minél többet mozog a baba, annál több energiát használ fel, így nem csoda, hogy már nem hízik a baba annyit, mint amikor egy játszószőnyegen feküdve a kezeivel kalimpált a játékai után.

A baba súlygyarapodásával kapcsolatban az az ökölszabály, hogy 6 hónapos korban a baba megduplázza a születési súlyát, egyéves korában pedig megháromszorozza azt. Ez persze egy nagyon nagy átlag, tehát bőven akadnak babák, akik ettől eltérő ütemben gyarapszanak, de nagy átlagban valóban ez a jellemző.

Egyéves kor felett a súlygyarapodás lelassul, 2 éves kortól pedig az eddigiekhez képest is mérsékeltebb súlygyarapodást lehet tapasztalni.

A baba súlyának mérése: hogyan és mikor?

A baba súlygyarapodásának alakulását rendszeres mérésekkel tudod ellenőrizni. Ehhez létezik direkt erre a célra szolgáló babamérleg, amikre a babákat kényelmesen fel lehet fektetni. A babamérlegek nagyon pontosak, gyorsan mérnek, így könnyedén meg tudod állapítani velük a baba súlyát. Méréskor mindig legyél mellette, nehogy véletlenül leessen a mérlegről!

Baba súlygyarapodása

A csecsemő súlygyarapodásának követése nem azt jelenti, hogy állandóan, napi szinten kell a babát méricskélni. Ez egy olyan hiba, amit sokan hajlamosak elkövetni, leginkább akkor, amikor kétség merül fel bennük, hogy elég-e a babájuk számára az anyatej, elég tápláló-e neki stb. A túl gyakori méregetéssel az a gond, hogy a baba súlygyarapodása nem egyenletes. Tehát lesz olyan nap, amikor egyáltalán nem hízik a baba, másnap sokat hízik. Ha minden nap méred a babát, és néha azt látod, hogy ma semmit nem hízott, akkor könnyen elkeseredhetsz, és azon idegeskedhetsz, hogy nem elég az anyatej a gyermeked számára. Az idegeskedés és a stressz pedig nem tesz jót a tejtermelésnek, úgyhogy már csak ezért sem szabad ilyen helyzetbe hozni magad. De akkor mégis mikor kell mérni a baba súlyát?

Milyen gyakran és mikor mérd a baba súlyát?

A születés után, az első hetekben még érdemes időnként a baba súlyát etetések előtt-után is mérni. Ezzel tudod ellenőrizni, hogy a baba eleget evett-e. Erre főleg akkor van szükség, ha a heti gyarapodása elmarad a várttól vagy nagyon a határon mozog. Onnan tudod, hogy mennyit evett a babád, hogy megméred őt etetés előtt és közvetlenül etetés után és a két mérés különbsége adja ki az elfogyasztott anyatej mennyiségét. A kórházból hazatérve érdemes az első napokban vezetni, hogy mikor mennyit evett a baba.

Ha a heti súlygyarapodás az elvártak szerint alakul, akkor az első 1-2 hónapban elegendő heti rendszerességgel, mindig ugyanazon a napon, ugyanazon napszakban mérni a babát. Ezzel tudod biztosítani, hogy az eredmények összevethetőek legyenek. Három hónapos kortól, ha az addigi súlygyarapodás megfelelő ütemű és mértékű volt, akkor elég havonta egyszer mérni. A heti és a havi rendszerességű méréseket érdemes mindig vagy reggel étkezés előtt vagy este fürdés és étkezés előtt elvégezni.

Elégtelen súlygyarapodás

Bár fontos figyelemmel kísérni a súlygyarapodás ütemét, de önmagában az elégtelen súlygyarapodás még nem feltétlen ok aggodalomra. Vannak csecsemők, akik bár lassabban, de a saját ütemükben gyarapodnak, élénkek és egészségesek. Ha a babád nem megfelelő mértékben gyarapszik, akkor érdemes figyelni, hogy észreveszel-e rajta esetleg mást is, ami miatt már jogos az aggodalom. Ha a baba súlygyarapodása nem megfelelő, és az alábbi tüneteket érzékeled rajta, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni:

  • Rendszeresen, látszólag ok nélkül sír a baba.
  • Fáj a hasa.
  • Nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa.
  • Étvágytalan, rossz étvágyú.
  • Bágyadt, aluszékony.
  • Sokat bukik.

A baba súlygyarapodása mindig kényes kérdés, hiszen rengeteg bizonytalanságot szülhet a szülőkben, hogy vajon eleget eszik-e a baba, kell-e pótolni esetleg tápszerrel. Hónapról hónapra állandóan figyelni a baba fejlődését sok stresszel járhat, ami káros neked és a babának is. A babák súlygyarapodása nagyon alkatfüggő, ezért sose hasonlítgasd a babád egy másikhoz!

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com