Babablog

A darázscsípés tünetei és kezelése

A darázscsípés általában veszélytelen, csak enyhe duzzanattal jár, de súlyos esetben allergiás reakció, például nehézlégzés is felléphet és életveszélyes lehet.

Amint felbukkan gyermekünk közelében egy darázs vagy éppen méh, rögtön ösztönösen féltve őrizzük, nehogy megcsípje őt. De vajon tudod, hogy mi a teendő darázscsípés esetén? Meg tudod különböztetni a méhcsípést a darázscsípéstől? Tudod mikor fordulj orvoshoz? Ebben a cikkben többek között utánajárunk hogyan történik a darázscsípés kezelése, a darázscsípés milyen reakciókat válthat ki és a legfontosabb, hogy milyen darázscsípés tünetek esetén kell azonnal orvoshoz fordulni, mentőt hívni.

Darázscsípés

Darázscsípés vagy méhcsípés?

Mindkét rovarcsípésnél legyen az darázscsípés vagy éppen méhcsípés méreganyag kerül a szervezetbe, ami azután különféle mértékű reakciót válthat ki.

A darázs és a méh közötti alapvető különbség, hogy a darázs akár többször is képes csípni, mivel a fullánkját vissza tudja húzni.

Méhcsípés vagy darázscsípés

Ezzel szemben a méh csak egyszer képes csípni. A méhcsípés után a fullánk és általában vele együtt a méregzsák is a bőrben marad.

Méhcsípésnél a bőrben marad a fullánk és a méregzsák

Méhcsípésnél fontos, hogy mielőbb távolítsd el a fullánkot és a méregzsákot! Mindezt nagyon óvatosan végezd el! Semmiképpen se nyomd össze a méregzsákot, mert azzal azt a méreganyagot is a szervezetbe fecskendezed, ami esetleg még nem ürült ki belőle. Így tehát ne két ujjal összenyomva próbáld eltávolítani a fullánkot és a méregzsákot. Használj valamilyen élesebb tárgyat, aminek segítségével egy húzó mozdulattal el tudod távolítani. Erre jó lehet akár egy kés vagy egy plasztikkártya, például bankkártya vagy törzsvásárlói kártya is.

A darázscsípés tünetei, allergiás reakciók

A darázscsípés és a méhcsípés is egy nem túl kellemes érzés, de a legtöbb esetben alapvetően veszélytelen. Viszont vannak, akiknél egy darázscsípés komoly, akár életveszélyes allergiás reakciókat válthat ki. Ezért különösen fontos, hogy darázscsípés után körültekintően figyeljük, hogy a gyermek milyen tüneteket, allergiás reakciókat produkál.

Egy darázscsípés után maga a reakció teljesen természetes, hiszen méreganyag kerül a szervezetbe. De nem mindegy, hogy milyen mértékű, milyen jellegű a fellépő tünet. A teljesen ártalmatlan duzzanattól, kipirosodástól egészen a fulladásig széles a darázscsípés tünetek skálája. Így fontos tisztában lenni azzal, hogy melyek a darázscsípés normális reakciói és melyek azok, amelyek súlyosabb, adott esetben orvosi segítséget igénylő reakciók.

Normális reakció darázscsípés és méhcsípés esetén

Ahogy a méreganyag a szervezetbe kerül, ott rögtön reakciót vált ki. A darázscsípés tünete ilyenkor lehet:

 • a kipirosodás,
 • enyhe duzzanat (kb. 1-5 cm átmérőjű) a csípés körül,
 • melegebb tapintású bőr a csípés környezetében.

A darázscsípés tünete a duzzanat a csípés helyén.

Fontos, hogy ezek a tünetek csak akkor tartoznak a normális reakció kategóriába, ha a csípés helyén jönnek elő. Ez a bőrpír és duzzanat felnőtteknél néhány napon belül megszűnik, kisgyerekeknél ez kicsivel hosszabb időt vehet igénybe.

Fokozott reakció darázscsípés és méhcsípés esetén

Nagyjából minden 10. embernél előfordulhat, hogy darázscsípés vagy méhcsípés esetén a normál reakciónak számító, átlagosan 1-5 centiméter átmérőjű duzzanathoz képest jóval nagyobb, 10 centimétert is meghaladó méretű duzzanat keletkezik. Ez jellemzően nem azonnal a csípés után dagad fel ennyire, hanem a csípést követő 1-2 napban. A csípés utáni második nap végén viszont fokozatosan, 1-2 héten belül megszűnik.

Átlagosnál nagyobb darázscsípés duzzanat

Allergiás reakció darázscsípés és méhcsípés esetén

A darázscsípés tünetei legtöbbször ártalmatlanok, de körülbelül a gyerekek 0,4-0,8%-ánál, valamint a felnőttek 3%-ánál súlyos, akár életveszélyes allergiás reakció is felléphet. Az allergiás reakciók általában a csípés utáni 30 percen belül jelentkeznek. Ha ilyen allergiás reakció lép fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni, mert a mielőbbi beavatkozás életet is menthet! Az alábbi allergiás reakciók némelyike – akár több is ezek közül – fordulhat elő darázs- vagy méhcsípés esetén:

 • Keringési tünetek: szapora pulzus, vérnyomásesés, szívritmuszavar, shock jelei (sápadt, nyirkos bőr), ájulásérzés, eszméletvesztés
 • Légzési eltérések: légszomj, zihálás, légzésleállás
 • Bőr-, nyálkahártyatünetek: ödéma az arcon, szájon, nyelven, testszerte csalánkiütés, viszketés
 • Egyéb tünetek: hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás, fejfájás, tudatzavar, halálfélelem

Ha darázs vagy méhcsípés után rövid időn belül a fenti tünetek valamelyikének megjelenését észleljük, az anafilaxiás reakciót jelezhet. Ilyen esetben azonnal hívjunk orvosi segítséget, mivel az allergiás reakció által okozott shockos állapot akár végzetes kimenetelű is lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A darázs- vagy méhcsípést követő 30 percen belül jelentkezhetnek allergiás reakciók, amelyekről az előző bekezdésben részletesen szó esett. De nem csak ezen allergiás reakciók megjelenésekor kell azonnal orvoshoz fordulni és mentőt hívni.

Szintén azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek lenyelte a darazsat vagy éppen a méhet, mivel a csípés miatt a szájban vagy a garatban kialakuló duzzanat légzési nehézséget, vagy akár halált is okozhat! Ilyenkor nincs idő megvárni sem, hogy milyen tünet jelentkezik, azonnali orvosi segítséget kell kérni!

A darázscsípés kezelése

Normál reakció esetén a darázscsípés kezelése házilag is minden további nélkül megoldható. Lássuk mi a teendő darázscsípés esetén!

 1. A darázscsípés jellemzője, hogy a fullánk nem marad a bőrben, ezért a fullánk eltávolításával nem kell foglalkozni. De ha méhcsípés történt, akkor első feladat a fullánk és a méregzsák eltávolítása. Ezt, ahogy már korábban is írtuk óvatosan, a méregzsákot lehetőleg nem összenyomva kell elvégezni. A fullánkot egy húzó mozdulattal a csípés helyétől kell elhúzni például egy plasztikkártya segítségével.
 2. A csípés helyét érdemes langyos vízzel, esetleg szappannal lemosni. A csípés helyét külön fertőtleníteni nem muszáj.
 3. Ha a gyermeket valamelyik végtagján érte a csípés, akkor azt célszerű felpolcolni.
 4. A csípés helyére ajánlott a hideg vizes borogatás, jegelés. Ezt óránként kb. 15-20 percig érdemes végezni. Jegelésnél ne felejtsd el, hogy a jeget ne közvetlenül a csípésre tedd, mert az akár fagyási sérülést is okozhat. Mindig csak valamilyen vékony textilbe tekerve használj jeget borogatásként, hűsítésként!
 5. A viszketésre és a duzzanat ellen adható antihisztamin tartalmú antiallergén szer. Hogy pontosan milyen típus adható a te gyermekednek, arról érdeklődj a gyerekorvosnál!
 6. Érdemes valamilyen fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert adni a gyermeknek. De erről mindig előzetesen egyeztessünk a gyermekorvossal, hogy pontosan milyen gyógyszert ajánl.
 7. Szükség esetén a duzzanat csökkentésére szteroidos krém használata is elképzelhető. Mivel az ilyen szteroidos krémek receptkötelesek, így ezt mindenképpen a kezelőorvos fogja felírni, ha szükségesnek látja.

Bakteriális fertőzés darázscsípés után

Normál esetben a darázscsípés vagy méhcsípés nem okoz fertőzést. Azonban ritkán, de előfordulhat hogy a csípés után mégis bakteriális fertőzés lép fel. Ez akkor történhet meg, ha a csípés során a fullánkból nemcsak a méreganyag, hanem valamilyen kórokozó is bejutott a bőr alá. Ilyenkor a csípés helyétől a törzs felé egy piros csík jelzi a fertőzést. Ez a piros csík nyirokgyulladásra vagy érgyulladás utal. Mindkettő orvosi kezelést igényel, így háziorvoshoz kell vele fordulni.

A darázscsípés allergia, avagy darázsméreg allergia

Sajnos jelenleg nincs olyan diagnosztikai lehetőség, amellyel előzetesen meg lehet állapítani, hogy valaki allergiás-e a darázscsípésre vagy sem. Ezért ha első alkalommal csípi meg a gyermeket egy darázs vagy egy méh, akkor mindenképpen árgus szemekkel kell figyelni, hogy milyen reakció lép fel. Ha súlyos allergiás reakciót tapasztalunk pl. nehézlégzés, hányinger, nyelési nehézség stb. akkor azonnal hívj mentőt!

Akiről már kiderült, hogy darázsméreg allergiában vagy éppen méhméreg allergiában szenved, azoknál mindig maguknál kell legyen az adrenalin injekció. Darázs- vagy méhcsípés esetén ezt késlekedés nélkül a combizomba kell adni és ezután mentőt hívni.

A méhméreg allergia és a darázsméreg allergia kezelésére léteznek immunterápiák, amely segíthetnek megszüntetni a méreg okozta túlérzékenységet.

Fotó: www.shutterstock.com