Babablog

A hallójárat-gyulladás okai, tünetei és kezelése

A hallójárat-gyulladás egy fájdalommal járó betegség, mely a nyári hónapokban a leggyakoribb. A hallójárat-gyulladás gyógyulási ideje általában 1-2 hét.

A fül betegségei közül a hallójárat-gyulladás leginkább a nyári időszakban jelentkezik. Ha azt veszed észre a gyermekeden, hogy már egy póló felvétele is fájdalmas neki, ahogy a füléhez hozzáérsz, akkor nagy valószínűséggel hallójárat-gyulladás áll a háttérben. De vajon melyek a hallójárat-gyulladás tünetei? És hogyan történik a hallójárat-gyulladás kezelése? Ebben a cikkben szó lesz a hallójárat-gyulladás okairól, tüneteiről és kezeléséről.

Röviden a hallójáratról

A fülünk nem csupán a hallásért felelős, hanem ez az egyensúly-érzékelő érzékszervünk is. Három részből épül fel: külső fül, középfül és belső fül alkotja. A hallójárat a külső fül csontos és porcos része, amelyet tölcsérszerűen ölel körbe a fülkagyló.

A hallójárat a külső fülben található rész, mely gyulladásra hajlamos.

Ránézésre a hallójárat leginkább egy szűk csőhöz hasonlít, amelynek egyik végén a fülkagyló, a másik végén pedig a dobhártya található. A hallójáratban rengeteg fülzsírmirigy van, amelyek a fülzsírt termelik.

A hallójáratot borító bőr kimondottan érzékeny, ezért fontos a fülzsír, amely egyfajta védő szerepet tölt be, mert savas és víztaszító (hidrofób) közeget teremt. Ez a közeg nem kedvez a kórokozók megtapadásának és szaporodásának.

A hallójárat-gyulladás okai

A hallójárat-gyulladás, orvosi kifejezéssel otitis externa leginkább nyáron fordul elő, köszönhetően a nyári fürdőzéseknek. Mivel legtöbbször az úszás, strandolás okozza, ezért az angol nyelvterületeken „swimmer’s ear”-ként, azaz „úszó füle”-ként is hivatkoznak a betegségre. De mi a „gond” a strandolással? A strandolás azért okozhat hallójárat-gyulladást, mert a fület hosszabb ideig víz éri. A nedvesség miatt a hallójáratban a bőr felázik, ezzel sérül a védekező képessége, és máris a különféle baktériumok célpontjává válik. A hallójárat-gyulladás legtöbbször a hallójárat bőrének bakteriális fertőzése, ritkábban gomba is okozhatja.

A víz a legelső a hallójárat-gyulladás okai között.

Bár nyáron a strandszezonban a leggyakoribb a hallójárat-gyulladás, de azért nem csak ez a felelős a betegségért. Nem is gondolnánk, de a nem megfelelő fültisztítás is okozhat hallójárat-gyulladást. Ha a fültisztító pálcikát nem jól használjuk, akkor megsérthetjük vele a hallójárat bőrének védőrétegét. A mikrosérülések pedig megint csak fertőzésnek teszik ki a hallójáratot.

A hallójárat-gyulladás tünetei

Az otitis externa nem egy kellemes betegség, hiszen az egyik legfőbb tünete a fájdalom. A gyulladás mértékétől függően akár igen erős fájdalommal járhat. A fájdalom a fülkagylónál és a fülporcoknál jelentkezik. Ha például azt veszed észre a gyermekednél, hogy öltözködés közben a füléhez hozzáérve fájdalmat érez, az már intő jel lehet.

A fülfájdalom mellett a hallójárat-gyulladás tünetei közé sorolhatjuk még a viszketést, a fülfolyást és a halláscsökkenést is.

Hallójárat-gyulladás esetén a hallójárat duzzadt, beszűkült. A duzzadás és a szűkülés mértéke az otitis externa súlyosságára utal:

  • Enyhe hallójárat-gyulladás esetén a hallójárat csak kis mértékben duzzadt, és a szűkülés is csekély mértékű. Tünetként enyhe fájdalom, viszketés jelentkezik.
  • Közepes hallójárat-gyulladás esetén a fájdalom már nagyobb mértékű, és a hallójárat is duzzadtabb, valamint szűkebb.
  • Súlyos hallójárat-gyulladás esetén a hallójárat duzzadása oly mértékű, hogy gyakorlatilag elzáródik, nincs szabad átjárás. Az erős fájdalom mellett akár láz is jelentkezhet.

Ha hallójárat-gyulladásra gyanakszol, mindenképpen érdemes felkeresni fül-orr-gégész szakorvost!

A fülfájdalom a hallójárat-gyulladás tünete.

A hallójárat-gyulladás kezelése

Mivel a hallójárat-gyulladás igen kellemetlen, fájdalommal jár, ezért a hallójárat-gyulladás kezelésekor gondoskodni kell a fájdalomcsillapításról. Kisgyermek esetén figyelj oda, hogy olyan fájdalomcsillapítót használj, amely a gyermek életkorának megfelelő! Ha bizonytalan vagy mit adhatsz neki, mindenképpen kérd ki a gyermekorvos tanácsát!

A kezelés kapcsán első lépés, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy hallójárat-gyulladásról vagy esetleg középfül-gyulladásról van szó, mivel a kezelésük eltérő. Ezért mindenképpen fordulj fül-orr-gégészhez, aki ezt meg tudja állapítani!

A hallójárat-gyulladás kezelése során általában szükség van szakavatott fültisztításra, azaz a sérült hámsejtek és a váladék eltávolítására. Ez természetesen egy szakember feladata, semmiképpen se próbáld meg magadnak vagy a gyermeknek, hiszen ezzel még inkább felsértheted a hallójáratot.

A fájdalomcsillapítás és fültisztítás mellett esetenként szükség lehet helyileg szteroidot vagy antibiotikumot alkalmazni, de erről mindig a kezelőorvos dönt.

A hallójárat-gyulladás kezelése otthon is végezhető, főleg ha enyhébb lefolyású a betegség, de súlyos esetben sajnos kórházi benntartózkodásra is szükség lehet. A hallójárat-gyulladás kezelése otthon általában fülcseppel történik, ezt általában 1-2 hétig kell használni, de előfordulhat, hogy rendszeres orvosi kontrollra van szükség.

Ha például a hallójárat-gyulladás kezelésére az orvos gyógyszerekkel átitatott Burow-csíkot javasol, akkor annak elhelyezését és cseréjét minden esetben a szakorvos végzi. A Burow-csíkot naponta szükséges cserélni, így ez napi kontrollt jelent.

A hallójárat-gyulladás gyógyulási ideje

A hallójárat-gyulladás tünetei már 2-3 nappal a kezelés megkezdése után javulhatnak. A teljes gyógyuláshoz, a tünetek megszűnéséhez 1-2 hétre van szükség.

Hogyan előzhető meg a hallójárat-gyulladás?

Visszatérő hallójárat-gyulladás esetén mindenképpen érdemes odafigyelni a megelőzésre. Mit tehetsz?

A fültisztítóval nagyon óvatosan kell bánni! Semmiképpen sem szabad erősen fület tisztítani, és vigyázni kell, hogy egy vékony réteg fülzsír lehetőleg mindig maradjon, hiszen ez védi a bőrt a kórokozóktól. Visszatérő hallójárat-gyulladás esetén jobb, ha nem is használsz fültisztító pálcikát.

Úszás, strandolás előtt használj gyógyszertárban kapható paraffin olajat, amely a fülbe cseppentve segít megvédeni a fület! Úszás, fürdés után pedig érdemes egyik, majd másik lábon ugrálva kirázni a vizet a fülből, hogy a bőr minél előbb megszáradhasson.

Fotó: www.shutterstock.com