Babablog

A hinta fejlesztő hatása a gyerekekre

A hintázás több mint egyszerű szórakozás. Miközben a baba élvezi a játékot, rengeteget fejlődik, merthogy a hinta az egyik legjobb fejlesztő eszköz a gyerekek számára.

Hinta-palinta, régi Duna, kis katona, ugorj a Tiszába! Ugye mindenki ismeri gyerekkorából ezt a vidám mondókát?! Ahogy annak idején hintázás közben a szüleink nekünk mondogatták ezt, most mi tanítjuk meg a gyermekeinknek. Ebből is látszik, hogy a hintázás egy örök klasszikus. Ahogy a nagyszüleink, úgy a mai gyerekek is szívesen pattannak hintába, egy kis szórakozásra.

hintázás

A hinta, ami több mint játék!

A hintázás az avatatlan szemek számára csupán egy jó móka. De valójában fontos szerepe van a gyerek fejlődésében. A hinta ugyanis egy nagyszerű fejlesztő eszköz, a hintázás jótékony hatásai vitathatatlanok. Nem véletlen, hogy minden valamirevaló játszótéren van egy, de inkább több hinta.

A gyerekek is előszeretettel hintáznak. Míg babaként élvezik, ahogy valaki löki őket a hintán, addig a nagyobbak már szépen fokozatosan elsajátítják a hintázás csínját bínját. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a mesebeli kisfiú, Maszat kalandjainak nyomán „Felszállunk az égig, felszállunk az égig!” kiáltásokkal hajtják magukat a hintán.

A hintázás fejlesztő hatásai

A hintázás sokrétűen tudja fejleszteni a gyermek képességeit. Fejlesztő hatással van a fizikai, a kognitív és a szociális készségekre is.

Fejlődik az egyensúlyérzék

A hintázás jó hatással van a gyermek egyensúlyérzékének fejlődésére. A hinta állandó mozgása miatt a gyermeknek mindig keresni kell az egyensúlyt. Ez a gyakorlatban nem mást jelent, minthogy a gyereknek hintázás közben össze kell hangolni az izmok munkáját. Ez pedig egy rendkívül összetett feladat. Nem véletlen, hogy a hintázásnak hála a megfelelő egyensúlyérzék kifejlődése mellett a mozgáskoordináció is jelentős fejlődésen megy végig.

a hintázás fejlesztő hatása

Fejlődik a térérzékelés

A megfelelő egyensúlyérzék a térérzékeléssel kéz a kézben fejlődik. A hinta térben való mozgása automatikusan magával hozza ugyanis a térlátás fejlesztését és a térbeli tájékozódást is.

Könnyebben tanul meg írni és olvasni

Az iskolakezdés egy meglehetősen stresszes időszak. Nagy változás a gyermek és a szülők életében is. Amikor a gyermek először ül iskolapadba, a szülők mindig nagy izgalommal várják, hogy vajon a gyermekük, hogy veszi az akadályokat. Az írás és az olvasás elsajátítása nem megy mindenkinek könnyedén. 

A kutatások bizonyítják, hogy az a gyerek, aki az iskola előtt, akár már csecsemőkorban és később az iskolás évek alatt is gyakran hintázik, könnyebben tanul meg írni és olvasni. Ugyanis a hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat. Jó hatással van a gyermek szem-kéz koordinációjára.

Az iskolások körében végzett kutatások arra is rávilágítottak, hogy akik gyerekkorukban több időt töltöttek hintázással, azok ügyesebbek az írás közbeni sortartásban, és kisebb valószínűséggel cserélik fel például a kritikus hármasnak számító, b, d, p betűket.

Figyelemzavar ellen

Sajnos napjainkban egyre több gyermek küzd figyelemzavarral. A hintázás erre a problémára is jó hatással van. Merthogy a hintázás stimulálja az agykérget. Az agykéregben található az a terület, amely a koncentrációért felel.

Segít a szorongások leküzdésében

A hintázás nemcsak a gyermek testi fejlődésére van jó hatással, a pszichológiai hatásuk ugyanúgy jelentős. Így például a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében komoly szerepük lehet. Ha belegondolsz, újszülött- és csecsemőkorban is a ringatás nagyon nyugtatóan hat a babára. A ringás a pocakban töltött idők biztonságára emlékezteti őket. A hintázás ritmikus mozgása segít a nyugalom elérésében. 

hintázó gyerek

Hintázás akár újszülöttkortól

A hintázás kortalan. És valóban: újszülöttkortól felnőttkorig bárki hintázhat. Ha a felnőttek nem is hintába ülnek, de a függőágyak, a hintaágyak gyakorlatilag mind-mind ugyanazt a ringató mozgást produkálják.

A hintázás már újszülöttkortól is fejlesztőleg hat a babára. De ne feledd, a legkisebbeknek nem való a hagyományos gyermekhinta! Ezekben ugyanis a babának ülnie kell. Idő előtt – mielőtt saját magától megtanul ülni – a babát ültetni nagy hiba, hiszen komolyan megterheled a gerincét, ami a későbbiekben mozgásszervi problémákhoz vezethet. 

A legkisebbeknek a klasszikus gyermekhinta helyett csecsemőhinta a megfelelő. Ezekben a baba nem ül, hanem a hátát megtámasztva fekszik és így ring előre-hátra. Egy jó minőségű babahinta úgy van megtervezve, hogy a baba a hintázáson túl, akár több időt is eltölthet benne. Ezek a hinták annyira kényelmesek és a ringás olyannyira megnyugtató, hogy a babák előszeretettel alszanak el benne. 

Nem véletlen, hogy a rosszul alvó babák szülei gyakran próbálkoznak ilyen csecsemőhintával, hogy hátha abban jót alszanak. A gyakorlat azt mutatja, hogy sok baba alvás problémájára egy ilyen hinta valóban megoldást jelent.

Kialakítás alapján a babahintáknak két fő típusát lehet megkülönböztetni:

  • állványos hinta
  • lengő hinta.

Az állványos hinták a kimondottan újszülött hinták. Ezeket nem kell sehova sem akasztani, mivel saját állványuk van és ezen belül ringanak előre-hátra. A maximális terhelhetőségük általában 9 kg. A profi állványos hinták legfőképpen abban különböznek az egyszerűbb kivitelektől, hogy már maguk hintáztatják a babát.

Ingenuity babahinta

Ingenuity babahinta

A lengő hinták már általában a nagyobb gyerekeknek valók. De ezek között is akad már újszülöttek számára is megfelelő babahinta. A lengő újszülött hintáknál a baba nem ül, hanem félig fekvő pozícióban helyezkedik el a hintában. Manapság ezek a kialakítású babahinták nagyon népszerűek a szülők körében. Nem véletlenül, hiszen a baba bölcsőszerűen tud pihenni a hintában. Ez a körülölelő környezet nyugtatóan hat a babára.

Incababy hinta

Incababy hinta

Lehet félni a hintától?

Igen! Bár a gyermekek többsége szinte rögtön a szívébe zárja a hintát és ha bármikor a játszótérre mész vele, rögtön keresi a szemével a hintát, de vannak, akiknél ez az egymásra találás nem jön magától.

A hintázástól való félelemmel érdemes foglalkozni, mert lehet, hogy teljesen ártalmatlan félelemről van szó, amit kis segítséggel kinő a gyermek. De akár egyensúlyozási problémák miatt is elutasító lehet a hintával. Jobb, ha erre minél előbb fény derül.

Mit tehetsz, ha fél a gyermek a hintától? Ha magától nem szívesen ül hintába, akkor próbálj közösen hintázni vele. Ültesd az öledbe és hintázzatok együtt. Semmiképpen se erőltesd és az elején csak kisebbeket lökj magadon, hogy fokozatosan szokhasson hozzá a ringáshoz. Ha minden próbálkozás ellenére sem kedveli meg a hintát, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megnézzék, esetleg az egyensúlyozási képességével van-e probléma.

Hintát mindenhova!

A legjobb készségfejlesztő játékok közé a hinták méltán kerülhettek be, hiszen az idegrendszerre gyakorolt hatása vitathatatlan. A két agyfélteke közötti kapcsolat fejlesztésére tökéletes eszköz. 

A hintázás remekül fejleszti a finommotoros képességeket, jó hatással van a mozgáskoordinációra, pszichológiai hatása is ismert. De nem szabad megfeledkezni az egyensúlyozási, valamint az írási és olvasási képességekre gyakorolt hatásairól sem. A hintázás jótékony hatásai miatt terápiás céllal is gyakran használják.

hintázás mit fejleszt

Az nem kérdés tehát, hogy a hintának ott a helye minden játszótéren! De valójában nem csak a köztéri játszótereken érdemelne helyet. Látva mennyire fejlesztőleg hat a gyermekekre, jó lenne, ha a gyerekek otthon is hintázhatnának akár a kertben, akár a lakásban. 

Szerencsére ma már nemcsak kerti hinta, hanem rengeteg beltéri gyermekhinta is beszerezhető. Így azok is hintázhatnak otthon, akik nem kertes házban laknak.  A benti hinták akár egy folyosón, vagy ajtófélfára szerelve is használhatóak. A balesetek elkerülése érdekében, használat előtt mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy a hinta biztonságosan van rögzítve.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com