Babablog

A hordozás előnyeiről és az ideális hordozási pozícióról

A hordozás csodás módja annak, hogy a baba testközelben legyen. Az ideális hordozási pozíció támogatja a pici egészséges fejlődését.

A várandósság idején vagy amikor a baba megszületik, valószínűleg felmerül a hordozás kérdése. A picinek elemi igénye a testközelség, így érzi magát biztonságban. Fontos azonban, hogy a fejlődése szempontjából ideális hordozási pozíciót biztosíts számára.

A hordozás remek módja annak, hogy kielégítsd a kicsi testkontaktus iránti vágyát, bár való igaz, hogy más módon, akár a szoptatás vagy etetés közben, ringatással és összebújással is megteheted ezt. Ha azonban a hordozás mellett döntesz, csodás pillanatokat szerezhetsz mindkettőtöknek.

hordozás kenguru

Cybex Maira Click kenguru

Könnyebb mindennapok

Persze praktikus szempontok is vezethetnek a döntéshez, hogy hordozni fogod a kicsit, hiszen elképzelhető, hogy így sokkal könnyebben boldogulsz otthon, a tömegközlekedésen vagy éppen nyugtalanabb, sírósabb a babád, szorosan rád kötve viszont megnyugszik, és így te is nyugodtabb leszel. Nagy segítség lehet a mindennapokban a jól megválasztott kenguru vagy hordozókendő. Hogy melyik mellett dönts? Akármelyik mellett teszed le a voksodat, mindenképp olyan legyen, ami a babádnak és neked is kényelmes és minden szempontból ideális a pici számára.

A helyes hordozás és a csípő egészséges fejlődése

A Nemzetközi Csípődiszplázia Intézet (International Hip Dysplasia Institute) állásfoglalása szerint, ha a szülők rendszeresen és hosszan (akár napi több órán át), hordozzák a babát, az hatással van a csípő fejlődésére, ezért fontos, hogy (gyakori használat esetében mindenképpen) olyan babahordozót válasszanak, amelyik amellett, hogy megfelel a biztonsági követelményeknek, lehetővé teszi a csípő egészséges helyzetét a hordozás során. A csípődiszplázia és csípőficam alapvetően örökletes, de kialakulását külső tényezők is befolyásolják (pl. farfekvés). Az egészséges csípőfejlődéshez elengedhetetlen, hogy a baba helyes terpesztartásban, ún. M-lábtartásban legyen, melynek során a lábak a köldök vonaláig vannak felhúzva, a combok vízszintesek vagy M alakot formáznak, nem csípőből lógnak, hanem csak a térdektől kalimpálnak szabadon.

 hordozás m-pozíció

A helyes hordozás nem okoz derék- és hátfájdalmat

A megfelelő hordozóeszköz és annak helyes használata nincs semmiféle káros hatással a hátra, sőt, vannak édesanyák, akik kifejezetten arról számolnak be, hogy a hátizmaik megerősödtek a hordozás alatt. Persze fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb eszközt, figyelembe véve a testmagasságodat és testalkatodat, a baba korát és azt is, hogy milyen gyakran fogod használni, és persze elengedhetetlen a „sikerhez” a babahordozó helyes használata.

A hordozás pozitív hatással van a baba érzelmi fejlődésére 

  • A megnyugtató anyai vagy apai közelség nemcsak a baba érzelmi fejlődésére van jó hatással, de elősegíti a szülő-gyermek kapcsolat szorosabbá válását.
  • Az apák a hordozás során megélhetik a babával való szorosabb egységet.
  • A baba testközelsége az anyáknál növeli az oxitocin termelődését, ami fokozza az anyatej mennyiségét, enyhíti a szorongást vagy segíthet leküzdeni a gyermekágyi depressziót is.

hordozás hordozókendő

Boppy Comfy Fit mei tai hordozó

Hogyan válassz?

  • Gondold végig, hogy melyik hordozó típus áll hozzád a legközelebb. Nagy általánosságban elmondható, hogy a kengurukat többnyire egyszerűbb rögzíteni, a hordozókendőknél fontos megtanulni a helyes megkötési módokat.
  • Áruházainkban felpróbálhatod a babával együtt a kengurukat és a hordozókendőket, előadóink készséggel segítenek. Ezt mindenképp javasoljuk, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb típust.
  • Tájékozódj a helyes használatról, melyekhez nemcsak leírást találsz, de weboldalunkon videókkal is segítünk.

A Nemzetközi Csípődiszplázia Intézet (IHDI) által ajánlott kengurukat és hordozókendőket nálunk is megtalálod. Kattints a linkekre!

Kapcsolódó termékek:

Forrás: www.hipdysplasia.org