Babablog

A karácsonyfa díszítése: varázslat vagy közös családi program?

A karácsonyfa díszítése a karácsonyi hagyományok része. Ha már baba is van a családban, figyelj oda, hogy bababiztos karácsonyfátok legyen.

A karácsonyi időszak az év egyik, ha nem a legjobban várt ünnepe. A karácsonyi menüsor, a karácsonyi dalok, az otthont körülölelő kellemes illatok és persze a karácsonyfa mind-mind az ünnep elmaradhatatlan része. Egy újszülött baba még nem sok mindent érzékel a karácsonyi hangulatból, mégis a hagyományok átadását már rögtön a baba első karácsonyán elkezdheted. A nagyobbak pedig már őszinte kíváncsisággal várják a karácsonyt.

A karácsonyfa varázsa

Ha a karácsonnyal kapcsolatban valami megragadja már a néhány hetes, hónapos babák figyelmét is, az a karácsonyfa a maga ünnepi fényeivel, díszeivel. A babák látása születés után még nagyon korlátozott, hónapok kellenek, hogy úgy lássák a színeket és formákat, ahogy azt egy felnőtt látja. De a karácsonyfa fényeit, a kontrasztokat már egy baba is tudja érzékelni. Így az egész karácsonyi hangulatból a karácsonyfa az, ami a legegyszerűbben közvetíthető egy baba felé is.

mikor kell karácsonyfát díszíteni

A karácsonyfa díszítése: varázslat vagy közös családi program?

A karácsonyfa díszítése fontos része a karácsonyi hagyományoknak és a legtöbb családnak meg is van rá a maga szokása, hogy mikor és hogyan díszíti fel a karácsonyfát. 

Szülőként nektek is érdemes karácsony közeledtével kitalálni, hogy ti milyen karácsonyi hagyományokat szeretnétek kialakítani. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy eldöntitek a ti otthonotokba hogyan érkezik meg a karácsonyfa. Merthogy többféle lehetőség is van:

  • Van, akinél a karácsonyfa díszítése köré varázslat, csoda társul, mivel az angyalok vagy éppen a Jézuska hozza el december 24-én reggelre virradóra a teljes pompájában ragyogó karácsonyfát. Este, mikor a baba lefekszik még sehol a karácsonyfa, de mikor reggel felkel, illatával és fényével már beragyogja az otthont.
  • Aztán van, akinél a fenyőfa kiválasztása és a karácsonyfa díszítése közös családi program. Bár a pici babák még érthetően ebben nem tudnak részt venni, de ha nagyobbak lesznek, biztos szívesen rakosgatják fel az ágakra a karácsonyfadíszeket.
  • De az is egy lehetőség, hogy a közös családi programot és a csodás varázslatot ötvözöd. A fenyőfa kiválasztása lehet például közös feladat, mindenki elmondhatja ki melyik fát látná szívesen feldíszítve. És ezután következhet a varázslat. Miután a fát mi magunk beszereztük, az angyalok vagy éppen a Jézuska feldíszíti a karácsonyfát.

baba karácsonyfa


Családfüggő, ki melyik verzió mellett teszi le a voksát, nincs jó és rossz választás. Bármelyiket is választjátok a lényeg, hogy már kicsi kortól kezdve próbáljátok megteremteni a saját hagyományaitokat, akár a karácsonyfa díszítése kapcsán is. Meglátod, ahogy egyre nagyobb lesz a gyermeketek, évről évre fogja láthatlanul magába szívni a karácsonyi hagyományokat és izgalommal fogja eltölteni az adventi várakozás.

Hogyan díszítsünk karácsonyfát?

A karácsonyfa díszítésének nincsenek szabályai. Mindenki olyan színű és formájú díszeket tesz fel a fára, amilyet csak szeretne. Egyszínű piros karácsonyfa ugyanolyan szép és hangulatos, mint egy színesebb piros-arany karácsonyfa és még lehetne folytatni a sort.

Valakinél évről évre ugyanazok a karácsonyfadíszek kerülnek fel a fára, míg mások mindig felcsempésznek egy-egy új díszt. Lehet boltban vásárolt díszekkel dekorálni, de saját készítésű díszeket is fel lehet aggatni az ágakra.

Az interneten rengeteg karácsonyfa díszítési ötlettel lehet találkozni. Lehet díszíteni szalagokkal, gömbökkel, égősorral, termésekkel, gyöngysorral, figurákkal. Csak a képzeleted szabhat határt, hogy mi kerüljön a fenyőfára. És akár klasszikus karácsonyfa, akár modern karácsonyfa lesz a végeredmény, a maga nemében mindegyik szép lesz!

Legyen bababiztos!

Ha már van gyermek, akkor a karácsonyfa díszítése kapcsán az egyik legfontosabb a biztonság. Felnőttként hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, pedig nagyon fontos, hogy a karácsonyfa a babára nézve is biztonságos legyen, főleg akkor, ha a babád már kúszik, mászik, két lábon jár.

karácsonyfa díszítése

Egy bababiztos karácsonyfa jól van rögzítve, így nem kell attól tartani, hogy eldől és ráborul. Ehhez fontos, hogy a karácsonyfa megfelelő méretű fenyőtalpban álljon. Egy kicsi fenyőtalpban egy nagy terjedelmű karácsonyfánál megvan az esély, hogy felborul, mert a talp nem tudja elég stabilan tartani. Így hát a szabály nagyon egyszerű: nagyobb fenyőfához nagyobb fenyőtalp, kisebb fához, kisebb tartó való. Ha van rá lehetőség, egy szinte láthatatlan damillal is érdemes akár egy közeli szekrényhez vagy egy fűtéscsőhöz kikötni a fát.

Az már félsiker, ha a karácsonyfa stabilan áll, de még nem 100% bababiztos. Akkor lesz az, ha a karácsonyfa díszítése során olyan díszeket használsz, ami szintén bababiztos. 

Kerüld az olyan karácsonyi dekorációt, ami apróbb darabokból áll, amit lenyelhet! A babák előszeretettel vesznek szájukba mindenféle „kincset”. A karácsonyfán pedig bőven lesz olyan, ami felkelti majd az érdeklődésüket. A nagyobb gömbök, díszek ilyen szempontból bababiztosabb megoldásnak számítanak.

Ha már díszek, akkor az anyagára is érdemes odafigyelni. Az üveggömbök bár nagyon szépek, de baba mellett nem feltétlen praktikusak, mert ha leesnek könnyen összetörhetnek. Az apró szilánkoktól pedig a baba megsérülhet. Ezért a karácsonyfa díszítése során lehetőleg kerüld a törékeny gömböket! 

Ha a babád állandóan a karácsonyfa körül lófrál és szeretnél biztosra menni és elkerülni a baleseteket, akkor egy biztonsági ráccsal vagy más néven babakarámmal is körbeveheted a karácsonyfát.

Karácsonyfa trendek 2020-ban

A karácsonyfa díszítése kapcsán is minden évben megvannak a trendek, amit lehet követni. De nem nehéz belátni, hogy ha minden évben ennek szeretnél megfelelni, akkor nemcsak a pénztárcát kell nagyra nyitni, de a rengeteg felhalmozódó dísz sorsáról is dönteni kell, hiszen ezek nem kis helyet foglalnak el.

Ha mégis kíváncsi vagy a 2020-as év karácsonyfa trendjére lássuk, mi idén a divat:

  • Már évek óta tartja magát a skandináv stílus a maga természetes fehér, bézs, ezüst, zöld színvilágával, 2020-ban sincs ez másképp. A naturális jegyek nemcsak színekben, hanem a karácsonyfadíszek anyagában is visszaköszönnek.
  • A Pantone a 2020-as év színének a klasszikus kéket választotta, nem meglepő tehát, hogy az idei karácsonyi divatirányzatok között is felüti a fejét ez a szín. Lehet társítani más árnyalatú kék díszekkel, de a hideg színek kedvelői akár ezüstösen csillogó karácsonyfadíszekkel is párosíthatják.
  • Ha szereted az extravagáns megoldásokat, akkor biztos örömmel hallod, hogy idén az igazán tarka, élénk színű gömbök is trendinek számítanak. Püspöklila, magenta, türkizkék, semmi sem tabu ha egy ilyen color-blocking stílusú karácsonyfát szeretnél otthonra.

miért díszítünk karácsonyfát

A baba első karácsonyfája

Egyre több szülő szeretné valamilyen formában emlékezetessé tenni a baba első karácsonyfáját. Ezért most néhány tippet adunk, hogy milyen megoldások közül válogathatsz, ha szeretnéd megőrizni ezt az emléket:

  • Lehet kapni „Az első karácsonyom” vagy hasonló feliratú karácsonyfadíszeket. Ez aztán évről évre lehet a karácsonyfánk dísze: egy szép emlék, amit minden évben felidézhetünk.
  • Készíthetsz saját karácsonyfadíszt láblenyomatból vagy kézlenyomatból. A baba pici lábairól vagy kezeiről mintát veszel, majd egy kör alakú formával kiszúrod és ha kiszáradt egy szalaggal díszítve már kész is a dísz. Néhány évvel később nosztalgiázva lehet összehasonlítani, hogy milyen pici volt a gyermeked lába, mikor az első karácsonyotokat ünnepeltétek.
  • Karácsonyi gömbre is lehet bababarát festékkel lenyomatot készíteni.
  • Ha élő fenyőfátok van, akkor a törzséből egy vékonyabb szeletet fűrészelve szintén készíthetsz saját díszt. De ha nem szeretnéd feltenni a fára, el is rakhatod, így megőrizve a baba első karácsonyfájának emlékét.

Nem lehet elég korán kezdeni, már a baba első karácsonyánál kialakíthatod azokat a karácsonyi hagyományokat, szokásokat, amiket aztán évről évre felelevenítünk. Már az adventi várakozásba is be lehet vonni a gyerekeket. Az adventi koszorú készítése, de akár az adventi naptár ablakainak nyitogatása is mind segít a ráhangolódásra és hogy karácsonyhoz közeledve minél inkább ünnepi hangulatba kerüljünk. 

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com