Babablog

A kincset érő aranyóra

Az aranyóra a szülést követő első óra, az újszülöttet azonnal az anya mellkasára helyezik. A bőrkontaktus megnyugtatja a babát, és a tejtermelést is serkenti.

Az aranyóra is egy azon kifejezések közül, amivel általában csak akkor találkozunk, amikor babát várunk. A néhány évvel ezelőtt még alig hallott kifejezés ma már a legtöbb szülés előtt álló nő számára ismerősen cseng, de még mindig sokan nincsenek tisztában az aranyóra jelentésével. Pedig az aranyóra fontos része a baba világrajövetelének. Milyen szerepe van az aranyórának? Egészen pontosan mi történik az aranyóra idején? Ezekre és számos más kérdésre is választ adunk ebben a cikkben.

Az aranyóra jelentése

Az aranyóra a szülést követő első óra, amelynek lényege, hogy az újszülöttet a születés után azonnal csupaszon az anya mellkasára helyezik és meleg takaróval betakarják. Az aranyóra legnagyobb értéke az anya és a baba között kialakuló bőrkontaktusban keresendő.

A szüléssel kapcsolatban általában az édesanyákat szoktuk emlegetni, hogy nekik micsoda megterhelés ez fizikailag akár hüvelyi szülésre, akár császármetszésre kerül sor. Hajlamosak vagyunk viszont elfeledkezni arról, hogy a szülés bizony az újszülött számára is egy rendkívül megterhelő esemény. A szülőcsatornán áthaladni, majd a biztonságot nyújtó méhből a hideg és zajos külvilágra megszületni a baba számára egy sokkoló élmény mind testileg, mind lelkileg. Ennek megélésében, feldolgozásában jelent óriási segítséget az aranyóra.

aranyóra szülés után

Az aranyóra szerepe a korai kötődésben és szoptatásban

Amikor a baba megszületik, egy merőben új helyzetben találja magát. A teljesen idegen környezetben, szokatlan ingerek kereszttüzében a babának szüksége van egy biztos pontra, amely megadja neki az oly fontos biztonságot. Az aranyóra szerepe itt kezdődik.

Ahogy a szülés után a babát az anya mellkasára helyezik, abban a pillanatban megérzi az anyukája szívdobogását, felismeri a hangját. Ez pedig nyugtatóan hat az újszülöttre, nő a biztonságérzete. A bőrük érintkezésével egy különleges bizalmi viszony veszi kezdetét, aminek szerepe van a korai kötődés kialakulásában.

De a lelki vonal mellett nem szabad megfeledkezni az aranyóra szerepének testi vonatkozásáról sem. A babánál már rögtön a születése után működésbe lép az egyik legfontosabb csecsemőkori reflex, a szopó reflex. Az aranyóra jelentőségének egyik pillére az első mellre tétel. Az újszülött a mellre helyezve ösztönösen szopni kezd, ami fontos ahhoz, hogy beinduljon a tejtermelés. A szoptatás szerepet játszik a méhlepény leválásában, és csökkenti a szülés utáni vérzés kockázatát.

Tipp: Ismered a szopó reflexet, de nem tudod, hogy még milyen csecsemőkori reflexek léteznek? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A csecsemőkori reflexek: moro reflex és társai

Az aranyóra és a hazai kórházi gyakorlat

Most, hogy már látjuk mennyire hasznos, ha a szülést követő első órában az újszülött és az anya lehetőséget kap egy meghitt, bensőséges kapcsolat kialakítására, lássuk mi a hazai kórházi gyakorlat?

Szerencsére az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a kórházi gyakorlat a szülések lebonyolítása kapcsán. Ennek a folyamatnak a látványos eredményeként egyre több bababarát kórház van már idehaza. A bababarát kórházak kifejezés talán ismerősen csenghet, de vajon azt is tudod mitől válik egy kórház bababaráttá? A kórházaknak egy 10 elemű kritériumrendszernek kell megfelelnie, hogy megkapja ezt a címet. Az aranyórának nagy szerepe van, hogy a baba szoptatása zökkenőmentes legyen, így értelemszerűen az aranyóra biztosítása nem hiányozhat a bababarát kórházzá válás 10 kritériuma közül.

A szülésre való felkészülés során mindenképpen érdeklődj, hogy abban az intézményben ahol szülni fogsz, van-e lehetőség, hogy az aranyóra idejét a kisbabáddal háborítatlanul töltsd. Még ha nem bababarát kórházban is kerül sor a szülésre, akkor is érdemes rákérdezni, hogy van-e rá lehetőség, hogy a szülés után a kórházi dolgozók biztosítsák számotokra ezt a háborítatlan egy órát.

Az aranyóra császármetszés esetén

Ideális esetben mind az anya, mind a baba egészségügyi állapota lehetővé teszi az aranyórát. A császármetszés viszont egy új helyzetet teremt és ugyan külföldön számos példa akad arra, hogy császármetszés esetén is biztosítják az aranyórát, de a hazai gyakorlat nem ez.

aranyóra apával

Idehaza ha az újszülött császármetszéssel születik, akkor a babát általában nem helyezik az anya mellkasára. Ekkor két lehetőség van: vagy elmarad a klasszikus értelemben vett aranyóra és az anya és gyermeke később tud sort keríteni az első ismerkedésre, vagy az édesapa veszi át a biztonságot adó szülői szerepet. Ilyenkor a születés után az újszülöttet nem az anya, hanem az apa mellkasára helyezik. Bár értelemszerűen a szoptatásban az apa nem tud segédkezni, de a bőrkontaktusnak hála a baba megnyugtatásában ugyanúgy ki tudja venni a részét.

Ha császármetszéssel szülsz, a szükséges orvosi beavatkozások elvégzése után érdemes bepótolni az aranyórát.

Mi történik, ha elmarad az aranyóra?

Akár amiatt, mert a kórházi gyakorlat nem teszi lehetővé az aranyórát, akár azért, mert neked vagy babádnak orvosi ellátásra van szüksége, megtörténhet, hogy elmarad az aranyóra. Bár ezidáig végig az aranyóra szerepét emeltük ki, de nem szabad magadba roskadni, ha a születés után közvetlenül nem kaptok erre lehetőséget.

Az aranyóra elmaradása még nem jelenti azt, hogy biztosan szoptatási nehézségekkel kell szembenézned. Tény, hogy az aranyóra nagyban segít, hogy beinduljon a tejtermelés, de aranyóra nélkül is be fog indulni, csak lehet picit nehezebben, komótosabban.

Ha a szülő-gyermek közötti kapcsolat miatt aggódsz, akkor sem szabad elkeseredni. Habár az aranyóra szerepe a korai kötődésben vitathatatlan, de természetesen bőven lesz még lehetőséged arra, hogy a babáddal szoros kapcsolatot alakíts ki.

Fotó: www.shutterstock.com