Babablog

A köldökcsonk ápolása

A köldökzsinór elvágása és a gyógyulás folyamata. Hogyan ápold a köldökcsonkot? Mire figyelj pelenkázás és fürdetés közben? Mikor fordulj orvoshoz?

A köldökzsinór elvágása után maradt köldökcsonk pár nap alatt elszárad és leesik. Amíg ez nem történik meg, mint minden más sebnél, itt is fennáll a fertőzés veszélye. A cikkben szó lesz a köldökzsinór szerepéről és az elvágás folyamatáról, megtalálod a köldökcsonk ápolására vonatkozó hagyományos és újabb ajánlásokat, illetve azt is, hogy mire figyelj fürdetés és pelenkázás közben. 

Köldökcsonk

Mi a szerepe a köldökzsinórnak? 

A magzati fejlődés során a magzatot és a méhlepényt összekötő köldökzsinórnak rendkívül fontos szerepe van. Ez az úgynevezett magzati mellékszerv felel a baba oxigén- és tápanyagellátásáért. A születéskor 35-80 cm közötti hosszúságú, szürkés színű csatornában két artéria és egy véna fut, melyet egy védelmező, kocsonyás réteg ölel körül. Az artériák felelnek az oxigéndús, tápanyagokkal teli vér szállításáért, a vénák pedig elvezetik az elhasználódott, oxigénszegény vért. 

A köldökzsinór érdekessége, hogy a benne található erek spirális futásuknak köszönhetően hosszabbak, mint maga a köldökzsinór, így azok húzáskor sem feszülnek túl. Sőt, a köldökzsinór nagy szorításnak is ellenáll, az áramló vér pedig kifeszíti az ereket, ennek köszönhetően még csavarodáskor sem tudnak megtörni, vagy elzáródni.

köldökcsonk kezelése

A köldökzsinór elvágása születés után

Az újdonsült anyukák általában feszülten várják, hogy mikor kezd el lélegezni a baba. De fontos tudnivaló, hogy közvetlenül születés után az oxigén- és tápanyagellátás még percekig biztosított a köldökzsinóron keresztül. Éppen ezért komplikációmentes szülésnél nem vágják el azonnal a köldökzsinórt, hanem megvárják, míg a véráramlás magától megszűnik. 

Ez a gyakorlat egyrészt gyengédebb a babával szemben, hiszen nem kényszeríti azonnali lélegzetvételre, másrészt fontos tápanyag- és ásványianyag utánpótlást is biztosít az újszülött számára. 

Amikor a véráramlás láthatóan megszűnt, akkor a köldökzsinórt egy előre fertőtlenített köldökcsipesszel elzárják, majd közvetlenül emellett elvágják. Kórháztól függően apás szülésnél ezt a műveletet akár az apuka is végezheti.

köldökcsonk leesése utáni kezelés

A köldökcsonk ápolása

A köldökzsinór elvágása után megmarad az ún. köldökcsonk. A köldökcsonk a baba születése utáni 7-14 napos korban általában magától elszárad és leesik. Ez egyáltalán nem fájdalmas folyamat, hiszen a köldökcsonkban nem találhatóak idegek. 

Ugyanakkor, mivel a köldökcsonk is sebnek számít, fennáll a gyulladás és felülfertőződés veszélye. Ezért körültekintően kell eljárni, különös tekintettel a baba fürdetésére és pelenkázására. A köldökcsonk kezelésére több ajánlás is létezik. Ezekkel kapcsolatban a legjobb, ha egyeztetsz a gyermekorvossal.

koldokcsonk ápolása

Mire figyelj a fürdetésnél?

A köldökcsonk gyógyulásának az egyik legfontosabb feltétele, hogy a terület mindig száraz legyen. Éppen ezért fürdetéskor inkább engedj kevesebb vizet a babakádba: 5-10 centiméternyi víz teljesen elegendő. Próbáld meg elkerülni, hogy a köldökcsonkot víz érje! Ha ez mégis megtörténne, akkor óvatosan, finom mozdulatokkal itasd fel a nedvességet.

Tipp: Ha többet szeretnél megtudni a fürdetésről, olvasd el ezt a cikkünket: Az újszülött fürdetése

Mire figyelj a pelenkázásnál?

A pelenkázásnál a legfontosabb, hogy a köldökcsonk területére ne kerüljön széklet, vagy vizelet, és a pelenka széle ne súrolja, ne irritálja azt. Ezt a következőképpen kerülheted el:

 • Ha mosható pelust használsz, akkor úgy add a babára, hogy ne fedje el a köldökcsonkot. Ha szükséges, inkább hajtsd le azon a részen.
 • Ha eldobható pelenkát használsz, akkor mindenképpen vásárolj kikönnyített, köldökbarát kialakítású pelenkát, amely már eleve óvja a köldökcsonk területét.
 • Ha úgy látod, hogy a pelus mégis sértené a köldökcsonkot, akkor használj köldökvédő-szettet. Ez akkor is nagyon hasznos kiegészítő, ha a terület túlzottan váladékozik vagy gyulladt.

Végül egy gyakorlati jótanács fiús anyukáknak: pelenkázásnál hajtsd le a kicsi fütyijét, hogy még véletlenül se találja telibe a gyógyuló részt. 

Milyen gyakran ellenőrizd a köldökcsonkot és mikor fordulj orvoshoz? 

A legjobb, ha minden pelenkázásnál ellenőrzöd a köldökcsonkot. Minimális mennyiségű vérzés vagy nagyon enyhe váladékozás még nem feltétlenül jelent problémát, de előfordulhatnak fertőzésre utaló jelek. Ha az alábbiakat tapasztalod, keresd fel a védőnőt vagy gyermekorvost:

 • nagyobb mennyiségű váladékozás,
 • erősebb vérzés,
 • kellemetlen szag,
 • pirosodás, duzzanat,
 • láz.

Mikor számít gyógyultnak a köldökcsonk?

A köldökcsonk a születés utáni napokban száradni és zsugorodni kezd, majd két héten belül elszárad és leesik. Ezt a szülők általában pelenkázáskor vagy fürdetéskor veszik észre. Ha azonban a köldökcsonk még 3 hét után sem esett le, mindenképpen jelezd az orvosnak, mert ez immunbetegséget is jelezhet! 

Leesés után még mindig maradhat egy pici seb a baba köldökén, ez teljesen normális. A sebet a begyógyulásig kell szárazon tartani és rendszeresen ellenőrizni.

A köldökcsonk kezelése

A köldökcsonk kezelésére különböző ajánlások léteznek. A magyarországi gyakorlat egyaránt alkalmazza a hagyományos és új ajánlásokat. 

köldökcsonk gyógyulása

A köldökcsonk ápolásának hagyományos módja

A köldökcsonk ápolásának hagyományos módja

A ma már egyébként elavult korábbi ajánlás szerint a köldökcsonkot 70%-os alkohollal kezelték, amelyet vattapamacs, gézlap vagy fültisztító segítségével kellett felvinni pelenkázáskor a köldökcsonk környékére, különös tekintettel a köldökcsonk alapjára. Ezt egészen addig kellett végezni, amíg a köldökcsonk le nem esett, és a seb be nem gyógyult.

A gyermekorvosok többsége ma már inkább oktenidin‑dihidrokloridot és fenoxietanolt tartalmazó fertőtlenítő oldatot ajánl, mellyel napi kétszer-háromszor kell kezelni a köldökcsonkot.

A köldökcsonk kezelése az új ajánlások szerint

A nyugat-európai és a WHO által javasolt gyakorlat eltér a hagyományostól. Eszerint a fejlett országokban nem szükséges a köldökcsonk alkohollal vagy esetleg jóddal történő kezelése. Sőt van, aki egyenesen károsnak tartja ezeket. A módszer bírálói szerint az alkohol a bőrről felszívódva nem tesz jót az idegrendszernek, a jód a pajzsmirigy-működést befolyásolja. 

Ehelyett, amennyiben az újszülött egészségesen és normális súllyal születik, elegendő az érintett részt tisztán és szárazon tartani, míg a köldökcsonk magától leszárad és leesik. 

Hogyan ápold a köldökcsonkot az új ajánlások szerint?

 • Ha a köldökcsonk száradásából adódóan elhalt szövetdarabkákat találsz a területen, azt steril vízzel, vagy fiziológiás sóoldattal átitatott vattapamaccsal mosd le!
 • Ha a területet vizelet vagy széklet éri, akkor az előzőhöz hasonló módon tisztítsd le, majd fertőtlenítsd újszülötteknél is alkalmazható fertőtlenítő spray-vel. Az ajánlások chlorhexidine-gluconate 2%-os oldatát javasolják, de ez hazánkban csak ritkán kapható, ehelyett szokás idehaza egyéb fertőtlenítő készítményt alkalmazni. 
 • Gyulladás vagy fokozott fertőzésveszély esetén szintén fertőtlenítés javasolt és a gyulladás elmúlta után is szükséges 3-4 napig fertőtleníteni.

Az újszülötteknél is használható fertőtlenítő szerekről érdeklődj a gyermekorvosnál, vagy a védőnőnél!

A köldökcsonk ápolásának megfelelő módját érdemes már a kórházban megbeszélni, vagy egyeztetni a gyermekorvossal, védőnővel. Ilyenkor a csecsemőápolással kapcsolatos egyéb kérdéseidet is felteheted.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com