Babablog

A koszmó kialakulása és kezelése

A koszmó babakorban a hajas fejbőr gyakori elváltozása. Miért alakul ki, hogyan előzheted meg és hogyan kezeld? Gyakori tévhitek a koszmóval kapcsolatban.

Első gyermeknél igen gyakori, hogy az anyuka megijed a kisbaba fejbőrén vagy szemöldökén megjelenő, sárgás-fehéres, pikkelyes hámló foltoktól. Ez a koszmó, amely, bár nem túl kellemes látvány, nem fájdalmas, és nem is túl veszélyes elváltozás. A koszmó babakorban gyakori bőrprobléma, melynek nevével ellentétben semmi köze nincs a koszhoz. A cikkből kiderül, pontosan mi a koszmó, hogyan ismerheted fel, és mit tehetsz ellene.

koszmó

Mi az a koszmó?

A koszmó a seborrhoeás dermatitis igen gyakori, de szerencsére nem kimondottan veszélyes fajtája. Jellemzően 3-12 hónapos kor között jelenik meg, de esetenként újszülötteknél, óvodás, vagy serdülő gyermekeknél is előfordul. A sárgás, helyenként zsíros-tapadós, helyenként pedig hámló, pikkelyszerű elváltozást elhalt hámsejtekből, felesleges faggyúból alkotott rétegek egymásra torlódása alkotja.

Téves elképzelések a koszmó okairól

A koszmó elnevezése nem túl szerencsés, hiszen sokan elsőre a koszra gondolnak miatta, és
megjelenését a megfelelő higiénia hiányának, ápolatlanságnak tulajdonítják. Ez az elképzelés azonban téves, ugyanis az elváltozás sokszor a leggondosabb ápolás mellett jelenik meg. Egy másik tévhit szerint a koszmó előfordulása attól függ, hogy a baba hajjal vagy anélkül született. Kialakulásának hátterében valójában egészen más okok állnak.

koszmós fejbőr

A koszmó kialakulásának okai

A koszmó kialakulásának hátterében a szabálytalan, fokozott faggyútermelés áll. A fejbőr fokozott zsírosodásának köszönhetően annak kémhatása lúgos irányba tolódik el. Ennek köszönhetően a szaruréteg víztartalma csökken, és létrejön a jellegzetes hámló tünetegyüttes.

Milyen tényezők hajlamosítanak a koszmóra?

Azoknál a babáknál, akiknek eleve érzékenyebb, szárazabb a bőrük, nagyobb esély van a tünetek kialakulására. Ugyanígy hajlamosító tényező az atópiára, ekcémára, vagy allergiára való hajlam is. A háttérben ezen kívül a fejbőr rossz vérkeringése, és cink vagy B-vitamin hiány is állhat.

Az elváltozás kialakulásának külső oka is lehet: sokszor az áll a háttérben, hogy hideg időben a baba fejére túl vastag, nem szellőző sapkát adnak, így a fejbőr beizzad.

Idősebb korban koszmó megjelenését kiválthatja a túlzott tej, vagy húsfogyasztás, serdülőkorban pedig a hormonváltozás okozhat ilyen problémát.

Hogyan ismerheted fel a koszmót?

A koszmó kezdeti tünetei nehezen észrevehetőek, csak célzott és alapos vizsgálattal, erős fényben látszódnak. Sajnos emiatt, mire a tüneteket felismerik, általában már nagyobb területeket érint az elváltozás.

A koszmó tünetei a következők:

  • Hámló, pikkelyes, sárgás-fehéres, vagy súlyosabb esetben barnás területek, melyek helyenként zsírosak és tapadósak, máshol száraznak tűnnek.
  • Elsősorban a hajas fejbőrt, a kutacs területét és a fejtetőt érinti, de szemöldöknél, szemhéjaknál vagy a fülek mögött is megjelenhet.
  • Érinthet nagyobb, összefüggő területeket, vagy jelentkezhet szórványosan.
  • A hámló réteg eltávolítása után a fejbőr vörös, esetleg sebes és váladékozó is lehet.

Bár az elváltozás ijesztő, de szerencsére sem viszketést, sem fájdalmat nem okoz a babának. Kezelése ugyanakkor fontos, mert kezeletlenül előfordulhat gombás vagy bakteriális felülfertőződés is.

koszmó ellen

A koszmó kezelése

A koszmó kezelése hosszú ideig eltart, de kitartás! Rendszeres ápolással és odafigyeléssel megszabadulhattok a tünetektől.

Mire lesz szükséged a kezeléshez?

Érdemes beszerezni kifejezetten koszmó elleni sampont. Ezek a samponok szabályozzák a faggyútermelődést, kezelik a hámlást és egy védőréteget is képeznek a baba fejbőrén. Már kialakult betegségnél heti 3-4 alkalommal szükséges a baba haját megmosni vele.

Ezen kívül valamilyen hidegen sajtolt növényi olaj szükséges még, amely lehet például búzacsíraolaj, vagy olívaolaj. Makacs koszmó esetén pedig lehet kapni kifejezetten a koszmó ellen kifejlesztett gélt, vagy ápoló olajakat, melyek általában kamillaolajat, alfa-bisabololt és E-vitamint tartalmaznak. A kamillaolaj gyulladáscsökkentő, az alfa-bisabolol fertőtlenítő, irritáció megelőző, míg az E-vitamin sejtregeneráló, bőrműködést javító hatással bír.

A kezeléshez továbbá egy vékony kendőre vagy cérnasapkára, az elhalt hámréteg eltávolításához puha kefére, vagy törülközőre, gézdarabra lesz szükséged. A kipirosodott fejbőr megnyugtatására pedig használhatsz körömvirág krémet.

A koszmó kezelése lépésről lépésre

  • A problémás területeket először kend be olajjal, és hagyd hatni 30-60 percig! A fejbőrre célszerű cérnasapkát vagy vékony kendőt helyezni, hogy megóvd a környezetet az olajtól.
  • Ezután következik az elhalt hámréteg eltávolítása, melyet körkörös mozdulatokkal kell végezni hajmosás előtt, a puha kefével, vagy hajmosás közben ujjaid segítségével.
  • Mosd meg a baba haját! 
  • Ha a hajban maradtak pici bőrdarabok, egy fésű segítségével távolítsd el!
  • Kezeld a kipirosodott bőrt, körömvirágkrémmel, amely hámosító és bőrnyugtató hatással rendelkezik.

A koszmó kezelésénél mindig vigyázz, hogy ne dörzsöld túl durván az érintett területeket, nehogy felsértsd azokat. Kerülni kell továbbá a szalicilsavas készítmények használatát is, mert ezek ártalmasak lehetnek a babára.

koszmó kezelése

A koszmó megelőzése

Mivel a kialakult koszmó kezelése hosszadalmas folyamat, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Az első fontos lépés, hogy törekedni kell a fejbőr véráramlásának az elősegítésére. Ezt úgy teheted meg, hogy fürdetéskor a fejbőrt is átöblíted tiszta vízzel, majd utána átkeféled a fejbőrt akkor is, ha még nincs a babának haja. Ehhez használhatsz puha sörtéjű, vagy akár kicsit erősebb, kifejezetten koszmó kezelésére alkalmas kefét is.

Szintén jót tesz a heti háromszori hajmosás, hetente-kéthetente pedig alkalmazhatod a kifejezetten koszmó elleni sampont.

Hideg időben inkább olyan sapkát válassz, amely természetes anyagból készült, és engedi szellőzni a baba fejbőrét.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a tünetek hosszú ideig fennállnak, vagy a fentiektől eltérő, súlyosabb tüneteket tapasztalsz, akkor nem árt felkeresni bőrgyógyászt, mert elképzelhető, hogy bakteriális vagy gombás felülfertőződés történt.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com