Babablog

A kötődő nevelés: a hordozás előnyei

Mi tartozik a hordozás előnyei közé a kötődő nevelés elvei szerint? Mit kell tudni a módszerről, és érdemes-e mindenkinek kipróbálni? Hordozókendők és kenguruk.

A szülők szoros érzelmi kötődésre törekszenek a gyermekükkel, és olyan nevelési módszert akarnak kialakítani, ami összhangban van az értékeikkel. Vannak szülők, akik a gyerekeket kis felnőttként kezelik, míg másoknál inkább a szabályok betartásán van a hangsúly. A legtöbb nevelési módszernél a cél, hogy felkészítse a gyermeket az önálló felnőtt életre, az egészséges kapcsolatok kialakítására, később pedig a családalapításra. Ebben a blogposztban az egyik népszerű nevelési módszert, a kötődő nevelést mutatjuk be.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a kezedbe adják gyermekedet, fenekestül változik meg az életed. Az egyik pillanatban még kirándultál a barátaiddal, randevúzgattál, moziba jártál, most pedig mackónadrágban töltöd a napjaidat, miközben odaadó szeretettel gondoskodsz az édes kisbabád minden igényéről. Közben valószínűleg végig ott motoszkál a fejedben, hogy vajon jól csinálod-e? Mi a legjobb a babának, hogyan nevelhetnék belőle egészséges, önálló felnőttet úgy, hogy ne menjek szembe a meggyőződéseimmel, és a családi dinamikánk se sérüljön?

A kötődő nevelés a gondoskodó kapcsolatról szól.

A különböző nevelési módszerekről szóló tanácsok sokasága mellett honnan lehet tudni, hogy melyik működik? Néha egyszerűen érdemes csak próbálkozni, és megengedni magadnak azt is, hogy tévedj. Lássuk, milyen elvekre épül a kötődő nevelés.

Miről szól a kötődő nevelés?

A kötődő szülői magatartás arra a gondoskodó kapcsolatra összpontosít, amelyet a szülők a gyermekeikkel alakítanak ki. Alapja, hogy a gyermekkorban a szülőkhöz való bizalomteljes kötődés alapozza meg a felnőttkori biztonságos kapcsolatokat és az önállóságot.

Ez eddig remekül hangzik, de mégis hogyan érik el a szülők a gyakorlatban azt a célt, hogy érzelmileg és szociális készségeit tekintve is egészséges gyermekeket neveljenek? Bizonyos módszerek növelik a szülő és a gyermek közötti kötődést, és ezáltal megteremtik az alapot a későbbi biztonságos kapcsolatokhoz. A következőkben kiemeljük a legfontosabb alapelveket:

  • Korai kötődés: A megközelítés szerint az egészséges, hosszú távú szülő-gyermek kötődés kialakulásának szenzitív időszaka a születés utáni első 6 hét. A kötődő szülői magatartás a szülő és a csecsemő közötti bőrkontaktust és az állandó együttlétet támogatja.
  • Szoptatás: A kötődő szülői nevelés során a szoptatásra a csecsemő egészséges táplálásának és megnyugtatásának alapvető eszközeként tekintenek, amely elősegíti a fizikai érintést és az anyai válaszkészséget a baba éhségjelzéseire. A szoptatás emellett olyan hormonok felszabadulását is beindítja az anya szervezetében, amelyek potenciálisan fokozhatják az anyai ösztönöket.

Fontos: A szoptatás érzelmileg és fizikailag is megterhelő lehet. Vannak olyan esetek, amikor az újdonsült anyukák szeretnének szoptatni, de sokféle okból kifolyólag nem tudnak, és vannak olyan anyukák, akik a saját, jól átgondolt indokaik alapján döntenek úgy, hogy nem szoptatnak. Az anya-baba kötődés más táplálási módszerekkel is remekül működhet. A szoptatás kérdése egy személyes döntés, amely annak alapján születik meg, hogy neked és a babádnak mi a legjobb.

  • Babahordozás: A kötődő szülői filozófia szerint a babahordozás elősegíti a fizikai közelséget és a bizalom kialakulását a baba és a gondozója között. A hordozás során a babák biztonságban érzik magukat, felfedezik környezetüket, a szülők pedig még jobban megismerhetik babájukat a közelség révén. 
  • Együtt alvás: Talán ez a legvitatottabb pontja a módszernek. A megközelítés szerint az ágy megosztása csökkentheti a baba éjszakai szeparációs szorongását, és megkönnyíti az anyának az éjszakai szoptatást. A szülői ágy mellé rögzíthető babaöbölben a baba biztonságos helyen, mégis a szülei közelében lehet.

A kötődő nevelés és a válaszkészség

A válaszkészség azt jelenti, hogy a szülők tudatában vannak gyermekeik érzelmi és fizikai szükségleteinek, és minden esetben megfelelően és következetesen reagálnak rájuk. A kötődő nevelésnek az egyik alappillére az igény szerinti szoptatás (ISZSZ), amikor a szülő nem meghatározott időpontokban eteti meg a kisbabát, hanem a gyermek jelzéseiből olvasva dönt a táplálásról.

A kötődő módszerrel ellentétben más, időbeosztáson alapuló modellek inkább a „babatréning" megközelítését követik. Ez a megközelítés a „sírd ki magad" technikáján alapul, amely nagyobb függetlenséget teremt a csecsemő és a szülő között, és szigorúbb szabályrendszert alkalmaz az etetés és az alvás terén. A kötődő nevelésben azonban a csecsemő sírását kommunikációs eszköznek tekintik, ami lehetővé teszi, hogy a csecsemő irányítsa ezeket az igényeket, ahelyett, hogy a szülő érvényesítené azokat.

A hordozás előnyei: kinek válhat be?

Miután a babák 9 hónapon át élvezték az anya melegségét, a születés után is erre a biztonságra vágynak. A babahordozás nagyszerű módja a kapcsolódásnak, ami felszabadíthatja a kezeidet, hogy elvégezhesd akár a ház körüli teendőket is hordozás közben.

A hordozás előnyei közé tartozik, hogy erős kötődést biztosít az anya és a gyermek között.

A hordozás előnyei közé tartozik még a kólikás baba megnyugtatása és a nyilvános szoptatás diszkrétebbé tétele is. Ha a baba nem jól viseli a babakocsit, valóságos áldás lehet egy hordozókendő: egy nyugtalan csecsemővel is csodákat tud tenni a bőrkontaktus, ha berakod a kenguruba, és érezheti a közelségedet.

Kevesebb sírás, egészségesebb csecsemők

A babahordozás előnyei között kitüntetett helyen szerepel a kevesebb sírás. Kimutatták, hogy napi legalább 3 órás hordozás bizonyítottan csökkenti a sírást. Amikor a nyűgösség a tetőfokára hág, körülbelül 6 hetes korban, a hordozott babák 43%-kal kevesebbet sírtak a nap folyamán.

A bőrrel való érintkezés segíthet a csecsemők fejlődésében is. A kenguruzás, amikor a baba bőre érintkezik a bőröddel a mellkasodon, bizonyítottan segít a babáknak, mert többek közt:

  • stabilizálja a pulzusszámot;
  • elősegíti a súlygyarapodás; valamint
  • javítja az oxigéntelítettségi szintet, ami azt jelzi, hogy az oxigén mennyire jut el a baba szerveihez és szöveteihez.

Természetesen a kenguru módszert babahordozás nélkül is gyakorolhatod, de egy hordozóeszköz megkönnyíti, hogy közben végezd a feladataidat és még magadra is jusson időd.

Fontos: A gyermekágy időszakában lényeges szempont, hogy ne terheld túl a medencédet, és a szétnyílt hasizmoknak sem segít a cipelés a regenerálódásban. A fokozatosság ezért alapvető, ha úgy gondolod, kipróbálnád a babahordozást. Viszont ha úgy érzed, ezt nem neked találták ki, azzal sincs semmi gond: a gyermeknevelés mindenkinek a saját személyes döntése a saját preferenciáinak figyelembevételével.

A hordozás történhet hordozókendővel és kenguruval is.

Ha szeretnél többet tudni a témáról, olvasd el A hordozás előnyeiről és az ideális hordozási pozícióról című cikkünket, ahol tippeket kaphaszt, hogy hogyan használd a hordozót úgy, hogy neked és a babának is a lehető legkényelmesebb legyen!

A babahordozás eszközei: a babahordozók típusai

Rengeteg különböző típusú hordozóeszköz között lehet válogatni. Attól függően, hogy milyen korú a baba, és milyen szempontok fontosak számodra, más-más hordozót találhatsz jobbnak. Bármilyen hordozót is választasz, győződj meg róla, hogy elolvastad a hozzá tartozó használati utasítást, és megértetted, hogyan kell biztonságosan használni!

Hordozókendő

A babahordozó kendő alapvetően egy hosszú, rugalmas szövött kendő, amelyet arra használhatsz, hogy a babát a mellkasodra vagy a hasadra kösd. Ha egyszer megtanulod használni őket, nagyon kényelmesek lehetnek. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a babát a viseléséhez.

Kenguru hordozó

A babahordozó kenguru a hordozó személy és a baba számára is nagyon komfortos tud lenni, ha megfelelően állítod be az eszközt. Más-más pozíciókban is használhatod ezeket az eszközöket típustól, illetve a baba életkorától függően: a csípőn jellemzően 4-6 hónapos kortól, míg a hátadon kb. 6 hónapos kortól hordozhatod ebben a gyermekedet.

Háti hordozó

A háti hordozó kiváló választás, amikor babakocsival körülményes lenne közlekedni, például egy túrázás vagy egy kirándulás alkalmával. Nyaraláskor is jó szolgálatot tehet, hiszen sokkal kényelmesebb lesz a városnézés is úgy, hogy szabadabban mozoghattok.

Kihez illik a kötődő nevelés?

A kötődő szülői eszközök alkalmazása fizikailag és érzelmileg nagyon megterhelő lehet a szülő (hagyományosan a szoptató anya) számára. Az igény szerinti szoptatás és az állandó fizikai közelség korlátozhatja az anya saját alvásigényét, megnehezíti, hogy visszatérjen a munkába, vagy hogy a partnerével intim időt tölthessen. Ezért a kötődő szülői nevelés összes eszköze nem minden család életébe illeszkedik jól. Fontos szem előtt tartani, hogy a szülők jólléte alapfeltétele a baba jóllétének.

A csecsemő érkezése alapvetően megváltoztatja a világodat, és tudjuk, hogy minden erőddel azon vagy, hogy az anyaság összes kihívásának megfelelj, ám fontos, hogy olyan nevelési módszereket kövess amelyek összhangban vannak az elveiddel, az életeddel, a céljaiddal és a családod dinamikájával.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com