Babablog

A láz segít a gyógyuláshoz vezető úton

Mi a teendő, ha lázas a gyermek? Az alábbiakban hasznos és érdekes szempontokat adunk a kicsik lázas állapotának kezeléséhez.

Sokan félnek a láztól, vagy ha nem félnek tőle, akkor is csillapítják, hogy jó legyen a gyermek közérzete. Számos tudományos kutatás arra utal, hogy a láz szervezetünk természetes, hasznos reakciója, és bízhatunk abban, hogy a gyermek szervezete ilyenkor magától, magáért tesz.

A láz hasznos

Az egész szervezet részt vesz a folyamat létrehozásában és fenntartásában. Célzottan, szabályozottan, pontosan, koordináltan. A folyamat sok mindenben hasonlít egy hétköznapi testedzéshez. A nagy kérdés, hogy bízhatunk-e a belső szabályozásban? Hogy veszélyes vagy hasznos a láz? A válasz egyszerű: a láz hasznos. A láz nem veszélyezteti a szervezetet, az maga hozza létre pontosan szabályozottan. Néhány ritka kivételtől eltekintve a láz az immunitás és a túlélés szempontjából több előnyt is biztosít. Ha kórokozók hatolnak be valaki szervezetébe, akkor különféle védekező folyamatok indulnak el. Az immunrendszer és a testhőmérséklet szabályozása szorosan és koordináltan összefügg egymással. Fertőzések esetén gyorsabb és teljesebb a gyógyulás. Bizonyos baktériumok okozta súlyos fertőzés esetén jelentősen magasabb a szövődmények és a halálozás aránya, ha nem alakul ki láz, vagy elnyomják azt. A gyermekkorban, hat-hét éves korig kevés az olyan egyszerű fertőző betegség, amely ne járna lázzal vagy legalábbis hőemelkedéssel. A láz azt is jelzi: megkezdődött a védekezés pl. a betolakodókkal szemben. A láz maga tehát nem betegség, hanem annak a jele, hogy a szervezet immunológiailag védekezik.

lázmérés

Hosszú távú előnyök

Az optimális lázmenettel kiállt betegség véd a visszatérő fertőzésekkel szemben, erősíti a gyermekek immunrendszerének érését. Tehát érdemes átküzdeni magunkat a néhány órás, néhány napos lázon, mert jelentős, hosszú távú nyereség származhat belőle. A kora gyermekkorban lázasan kiállt egyszerű megbetegedések védenek a későbbi allergiák ellen. Ha több lázas fertőzésen átesett egy kisgyermek, később annál alacsonyabb lesz az allergiás hányad. A láz az egyszerű, hétköznapi betegségek esetén segíti a gyorsabb felépülést. Sokan számolnak be arról, hogy gyermekeik egy kiállt magas lázas betegség után „szintet ugranak”, vagyis valamilyen tulajdonságukban előrelépnek. Pl. megjavul az addig rossz étvágyuk, kijutnak egy dackorszakból. Ügyesebbé válnak valamilyen mozgásban, beszédkészségben, intellektuális képességben. Már csak ezekért is érdemes elviselni a lázas állapot átmeneti, hamar elmúló nehézségeit.

Egyszerű regisztráció után a www.lazbarat.hu oldalon még sok részletet tudhatnak meg a témában az érdeklődő olvasók.

Angol nyelvű oldal: www.feverfriend.eu

Mi a normális, és mi az emelkedett testhőmérséklet?

A mért értékek a következőképpen értékelhetők az érvényben lévő magyar szakmai ajánlás szerint hónaljban mért értékek esetén (levonás vagy hozzáadás nélkül):

 • 36–37 °C normális testhőmérséklet
 • 37–38 °C hőemelkedés
 • 38–39 °C mérsékelt láz
 • 39–40,5 °C magas láz
 • 40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek esetén fél fokkal magasabb, azaz (levonás vagy hozzáadás nélkül):

 • 36,5–37,5 °C normális testhőmérséklet
 • 37,5–38,5 °C hőemelkedés
 • 38,5–39,5 °C mérsékelt láz
 • 39,5–41 °C magas láz
 • 41 °C felett igen magas láz

A Lázmérő teszt – mindent a lázmérőkről című bejegyzésünkben bővebben is olvashatnak az egyes lázmérő típusokról.

digitális lázmérő

Van úgy, hogy a láz veszélyes?

Szerencsére extrém ritkán. Az alábbi esetekben fordulhat elő:

 • Amikor maga a hőszabályozásért felelős agyi központ sérül. Például oxigénhiányos vagy friss traumás agysérülésnél.
 • Magzatoknál az utolsó trimeszterben és újszülötteknél.
 • Ahol súlyos szívbetegség miatt nem képes az illető a fokozott szívmunka elvégzésére. Ez egyébiránt egészséges embereknél nem fordul elő.
 • Nagyon ritka örökletes szív-ingerületvezetési rendellenességnél (ioncsatorna defektusnál: Brugada-szindróma), melynél szívritmuszavarok alakulhatnak ki.

Ezektől élesen el kell különíteni, amikor a láz maga optimálisan zajlik, ám az azt kiváltó ok (a betegség maga) kockázatos. Vannak olyan tünetek, melyek lázzal vagy láz nélkül is súlyosabb megbetegedést jeleznek. (Ezeket itt a magyar szakmai protokoll egyszerűen és megbízhatóan foglalja össze.) Az összes többi esetben maga a láz ártalmatlan, optimális. 50 éve ismert, hogy lázcsillapítással nem lehet sem megelőzni, sem kezelni a lázgörcsöt. Ezért emiatt a gyereknek nem érdemes gyógyszert adni. Ennek fényében természetesen felmerül a kérdés, hogy hogyan álljunk a lázhoz, és hogyan kezeljük a lázas gyermeket otthon?

Egyszerű regisztráció után a www.lazbarat.hu oldalon még sok részletet tudhatnak meg a témában az érdeklődő olvasók.

Angol nyelvű oldal: www.feverfriend.eu

Mit jelent a természetes lázmenet támogatása?

Az optimális láz általában 4 szakaszban zajlik. Ezek a szakaszok a következők: emelkedés, tetőzés, csökkenés, normalizálódás. A természetes lázmenet támogatása azt jelenti, hogy kísérjük a láz természetes lefolyásának a fázisait. Tehát úgy enyhítjük a nehezen viselhető tüneteket (pl. rossz közérzet, fej- és izomfájdalom), hogy közben nem gátoljuk, nyomjuk el a lázas állapot hasznos oldalát. Ezt javasoljuk. A természetes (optimális) lázmenetet gátoljuk, amikor úgy csillapítjuk a lázat, hogy az megtöri a láz természetes, optimális lefolyását, és a szükségesnél hamarabb juttatja (kényszeríti) vissza az alaphőmérséklethez. Ez nem szakszerű és nem indokolt, ezért nem is javasolt.

lázas gyerek

Így kísérhetjük támogatóan a lázas kis betegeket a láz különböző szakaszaiban:

Az emelkedés szakasza általában délután kezdődik, és szalad fel a célhőmérsékletig. Az irha kapillárisai bezárulnak, a gyerek végtagjai hidegek, arca sápadt. Ilyenkor a gyerekek borzonganak, rázza őket a hideg, dideregnek, levertek, bágyadtak, fáj a fejük, rossz a közérzetük. Ha fellép, nagyrészt ilyenkor szokott fellépni a lázgörcs. Ezért ilyenkor nem hűtjük a gyermeket, hanem melegítjük: hőt adunk neki, hogy kevesebb erőfeszítéssel érhesse el a kívánt célhőmérsékletet, melyre magától törekszik. Ha ezt a törekvését segítjük, azzal jelentősen javul a közérzete, megszűnik a didergés, csökken a fejfájása és a lázgörcsök gyakorisága is.

Úgy adhatunk neki hőt, hogy:

 • Melegen borogatjuk a végtagjait (csuklóját, lábszárát), melegítő flaskát (kulacsot) teszünk a talpa alá.
 • Betakarjuk.
 • Kortyonként meleg folyadékot adunk neki.

A tetőzés szakasza általában késő este, éjjel magától megtörténik. Az irha kapillárisai kinyílnak, a hőtermelés és a leadás egyensúlyba kerülnek. Az arc kipirul, a végtagok kimelegednek, a közérzet ettől megjavul, a gyerekek felélénkülnek. A hűtés egyetlen formája se legyen hideg, kellemetlen!

A hő elvezetését ilyenkor így segíthetjük:

 • A gyermeket kissé kitakarjuk. Ezzel javul a hősugárzás hatékonysága.
 • Vékony langyos borogatással (nem hideg prizniccel), langyos lemosással. Minden ml elpárolgó víz körülbelül 2400 joule energiát von el. Ezt teszi a szervezet is, amikor izzadni kezd a lázas páciens.
 • Langyos hűtőfürdővel (nem kellemetlen hideggel), melyet kezdjünk a testhőmérsékletnél valamivel melegebben. A fürdő nem kell hogy a deréktájnál magasabbra érjen. Locsolgassuk a felsőtestet!
 • Ha ágyban fekszik az illető, a talpaira helyezhetünk vékony citromszeleteket. Ez csökkenti a fejfájást.

A csökkenés kezdetén: az illető közérzete tovább javul, elkezd verejtékezni. Segítjük a hőleadást az izzadással; Mahatma Gandhi is ezt tette gyermekeivel: hagyta őket izzadni.

Normalizálódás: a csökkenés vége. 38 fok alatt már nem szükséges beavatkozás. Hagyjuk a gyermeket, felnőttet zavartalanul pihenni!

További fontos szempontok

 1. Lázellenes gyógyszerek (antipiretikumok) rutinszerű adása jó közérzetű gyermekek esetében nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javallata a testhőmérséklet csökkentése. Lázellenes szer adásával nem előzhető meg a lázas ecclampsia (görcs). Különböző hatóanyagú lázellenes szerek egyidejű alkalmazása nem javasolt. A különböző hatóanyag-tartalmú gyógyszerek váltott alkalmazása rutinszerűen nem javasolt. Szaliciláttartalmú lázcsillapítók adása 10 éves életkor alatt nem javasolt.
 2. A fizikális lázcsillapítás (hűtőfürdő és törzs- vagy egésztest-borogatás) alkalmazható módszer láz esetén (főleg ha a gyógyszeres kezelés lehetősége nem indokolt). A gyermek számára a kíméletesen végzett hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb szubjektív kellemetlenséget. Segíthet, ha az aktuális testhőmérsékletű fürdővizet (tehát nem hideg!) lassan, óvatosan hűtjük, amíg nem kellemetlen, de 31 °C alá ilyenkor se hűtsük a vizet! Gyakran kavargassuk, és a kellemesen langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét. Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet folyamatosan locsolgatjuk az összekevert vízzel, mintha nyakig érő vízbe ültetjük bele a gyermeket. Ne folytassuk a hűtést, ha a testhőmérséklet már 38 °C-ra csökkent! A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert akadályozza a hőleadást. Soha ne alkalmazzunk jéghideg vizet! Soha ne hagyjuk egyedül a lázas gyermeket a fürdőkádban! Kékülés (cianózis), a keringészavar tüneteinek erősödése, didergés, vacogás fokozódása esetén a borogatást abba kell hagyni, illetve a gyermeket ki kell venni a kádból, mert ilyen esetekben a várttal ellenkező hatást válthatunk ki. Ilyenkor a beteg testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni.

Egyszerű regisztráció után a www.lazbarat.hu oldalon még sok részletet tudhatnak meg a témában az érdeklődő olvasók.

Angol nyelvű oldal: www.feverfriend.eu

Dr. Szőke Henrik PhD

csecsemő- és gyermekorvos, egyetemi adjunktus