A legjobb só-liszt gyurma recept titka
Benned is él az emlék, amikor gyerekként sodortad a gyurmát, hogy aztán egy csiga-bigát készíts belőle? Vagy amikor a karácsonyfára só-liszt gyurma díszeket készítettél? Szokták mondani, hogy semmi sem olyan már mint régen. De a gyurmára ez nem igaz! A gyurma örök!
A gyurmázás igazi időtlen szórakozás, hiszen már a mi gyerekkorunkban is sokat játszottunk vele és valószínűleg az unokáinknak is egyik kedvenc játéka lesz. Az apró kezek imádják, ahogy az ujjaikkal szétnyomkodhatják, majd kedvükre formázhatják a gyurmát. És miközben szórakoznak, rengeteget fejlődnek is!
A gyurmázás fejlesztő hatása
Amikor a gyerek játszik, akkor az nem csupán játék. Sokkal többről van szó. A gyerekek készségei, képességei a játék során rengeteget fejlődnek. Ezért is fontos, hogy sokat játszon, és megismerkedjen különböző típusú játékokkal.
A gyurmázás is egy olyan szórakozás, ami kedvező hatással van a gyermek fejlődésére:
- Finommotorika: A különböző figurák megalkotása közben fejlődik a kézügyesség. Az ujjakkal, ujjbeggyel való alkotás során olyan finommotorikus mozgásokat sajátít el, amire az iskolában is szükség lesz. Ezért óvodában, sőt már bölcsődében is sokat gyurmáznak a gyerekekkel.
- Szem-kéz koordináció: A gyurma szobrok készítése közben a gyereknek össze kell hangolnia azt, amit a szemével lát, azzal, amit a kezével végez. Ezt nevezzük szem-kéz koordinációnak, aminek a fejlesztésében a gyurmázás sokat segít.
- Megfigyelés: A gyerekek megfigyelés útján rengeteget fejlődnek. Határtalan a kíváncsiságuk, egy szivacsként szívnak magukba minden tudást, minden ismeretet. Tanulnak a szülőktől, tanulnak a környezetükben látottakból. A gyurmázás során a megfigyelések alapján alkotnak figurákat, a látottakat próbálják életre kelteni.
- Kreativitás: Nemcsak a megfigyelésekből merítenek ihletet, hanem a képzeletük is remek ötletforrás. A gyurmázás pedig az egyik legjobb módszer a kreativitás fejlesztésére. Bármit lehet belőle formázni, csak a képzelet szab határt. A gyerekek pedig hamar rájönnek arra, hogy nincsenek határok. Ami egyszer alma volt, abból legközelebb katicabogár lehet, vagy éppen tűzoltó.
- Térlátás: A gyurmázás során fejlődik a térlátás, a térérzékelés is. Ahogy életre kelnek a figurák, úgy tanulja meg a gyerek, hogy mi az a tér. A papíron rajzoláshoz képest itt térben tapasztalja meg az alkotás örömét.
A gyurmázáshoz használhatsz bolti gyurmát, de akár saját magad is készíthetsz sógyurmát.
Só-liszt gyurma készítése otthon
A gyurmázásban az egyik legjobb dolog, hogy akár magát a gyurmát is elkészítheted otthon. Ez az úgynevezett só-liszt gyurma. A só-liszt gyurma készítéséhez nincs szükség másra, mint néhány konyhai alapanyagra.
Egy közös családi élmény az alapanyagok összegyúrása. Amellett, hogy jó program, tanulnak is belőle. Hiszen a gyerekek nemcsak azzal szembesülnek, hogy a gyurmából mi lehet, hanem azzal is, hogy a gyurma milyen könnyen elkészíthető. Látják a teljes folyamatot, hogy miből mi lehet.
A só-liszt gyurmából nagyon sok mindent lehet készíteni. Csak néhány példa: sütikiszúróval készíthetsz díszt akár karácsonyfára, akár húsvéti barkára. Egy másik kedvelt felhasználási mód a kéz-láb lenyomat készítés, hiszen könnyedén megőrizheted vele a babád pindurka kéz és láb formáját.
Só-liszt gyurma recept
A só-liszt gyurma egy végtelenül egyszerű dolog. Csak olyan alapanyagokra van szükség, ami gyakorlatilag minden konyhában megtalálható: só, liszt, víz és olaj.
A legjobb só-liszt gyurma recept titka az alapanyagok megfelelő arányának megtalálása. A hozzávalók összegyúrásában akár a gyerekek is segíthetnek. Addig kell gyúrni, amíg egy teljesen homogén állagot kapsz.
A só-liszt gyurma receptje:
- 250 g só
- 250 g finomliszt
- 1 dl víz
- 2 ek napraforgó olaj
Ha esetleg úgy érzed, hogy a massza állaga lehetne puhább, akkor kanalanként adagolj annyi vizet, amivel eléred a kívánt gyurma állagot.
Ha színes sógyurmát szeretnél, akkor pedig a fenti hozzávalók mellett adj még hozzá ételfestéket. Máris megvan a kék gyurma a felhőkhöz, sárga a napocskához, rózsaszín a puncs fagyihoz stb.
Só-liszt gyurma sütése
Amint egy homogén masszává álltak össze a hozzávalók, máris el lehet kezdeni játszani vele. Ugyanúgy lehet vele dolgozni, mint a boltban kapható gyurmákkal. Amiben más a sógyurma, hogy ezt ki lehet sütni. Persze nem azért, hogy megegyük, hanem azért, hogy emlékként eltegyük az alkotásokat vagy éppen díszként használjuk tovább.
A só-liszt gyurma a levegőn magától is kiszárad, megkeményedik. De sütőbe téve ez a folyamat felgyorsítható. A kész formát tedd 135 fokos sütőbe. Vastagságtól függ, hogy mennyi ideig kell sütni. A vékony sógyurmának elég lehet 40 perc, de vastagabb formáknak akár 1-2 óra is kellhet, míg keményre sülnek. Ha türelmes típus vagy és a levegőn szeretnéd szárítani, akkor ne felejtsd el szárítás közben megfordítani, hogy minden oldala ki tudjon száradni.
Só-liszt gyurma tárolása
A sógyurma nagyon könnyen elkészíthető, de a levegőn legalább ilyen könnyen meg is szárad. Hogy ezt elkerüld, légmentes helyen kell tartani. A legegyszerűbb tárolási megoldás, ha fogsz egy folpackot és azzal szorosan körbetekered a sógyurmát. Mielőtt így elteszed a gyurmát, kicsit nedves kézzel gyúrd át, hogy kapjon egy kis nedvességet.
Só-liszt gyurma festése
A kiszáradt vagy éppen kisütött sógyurmát festéssel tudod még szebbé varázsolni. Temperával szép színeket tudsz neki adni, de akár filctollal is kiszínezhetők a már megszáradt figurák.
A gyurmázás egy remek családi program lehet, ha egy esős őszi napon a lakásba szorultok. Ilyenkor jönnek jól az olyan elfoglaltságok, amik könnyen lekötik a figyelmüket. A gyerek élvezni fogja, hogy együtt kreáltok gyurma szobrokat, amik köré utána akár még egy mesét is lehet költeni.
Fotó: www.shutterstock.com