Babablog

A magzat fejlődése a három trimeszterben

A magzat fejlődése az anyaméhben 3 fő szakaszra, 3 trimeszterre bontható. Mi történik az egyes trimeszterek alatt? A legfontosabb tudnivalók, mérföldkövek.

A terhesség legnagyobb csodája, hogy a megtermékenyítés után a két mikroszkopikus méretű összeolvadó sejtből 9 hónap alatt egy gyönyörű, életképes újszülött fejlődik ki. Valószínüleg te is sokat gondolkodsz rajta, hogy hogyan növekszik és fejlődik a babád a pocakodban. Hogy néz ki és mikor fog először rúgni? A cikkből kiderül, hogy melyek a legfontosabb fejlődési mérföldkövek, mikor mi történik a magzat fejlődése során.

Tipp: Ez a cikk kifejezetten a magzat fejlődésére koncentrál. Ha szeretnéd megtudni, hogyan változik majd a tested, és mire számíthatsz a várandósság alatt, olvasd el a Terhesség hétről hétre cikkünket!

magzat fejlődése

A három trimeszter

Bizonyára tudod, hogy a terhesség három különböző szakaszra, három trimeszterre bontható, melyek alatt a magzat fejlődésének különböző fázisai zajlanak le.

 • Az első trimeszterben történik meg a sejtek alapvető differenciálódása.
 • A második trimeszterben gyors növekedés és érés, a szervrendszerek fejlődése zajlik.
 • A harmadik trimeszterben a szervrendszerek teljes érése, a születési testsúly elérése következik be.

A terhesség 40 hétből áll. Az első trimeszter az 1-12. hétig, a második trimeszter a 13-27. hétig, a harmadik trimeszter a 28-40. hétig tart.

A cikk következő részeiből megtudhatod, hogy melyik trimeszterben hogyan fejlődik majd a babád.

Az első trimeszter

Bármilyen furcsán hangzik is, a trimeszter első két hetében még nem vagy várandós. A terhességet ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számolják, és az első két hétben érik meg a  petesejt.

A megtermékenyítés és beágyazódás

Szerencsés esetben a menstruációtól számított 3. héten a megérett petesejt összetalálkozik egy hímivarsejttel és megtörténik a megtermékenyítés. A két sejt összeolvad, és a 23-23 kromószómájukból egy 46 kromoszómát tartalmazó zigóta alakul ki. A kromoszómák fogják meghatározni a babád nemét és megannyi tulajdonságát.

Ezután az események robbanásszerű sorozata következik be. Először a belső sejtek részben elfolyósodnak, és kialakul a hólyagcsíra. Majd további osztódással egyre több sejt jön létre, és a hólyagcsíra málnához hasonlító szedercsírává alakul. Eközben a folyamatosan osztódó zigóta megkezdi utazását a petevezetéken keresztül a méh felé, és a méh nyálkahártyája megvastagszik, felkészülve az új élet befogadására.

A zigóta öt nap múlva éri el a méh belső falát és az ezt követő napokban befúródik a méh nyálkahártyájába. A megtermékenyítés utáni 12. napon megtörténik a beágyazódás. Ekkorra már két teljesen különálló sejtcsoportosulás alakul ki:

 • A külső sejtcsoportosulásból alakul ki a köldökzsinór és a méhlepény, melyek a magzat oxigénellátásáért és táplálásáért felelősek.
 • A belső sejtcsoportosulásból pedig elkezd kifejlődni maga az embrió.

Az 5. héten az embrió már három különböző sejtcsoportosulásból áll:

 • Ektoderma: a külső csíralemez, melyből a felhám, az idegrendszer, a fül belső részei fognak kialakulni.
 • Mezoderma: középső csíralemez, a csontok, ízületek, vesék és a szaporodásért felelős szervrendszer alapjául szolgál.
 • Endoderma: a belső csíralemezből fejlődik majd ki a baba tüdeje és emésztőrendszere.

embrió fejlődése

Első mérföldkövek

A terhesség hatodik hetében fontos mérföldkövekhez érkezünk. Ekkor záródik be az idegcső, melyből az agy és a gerincvelő formálódik majd. Kialakul a kezdetleges szív és keringési rendszer is. Bekövetkezik az első nagy csoda: a babád szíve dobogni kezd!

Megjelennek a belső szervek kezdeményei, sőt a hangszalagok, a gége és a belső fül is elkezd kialakulni.

Ekkor az embrió még inkább ebihalra emlékeztet, melyből már kidudorodnak a karok kezdeményei. Ne aggódj! Hamarosan igazi baba formája lesz!

A hetedik hétben növekszik a fejecske és elkezd formálódni az arc. Még csak kis mélyedések vannak az orrlyukak helyén, de már látszanak a retina kezdeményei. Az embrión szépen növekednek a felső végtagok és már a lábacskák kezdeményei is láthatóvá válnak.

Elképesztő fejlődés

A hetedik héttől az embrió akár naponta 1 mm-t is növekszik. Folyamatosan nyúlnak a végtagok, formálódnak a váll-, könyök és térdízületek, elkezd kialakulni a csontváz, a gerinc és a bordák. Az embrió feje ekkor az agy folyamatos fejlődésének köszönhetően még aránytalanul nagy, az egész test méretének mintegy felét teszi ki.

Az arcocska már egyre felismerhetőbbé válik, elkülönülnek az orrlyukak és az orrcimpák, felismerhető a száj körvonala, sőt a szemgolyók is. És egészen hihetetlen, de a 8. héten már megindul a vizelettermelés, sőt a számodra egyelőre még észrevehetetlen magzatmozgások is elkezdődnek!

Embrióból magzat

A 10. héttől az embrió már elnyeri a megtisztelő magzat elnevezést. A könyökízületek már hajlanak, és az eddig úszóhártyás ujjacskák lassan elvesztik az úszóhártyájukat, egyre hosszabbá válnak és nemsokára apró körmök nőnek rajtuk. Megjelennek a fogacskák bimbói, a májban vörösvérsejtek termelődnek, és a külső nemiszervek fejlődése is beindul. Magzatod súlya a 12. hétre már 18 gramm körüli, hosszúsága pedig már 6,5 cm.

magzat növekedése

A második trimeszter

A második trimeszter különösen izgalmas a számodra, hiszen megtudhatod a babád nemét és megérezheted az első mozgásokat. Bár azt mondják, hogy a várandósság szempontjából ez a legnyugodtabb időszak, a babád ekkor is hihetetlen fejlődésen megy keresztül. Ezt jól mutatja, hogy a második trimeszter végére súlya eléri az 1000 grammot, hossza pedig körülbelül 34 centiméter.

Magzatmozgások

Ahogy már említettük, a kicsi a 8. héttől egyre többet ficánkol, rúg, és mozgatja végtagjait. A 12. héttől már gyakorolja a lélegző mozdulatokat is, hörgőrendszere szinte teljesen kifejlődött. A 14. héttől kialakul a szopóreflex: a száj környékének ingerlése, az inger felé fordulást és a száj nyitását váltja ki. 

Bár a magzati mozgások eleinte véletlenszerűek, de lassan egyre koordináltabbá válnak. A 21. héttől pedig egyre nagyobb az esélye annak is, hogy ezeket a mozgásokat te is megérzed a pocakodban. A babád lassan felveszi a jellegzetes magzati pózt is: térdeit felhúzza, karjait a mellkasán tartja, kezei pedig ökölbe vannak szorítva.

Elkezdődik az arcizmok mozgatása is: eleinte csak mosolyogni és sírni tud, de nemsokára már ásít is. Ezek a mozgások mind mind a külső világra való felkészülést szolgálják.

magzat fejlődés

Az emésztőrendszer fejlődése

Az első trimeszter végére már kifejlődött és helyére került az emésztőrendszer is, amit a magzat ebben a trimeszterben tanul meg használni. Elkezdi az élete első időszakában rendkívül fontos szopizós mozdulatokat gyakorolni, és kóstolgatja a magzatvizet is. A magzatvíz érdekessége, hogy ízét befolyásolja az étkezésed: ezáltal tapasztalja meg a babád az első ízeket.

Bár a szükséges tápanyagokat a méhlepény szállítja, de a magzatvíz kortyolgatása miatt a kiválasztó szervrendszer folyamatosan termel vizeletet.

Az érzékszervek és az agy

Míg a szemek eleinte két oldalt helyezkednek el, ebben a trimeszterben végre elfoglalják végső pozíciójukat. A 22. hét környékére kialakul a szaglás, a magzat elkezd hallani, az összenőtt szemhéjak lassan kinyílnak, a pupillák reagálnak a fényre.

Az idő múlásával az ízérzékelése egyre kifinomultabb, csak úgy mint a hallása. A 28. héttől kezdve már képes megkülönböztetni a mély és a magas hangokat is. Erre az időszakra tehető az agy ugrásszerű növekedése, tömege ugyanis 4-500%-kal növekszik.

A bőr, haj és körmök kialakulása

A 15. héttől kezdve megjelennek az első hajszálak és a szemöldök, a 22. héten pedig már apró szempillák növekednek az édes babaarcon. A magzat testét eleinte szőrzet, a lanugo borítja, mely a testének melegen tartásáért felel. Ekkor ugyanis még nincs elegendő zsírszövet a bőr alatt, ez majd csak a harmadik trimeszterben fog kialakulni.

A 19. héttől egy faggyúból és elhalt hámsejtekből álló zsíros réteg, a magzatmáz is borítja a csöppség testét, mely segít megvédeni a bőrt a magzatvíz savas kémhatásától. A bőr eleinte még átlátszó, majd egyre rózsaszínebbé válik, és a körmök is megerősödnek.

A harmadik trimeszter

A harmadik trimeszter a terhesség 28. hetétől kezdődik és egészen a babád születéséig tart. Lássuk, mi fog történni az utolsó trimeszterben!

A magzat növekedése

Ebben a trimeszterben a magzat eléri a születési súlyát, amit nem lehet nem észrevenni a hatalmas pocakodnak köszönhetően. Számodra pedig legalább ennyire észrevehetők a mozgások és rúgások, melyek néha igen érzékeny pontokra érkeznek.

A 30. hétre a baba már 1,5 kg, hossza pedig akár 38 centiméter is lehet, és a helyszűke miatt észreveheted, hogy mozgásának jellege megváltozik. A 37. hétre súlya elérheti a 3 kg-ot, magassága a 46 centimétert. Egy átlagos újszülött 50 cm körüli, súlya pedig mintegy 3400 g.

magzat fejlődése az anyaméhben

A magzat elhelyezkedése

Mivel egyre kevesebb a hely odabent, ezér valamikor a 34. hét körül a magzat elfoglalja születési magzati pozícióját. Ennek kiemelt jelentősége van, ugyanis nem mindegyik magzati pozíció megfelelő a természetes, hüvelyi úton történő szüléshez. A szülés szempontjából az úgynevezett elülső fejvégű fekvés az ideális, ami azt jelenti, hogy a baba fejjel lefelé néz, a popsi és a lábak vannak felül. A baba arca ilyenkor a kismama háta felé néz.

A baba fekvését folyamatosan monitorozzák, mert rendellenes fekvés esetén még van esély a magzatot az ideális pozícióba terelni.

Tipp: A magzati pozíciók című cikkünkből mindent megtudhatsz a baba elhelyezkedéséről!

Mi történik még a trimeszter alatt?

Nézzük, mi minden történik még a harmadik trimeszterben!

 • Ekkor fejeződik be a csontok kialakulása, ami miatt fontos növelned a kalcium beviteledet.
 • A bélrendszerben elkezd lerakódni a mekónium, ami a baba első székletét alkotja majd. Ez leginkább elhalt hámsejtekből, vérsejtekből és a magzati szőrzetből áll.
 • A bőr alatt egyre vastagszik a zsírréteg, amely a hőháztartásban játszik majd nagy szerepet.
 • A 29. vagy 30. héten kialakulnak a tapintásért felelős receptorok.
 • A 31. héten a babád már mind az öt érzékszervével érzékel: felismeri a fényt és a sötétséget, hallja a hangodat, amelyet később, születés után képes felismerni.
 • Az agy minden eddiginél gyorsabban növekszik, képes irányítani a hőháztartást, sőt a babád ilyenkor már álmodik is.
 • Végül kifejlődik a tüdő is és a baba ezáltal képessé válik az önálló légzésre.

A születés

A terhesség általában 40 hetet tesz ki, de előfordulhat, hogy valamennyivel előbb, vagy később születik meg az újszülött. 42 hétnél tovább ugyanakkor általában nem várnak, hanem megindítják a szülést.

Tipp: Szeretnéd tudni hogyan zajlik a szülés? Mikor mi fog történni? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A szülés menete lépésről lépésre!

Az is előfordulhat, hogy a baba a várt időpontnál korábban jön a világra. A mai fejlett technológiának köszönhetően megfelelő ellátás esetén már az egészen korán, 24. hétre született magzatnak is van esélye az életre! A 37. héttől kezdve pedig már nem számít koraszülöttnek az idő előtt megszületett csecsemő.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet és szeretnéd még ennél is részletesebben, heti bontásban megismerni a magzat fejlődését, a tested változásait és azt, hogy mire számíthatsz a terhesség során, iratkozz fel babaváró hírlevelünkre!

babaváró hírlevél

Fotó: www.shutterstock.com