Babablog

A magzatvízszivárgás jelei

A magzatburok megrepedése magzatvíz szivárgásához vezethet. Ez jelentősen megnöveli a hüvelyi fertőzés kockázatát, ami veszélyt jelenthet a baba egészségére.

A magzatvíz szivárgása leggyakrabban a terhesség harmadik trimeszterében fordul elő, de korábban is jelentkezhet. Ha szivárgó magzatvizet veszel észre, mielőbb értesítsd az orvosod, ő fog a további teendőkről dönteni.

A magzatvíz szerepe

A magzatvíz alapvetően a magzat védelmét szolgálja. Egy sokrétű védelmi vonalként funkcionál. Védi a magzatot:

  • a kiszáradástól,
  • a külső mechanikai behatásoktól,
  • a hőmérséklet változástól,
  • a nyomáskülönbségtől.

A magzatvíznek a fentieken kívül a légző és nyelő mozdulatok gyakorlásában is szerepe van. A baba ugyanis a magzatvíz lenyelésével tudja ezeket a mozdulatokat elsajátítani.

magzatvíz szivárgás

A pocakban a magzat egy magzatburok által határolt, magzatvízzel teli üregben fejlődik. Nem sokkal a fogantatás után a magzatvizet a magzatburok belső rétege, az úgynevezett amnion és a köldökzsinór választja ki. Összetevőit tekintve részben a magzat vizeletéből és a méhlepényből származó folyadékból áll.

A magzatvíz mennyisége

A terhesség előrehaladtával a magzatvíz mennyisége folyamatosan változik, nő. A terhesség 12. hetében még csak körülbelül 60 ml a magzatvíz mennyisége, félidőben már kb. 300 ml, a harmadik trimeszter végéhez közeledve pedig nagyjából 1000-1500 ml. 

Bár a magzatvíz az egész terhesség során védi a magzatot, de abban az értelemben mégsem állandó, hogy folyamatosan cserélődik, „megújul”. A magzat bélrendszerén és a magzatburok belső rétegén keresztül szívódik fel. Körülbelül 2,5-3 óránként történik meg egy ilyen cserélődés. 

A magzatvíz színe, szaga, állaga

A magzatvíz teljesen színtelen, átlátszó. Az állagát tekintve pedig egy vízhez hasonló folyadékról van szó. A magzatvíz édeskés illatú, de ennek a mértéke annyira elenyésző, hogy azzal se tévedünk, ha inkább szagtalannak tituláljuk. Mivel a magzatvíz sem a színében, sem az állagában, sem pedig a szagában nem feltűnő, ezért nem könnyű észrevenni, ha esetleg szivárog.

A magzatvíz szivárgása versus a magzatvíz elfolyása

A magzatvíz elfolyása a szülés beindulásának legtipikusabb jele. Ilyenkor a magzatburok megreped és hirtelen a magzatvíz elfolyik. A harmadik trimeszter vége felé ez 1-1,5 liter folyadékot jelent. Tehát biztos lehetsz benne, hogy észre fogod venni, ha elfolyt a magzatvized. Ilyenkor nincs más teendő, mint irány a kórház!

A magzatvíz szivárgásánál a magzatburok szintén megreped, de itt a repedés mértéke sokkal kisebb. Éppen ezért a magzatvíz elfolyása nehezen téveszthető össze a magzatvíz szivárgással. Míg előbbinél nagyon rövid időn belül nagy mennyiségben távozik a magzatvíz, addig a magzatvíz szivárgásánál csak kisebb mennyiségben. Ezért is használjuk a szivárgás szót, ami már jelzi, hogy itt a távozó magzatvíz mennyisége nem olyan nagy, mint a szülés beindulásakor jelentkező magzatvíz elfolyásnál.

milyen érzés ha szivárog a magzatvíz

A magzatvízszivárgás jelei

Láthatod, hogy sem a magzatvíz színe, sem szaga, sem az állaga nem olyan tipikus, hogy az alapján egyértelműen fel tudd ismerni. Ráadásul ha szivárog a magzatvíz, akkor a mennyisége sem számottevő. De mégis akkor mik a magzatvízszivárgás jelei? Mindenképpen a hüvelyi váladékozás az, amire oda kell figyelni a fehérneműdön. De persze ez a váladék nem feltétlen magzatvíz, lehet hüvelyváladék vagy éppen vizelet is. 

Hogyan tudsz a magzatvíz, a hüvelyváladék és a vizelet között különbséget tenni?

A kórházakban a váladék pH-értékének meghatározásával egyértelműen meg tudják állapítani, hogy magzatvíz szivárgása okozza-e a váladékozást vagy sem. Ha otthon te magad szeretnéd eldönteni, akkor érdemes először a kizárásos módszert alkalmazni. A kizárásos módszer a három különböző váladék eltérő tulajdonságain alapszik:

  • A terhesség során, főleg a harmadik trimeszterben egyre több kismama szenved inkontinenciában. A vizelet-visszatartási nehézségek miatt előfordulhat, hogy időnként a pisi a bugyidban köt ki. Mivel a vizelet szúrós szagú, így ha a fehérneműdön erőteljes szúrós szagot érzel, akkor tudod, hogy vizelettel van dolgod.
  • A hüvelyváladékozás vagy más néven a folyás egy teljesen természetes folyamat a terhességen kívül is és a terhesség alatt is. Az egészséges váladékozás során a váladék színe inkább fehéres, világossárga. Az állaga pedig a tojásfehérjére emlékeztető nyúlósabb, nem vízszerű anyag. Tehát ha a fehérneműdön ilyet tapasztalsz, akkor megint csak kizárhatod, hogy magzatvízről van szó, hiszen az egy teljesen áttetsző és vízszerű folyadék.

Ha a fehérneműdön lévő váladék vizsgálata során kizárod a vizeletet és a hüvelyváladékot is, akkor megvan az esélye, hogy magzatvízről van szó. De ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes magzatvízszivárgás-tesztet vásárolni és azt elvégezni.

A magzatvízszivárgás-teszt

A magzatvízszivárgás-teszt a terhesség idején kimutatja a magzatvíz szivárgását. Ez a teszt valójában nem más, mint egy nagy érzékenységű magzatvízszivárgás jelző betét, ami a pH-érték alapján azonosítja a magzatvíz szivárgását. A pH-érték vizsgálaton alapuló teszt nagyon könnyen használható, rövid időn belül, gyakorlatilag egy lépésben elvégezhető és lehetővé teszi a magzatvízszivárgás kimutatását.

A teszt használatához szükséges tudnivaló, hogy a magzatvíz pH-értéke magasabb, mint 6,5. A magzatvíz jelző betét színváltozással jelzi, ha 6,5 vagy ennél nagyobb pH-értékű folyadék éri.

Neked csupán annyi a dolgod, hogy a fehérneműben rögzíted ezt a betétet, és ha folyadékszivárgást érzel, akkor leellenőrzöd, hogy történt-e színváltozás. A színváltozás mindig 15 perccel a szivárgás után történik. A kék vagy zöld szín jelzi a magzatvizet, de valamilyen hüvelyi fertőzést is jelenthet. A sárga szín pedig a vizeletre utal. Ha kék vagy zöld színt látsz, mielőbb értesítsd az orvosod, aki tájékoztat a további teendőkről.

magzatvíz szivárgás teszt

A magzatvíz szivárgásának veszélyei

A magzatvíz szivárgása a magzatburok repedése miatt következik be. Ez azért probléma, mert ez növeli a fertőzések kockázatát. Éppen ezért ha bebizonyosodik, hogy szivárog a magzatvíz, akkor az orvosnak kell mérlegelnie, hogy mi a további teendő. A döntés során az számít, hogy a terhesség hányadik hetében jársz, hiszen ez alapján a baba fejlettségére, érettségére lehet következtetni. 

  • Ha a terhesség vége felé jársz, előfordulhat, hogy a nőgyógyász a szülés megindítása mellett dönt. 
  • Ha még több idő van hátra a szülésig, vagyis a baba vélhetően nem elég érett, akkor a fertőzés kockázata miatt legtöbbször kórházi megfigyelés alatt kell eltöltened a terhességből hátralévő időszakot.

De mindezekről az orvosod fog döntést hozni az adott helyzet függvényében!

Te annyit tehetsz, hogy a terhesség során odafigyelsz a hüvelyi váladékozásra és ha valami gyanúsat tapasztalsz, akkor rögtön értesíted erről a nőgyógyászod!

Fotó: www.shutterstock.com