Babablog

A melegkiütés tünete, megelőzése és kezelése

A melegkiütés egy alapvetően ártalmatlan bőrprobléma, ami a nyári hőség idején jelentkezik a pici gyermekek, csecsemők bőrén.

Ahogy beköszönt a nyár, a hőmérséklet megemelkedik. A nagy meleget a felnőttek is nehezen viselik; a gyerekek, főleg a kisebbek még nehezebben. A babák hőszabályozása ugyanis nem elég fejlett. Ezt szülőként neked kell észben tartani és segíteni neki, hogy könnyebben átvészelje a hőséget. A nyárral együtt ugyanis a melegkiütések időszaka is beköszönt. Egyszer csak azt veszed észre, hogy kiütések jelennek meg a bőrön a melegtől. Vannak babák, akik hajlamosabbak a melegkiütésre, míg mások kevésbé. De egyáltalán mi a melegkiütés?

A melegkiütés avagy miliaria

A melegkiütés vagy más néven miliaria egy pici gyerekeknél nagyon gyakori bőrprobléma, ami alapvetően a nyári időszakban jelenik meg a babák bőrén és a verejtékmirigy működéséhez kapcsolódik. Ahhoz, hogy megértsük miért alakul ki melegkiütés egy kicsit visszább kell lépni és meg kell ismerni a verejtékmirigy működését.

melegkiütés verejtékmirigy működése

Alapesetben a verejtékmirigy feladata a verejték termelése. A verejtékmirigy egy külső elválasztású mirigy, azaz a megtermelt verejték kis csatornán keresztül jut a bőr felszínére. A verejtékmirigyeknek nagyon fontos szerepük van, hiszen a megtermelt izzadság elpárolgásával segítik a test hőszabályozását.

Melegkiütés akkor alakul ki, amikor a verejtékmirigyből a verejték a csatornákon keresztül nem jut a felszínre. Ezért is hívják néhányan a melegkiütést izzadság kiütésnek. A verejtékmirigyek kivezető csatornáinak elzáródása, szűkülete miatt nem tud a bőrfelszínre jutni a verejték. Mivel a verejték ettől függetlenül termelődik, de nincs szabad útja a felszínre, ezért a bőr rétegeiben rekedő verejték gyulladást okoz.

Hogy néz ki a melegkiütés?

A melegkiütés apró, duzzadt, fehér közepű piros pöttyök formájában jelenik meg a baba bőrén. Nagyon könnyű összekeverni más típusú bőrproblémákkal, betegségekkel vagy éppen allergiás reakciókkal. 

Általános esetben viszont elmondható, hogy ha nincs semmilyen egyéb tünet, tehát jókedvű a baba, nem lázas, akkor nagy valószínűséggel melegkiütéssel állsz szembe. Érdemes azért felkeresni a gyermekorvost, hogy ő is vessen egy pillantást a kiütésekre, hogy biztosan kizárja más, komolyabb betegségek lehetőségét.

melegkiütés hogyan néz ki

A melegkiütés előfordulása

A melegkiütés tipikusan gyerekkori probléma, mert ahogy a eddigiekben is már volt szó róla, az ő hőszabályozásuk még nem tökéletes, ezért náluk könnyebben kialakulhat. De ez nem azt jelenti, hogy felnőtteknél nem fordul elő. Valójában felnőttkorban is kialakulhat miliaria, de ennek azért jóval kisebb a gyakorisága.

A melegkiütés arcon jelenik meg a leggyakrabban, de más testrészeken is előjöhetnek a melegkiütés tünetei. Gyakori előfordulási helye még az egymáshoz érő bőrfelületek, mint a hónalj, a lágyék és egyéb hajlatok is. De a melegkiütés lábon, háton vagy akár mellkason is megjelenhet. Sőt, tipikus melegkiütés előfordulási hely a pelenka alatti terület, a popsi. Ezért is fontos, hogy helyesen pelenkázd be a picit.

Tipp: Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan is kell pelenkázni, mi a különbség egy kisfiú és egy kislány pelenkázása között, akkor olvasd el a pelenkázásról szóló cikkünket: A baba pelenkázása

A melegkiütés megelőzése

Mit lehet tenni a melegkiütés ellen? Először is gondolj a megelőzésre. Amikor egyre melegebb lesz az időjárás, akkor a legfontosabb amit tehetsz, hogy odafigyelsz a baba öltöztetésére. A szülők ugyanis hajlamosak túlöltöztetni a babát, nehogy megfázzanak. A nyári hőségben viszont részben pont a túlöltözöttség miatt alakulhat ki a melegkiütés babáknál. 

Nagy melegben próbáld szellősen öltöztetni a babát! Kerüld a nagyon szűk ruhadarabokat és inkább jól szellőző anyagból készült babaruhákat adj rá! Az se baj, ha időnként pucéran hagyod a babát. És az is hasznos, ha napközben is megfürdeted őt langyos vízzel. A szabadban pedig lehetőleg kerüld a közvetlen napfényt, inkább árnyékos helyeket válassz!

melegkiütés megelőzése

Ha nagyon meleg van, akkor nem célszerű túl hosszú időt tölteni babakocsiban és autósülésben. Ezekben nagyon bemelegszik a baba és ezáltal még könnyebben tud kialakulni melegkiütés. Ha mégis sok időt kell babakocsiban vagy autósülésben tölteni, akkor annyit tehetsz, hogy a babakocsikba, autósülésekbe szellőzést elősegítő izzadásgátló betétet teszel. Ez egy picit javít a helyzeten.

melegkiütés izzadásgátló betét

AeroMoov Gr 0 Mint izzadásgátló betét gyerekülésbe

A melegkiütés kezelése

Ha már megjelentek a melegkiütések, akkor a feladat a melegkiütések kezelése. A hűsítő zuhany nemcsak megelőzésként jó, a melegkiütés kezelésére is használható. Ennél sokkal többet nem is nagyon tehetsz. Meg kell várni, míg a melegkiütés magától elmúlik. Szerencsére a melegkiütés önmagában nem okoz panaszokat, nem fájdalmas a babának.

Ha azt veszed észre, hogy a melegkiütés nagyon terjed, duzzadtabb lesz, akkor fennáll a felülfertőződés lehetősége. Sajnos ez már okozhat további problémákat, így ilyen esetben érdemes minél előbb gyerekorvoshoz fordulni. Ha baktériumos fertőzés okozza az elváltozást, akkor antibiotikumos kezelésre lehet szükség, de erről minden esetben a kezelőorvos dönt.

A melegkiütés házi kezelése címszó alatt sokan hisznek a hintőporban vagy a különböző rázókeverékekben. Ezeket azonban érdemes kerülni, a használatukkal ugyanis inkább lehetőséget adunk a baktériumoknak a fertőzésre és nem pedig elmulasztjuk vele a melegkiütést.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: shutterstock.com