Babablog

A mellgyulladás tünetei és kezelése

A mellgyulladás tünetei a magas láz, a fáradékonyság, a végtag fájdalom és a tapintásra érzékeny mellek. A mellgyulladás mellett akár a szoptatás is folytatható.

A mellgyulladás, vagy ahogy sokan ismerik a tejláz, egy nagyon kellemetlen velejárója lehet a szoptatásnak. A szoptatás alatt a szerencsésebbeket elkerüli, de sajnos sok édesanya küzd a mellgyulladás tüneteivel. 

A mellgyulladás tünetei bár kétségkívül kellemetlenek, fájdalmasak, de szerencsére van rá gyógymód. És ami a legfontosabb, akár a szoptatás is zavartalanul folytatható!

mellgyulladás

A tejcsatorna elzáródásától a mellgyulladásig

A mellgyulladás avagy orvosi nevén masztitisz általában nem az első állomás, jellemzően már a mellgyulladás tüneteinek megjelenése előtt tapasztalhatsz változást a melleidben. 

A tejbelövelléssel az addigi előtejet felváltja a tápláló anyatej termelése. Ezzel egyidejűleg előfordulhat, hogy túltelítettséget érzel a melleidben. A mellek ilyenkor keményebbek, feszülő érzést tapasztalhatsz, sőt még némi fájdalmat is érezhetsz. A túltelített mell problémája szoptatással könnyen orvosolható.

A probléma akkor van, ha a tejcsatorna elzáródik. A tejcsatorna elzáródásakor a melledben érzékeny pontként, csomók jelennek meg. Ha a tejcsatorna nem ürül ki rendesen, akkor a környező területek begyulladhatnak, ami pedig a mell érzékenységét okozhatja. Ilyenkor azonban még nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett mellgyulladásról, mert ebben a kezdeti szakaszban az édesanya általában teljesen jól érzi magát, nincs láza.

mellgyulladás tünetei

Mellgyulladásról akkor beszélhetünk, ha a mell érzékenysége mellett influenzaszerű tüneteket produkálsz, vagyis fáradékonyságot, levertséget, végtag fájdalmat érzel és mindezt pedig magas láz is kíséri.

Bár a tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás kapcsán is többes számban, mellekről esett szó, de általában mindkét probléma egyidőben csak az egyik mell esetén lép fel. Nagyon ritka, hogy egyszerre mindkét melleden tapasztalsz ilyet. 

A mellgyulladás tünetei

Ahogy az előző részből kiderült, a tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás között az alapvető különbség, hogy míg az előbbi nem jár lázzal, addig a mellgyulladás magas lázzal jár. Ez egy olyan jellemző, ami elég egyértelműen jelzi a problémát. De természetesen a mellgyulladás tünetei között mások is felütik a fejüket.

A magas láz mellett ilyenkor gyakran fáradtságot, levertséget tapasztalhatsz, de ez az anyai teendők mellett talán fel sem tűnik neked. Ami viszont már a láz mellett mindenképpen gyanús lehet, ha a végtagjaidban is fájdalmat érzel. De ezek alapján akár még influenzára is gyanakodhatnál, hiszen az előbbiek tipikusan influenzaszerű tünetek. Viszont a mell érzékenysége, fájdalmas tapintása, a bőrpír és a csomók megjelenése mindenképpen intő jel, hogy esetedben ezek a tünetek inkább a mellgyulladás és nem más betegség tünetei.

A mellgyulladás tüneteként az előbbiekhez képest ugyan ritkábban, de akár émelygés és hányás is felléphet.

A mellgyulladás kezelése

Szerencsére a mellgyulladás gyakran orvosi segítség nélkül is elmúlik, de azért vannak esetek, amikor elkerülhetetlen, hogy orvoshoz fordulj. Lássuk mikor elegendő az otthoni kezelés, és mikor van szükség szakember segítségére?

Szoptatás vagy fejés

A mellgyulladás kezelésének legjobb módja a szoptatás! De természetesen ez csak akkor lehet megoldás, ha az anyatej tiszta, nem gennyes! Ha az anyatej teljesen normális, akkor semmi akadálya nincs, hogy a baba szopizzon belőle. A szoptatás segít kiüríteni a melleket, ami fontos ahhoz, hogy elkerüld a tej pangását a melledben. 

De vajon honnan tudod, hogy gennyes-e az anyatej vagy sem? A gennyes anyatej sűrű, akár még darabos is lehet, esetenként sárgás színű és szálcsás. Ha bizonytalan vagy, hogy az anyatejed adható-e a babádnak vagy sem, fordulj védőnőhöz vagy szoptatási szaktanácsadóhoz.

A mellretételnél figyelj oda, hogy a baba lehetőleg olyan pozícióban szopizzon, hogy az álla és a nyelve a gyulladt rész felé nézzen. Ezzel a baba pontosan azt a területet tudja szívni, ahol a probléma fellépett. A szoptatások alkalmával váltogasd a szoptatási testhelyzeteket, hiszen ezzel még hatékonyabb lehet a mellek kiürítése. És ne feledkezz meg a helyes mellretételről és a helyes szoptatási technikáról sem!

Tipp: Problémáid adódtak a szoptatással? Nem tudod biztosan, hogyan is kell helyesen mellre tenni a babát és hogy mire kell odafigyelni amikor szoptatsz? Ne aggódj, olvasd el A sikeres szoptatás titka cikkünket, amiben rengeteg szoptatással kapcsolatos kérdésedre fogsz választ kapni!

mellgyulladás kezelése

Érdemes a szoptatást a gyulladt mellen kezdeni, hiszen így nagyobb az esélye, hogy a mell teljesen kiürül. Ha ez mégsem történne meg, akkor szoptatás után fejéssel kell ezt elérni.

Szintén a fejéshez kell fordulnod akkor, ha az anyatej gennyes. Ilyenkor ugyanis nem szabad, hogy a baba az érintett mellből szopizzon, ilyenkor csak a másik mellből szoptathatsz. Viszont ha a baba, a gennyes anyatej miatt nem szopizhat a gyulladt mellből, akkor neked kell gondoskodni a kiürítésről, így fejned kell.

Akár szoptatással, akár fejéssel, akár a kettővel együtt, a cél az, hogy a mell kiürüljön. A gyakori szoptatás és fejés segít ebben, ezért ha mellgyulladással küzdesz érdemes gyakrabban, akár éjszaka is, két óránként szoptatni vagy fejni.

Meleg borogatás

A mell meleg borogatása segít a keringés beindításában, ami közvetlenül hozzájárul a gyógyuláshoz. Ehhez használhatsz mellnyugtató párnát, elektromos melegítő párnát, meleg vizes borogatást vagy akár felmelegített törölközőt is. De egy jó meleg zuhanyzás vagy kádban fürdés is hasznosnak bizonyul. 

Masszírozás

A meleg borogatás közben, gyengéd masszírozással is segíthetsz magadon. Ehhez körkörös mozdulatokkal kell gyengéden masszírozni a gyulladt terület, a csomó mögötti részeket és fokozatosan haladni a mellbimbó felé.

Pihenés

Igen, tudjuk! Az anyai feladatok ellátása általában nem a pihenésről szól. Rengeteg az előtted tornyosuló feladat, nehéz ezeket félretenni. Viszont ha szeretnél felépülni a mellgyulladásból, akkor elkerülhetetlen, hogy pihenj amilyen sokat csak tudsz. 

Ha nem tudsz ismerőstől, rokontól segítséget kérni, akkor is pihenj! Most várhat a háztartás, nem baj ha „szalad a ház”, a legfontosabb, hogy meggyógyulj!

mellgyulladás nem szoptatok

+1 tipp

Nem kimondottan terápiás elem, de a gyógyuláshoz mindenképpen hozzájárul az is, ha ilyenkor kerülöd a szűk, szoros ruhadarabokat. A szoros melltartó egyébként sem egészséges, de mellgyulladás idején végképp kerülendő! Ilyenkor vagy legyél melltartó nélkül, vagy ha ez nagyon zavar, akkor egy lazább darabot vegyél fel, amiben nincs beszorítva a melled.

Ezek azok praktikák, amiket otthon gond nélkül be tudsz vetni, hogy megszabadulj a mellgyulladástól. Bár a szoptatás a legtöbb esetben gyors segítséget nyújt a mellgyulladásban szenvedő édesanyákon, de van, amikor ez nem elegendő és orvosi segítségre, gyógyszerre van szükség.

Mellgyulladás esetén mikor kell orvoshoz fordulni?

Bár a mellgyulladás gyakran kezelhető csupán a fent említett módszerekkel, de előfordulhat olyan eset, amikor mindezek nem elegendőek és orvosi segítségre van szükség. Mikor jön el az a pillanat, amikor orvoshoz kell fordulni?

  • Ha a szoptatás, a meleg borogatás, a masszírozás és a pihenés ellenére sem enyhülnek 24 órán belül a mellgyulladás tünetei, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, nem szabad halogatni! Ha a kezelés ellenére továbbra is fennáll a magas láz vagy akár még emelkedik is, akkor is irány az orvoshoz!
  • Ha a mellgyulladás tünetei nagyon hirtelen és rögtön súlyosan jelentkeznek, akkor szintén nincs mire várni, orvoshoz kell fordulni!
  • Szintén orvosi segítségre van szükség, ha a mellgyulladás nemcsak az egyik melled, hanem mindkettőt érinti, vagy pedig maga a mellbimbó tűnik fertőzöttnek.

Mellgyulladás esetén az orvos nagy valószínűséggel antibiotikumos kezelést fog javasolni. A felírt antibiotikum kapcsán arra érdemes figyelni, hogy olyan típusú legyen, amely mellett lehet szoptatni. 

A legtöbb antibiotikum szedése mellett a szoptatásnak nincs akadálya, de a gyógyszer felírásakor fontos jelezni az orvosnak, hogy szeretnél szoptatni. Ha esetleg bizonytalan vagy, hogy a számodra felírt antibiotikum mellett valóban lehet-e szoptatni, akkor fordulj a gyerekorvoshoz, ő fog tudni ebben segíteni neked.

Azért is fontos, hogy a megfelelő időben orvoshoz fordulj, mert ha ezt nem teszed meg, akkor a mellgyulladás súlyosbodhat és melltályog alakulhat ki, ami már komolyabb kezelést igényel. 

A mellgyulladás okai

Azért érdemes tisztában lenne a mellgyulladást előidéző okokkal, hogy a jövőben ezekre jobban odafigyelve, elkerülhess egy újabb mellgyulladást. A mellgyulladás okai között általában négy dolgot szokás megemlíteni:

  • A nem elég gyakori szoptatás, vagy a nem elég ideig tartó szoptatás miatt a mell nem tud teljesen kiürülni, ezáltal előállhat a telített mell jelenség, ami a mellgyulladás kockázatát növeli. Ha valami miatt nem tudsz kellő gyakorisággal és kellő ideig szoptatni, akkor fejéssel kell megoldanod, hogy a melleid kiürülhessenek.
  • A baba nem megfelelő szoptatási technikája is hozzájárulhat a mellgyulladás kialakulásához. Ha nem jó technikával szopizik a baba, akkor maga a szopizás nem elég hatékony, vagyis a mellek megint csak nem tudnak teljesen kiürülni. Ezért is fontos megtanulni a helyes mellretétel mikéntjét, mert ez a hatékony szoptatás titka.
  • A szoros melltartók vagy éppen a melleket nagyon nyomó babahordozó rossz hatással van a mellekben a tej áramlására. Ez nem azt jelenti, hogy a melltartó vagy a babahordozó hordása mellgyulladáshoz vezet. A túl szoros melltartóval és a nem megfelelő kialakítású vagy a nem megfelelően felvett babahordozóval kell óvatosnak lenni. Mert előbbiekkel ellentétben, ezek már okozhatnak problémát.
  • A mellbimbó sérülésein keresztül is bejuthatnak baktériumok, amik mellgyulladást okozhatnak. 

mellgyulladás szoptatáskor

A mellgyulladás és a szoptatás

Bár többször is érintettük a témát, de fontos, hogy mindenki számára világos legyen, hogy önmagában a mellgyulladás és a szoptatás nem zárja ki egymást! Sajnos a szoptatás felhagyásának leggyakoribb okai között szerepel a mellgyulladás, holott legtöbbször a mellgyulladás mellett is gond nélkül lehet folytatni a szoptatást.

Merthogy a mellgyulladás az esetek többségében csak az egyik mellnél jelentkezik. Tehát a nem gyulladt melled akkor is „rendelkezésre áll”, ha a gyulladt melledben az anyatej esetleg gennyes lenne és emiatt abból nem tudnál szoptatni. 

Ha pedig a gyulladt melledben az anyatej teljesen tiszta, akkor annak sincs semmi akadálya, hogy ebből szopizzon a baba. Sőt, ilyenkor érdemes pont ezzel a melleddel kezdeni a szoptatást.

Figyelj oda magadra!

Az anyai örömök mellett az anyaság rengeteg teherrel is jár. A pici baba érkezésével szinte minden megváltozik. Ha van is segítséged, az anyai szerep akkor is fárasztó tud lenni. 

A mellgyulladás megjelenése tovább nehezíthet a helyzeten, de szerencsére ez egy jól kezelhető betegség. Az esetek többségében akár néhány nap alatt enyhülhetnek a mellgyulladás tünetei. Fontos viszont, hogy ha a melled fáj, tapintásra érzékeny, akkor ne vedd félvállról ezeket a tüneteket, hanem mielőbb kezdj bele a kezelésbe, és ha a panaszaid nem enyhülnek, akkor ne halogasd az orvoshoz menetelt.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com