Babablog

A mesék ereje segíti a gyerekeket

A mese ereje és tanítása egész életük során segíti a gyerekeket, ezért fontos, hogy minden nap meséljünk nekik.

Hihetetlen előnyre tesz szert az a gyermek, aki minden nap hall mesét. Nemcsak a szókincsre, de az érzelmek szabályozására és a szociális készségekre is igaz ez. Arról nem is beszélve, hogy a közös felolvasás, vagy éppen a fejből mesélés segíti a szülővel való kapcsolat elmélyítését, a fantázia fejlődését.

mesélés babáknak

A mindennapi rohanásban vagy éppen az esti teendők mellett persze nehéz lehet megtalálni az időt a mesélésre, pedig nagyon fontos lenne. A mesehallgatás során az agyunk jobb féltekéje aktivizálódik, az érzelmek birodalmában pedig a tudatosnál mélyebb megértés válik lehetségessé. A napi eseményektől el lehet távolodni, nyugalmat lelhetünk. A mesék ősi tudása egyetemes, mindig érvényes és mindenkinek a segítségére van.

Mit üzennek a mesék a gyerekeknek és nekünk?

  • Azt, hogy a jelen számít. A mesék szereplői nem rágódnak a múlton, és nem félik a jövőt, hanem azt élik meg, ami éppen történik velük, a jelenben vannak.
  • A hősök mindig cselekszenek, aktívak, és nem várják passzívan, hogy változás álljon be az életükben. Nekiindulnak a küzdelmeiknek, keresik, hogy az életük hogyan tud jobbra fordulni.
  • A mesék szereplői mindig fejlődnek, azt üzenve ezzel, hogy lehetséges többé, jobbá válni, és túllépni a korlátainkon.
  • A főhős a mesében nem adja fel ha kudarcot vall, vagy pórul jár, hanem talpra áll belőle. Ezzel azt üzeni, hogy mindig meg lehet próbálni újra és újra, másképp vagy más eszközzel.
  • Az akadályok az életben leküzdhetők. A mesékben gyakran például sárkány képében jelennek meg a nehézségek, amelyek az életünkben előfordulnak, vagy az elakadásaink, amelyek gátolnak bennünket.
  • Mindig van segítség. A mesékben ez gyakran egy öregember, egy varázserővel bíró tárgy, vagy éppen egy állat formájában ölt testet, de fontos tudatosítani ennek az üzenetét, hogy támaszkodhatunk másokra és kérhetünk segítséget.

baba mesék

Miben rejlik a mesék gyógyító ereje?

Abban segítenek a gyerekeknek, hogy megértsék és feldolgozzák a velük történteket, amelyek miatt gyakran kezelhetetlen érzelmeket, negatív érzéseket, indulatot és szorongást élnek át. A mesehőssel vagy a mese egy szereplőjével azonosulva azonban könnyebbé válik ezeknek a feloldódása, és azzal, hogy a jó győzedelmeskedik, a rend is helyre áll.  

A mesék életre szóló útravalót jelentenek, olyan erőforrást, amihez a gyerekek egész életük során vissza tudnak nyúlni.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com