Babablog

A mesék ereje segíti a gyerekeket

A mese ereje és tanítása egész életük során segíti a gyerekeket, ezért fontos, hogy minden nap meséljünk nekik.

Hihetetlen előnyre tesz szert az a gyermek, aki minden nap hall mesét. Nemcsak a szókincsre, de az érzelmek szabályozására és a szociális készségekre is igaz ez. Arról nem is beszélve, hogy a közös felolvasás, vagy éppen a fejből mesélés segíti a szülővel való kapcsolat elmélyítését, a fantázia fejlődését.

mese 1

A mindennapi rohanásban vagy éppen az esti teendők mellett persze nehéz lehet megtalálni az időt a mesélésre, pedig nagyon fontos lenne. A mesehallgatás során az agyunk jobb féltekéje aktivizálódik, az érzelmek birodalmában pedig a tudatosnál mélyebb megértés válik lehetségessé. A napi eseményektől el lehet távolodni, nyugalmat lelhetünk. A mesék ősi tudása egyetemes, mindig érvényes és mindenkinek a segítségére van.

Mit üzennek a mesék a gyerekeknek és nekünk?

  • Azt, hogy a jelen számít. A mesék szereplői nem rágódnak a múlton, és nem félik a jövőt, hanem azt élik meg, ami éppen történik velük, a jelenben vannak.
  • A hősök mindig cselekszenek, aktívak, és nem várják passzívan, hogy változás álljon be az életükben. Nekiindulnak a küzdelmeiknek, keresik, hogy az életük hogyan tud jobbra fordulni.
  • A mesék szereplői mindig fejlődnek, azt üzenve ezzel, hogy lehetséges többé, jobbá válni, és túllépni a korlátainkon.
  • A főhős a mesében nem adja fel ha kudarcot vall, vagy pórul jár, hanem talpra áll belőle. Ezzel azt üzeni, hogy mindig meg lehet próbálni újra és újra, másképp vagy más eszközzel.
  • Az akadályok az életben leküzdhetők. A mesékben gyakran például sárkány képében jelennek meg a nehézségek, amelyek az életünkben előfordulnak, vagy az elakadásaink, amelyek gátolnak bennünket.
  • Mindig van segítség. A mesékben ez gyakran egy öregember, egy varázserővel bíró tárgy, vagy éppen egy állat formájában ölt testet, de fontos tudatosítani ennek az üzenetét, hogy támaszkodhatunk másokra és kérhetünk segítséget.

mese 2

Miben rejlik a mesék gyógyító ereje?

Abban segítenek a gyerekeknek, hogy megértsék és feldolgozzák a velük történteket, amelyek miatt gyakran kezelhetetlen érzelmeket, negatív érzéseket, indulatot és szorongást élnek át. A mesehőssel vagy a mese egy szereplőjével azonosulva azonban könnyebbé válik ezeknek a feloldódása, és azzal, hogy a jó győzedelmeskedik, a rend is helyre áll.  

A mesék életre szóló útravalót jelentenek, olyan erőforrást, amihez a gyerekek egész életük során vissza tudnak nyúlni.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com