Babablog

A nyákdugó távozása valóban a szülés előjele?

A nyákdugó a magzatot védi a kórokozóktól. A távozása a méhszáj tágulásával van összefüggésben, ezért a szülés beindulásának előjele lehet.

A terhesség során a nyákdugónak nagyon fontos szerepe van. A feladata, hogy a 9 hónap során megóvja a magzatot a kórokozóktól. Az elnevezés nagyon beszédes, merthogy már a névből sejthető a funkciója és az állaga.

A megtermékenyülés után megemelkedik a szervezet progeszteron szintje. Ennek hatására a méhnyálkahártyában olyan változások mennek végbe, melyek elősegítik a beágyazódást. A későbbiekben pedig abban is segít, hogy a terhesség megmaradjon. 

Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen jelei lehetnek a beágyazódásnak, olvassátok el az erről szóló cikkünket: A beágyazódás jelei és ideje

És hogy a progeszteronnak mi köze a nyákdugóhoz? A nyákdugó a méhnyak által termelt nyákból áll, ami a magasabb progeszteron hormonszint hatására megvastagszik. Egy fontos védőpajzs, ami megakadályozza, hogy különféle kórokozók a méhbe jussanak. A nyákdugó tehát gyakorlatilag a méhszájat zárja el a külvilágtól. A harmadik trimeszter végén a nyákdugó távozik, ezzel jelzi a szervezet, hogy lassan elérkezett az idő. Mivel ez a szülés közeledtét jelezheti előre, ezért fontos a leendő anyukáknak, hogy biztosan felismerjék a nyákdugót.

nyákdugó magzat

Hogy néz ki a nyákdugó?

Főleg az első terhesség során hajlamosak vagyunk bizonytalankodni, hogy vajon amikor eljön az idő, felismerjük-e a nyákdugót? Félsz, hogy esetleg összetéveszted hüvelyi folyással vagy magzatvízzel? A jó hír, hogy a nyákdugó állaga mindkettőtől különbözik. A nyákdugó színe is elég tipikus, így ha előzetesen felkészülsz, jó eséllyel felismered majd.

A nyákdugó állaga

A nyákdugó egy zselés, kocsonyás állagú anyag. A magzatvíz hozzá képest jóval folyósabb állagú és mennyiségében is sokkal több. Inkább hasonlít a vízhez, mint egy kocsonyához. A hüvelyi folyás pedig a tojásfehérjéhez hasonlít, nyúlós anyagú és általában fehéres színű, opálos jellegű.

A nyákdugó színe

Nem lehet csupán egyetlen színt kiemelni, mivel többféle színű is lehet, de általában mindig áttetsző. Lehet rózsaszín, barnás és szürkés-zöldes színű is. Főleg a barnás szín esetén előfordulhat, hogy némi vér is látszik benne és ettől vörösösebb lesz a nyákdugó színe. Ameddig a vér mennyisége minimális, addig nincs ok az aggodalomra.

A nyákdugó távozása

Arról már volt szó, hogy a nyákdugó a kórokozók elleni védelem egyik kulcseleme. Ebből az is következik, hogy a szüléshez közeledve, nem sokkal a szülés beindulása előtt ez a nyákdugó távozik.

A nyákdugó távozása a méhszáj tágulásával van összefüggésben. Ahogy az anya teste elkezdi a felkészülést a szülésre, úgy a méhszáj elkezd tágulni. Ezzel a tágulással egyidőben pedig a nyákdugó távozik. Távozhat egyben, de darabokban is, mindkét eset teljesen normális. A nyákdugó távozása után várható, hogy a szülés is beindul. Ezért ilyenkor a kismamák tipikus kérdése, hogy a nyákdugó távozása után mennyi idő van a szülésig? Nehéz a kérdésre pontos választ adni, merthogy nagyon változó lehet a két esemény közti időtartam. Van akinél a nyákdugó távozása után néhány órán belül már jelentkeznek is a szülési fájások,  méhösszehúzódások, míg másoknál akár napok is eltelhetnek és maximum jóslófájásokat tapasztalnak közben.

Vagyis önmagában a nyákdugó távozása még nem ok arra, hogy rögtön a szülészetre indulj. Ez csak egy előjele a szülésnek. Ha már fájásokat is érzel, akkor érdemes azokat megfigyelni: milyen erősek, milyen gyakran jelentkeznek, meddig tartanak. Megvan az esélye, hogy csak jóslófájásokat érzel, de ha valóban szülési fájásokról van szó, akkor tényleg eljött a szülés ideje.

nyákdugó várandós

Tipp: Érdekel, hogy melyek a szülés jelei, honnan tudod, hogy beindult a szülés? Olvasd el az erről szóló cikkünket: A szülés jelei és előjelei

Mire figyelj oda a nyákdugó távozásánál?

A nyákdugó távozása egy teljesen természetes folyamat, a közelgő szülés előjeleként jelentkezik. Legtöbbször WC-re menetel vagy fürdés után veszed észre a fehérneműdön. Egészen addig nincs ok az aggodalomra, amíg ez nem jár együtt jelentős vérzéssel. 

A nyákdugó színe kapcsán már szóba került, hogy esetleg lehet barnás-vöröses színű a vér miatt. Viszont tartsd észben, hogy habár ilyenkor a pecsételő vérzés teljesen normális, a menstruáció alatt tapasztalható mennyiséghez hasonló vérzés viszont már nem! Ha nagyobb mennyiségű vérzésre leszel figyelmes, rögtön fordulj orvoshoz!

Bár a nyákdugó távozásának nincs konkrét időpontja, de ha idejekorán történik meg, arra oda kell figyelni. Ha a terhesség 37. hete előtt veszed észre a nyákdugó távozását, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!

Fotó: www.shutterstock.com