Babablog

A phimosis, azaz a fitymaszűkület tünetei, okai és kezelése

A fitymaszűkület, ha nem kezelik, nagyon kellemetlen tüneteket produkálhat gyerekeknél és felnőtteknél is. Mikor kell orvoshoz fordulni? Milyen kezelések lehetségesek?

A fitymaszűkület többnyire csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, esetenként azonban felnőttkorban is kialakulhat, és olyan tüneteket okozhat, mint a bőrpír, a fájdalom, a duzzanat és a gyulladás. Általában nem jelent problémát, hacsak nem okoz panaszokat. Azonnali kezelésre van szükség viszont abban az esetben, ha a phimosis olyan tüneteket vált ki, mint például a vizelési nehézség. Cikkünkben a gyermekkori fitymaszűkület tüneteit, okait és kezelését vesszük górcső alá.

Mit értünk fitymaszűkület alatt?

A fityma a makkot fedő mozgékony bőrrész, amely születéskor teljesen a péniszhez tapad. Idővel a fityma elválik és hátrahúzhatóvá válik. A fityma letapadása fokozatosan oldódik, így 1 éves korban a kisfiúk felénél, 3 éves korra már a 90 százalékuknál hátrahúzható. Előfordul viszont, hogy a fityma bőre később válik el, vagy nem válik el egyenletesen, és bizonyos részei a makkhoz tapadva maradnak. Ezek a letapadások pubertáskorra szinte mindig rendeződnek.

Fitymaszűkület tünetei

Phimosis alatt azt értjük, ha a fityma annyira szűk, hogy akadályba ütközik a visszahúzhatósága. Kisfiúknál – általában 2-6 éves korban – normális ez a jelenség, és nem kell aggódni miatta, hacsak nem okoz fájdalmat, duzzanatot vagy vizelési nehézséget. Csecsemő- és kisgyermekkorban sokszor nem fitymaszűkület, inkább az úgynevezett sejtes lenövés (adhaesio cellularis) fordul elő. Ilyenkor a fityma nem a szűkület miatt nem húzható hátra, hanem a fityma és a makk összenövése miatt. A két állapot igen gyakran együttesen is jelen lehet.

Abszolút fitymaszűkületről akkor beszélünk, amikor a jelenség nyugalmi állapotú péniszen jelentkezik, a relatív phimosis pedig az erektált, izgalmi állapotú pénisznél érhető tetten.

A phimosis kiváltó okai

A phimosis két csoportra bontható:

  • Veleszületett fitymaszűkület: A fityma születéstől fogva szűk. Az állapot általában 6 vagy 7 éves korra rendeződik.
  • Szerzett fitymaszűkület: A szerzett fitymaszűkületet okozhatja fertőzés, gyulladás vagy hegesedés.

A gyerekeknél a kóros fitymaszűkület további problémákat okozhat, például gyulladáshoz is vezethet Ilyen gyulladásos probléma például:

  • Balanitis: A balanitis, vagyis a pénisz makkjának gyulladása szűk fitymához, fájdalmas vizeléshez és egyéb kellemetlen panaszokhoz vezethet.
  • Balanoposthitis: Balanoposthitisnek nevezzük, amikor mind a makk, mind a fityma gyulladt. Többféle fertőzés is okozhatja, például a Candida-fertőzések is ide sorolhatóak.

A gyulladás következtében a fitymaszűkület rosszabbodhat.

Ritka esetekben akár bőrbetegség is okozhat fitymaszűkületet. Kisgyermekkorban az ekcéma okozhat például ilyen problémát.

A fitymaszűkület tünetei

A rendellenesség többféle panasszal jelentkezhet:

  • fájdalmas, viszkető, duzzadt előbőr vagy makk,
  • a fityma repedése,
  • rövid fitymafék, valamint
  • a fityma hátrahúzása nehézségekbe ütközik a makk tisztításakor,
  • a pénisz merevedése fájdalommal jár.

A fitymaszűkület gyógyítása

A fitymaszűkület kezelésének módja az okoktól és a tünetek súlyosságától függ. Egyes esetekben nincs szükség kezelésre, de mindenképpen érdemes orvosnak megmutatni, és majd az orvos dönt, hogy van-e szükség orvosi kezelésre, vagy házilag fitymatornával is kezelhető a probléma. Ha orvosi kezelés szükséges, akkor vagy kenőccsel orvosolható a probléma, vagy műtétre van szükség. 

Fitymaszűkület: kenőcs alkalmazása

Ha az orvos felírja, 2-3 éves korban szteroidtartalmú kenőcsöket is be lehet vetni fitymaszűkület ellen, de akár nagyobb gyerekeknél is lehet alkalmazni. A krém elvékonyítja és rugalmasabbá teszi a bőrt, így (rendszeres fitymatornával együtt alkalmazva) jelentős javulást lehet elérni

Fitymaszűkület-műtét gyerekeknél

A fitymaszűkületet nem feltétlenül szükséges a fityma teljes eltávolításával, azaz körülmetéléssel megoldani. Léteznek olyan plasztikai lehetőségek, amelyek a fityma megtartását lehetővé teszik. A fitymaplasztika-műtét során a heges gyűrűt átvágják, és tágabbra szabják, így a fityma egészséges része megmarad.

Fitymaszűkület

A fitymaszűkület kezelése házilag - fitymatorna

A fitymatorna segíthet mind a fitymaszűkület, mind a fitymaletapadás megszüntetésében. Nagyon óvatosan szabad csak a bőrt hátrahúzni a hímvesszőn, és csak akkor, ha ez erőltetés nélkül lehetséges. Mindenképp konzultálj orvosoddal, mielőtt belefognál, nehogy kárt okozz ezen az érzékeny területen!

Nagyon fontos, hogy a csecsemők fitymáját nem szabad teljesen visszahúzni, erőltetni, mivel ez fájdalmat, sérülést és berepedékeseket okozhat, amelyek megnövelik a fertőzések veszélyét és a hegedesedést. A gyulladt fitymát kamillás lemosással, jódos ecseteléssel szokták kezelni. A berepedt fityma gyógyítása, illetve a repedezett fityma kezelése kisgyermekkorban is orvosi konzultációt igényel.

Fotó: www.shutterstock.com