Babablog

A refluxos baba tünetei és kezelése

A szoptatás utáni gyakori és nagy mennyiségű bukás csecsemőkori refluxra utal. A refluxos baba tünetei többek között a sírás és a rossz lehelet.

Baba bukás vagy baba reflux? Első ránézésre könnyű ezt a két jelenséget összetéveszteni. De vannak jelek, tünetek, amik utalhatnak arra, hogy inkább csecsemő refluxról és nem egyszerű csecsemő bukásról van szó. A következőkben a két jelenségre jellemző tüneteket mutatjuk be. Viszont tartsd észben, hogy pontos diagnózist viszont minden esetben az orvos tud felállítani!

A baba reflux oka

Az újszülött gyomortérfogata sokkal kisebb, mint azt a legtöbben gondolják. A csupán 20-30 ml-es gyomor nem alkalmas egyszerre túl sok táplálék befogadására. Ezért mikor egy etetés alkalmával a baba nagyon jól lakik, akkor a gyomra feszül. Hogy segítsen ezen a feszülő érzésen, a hasfali és a gyomor izomzat segítségével a felesleges mennyiségtől megszabadul. Ez a bukás, ami egy meglehetősen gyakran előforduló és ártalmatlan jelenség csecsemőkorban. Ezért szokás élettani vagy szövődménymentes refluxként is nevezni a bukást. 

reflux oka


A szoptatás közben lenyelt levegő az anyatejjel együtt a gyomorba kerül, ami szintén feszíti a baba pocakját. Ez a levegő általában a közben emésztésnek indult anyatej egy részével tud távozni. Az, hogy a levegő és a felesleges táplálék könnyen tud távozni, az annak is köszönhető, hogy a gyomor és a nyelőcső találkozásánál található záróizom nem zár tökéletesen. 

reflux gyomor

Az igaz, hogy a baba bukása egy megszokott jelenség, de ha túl gyakran előfordul és a bukás mennyisége is nagyobb, valamint ha a baba közérzetén is látszik, hogy valami nincs rendben (például vigasztalhatatlanul sír), akkor az már nem normális, az már baba refluxra utal. A bukás és a rossz közérzet mellett egyéb tüneteket is lehet észlelni, ha refluxos a baba. Baba reflux esetén például gyakran súlyproblémák is fellépnek, amit abból veszel észre, hogy a baba nem gyarapszik az elvárt módon.

A refluxos baba tünetei

Ahogy az előbb volt is szó róla, a refluxos baba tünetei nagyon hasonlítanak a baba bukásához. Viszont a csecsemőkori reflux pont abban különbözik a csecsemőkorban természetesnek tekinthető bukástól, hogy emellett egyéb tünetek is felmerülnek. Ilyen egyéb tünet a baba állandó nyugtalansága, a savanyú szájszag, köhögés, étvágytalanság. Súlyosabb esetekben a baba súlygyarapodásának megtorpanása is jelentkezhet tünetként 

Bukás

A csecsemőkori reflux alaptünete a bukás. Az élettani bukáshoz képest viszont ilyenkor a bukás intenzívebben és gyakrabban jelentkezik. A bukás során nemcsak levegő, hanem a levegővel együtt nagyobb mennyiségű anyatej vagy éppen tápszer is feljön. Az alsó nyelőcső záróizom nem megfelelően záródik, ezért tud a gyomortartalom visszaszivárogni a nyelőcsőbe.

Sírás, nyugtalanság

A gyomortartalom visszaszivárgása a nyelőcsőbe nem kellemes érzés, ezért a reflux babáknál nyugtalansággal járhat. A reflux miatt többet is sírhat a baba, mert a savas gyomortartalom visszaszivárgása maró érzést okozhat a nyelőcsőben, ami természetesen fájdalommal jár.

reflux sírás

Savanyú szájszag

A gyomortartalom savassága érződhet a visszabukott anyatejen vagy tápszeren. Ez a savanykás szag pedig rossz leheletet okozhat.

Köhögés

A gyomorból visszakerülő gyomortartalom irritáló érzést okoz és emiatt a szokásosnál többet köhöghet a csecsemő.

Étvágytalanság

A meglehetősen savas gyomortartalom képes megmarni a nyelőcsövet és így a babának az étkezés nagyon kellemetlen lehet. Emiatt tapasztalhatsz nála étvágytalanságot és azt is, hogy elutasítja az étkezést.

Testúly

A csecsemőkori reflux súlyosságát legszembetűnőbben a súlygyarapodás alapján tudod megállapítani. Súlyos refluxnál túl gyakran és túl intenzíven bukik a baba, ami meglátszik a súlygyarapodásán. A refluxos baba heti, havi súlygyarapodása elmaradhat az elvárttól. Súlyosabb esetben akár súlycsökkenés is előfordulhat. Ezért fontos, hogy ha refluxos tüneteket észlelsz a babánál, akkor figyelj oda a súlygyarapodásra és fordulj orvoshoz!

Mire figyelj oda refluxos babánál?

Bár a csecsemőkori reflux az emésztőrendszer fejlettlensége miatt nem igényel extra gyógykezelést, de a mindennapi tevékenységek során tudsz azért tenni, hogy enyhítsd a refluxos baba tüneteit. Mindennapi tevékenységnek számít: a baba etetése, a baba büfiztetése, a baba altatása.

A refluxos baba szoptatása

A csecsemő reflux egyik tüneteként a bukás alapból étkezés után jelentkeznek, hiszen ekkor telítődik meg a gyomor. Ha a baba még szopizik, akkor a megfelelő szoptatási pozíció kiválasztásával segíthetsz a tünetek enyhítésén. Refluxos babánál ajánlott ülő pozícióban szoptatni, mert így nehezebben tud visszajutni a savas gyomortartalom.

A szoptatási pozíció mellett érdemes kipróbálni azt, hogy inkább gyakrabban, kisebb mennyiséget szopizzon a baba, mert így nem telídődik annyira a gyomra.

reflux büfiztetés

A refluxos baba büfiztetése

Minden babánál fontos, hogy etetés után ne maradjon el a büfiztetés. A büfiztetés segít, hogy a baba pocakjából a szopizás során lenyelt levegő távozni tudjon. Ha nem tud távozni a levegő, akkor feszítheti a baba gyomrát, ami nyugtalansághoz vezet. 

A refluxos babánál is fontos, hogy megtörténjen a büfiztetés. A büfiztetés és a baba függőleges pozíciója abban is segít, hogy a gyomorban lévő levegő a felszínre jusson és lehetőleg minél kevesebb anyatejjel együtt távozzon. Szoptatás után lehetőleg kb. 20 percig még ne tedd le a babát altatni, hanem függőleges pozícióban legyen.

A refluxos baba altatása

Az alvás fekvő pozíciója nem a legjobb reflux szempontból, mivel könnyebben tud utat törni a gyomortartalom a nyelőcső felé. Ezért ha refluxos a baba és gyakran bukik, akkor érdemes a kiságy matracát a fejrésznél megemelni, döntött helyzetbe állítani. Ez a döntés pont arra jó, hogy a baba feje alvás közben kicsit magasabban legyen, mint a többi testrésze, így nehezítve a gyomortartalom visszaáramlását. Fontos észben tartani, hogy nem minden kiságynál lehet megdönteni a fekvőfelületet!

Tipp: A kiságy kiválasztásánál nem is gondolnád mennyi szempont alapján lehet mérlegelni. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a tudnivalókat, amiket érdemes fejben tartani a babaszoba berendezésénél: Tanácsok a babaszoba berendezéséhez.

Ha az ágy fekvőfelülete nem dönthető, akkor reflux párna segítségével tudod kicsit megemelni a baba fejét alvás közben. Az ilyen reflux párnák egy része ráadásul még babakocsiban is használható.

A mágikus 10 hónapos kor

A jó hír, hogy a csecsemőkori reflux kinőhető! A születést követően a baba emésztőrendszere gyors fejlődésnek indul. Nagyjából a baba 10 hónapos korára éri el azt a fejlettségi állapotot, ahol már a nyelőcső alsó záróizmai is elég erősek és vissza tudják tartani a savas gyomortartalmat. A refluxos babák többségénél tehát legkésőbb 10 hónapos korban megszűnnek a tünetek.

A csecsemőkori reflux allergiára is utalhat!

Ha azt veszed észre, hogy gyanúsan sokat bukik a baba, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz és járjatok utána, hogy mi állhat a bukás hátterében! Előfordulhat, hogy reflux lesz a diagnózis, ami ugyan alapvetően nem súlyos, de fontos tisztában lenni a diagnózissal és kizárni más betegségeket.

A kezeletlen reflux fül-orr-gégészeti problémákat és súlygyarapodási problémákat is okozhat a babánál. Ráadásul a reflux a babáknál akár tehéntejfehérje allergia tünete is lehet, ezért is kell mindenképpen orvoshoz fordulni, hogy ő ennek a lehetőségét is kivizsgálja.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com