Babablog

A sikeres szoptatás titka

A baba szoptatása nem megy mindig egyszerűen, de többnyire elsajátítható a tudás, ami szükséges hozzá. Ezúttal a sikeres szoptatásához kapsz néhány jó tanácsot.

A várandósság időszaka alatt biztos minden édesanya fejében megfordul a szoptatás gondolata. Millió kérdés és annál is több bizonytalansági faktor. A szoptatás eleve egy nagyon érzékeny téma, szinte mindenkinek megvan a maga véleménye. 

Az édesanyák nagy része képes szoptatni a babáját, illetve a baba igényeinek megfelelő mennyiségű anyatejet termelni. Ennek ellenére számtalan különböző ok miatt alakulhat úgy, hogy az anya mégsem tudja vagy akarja szoptatni a babájátVan azonban, amikor egészen kis dolgon múlik a szoptatás sikere, ezért összegyűjtöttünk olyan tippeket és tanácsokat, amelyek ehhez hozzájárulnak.

A szoptatás szerepe

Mielőtt rátérnénk a gyakorlati tippekre, ejtsünk néhány szót a szoptatás fontosságáról.

Az érvényben lévő hazai és nemzetközi ajánlások egyöntetűen a szoptatás pártján állnak. Álláspontjuk szerint az újszülött anyatejjel való táplálása járul hozzá leginkább a baba egészséges fejlődéséhez. Az anyatej ugyanis minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely egy baba számára szükséges. A szakértői ajánlások szerint – ha megoldható – a baba 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon, és a hozzátáplálás idején is érdemes folytatni a szoptatást.

Tipp: Az anyatej szerepéről a hozzátáplálásban ebben a cikkünkben olvashatsz: A baba hozzátáplálása A-tól Z-ig

sikeres szoptatás

Igény szerinti szoptatás

Napjainkban az egyik legnépszerűbb szoptatási irányzat az ISZSZ, azaz az igény szerinti szoptatás. Ennek a lényege, hogy a szoptatás alapvetően a baba igénye szerint történik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a baba akkor szopizik, amikor szeretne, másrészt pedig addig szopizik, amíg szeretne. A szoptatás időpontját és időtartamát tehát nem te határozod meg, hanem a baba.

Ahhoz, hogy tudd, hogy mikor kell a babát mellre helyezni, figyelned kell a baba minden rezdülését. A baba különböző jelekkel tudja mutatni, hogy éhes. A korai éhségjelek közé tartozik, ha a baba:

 • cuppog,
 • tátog,
 • nyalogatja az ajkait,
 • a kezét a szájához veszi, akár szopogatja is,
 • forgatja a fejét,
 • nyújtogatja a nyelvét.

Ideális esetben már ezekre a korai jelekre mellre helyezed a babát, hogy szopizhasson. Ha ezekre a korai éhségjelekre az édesanya nem reagál, akkor a baba nyűgös lesz, sírni kezd. A nyűgösség és a sírás már egyértelműen a késői éhségjel. Ilyenkor előfordulhat, hogy előbb meg kell nyugtatni a babát, hogy utána mellre tudd tenni, és tudjon rendesen szopizni.

Szoptatási tippek a szülés előtt

A baba születésével, újdonsült édesanyaként egy teljesen új élethelyzetbe kerülsz. Aki hajlamos jobban aggódni a felmerülő új dolgok miatt, annak különösen fontos, hogy még a szülés előtt elkezdjen ismerkedni az ismeretlennel, jelen esetben a szoptatással.

Bár mindenhonnan azt hallod, hogy az anyai ösztön majd előhozza a tudást, és mikor majd a kezedben tartod a gyermekedet, tudni fogod mit kell tenned, hogyan kell őt szoptatni, a valóság azért nem ennyire idilli. 

Tájékozódás a szoptatásról

A legjobb tanács, amit ebben a helyzetben adhatunk neked, hogy érdemes már a szülés előtt megismerkedni a szoptatással és a szoptatást érintő kérdésekkel-válaszokkal. Ha ezeket áttanulmányozod, remélhetőleg úgy fogod érezni, hogy már van némi ismereted az egészről és kevésbé fog el az elveszettség érzése. 

A szoptatást érintő tudnivalókról több helyen is tájékozódhatsz: 

 • A védőnő a várandósság alatt végig melletted áll és segít téged nemcsak a gyermekvárás időszakában, hanem azon túl is. A védőnőhöz nemcsak a szoptatást érintő kérdésekben, hanem minden egyéb babavárással kapcsolatos kérdésben is fordulhatsz.
 • A szoptatási tanácsadók kimondottan szoptatási kérdésekben nyújtanak tanácsadást. Abszolút ez a szakterületük, így mindenféle szoptatással kapcsolatos kérdésben keresheted őket. Akár ha előzetesen, még a szülés előtt szeretnél magadba szívni némi tudást, akár már a baba születése után, ha úgy érzed, hogy elakadtál, és a babának és neked segítségre van szükséged.

szoptatás tippek

Vitaminpótlás és ásványi anyag pótlás szoptatás idején

Már a várandósság alatt is nagyon fontos, hogy nemcsak a babára, hanem saját magadra is figyelj és gondoskodj a megfelelő vitaminpótlásról és ásványi anyag pótlásról. A várandósság alatt a köldökzsinóron keresztül, a szülést követően pedig az anyatejen keresztül szerzi be a baba a számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha a szervezeted nincs felkészülve erre a plusz igénybevételre, akkor a baba és te sem jutsz hozzá ezekből a szükséges mennyiséghez.

Bár az egészséges táplálkozás nagyban hozzájárul a szervezeted megfelelő vitamin és ásványi anyag szintjéhez, de a várandósság és a szoptatás idején ez mégsem elegendő, legalábbis nem 100%-ban. Érdemes külön vitaminkészítményekkel pótolni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A várandósság alatt a terhesvitaminok biztosítják ezeket az anyagokat. A szoptatás után sem kell lemondani ezekről a terhesvitaminokról, vannak ugyanis kimondottan a szülés utáni szoptatási időszakra kifejlesztett terhesvitaminok. Ezek pontosan olyan összetevőkből állnak, amelyre ebben az időszakban neked és a babának szüksége van.

Tipp: Érdekel ez a téma? Szeretnéd megtudni milyen összetevőkből állnak a terhesvitaminok, és hogyan járulnak hozzá a baba egészséges fejlődéséhez? Olvasd el az erről szóló cikkünket, ahol ráadásul a terhesvitaminokkal kapcsolatos tévhitekről is lehull a lepel: Terhesvitaminok a kismama és a baba védelmében

Szoptatáshoz szükséges kellékek

A baba szoptatásához szükséges kellékeket érdemes időben megvásárolni. A minél stresszmentesebb napok nagyon fontosak neked és a babának is. Kár lenne azon idegeskedni, hogy már megszületett a baba, de még nincs minden beszerezve, és ahelyett, hogy teljesen a babára tudnál fókuszálni, még a dolgok beszerzésén kell aggódnod. 

 • Szülés előtt mindenképp szerezz be egy szoptatós párnát! Ez nagy segítségedre lesz a különböző szoptatási testhelyzeteknél. Nemcsak neked, hanem a babának is kényelmesebbé és könnyebbé teszi a szoptatást.
 • Legyen egy elképzelésed arról, hogy hol fogsz szoptatni. Nem mindenki otthonában van hely egy külön szoptatós fotelnek, ettől függetlenül gondolkodj azon, hogy ha nem fotelben, akkor hol tervezel majd szoptatni.

Tipp: Ha szeretnéd tudni, mi mindenre van szükséged a szoptatáshoz, nézd meg a részletes Babakelengye listánkat!

szoptatós párna

Brendon szoptatós párna

Szoptatási tippek rögtön a szülés után

A bababarát kórházban a természetes szülést követően az újszülöttet amint lehet odaadják az édesanyának, hogy minél előbb magához ölelje és szoptassa. 

Tipp: Még a szülés előtt érdemes kideríteni, hogy melyik kórházban mi a bevett gyakorlat közvetlenül az újszülött megszületése után. A születés utáni azonnali bőrkontaktus biztosítása az egyik alapfeltétele az ún. bababarát kórházaknak. Ezekben a bababarát kórházakban biztos lehetsz benne, hogy támogatni fognak a szoptatásban is.

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy az édesanya közvetlen a születés után tud-e már szoptatni. Az igazság az, hogy az anya szervezete már a várandósság második felében felkészül a tejtermelésre és már közvetlenül szülés után az előtej vagy más néven a kolosztrum az újszülött rendelkezésére is áll. A kolosztrum nagyon fontos összetevőket tartalmaz, melyek erősítik a baba immunrendszerét. Az újszülött születése után lehetőleg minél előbb tedd mellre a babát, hogy a lehető leghamarabb hozzájuthasson a nagyon értékes kolosztrumhoz! 

A kórházban töltött időszak alatt használd ki a lehetőséget, hogy szakemberek vesznek körül és bátran kérj segítséget az ott dolgozó tapasztalt nővérektől és szoptatási tanácsadóktól.

szülés után

Szoptatási tanácsok a gyermekágyas időszakra

A szülést követő 4-6 hétben, azaz a gyermekágyas időszakban a kórházból hazatérve sok minden a „helyére kerül”. Mire letelik ez a nagyjából 1,5 hónap, az újdonsült család minden tagja hozzászokik az új helyzethez, az élet minden területén kialakulnak a szokások. Ki könnyen, ki nehezebben jut el erre a pontra, minden család más és más. És ez a szoptatásra kimondottan igaz.

Nincs egyetlen jól bevált recept, amit ha előveszel a tarsolyodból, akkor garantált a siker. A szoptatás bármennyire is ösztönből fakad, mégis egy nagyon kényes, soktényezős folyamat. A szerencsésebbek különösebb probléma nélkül belejönnek a szoptatásba, de vannak, akik több nehézséggel szembesülnek. 

Néha csak nagyon kis dolgon múlik a siker, ezért következzen most néhány jó tanács, ami segíthet neked és babádnak a sikeres szoptatásban.

Anya és baba közös útja

Az előbb nem véletlen fogalmaztunk úgy, hogy ezek a tippek segíthetnek neked és babádnak is. Merthogy a szoptatás nem egy egyszemélyes feladat, hanem az anya és a baba együttműködése szükséges hozzá. Egy olyan feladat, amiben az anyának és a babának is sokat kell tanulnia ahhoz, hogy meglegyen a várva várt közös siker. 

És ahogy a siker, úgy a szoptatási nehézségek is két oldalról jöhetnek. Lehet, hogy nálad van szükség valamilyen picike változtatásra, de lehet, hogy a babát kell rávenni arra, hogy valamit változtasson. A lényeg, hogy a szoptatást ne csak a saját szemszögedből nézd, hanem globálisan a te és a baba vonatkozásában is.

szoptatás anya baba

Szoptatási testhelyzetek

Idő kell, hogy megtaláld a nektek ideális szoptatási testhelyzetet. Nagyon sokféle szoptatási pozíció létezik. A legelterjedtebb a bölcsőtartás, a keresztezett bölcsőtartás, de sokan szeretik még az ülő helyzetben való szoptatást, az oldalt fekvő szoptatást, a hason fekvő szoptatást vagy éppen a viccesen hangzó amerikai foci pozícióban való szoptatást is. 

Abszolút személyre szabott, hogy kinek melyik pozíció a kényelmes, kinek melyik válik be. 

szoptatási testhelyzetek

Ha úgy érzed, hogy a bölcsőtartást nem nektek találták ki, valahogy nem érzed magad jól benne, akkor nyugodtan válts és keresd meg a neked és babának ideális pozíciót! Néhány kísérlet után hamar elválik, hogy mi az, ami mindkettőtök számára működni fog:

 • Ha például a baba hajlamos belealudni a szoptatásokba, akkor érdemes kipróbálni az ülő helyzetben való szoptatást. Ülve is ugyanolyan hatékonyan tud szopizni a pici, cserébe kevésbé ösztönzi alvásra ez a pozíció, így könnyebb a babát ébren tartani.
 • Ha császármetszéssel szültél, akkor az oldaladon fekve próbáld ki a szoptatást, mert ez picit tehermentesíti a sebed.

A helyes mellre tétel

A szoptatás egy viszonylag összetett folyamat. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, sok tényezőnek passzolnia kell. A megfelelő szoptatási pozíció mellett a szoptatás sikere nagyban függ a helyes mellre tételtől is. A helyes mellre helyezésnek megvan a technikája:

 • A hüvelykujjaddal és a mutatóujjaddal egy C betűt formálva kell tartani a melledet úgy, hogy a mellbimbód eközben a hüvelykujjad és a mutatóujjad között van.
 • A baba száját érintsd a mellbimbóhoz, ezzel tudod a babánál beindítani a kereső reflexet. Ha minden jól megy, azt fogod tapasztalni, hogy a baba a fejével feléd fordul, és keresi a mellbimbót.
 • Amikor a baba nagyra nyitja a száját, be kell helyezni a mellbimbót, és a bimbóudvar egy részét is. Nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy a szoptatás hatékony legyen, nemcsak a mellbimbót kell a babának bevenni a szájába, hanem a mellbimbót övező bimbóudvar egy részét is. A bimbóudvar mögötti tejöblök összenyomására van szükség ahhoz, hogy meginduljon az anyatej. Ha csak a mellbimbót veszi a szájába a baba, akkor a tejöblök nem nyomódnak össze és nem fog megindulni az anyatej.

Tipp: Előfordulhat, hogy a mellbimbód alakja nem ideális a szoptatáshoz, emiatt lehet, hogy bimbókiemelőre van szükséged. Ha szeretnél erről többet is megtudni, olvasd el az erről szóló cikkünket: Bimbóvédő vagy bimbókiemelő? Mire is van szükségem? Hogyan használjam?

 • Akkor van a baba jó pozícióban szoptatás közben, vagyis akkor helyes a mellre tétel, ha miközben a baba szájában ott van a mellbimbód és a bimbóudvar egy része, addig a baba orra finoman a melledhez ér. Nem kell belenyomni a baba fejét a melledbe, hiszen akkor az orrnyílásokon keresztül nem tud levegőt venni. Elegendő, ha csak hozzáér a pici orra a melledhez.

Nem biztos, hogy rögtön az elején, első próbálkozásra sikerülni fog a helyes mellretétel. Nem szabad csüggedni, próbálkozz többször, előbb-utóbb össze fog jönni, csak mindkettőtöknek bele kell tanulnia. 

Viszont ha fájdalmas a szoptatás mindenképpen változtass, mert jó technika mellett a szoptatás nem fájdalmas. A fájdalom mögött mindig meghúzódik valamilyen ok. A védőnő és a szoptatási tanácsadó is segít neked megtalálni, hogy mi lehet a gond, min kellene változtatni. A szülést követő pár napban, a szoptatás legelején még némi érzékenységet érezhetsz a mellbimbódnál. Ez természetes, hiszen ez neki is új helyzet, de ez nagyon hamar elmúlik.

helyes mellre tétel

Táplálkozás szoptatás alatt

A szoptatás során az anyatejjel együtt sok minden átjut a baba szervezetébe. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszel. Vannak ételek, amelyek például puffasztó hatásúak. Ilyen például a káposzta, aminek a fogyasztása szoptatás alatt nem ajánlott. 

Ha szoptatások után időnként azt veszed észre, hogy nem jó a baba közérzete, nyűgösködik, akkor előfordulhat, hogy valami olyat ettél, ami neki nem jó. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mit is ettél, és ha rendszeresen előfordul, hogy a baba ilyenkor nyűgös, akkor bizony arról az ételről jobb, ha lemondasz.

Folyadékfogyasztás szoptatás idején

A nem elegendő folyadékfogyasztás is okozhat problémát a szoptatás során. Figyelj oda, hogy rendszeresen igyál. Nemcsak a mennyiségre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy mit iszol. A folyadék lehetőleg víz legyen, semmiképpen se koffeintartalmú ital, és lehetőleg kerüld a túlzottan cukros üdítőket is. 

A boltokban kapni különböző tejserkentő italokat, tejserkentő teákat. Ezek fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen kérd ki először a védőnő, a gyermekorvos véleményét.

Az anyatej fejése

Bármikor előfordulhat, hogy rövidebb időre másra kell bíznod a kisbabád és adott esetben nem fogod tudni megetetni, ha éhes lesz. De nem kell aggódni, erre is van megoldás! Az anyatej lefejésével a távollétedben más is megetetheti a babát. Csupán egy mellszívóra van szükséged és már meg is van oldva. 

A dupla elektromos mellszívó nagyon hatékony.

Beurer dupla elektromos mellszívó

A kézi mellszívók bár olcsóbbak, de ha gyakran kell használnod, akkor mindenképpen érdemes gépi mellszívót választani. Amellett, hogy sokkal gyorsabb, nem annyira fárasztó a használata. A kézi mellszívás nagyon fárasztó tud lenni, amire az egyébként is fáradt édesanyának biztos nincs szüksége.

Tipp: A Milyen mellszívót vegyek? Útmutató az anyatej fejéséhez című blogposztunkban részletesebben is olvashatsz a témáról.

Míg régebben csak a cumisüveges táplálás létezett ilyen helyzetekben, addig manapság már vannak más megoldások. A cumisüvegből való etetés ugyanis egyes szakemberek szerint rossz hatással lehet a szoptatásra. Ezért cumisüveg helyett inkább itató poharat javasolnak. Ezzel ugyanúgy meg lehet etetni a babát.

itató pohár

Medela pohár

Az anyatej tárolása

Mindig legyen otthon valamennyi anyatej lefagyasztva tartalékként. Sosem tudhatod, mikor jön jól, mikor lesz rá igazán nagy szükség. Nem kell persze túlzásba vinni és telepakolni a hűtőt. Csak annyit halmozz fel, amire reálisan szükséged lehet!

Az anyatej tárolására különféle megoldások léteznek. Vannak anyatejtároló zacskók és anyatejtároló edények. Az anyatejtároló zacskók alapvetően egyszer használatosak, az anyatejtároló edényeket viszont sterilizálást követően akár többször is használhatod. 

anyatej tárolása

Lansinoh tejtároló fagyasztózacskó

Növekedési ugrások a szoptatásban

Lélekben készülj fel arra, hogy a szoptatásnak van egy hullámzó jellege, vannak időszakok, amik sokkal nehezebbek, nagyobb igénybevételt jelentenek. Ezek az ún. növekedési ugrások. Azt érzed, hogy a baba állandóan éhes, folyton eteted és eteted, a baba mégis éhes. Ilyenkor nagyon könnyű pánikba esni, és arra gondolva, hogy biztos nincs elég tejed a tápszerhez nyúlni. Pedig erre korántsem biztos, hogy szükség van. A természet tökéletesen megalkotta a szoptatás dinamikáját. Amikor a babának a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiségre van szüksége, a gyakoribb szoptatással eléri, hogy az anyatej mennyisége fokozódjon. 

Ez a növekedési ugrás valóban megterhelő az édesanyának, mind szellemileg, mind testileg. De ha előre felkészülsz ezekre az időszakokra, akkor valamivel könnyebben tudod átvészelni.

​​Tipp: A Mikor van növekedési ugrás a babáknál? című blogposztunkban részletesebben is olvashatsz a témáról.

Mellbimbó sérülése szoptatás alatt

Ha kisebesedik a mellbimbó, azonnal kezdd el kezelni, nem szabad elhanyagolni. Ehhez vannak speciális mellbimbó kenőcsök, mellbimbó krémek. Ezekkel szoptatás után tudod bekenni a mellbimbót, de a következő szoptatás előtt ne felejtsd el tisztára törölni a melledet!

Ha nem szeretnél mellbimbó ápoló kenőcsöt használni, akkor kipróbálhatod, hogy anyatejet kensz a problémás részre, hagyod megszáradni és gyógyulni. Az anyatej ugyanis a gyógyító hatásáról is ismert.

Letapadt nyelv

Ha úgy látod, hogy mindent jól csináltok, megfelelő a szoptatási testhelyzet, helyes volt a mellre tétel is, de neked mégis fáj a szoptatás, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy letapadt a baba nyelve, és ez okozza a szoptatás közbeni fájdalmat. 

Szoptatós ruha

Ahhoz, hogy a szoptatás minél kényelmesebb legyen, és ne kelljen állandóan vetkőzni, öltözni érdemes beszerezned néhány szoptatós ruhát. Ezek nemcsak komfortosak, de akár közösségben is kellő privát szférát nyújtanak szoptatáshoz. Szinte egyetlen mozdulattal elérhetővé tudod tenni a melled a baba számára. 

És már szerencsére arról sem kell lemondani, hogy divatos legyél. A szoptatós ruhák között ugyanis megtalálod az aktuális trendeknek is megfelelő darabokat, legyen az akár egy póló, akár egy tavaszi ruha. 

A szoptatós ruhák mellett érdemes szoptatós melltartót is beszerezni, ami nemcsak praktikus, de megfelelő tartást is biztosít, ami nagyon fontos ebben az időszakban is.

Praktikus szoptatós póló

Szoptatós póló

A szoptatás művészete

Ha lehetőséged van rá, a szakemberek szerint is az a legjobb a babának, ha tudod őt szoptatni. Ne ess kétségbe, ha elsőre nem sikerül! Fordulj szakemberhez, aki tudásával és tapasztalatával valószínűleg segíteni tud majd neked és babádnak, hogy közösen ráérezzetek a szoptatás művészetére. Fontos azonban tudni, hogy számtalan különböző ok miatt alakulhat úgy, hogy az anya bár szeretné, mégsem tudja szoptatni a babáját. Emellett sokféle oka lehet annak is, amikor valaki úgy dönt, hogy nem szeretné szoptatni a babáját. Bárhogy is történjen, nem a szoptatás az, amitől a gyermeked számára te leszel a legjobb anya a világon!

Kapcsolódó termékek:

Fotók: www.shutterstock.com