Babablog

A szájpenész tünetei és kezelése

A szájpenész egy gombás fertőzés, amit a candida gomba elszaporodása okoz. A szájpenész kezelésére a régi gyakorlat helyett ma már új irányzatok léteznek.

A szájpenész a csecsemőknél az egyik leggyakrabban előforduló betegség, mert az ő immunrendszerük még nem elég fejlett. Az egy hónapos csecsemők körében olyan gyakori, hogy nagyjából minden 10. babánál előfordul. A szájpenész, idegen szóval soor oris valójában egy gombás fertőzés, amit candida gomba okoz. Általában a betegség hátterében a Candida albicans faj áll, de ritkább esetben más Candida fajok is okozhatják a szájpenész megjelenését:

szájpenész

A szájpenész megjelenése

Bár valóban a Candida albicans az oka a szájpenész megjelenésének, viszont egy dolgot fontos tisztázni. Ez a gomba faj normál körülmények között is jelen van a szervezetünkben, a bélflóra részeként. Ezért is téves kórokozónak nevezni! Tízből hat embernél például mindenféle tünet nélkül a szájban vagy a bélrendszerben jelen van a candida. Akkor mitől jelenik meg a szájpenész? 

A választ a mikrobiológiai egyensúlyban kell keresni. Egészen addig, amíg a candida gomba a szervezetben normál mennyiségben van jelen, általában nem okoz problémát. A gond akkor jelentkezik, amikor ez az egyensúly felbomlik és túlszaporodik. Ekkor jelenik meg a szájpenész.

Vannak olyan élethelyzetek, amik hajlamosítanak erre a betegségre. Így például ha hosszabb ideig antibiotikumos kúrában veszel részt, akkor nagyobb valószínűséggel szaporodik el a candida gomba. A kemoterápiás kezelések és a radioterápia is növeli a szájpenész esélyét. És akár dohányzás vagy asztma inhalátor használata miatt is megjelenhet a szájpenész.

Hogy néz ki a szájpenész?

A szájpenész egy fehér réteg a szájban, ami általában a nyelven vagy az arc belső részén jelenik meg. De az sem kizárt, hogy az ínyen vagy éppen a szájpadláson bukkan fel. Sőt, akár még a szájüreg hátsó részén, a toroknál vagy éppen a mandulán is megjelenhet. 

szájpenész kezelése


Első ránézésre könnyű összetéveszteni akár az anyatejjel, akár a tápszerrel. És főleg etetés után lehet ebbe a hibába esni. De szerencsére egy nagyon egyszerű módszerrel ki tudod deríteni, hogy tényleg szájpenészről vagy anyatejről van-e szó. 

A babával itass egy kis vizet és ha az ivás után is ott látod ezt a fehér foltot, akkor erős a gyanú, hogy szájpenésszel van dolgod. A szájpenész ugyanis sokkal jobban tapad a nyálkahártyára, mint bármilyen ételmaradék. Szimplán ivással nem tűnik el, nem úgy mint mondjuk az anyatej vagy a tápszer maradvány. Viszont ez is letörölhető! Ha egy gézlap segítségével megpróbálod letörölni a fehér foltot, alatta vöröses, gyulladt felületet találsz.

A szájpenész tünetei

A nyilvánvaló fehér foltokon túl más gyanús jelre is figyelmes lehetsz. Például ha a csecsemő nem akar enni, szoptatáskor visszautasító annak oka lehet, hogy akár evés, akár nyelés közben fájdalmat érez. Maga a szájpenész egyébként nem feltétlen jár fájdalommal, de bizonyos esetekben mégis előfordulhat.

Szintén a szájpenész tünete a szájszárazság. A gombás fertőzés kihat az ízérzékelésre is. Egyrészt kevésbé érezni az ízeket, másrészt pedig szokatlan, kellemetlen ízeket is tapasztalhatsz. A száj szélének kirepedése is utalhat szájpenészre, csakúgy mint a száj és a torok kivörösödése.

Összefoglalva tehát ezek a szájpenész tünetei:

  • Fehér foltok a szájüregben
  • Étel visszautasítása
  • Szájszárazság
  • Ízérzékelési zavar
  • Kellemetlen íz a szájban
  • Repedések a szájzugban

A szájpenész kezelése

A borax-glicerin

Hosszú éveken keresztül a szájpenész kezelésére borax-glicerint alkalmaztak és még a mai napig is sokan azt gondolják, hogy ez a tökéletes gyógymód. De az orvostudomány fejlődésével a borax-glicerinről is kiderült időközben, hogy sajnos komoly mellékhatásokkal járhat a használata. Túlzott alkalmazása esetén akár görcsös állapot és kóma is felléphet.

A borax-glicerin bórsav származékot és glicerint tartalmaz. Mivel a glicerin édeskés ízű, ezért szokás rózsaméznek, répaméznek vagy hagymaméznek is nevezni. A bórsav gátolja a gombák szaporodását, ezért is alkalmazták az orvoslásban. A legfrissebb kutatások és szakmai ajánlások viszont szájpenész ellen már nem ajánlják a borax-glicerin használatát, mivel ez is egy bórsav származék.

Mit lehet helyette alkalmazni? A legfrissebb orvosi álláspont, hogy a szájpenészt nem kell feltétlen kezelni, ugyanis kezelés nélkül is magától elmúlik. De természetesen előfordulhat, hogy a babánál súlyosabb Candida fertőzésről van szó. Ilyenkor már nemcsak a szájüregében fedezhetsz fel fehér foltokat, hanem az emésztőrendszeren keresztüli fertőzés következtében nem múló pelenkakiütéssel is küzd a baba.

szájpenész baba

Ecsetelő

Ha komolyabb mértékű a szájpenészt okozó gombás fertőzés, akkor egy receptre kapható gombaellenes szerrel érdemes kezelni. Ez egy szirupos ecsetelő, ami helyileg hat. Ezért attól sem kell félni, ha a pici lenyeli, mert a bélrendszerből nem szívódik fel. Nagyon könnyen használható, az ecsetelővel átitatott gézlappal kell a szájüreget mindenhol áttörölni. Ahol a szájpenész konkrét fehér folt formájában van jelen, ott határozott mozdulattal kell átkenni és letörölni. 

Maga a szájpenész nem fáj, így nem kell aggódnod, hogy a törléssel fájdalmat okozol a babának. Viszont nagyon fontos, hogy ezek az áttörlések kellően hatékonyak legyenek, ugyanis csak így tudod maximálisan eltüntetni a Candida gombát. Ha a szájüregben nem minden helyre jut el az ecsetelő vagy nem elég erőteljesen törlöd le a fehér foltokat, akkor megvan a visszafertőzés lehetősége. Nagyjából 1-2 hétre van szükség ahhoz, hogy a fehér foltok teljesen eltűnjenek. Ha szabad szemmel már nem is látod a fehér foltokat, akkor is érdemes még néhány napig folytatni a kezelést az ecsetelővel a visszafertőzés megelőzésére.

A szájpenész ellen fertőtleníteni kell

Ahhoz, hogy teljesen leszámolj a szájpenésszel nem elég helyileg kezelni a fehér foltot és a szájüreget. Fontos, hogy sterilizálj és fertőtleníts minden olyan dolgot, amivel a pici szája érintkezhetett. A cumisüvegek, a cumik, a babajátékok tipikusan olyan dolgok, amit a baba a szájába vesz, ezért ezeket mindenképpen fertőtleníteni kell. Ha mellszívót használsz, akkor azt is rendszeresen sterilizálni kell. Ha esetleg a szájpenész pelenkakiütéssel társul, akkor a pelenkázó terület fertőtlenítése sem maradhat el, mert ez is potenciális veszélyforrás a visszafertőződésre.

szájpenész kezelése házilag

De nemcsak a babával kapcsolatos dolgokat kell sterilizálni, hanem az anya dolgait is fertőtleníteni kell. Ha még szoptatsz, érdemes minél gyakrabban mosni a melltartót és cserélni benne a melltartóbetét. 

Ha a babánál szájpenészre leszel figyelmes, akkor a melleidet is érdemes megvizsgálni, mert előfordulhat, hogy ott is jelen van a gombás fertőzés. A Candida gomba ugyanis mellgyulladást is okozhat. Ezt könnyen felismerheted, mert égő, viszkető érzéssel jár és a mellbimbó is gyulladt, hámlik. Ilyenkor természetesen a mell gombás fertőzését is kezelni kell, hiszen enélkül a szájpenész a babánál is állandóan vissza fog térni. Amiről sokan nem tudnak, hogy a candida gomba fagyasztás során sem pusztul el, ezért az anyatej fagyasztását erre az időszakra érdemes szüneteltetni, mert akár ezen keresztül is visszafertőződhet a baba.

A legfrissebb nemzetközi szakmai ajánlások szerint a szájpenész ellen nem feltétlen van szükség orvosi kezelésre. De ha fehér foltokra leszel figyelmes a baba szájában, érdemes azért felkeresni az orvost és egyeztetni vele, hogy ő szükségesnek tart-e valamiféle kezelést.

Kapcsolódó termékek:

Fotó: www.shutterstock.com